Hirdetés
- PlayStation 5
- World of Tanks - MMO
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- EAFC 25
- Battlefield 2042
- EA Sports WRC '23
- GTA V
- Befutottak a LEGO Horizon Adventures első értékelései
-
GAMEPOD.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Memora
senior tag
válasz zizidor #46549 üzenetére
Köszi, akkor csinálom az az intelligens klónozással! Lehet, hogy mégis kipróbálom azt a Rescue pendrive-ot, amit csináltattam vele, mert így is-úgy is ki kell kapcsolni a gépet, amíg beleteszem az SSD-t, akkor meg nem gond átállítgatni a boot sorrendet sem.
Lassan neki is állok, mert minél többet tudok a klónozásról, annál több kérdésem is lesz, és még tovább halogatomFancy quote placeholder
-
ledgeri
nagyúr
válasz Memora #46551 üzenetére
Amíg nem törlöd az alap állományt addig vissza tudsz állni rá, és addig meg van a biztonsági visszalépés lehetősége!
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Memora
senior tag
-
tlac
nagyúr
nekifutottam még egyszer és linux alatt sikerült megoldani a secure erase-t
engedélyeztem még extraként bios-ban hotplug-ot, ez win10 alatt ugyanúgy nem segített, hiába húztam le a ssd-t, frozen állapotban maradt
viszont linux alatt bejött (bár itt hotplug nélkül nem is próbáltam)aztán a hdparm-mal elsőre működött
[link][ Szerkesztve ]
-
Memora
senior tag
válasz Memora #46553 üzenetére
Közben sikerült megcsinálnom a Windows alóli klónozást, kb: 20 perc alatt kész lett. Alignálást nem ajánlott fel (legalább is én nem találtam), ill. a cél partíciónál lehetett választani, hogy primary, active és még egy harmadik. Hagytam active-on, de lehet, hogy a primary-t kellett volna választani, de már nem volt kedvem keresni, vagy megkérdezni itt a fórumon. A partíció kiterjesztése is rendben ment a fill space opcióval. A lényeg: a Windows szépen bebootolt az SSD-ről!
A BIOS/UEFI ugyan elsőre nem látta az SSD-t a boot device priority-nál, de észrevettem, hogy lehet egy másik almenüben storage sorrendet is választani, így előbb ott kellett, majd a fentinél is választható volt (gyanítom a rescue USB-t is ezért nem látta). Most próbálgatom, eddig minden OK, csak a többi partíció betűjelét kellett visszaállítgatni a megváltozott sorrend miatt.Fancy quote placeholder
-
Memora
senior tag
Tudtok ajánlani valami felügyeleti programot, ami kijelzi az aktuális és a napi írt adatmennyiséget? Sajnos az SSD life ennél a típusnál (PNY CS900 120gb) nem jelez ki semmit. Vagy tényleg a gyártó miatt van, ez az olcsó SSD velejárója? A HDD Sentinel azért kijelzi, de csak ömlesztve, engem a napi írásmennyiség is érdekelne.
Fancy quote placeholder
-
-
zizidor
őstag
Nem tudom van-e arra valami statisztika, hogy különböző használati módoknál mennyi a várható éves írás.
Ha ez valakit megnyugtat, én különösebben nem szoktam óvatoskodni vele, ráadásul két oprendszer is van a gépen, így 6 év tapasztalata szerint összejön évente 6-8 TB írás. Pár hónapja cseréltem gépet, ebben egy Kingston NV1 SSD van, ami nem túl acélos 480 TBW értékkel rendelkezik, de még így is bírná 60 évig. Ha sikerül megduplázni a használatot, akkor "csak" 30 évig. No para.„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Jungle Man
junior tag
Hamarosan telepítem a Windows 11-et egy teljesen új SSD-re pendrive-ról.
Úgy hallom, lehet hogy kell firmware-t frissítenem az SSD-n, hogy felmenjen rá a Win, de nem tudom, azt hogy tegyem még az oprendszer telepítése előtt.
Az SSD: M2-es WD Blue SN550 (2TB). Az alaplap: MSI B550 Gaming Plus. A pendrive: Toshiba USB 3.0 - 128GB (ez már sok éves).
