Hirdetés
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Assetto Corsa Competizione
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
-
GAMEPOD.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
koby11h
őstag
válasz zizidor #47100 üzenetére
Sajnos nem sok köze szokott lenni a mit tud a chipset és mit drótoz ki a gyártó a nagy spórolásban...
BIOS alapján ez talán valami Lenovo G480/G580/G780 vagy közeli lehet. Annak meg nem találok értelmes leírást, hogy a két sata (gyárilag hdd és optika) milyen sata verzió. Optika SATA 2 valószínű, de hogy a hdd-é SATA3-e annál megakadtam.
"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
zizidor
őstag
válasz Pyttawrx #47101 üzenetére
Bocsika, csak azt írtam le, ami az Intel hivatalos infója a chipsetről. A lényeg nem az volt hogy ők 6 portot tettek bele, fel sem merült bennem hogy laptopban ezt kihasználná valaki, nem is írtam ilyet, hanem hogy elméletileg tudnia kellene 2 db SATA3 portot kezelni.
Idézem magamat: "A dokumentáció szerint az Intel HM76 chipnek van két SATA3 portja, kérdés hogy miért nem azokat használja a laptop a meghajtókhoz."
Ennyi, ne kombináljuk tovább.„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Stauffenberg
nagyúr
Sziasztok,
megjött a Samsung T7 (1TB) külső SSD-m, amit egy M1-es MacBookhoz akarok használni (legalábbis többnyire, de mindjárt rátérek). Most lenne érdemes eldöntenem milyen fájlrendszert választok neki, nem amikor már tele van írva.
A-opció:
APFS-re formázom és a MacOS saját titkosításával védem le, ekkor lényegében csak ezzel a rendszerrel lesz kompatibilis.B-opció:
exFAT megy rá és a Samsung saját megoldásával titkosítom, ekkor a MacOS és a Windows is kezelni fogja.Ami leginkább érdekel az az előnyök-hátrányok egyik és másik opciónál. Az esetek döntő részében csak MacOS-en használnám, de néha jól jönne akár a Windows kompatibilitás is. A Windowsra készült, APFS írás/olvasást biztosító szoftverekre mennyire lehet támaszkodni? Elbírnak a titkosított APFS meghajtókkal?
Az ilyen-olyan cikkekben csak annyit írnak (bővebb kifejtés nélkül), hogy az exFAT kevésbé biztonságos adatvesztés szempontjából és az APFS mellett meg nagyon gyorsak a fájlműveletek, de ez kontextus nélkül semmit nem ér.
Zömmel videó és fotó fájlokat tárolnék rajta, amikkel éppen a MacBookon dolgozom.
-
zizidor
őstag
válasz Digidroid #47093 üzenetére
Miután jól megszakértettük a helyzetet, anélkül hogy tudnánk ténylegesen milyen portok állnak rendelkezésre, a legegyszerűbb az lesz, ha fogsz egy SATA3+USB3 portos külső házat, abba rakod a meghajtót, és úgy másolod át a rajta tárolt dolgokat az új gépre.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Digidroid
aktív tag
Mindenképp csak USB-n tudom megoldani az adatok másolását.
A G580-ban ez van:
(a caddy mit tud, passz) az új gépben PCIe 3.0.
Pár hete ezt vettem. De nem hiszem, hogy evvel gyorsabban menne a régi fájlok olvasása. Minél régebbi a fájl annál lassabb az olvasási sebesség, olykor lemegy 5-6MB/s-re. A friss fájlok olvasási sebességével nincs gondom.
De látom samsung-nál is van probléma, a WDS100T2B0A problémájáról többek között itt találtam említést. Megoldás semmi
Érdekes lesz evvel a sebességgel több száz gigát átmozgatni..[ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
válasz Digidroid #47110 üzenetére
Ha a lassulás a meghajtó működése miatt van, azzal nem igazán tudsz mit csinálni. Néha egy firmware frissítés segít, de az nyilván speciális eset, ha valami teljesítmény problémát javítanak rajta.