Mire kell felkészülnöm? Mivel lehet gond?[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
válasz Jungle Man #46563 üzenetére
Nem gondolnám, hogy lenne bármi elvi gond.
Ha meg kell, akkor feldobsz először egy Win10-et, és legfrissíted, majd utána új telepítés , vagy frissítés Win11-re.
Nem tűnik megugorhatatlan feladatnak.
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
Doky586
nagyúr
válasz Jungle Man #46563 üzenetére
"Úgy hallom, lehet hogy kell firmware-t frissítenem az SSD-n, hogy felmenjen rá a Win"
Szerintem rosszul hallottad. Utána is elég.[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Samsung 980 500GB NMve a versenyzőm és most egy viszonylag friss Win 11 telepítés után (erre az SSD-re) rákérdeznék pár dologra:
1. A driver: A Windows ezt írja ki rá:
A hivatalos Samsung support weboldalán a Driver-ek alatt viszont csak egy olyan van kilistázva, amihez nincs felsorolva, hogy jó lenne a 980-hoz is. (Ami mondjuk fura). Akkor hagyjam úgy ahogy van? Vagy hol keressem ennek a típusnak a hivatalos driver-jeit, ha itt nincs?
2. Van viszont ez Magician Software, amiről én ugyan nem gondolnám, hogy alapból szükség lenne rá, de ugye ott írják hozzá, hogy: "* Notice : Latest version of Magician software is recommended for optimal performance."-> amit lehet többféle képen is érteni. Szóval ezt tegyem e fel, vagy csak valami spéci dolog, ami alapból felesleges?
3. A firmware: A HDSentinel szerint ez a verzió van jelenleg az SSD-n: 1B4QFXO7
A hivatalos oldalon viszont (valószínűleg?) már egy újabb szerepel: 2B4QFXO7
Persze a kérdés az, hogy érdemes e frissítenem a firmware-t?
Egyelőre ennyi és köszi!
-
törölt tag
válasz SunMount3r #46566 üzenetére
az ilyen bios/firmware frissitésekkel kapcsolatban mindig akkor frissits ha valami problémád van a jelenlegivel. ha müködik neked akkor felesleges.
-
Doky586
nagyúr
A drivert nem piszkálnám, jó a szabványos microsoftos.
Firmware: letöltöd a friss Magician-t azzal frissíthető, utána akár uninstallálható is vagy kiveszed az automatikusan induló programok közül, mert másra felesleges használni. De azért jó ha a legutolsó hibajavításokat is megkapja a gyártás óta az SSD, úgy jó ha frissítve van..[ Szerkesztve ]
-
Szabikaa20
őstag
Nekem is így van és jól működik. Szerintem felesleges bántani,ha nincs vele semmi probléma.Nekem is a 2B4QFXO7 firmware van fent,de a HDD Sentinel szerint is ez van.
Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP
-
HARDVERAPRÓD
Én feltettem a samsung driver-t, illetve az fw-t is frissítettem. Elvileg a driver nem sok vizet zavar, viszont az fw-t szerintem érdemes a legfrissebbet mindig feltenni. Jó ha előte van mentésed, bár nem szokott gond lenni, de fw frissítésnél fel kellhet erre is készülni.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz Pyttawrx #46570 üzenetére
Akkor neked is 980-as típusod van? Mert mint írtam a driver letöltés opciónál pont ez nincs kiírva hozzá. Ezért perpill. még félnék csak úgy felrakni.
A FW-t pedig te is Magician-al frissítetted, ahogy Doky586 írja? Van egy alapból javasolt módja, ami a szokásos USB-s "pőre" frissítési metódus, de ha ennél a Magician-nel Windows alól sokkal egyszerűbb és ugyan úgy biztonságos is, akkor arra hajlanék... (Ezeket pl. Doky586-tól is kérdezem).
#46569 Szabikaa20: Akkor neked már épp, hogy az újabb FW van rajta. Nekem meg még (valószínűleg) az ezzel egy előtti. Egy Changelog azért jó lenne, de az nincs.
[ Szerkesztve ]
-
Szabikaa20
őstag
válasz SunMount3r #46571 üzenetére
Igen,de azthiszem ahogy beraktam a gépbe a Samsung Magician felajánlotta, hogy frissítsek és frissítettem.Persze miután átmigráltam rá a Win10-et mivel ez van a rendszer alatt.
Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP
-
HARDVERAPRÓD
Evo 970 plus van, általánosságban írtam.
-
Doky586
nagyúr
Nekem sata ssdim vannak. Samsung esetén win alatt magicianal frissíts, ha nincs windowsod arra találták ki azt a linuxos boot izét. Én mindig wint és magiciant használtam. Azt tudom hogy minden firmverzióhoz másik magician tartozik. Ha régi magician van fenn az azt mondja a régi firmről is hogy az a legújabb, úgyhogy az nem igaz.
-
zizidor
őstag
válasz #72688384 #46567 üzenetére
"akkor frissits ha valami problémád van a jelenlegivel. ha müködik neked akkor felesleges"
Ez nem mindig ilyen triviális. Volt már olyan firmware ami tökéletesen működött, csak épp egy bizonyos írásmennyiségnél teljesen lehalt, utólag nem tudsz mit kezdeni vele. Igen, ez egy speciális eset, de lehetnek olyan hibák aminek nincs látható jele, de attól még javítandó, mert akár az élettartam rovására is mehet.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
SunMount3r
nagyúr
válasz SunMount3r #46578 üzenetére
Még egy valami erről az SSD firmware frissítésről, hogy ugye ha minden rendben megy végbe, akkor ez a rajta tárolt adataimat ill. az esetemben az egész Windows rendszert nem fogja veszélyeztetni, vagy megkavarni, vagy ilyesmi? Mert ugye fontos kiemelni, hogy a rendszer SSD-ről van szó...
(Ha elszánom majd magam erre és a Magician szoftver képes rá Window alól, akkor nem szenvednék külön a Pendrive boot-olós megoldással).
-
Graphics
Jómunkásember
válasz SunMount3r #46580 üzenetére
Ezt a gyártó részletezi.
FW frissítés előtt biztonsági mentést én mindenképpen csinálnék.
Fontos kiemelni, hogy nem lehet garantálni, hogy épp nem lesz áramszünet ott.
Mentés, majd utána frissítés
[ Szerkesztve ]
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
ZEN1TH
őstag
Üdv. A problémám a következő. Adott egy új Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe SSD amit most szereltem be (Asus ROG STRIX Z370-G alaplap) az M.2_1 slotba. A rendszer egy 860 EVO-n csücsül a harmadik SATA csatlakozón a hatból. BIOS-ban látom az eszközt, eszközkezelőben szintén (legújabb Samsung driver fent van hozzá, a BIOS is a legfrissebb, illetve mindegy egyéb eszközillesztő naprakész), ám máshol nem vagyok képes megjeleníteni, semmilyen particionáló nem látja, így használni sem tudom. Átrágtam már magam mindenen, de nem jövök rá mi lehet a gond. Kérnék egy kis helpet. Win10 a rendszer ha ez számít.
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/hartmanntamas/
-
King Unique
titán
válasz ZEN1TH #46582 üzenetére
Ez a "semmilyen particionáló nem látja, így használni sem tudom" azt akarja jelenteni, hogy nem jelenik meg a lemezkezelőben?
Ha igen, akkor a tárolóhelyeknél kellene megnézni, onnan eltávolítani, nemrég az másnál megoldott egy ilyen problémát.
Ha nem, akkor meg értelemszerűen a lemezkezelőben a szokásos inicializálás + particionálás és formázás lépéseket kellene alkalmazni az alábbi útmutató alapján.+ Legközelebb ehelyett akár a Windows 10 topikban is elfér az ilyen kérdés, mivel nem SSD, hanem OS specifikus.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz ZEN1TH #46586 üzenetére
Na, akkor esetedben is pont ugyanaz a probléma, mint másnál, tárolóhelyként lett beállítva az NVMe SSD, ami a már linkelt eltávolítás megoldhat. Ha nem megy, akkor újra kellene próbálni, vagy előtte törlés majd utána eltávolítás.