Nekem is van WD Blue, fotók vannak rajta, és egyes mappákból sokkal lassabban olvassa be a képeket, pedig a 90%-át ugyanakkor mentettem rá (gépcsere), titkosítás nincs, jogosultság korlátozás nincs.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Doky586
nagyúr
válasz Stauffenberg #47107 üzenetére
"MacOS saját titkosításával"
Neve is van?
-
Doky586
nagyúr
válasz Stauffenberg #47115 üzenetére
Tudtommal a FileVault is partíciót (volumét) titkosít akárcsak a BitLocker, így nem fogod tudni mindkét rendszerben használni egyiket sem. Esetleg VeraCrypt-et telepíts, az mindhárom nagy os alatt támogatott.
-
Raymond
félisten
válasz Stauffenberg #47115 üzenetére
Ha nem akarsz kulon eszkozt file hurcolaszasra akkor felosztod a T7-et ugy hogy lesz egy FileVault-al titkositott APFS es egy (gondolom) kisebb exFAT amire atdobod az amit mashol is olvasni kell amig kell.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Digidroid
aktív tag
válasz zizidor #47114 üzenetére
Ráadásul a régi fájlok olvasása ami piszok lassú, ezeket még közvetlen beüzemelés után két és fél éve másoltam rá, tehát valószínűleg nem töredezettek. Az újabbak meg jó olvasási sebességgel bírnak, felesleges miattuk töredezettség-mentesíteni.
Ezek szerint akkor marad a DVD olvasóhoz közelítő másolási sebesség, ez a nagy SSD átverés.
A samsung-nál, ha jól emlékszem valami olyasmit találtak ki, hogy bizonyos idő elteltével újra írja az adatokat a háttérben, ehhez kellett egy firmware frissítést végezni.. -
King Unique
titán
válasz Stauffenberg #47107 üzenetére
• Nemrég a másik topikban már le lett írva erre vonatkozóan is a lényeg, ahol a b. opció eleve adott, gyárilag is exFAT fájlrendszerű a Samsung T7 és nyilván nem szükséges csak emiatt újraformázni. Ahol ha multiplatformos megoldás kell Windows és macOS között, akkor eleve adott az exFAT + Samsung beépített hardveres titkosítása a gyárilag mellékelt szoftverrel / exFAT + VeraCrypt megoldás, mint már említve volt.
• A Windowsok alapértelmezetten nyilván nem kezelnek APFS fájlrendszerű kötetet, max. 3rd party programmal - pl. APFS for Windows by Paragon Software, Linux Reader - képesek rá, illetve titkosítottat azok fizetős változatával, stb.
• Belső és külső HDD / SSD meghajtóknál normál esetben és adatbiztonság szempontjából is elsődlegesen naplózó fájlrendszer használata javasolt, mint amilyen pl. az NTFS, Ext3/4, HFS+, stb. A FAT16/32 és exFAT nem naplózó fájlrendszerek, azok elsődlegesen a kisebb írásterhelhetőségű ergya flash meghajtókra valók mint pl. a memóriakártyák és pendrive-ok, + kompatibilitás miatt lehet értelme a használatuknak mivel Windows és macOS (+ már az újabb Linuxok is az exFAT-ot) egyaránt natívan olvassa és írja.
• Ha ekkora a dilemma a megfelelő fájlrendszer és titkosítási mód kiválasztásánál, akkor lehet akár vegyesen is, pl. 1. partíció APFS + FileVault, 2. partíció exFAT + Samsung beépített hardveres titkosítása a gyárilag mellékelt szoftverrel ha engedi a teljes meghajtó mellett külön partícióra is / exFAT + VeraCrypt, stb.[ Szerkesztve ]
-
valakky
aktív tag
válasz Digidroid #47120 üzenetére
itt hálistennek még nincs ezen a wd-n nagy probléma, de valszeg csak azért, mert kap terhelést, 322 napnyi üzemidőhöz 12,5 tb írás tartozik. 400 gigás a partició, 90 gigányi videóanyag, 2 játék, többi office meg pdf doksik, képek, vickek-vackok. 2020. februári vásárlás.
a c meghajtó dettó. pl. tegnap raktam vissza az