A törlés/eltávolítás előtt célszerű megtekinteni milyen fájlok vannak a tárolókészletben, ahol a fontos adatokról értelemszerűen legyen máshol is biztonsági másolat.[ Szerkesztve ]
-
ZEN1TH
őstag
válasz King Unique #46587 üzenetére
Elnézést, valamiért megfeledkeztem a Windows topikról.
Mármint milyen adatokról készítsek biztonsági mentést? Az NVMe zsír új, még nem került rá semmi, mert nem sikerült még ugyebár beüzemelni. A másik SSD-n lévő adatokról egyébként van beckup.
Köszönöm a helpet, most már látom a meghajtót a lemezkezelőben.
[ Szerkesztve ]
-
ZEN1TH
őstag
válasz King Unique #46587 üzenetére
Esetleg van valami ajánlott hűtőborda amit beszerezhetnék az NVMe SSD-hez? Közben áthelyeztem a másik porta így álló poziban kapja a ház ventijének szelét.
-
szpali
addikt
Sziasztok!
Milyen sebességet kellene tudnia 4x1TB RAID5 WD Blue SSD-nek?Egy Qnap TR-004 bódéba tettem be őket, de csak ilyen 200-250MB/s körüli sebességet tud csak produkálni.
Gyártói oldalon utána olvasva is hasonló panaszokat találtam a fórumban, bár ott nem külső tárolóként, hanem NAS kibővítésre használják.iPhone 13 Pro/Mi13 || MBP M1 Pro 14 || Philips 55OLED805 | Denon X2400 | Wharfedale Diamond 240+220C+220+10.GX || Signum Z28NEL & Bertone Cabrio Z18XE
-
Raymond
félisten
válasz szpali #46590 üzenetére
Azert annyi az eredmeny mert csak SATA2-es a kapcsolat ennel:
"TR-004 is slow because it was designed to be very low cost for expanding like a TS-453B or something like that. It has SATA2 for the drive bays instead of SATA3. That slows it does but helps us charge less than $200."
Forras: [link]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
-
tpeter77
addikt
sziasztok,
Nemrég vettem egy WD Blue SSD-t.
Külső háttértárnak használom, csak 1-2 gépről mentettem rá adatot, igaz az egyik nagy mentés felénél megállt a másolás, mintha befagyott volna a gép. 4-5 órán át ment a másolás és lefagyott. Talán az SSD-nek lett baja? Aztán letelt a munkaidő, ssd lecsatlakoztat, gép kikapcs, Legközelebb semmi hiba, normálisan ment a mentés.
Meglepődve tapasztaltam, hogy a HD Sentinel hibásnak jelzi.
Ijesztő a 3 milliós az elhasználódást jelző szám 1 napos használat mellett. Az inteles ssd, amin a rendszer fut 300 napos használat mellett nulla az elhasználódási viszonyszám.
Mivel már minden adatot lementettem róla, megformáztam az SSD-t, és másoltam rá adatokat, hogy egyáltalán működik-e, és most hibátlanul megy. Erről is lőttem képet.
Ez a kép a hiba észlelése után készült de még egy régebbi HDS verzióval készült.
Ez a mai állapot, itt nyoma sincs hibának, de a wearout indicator 3 millió feletti.
Mire szolgál ez a mutatószám?
Mi okozhatja az alábbi hibát? Visszaküldjem a gyártónak, egyáltalán kezelhető ez garanciába?
Köszi. -
Raymond
félisten
válasz tpeter77 #46593 üzenetére
Az a szam lenyegtelen, a raw value csak amit a gyarto ugy loggol es hasznal ahogy jonak tartotta. Nincs ertelme egy masik gyarto masik termekehez hasonlitani.
Ami jobban izgatna az a 113 Power Cycle Count igy 6 nap (144 ora) mukodes utan. Mit csinalsz azzal az SSD-vel?
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
nagyúr
-
tpeter77
addikt
válasz FollowTheORI #46598 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- PlayStation 5
- Ford topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- World of Tanks - MMO
- Milyen házat vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest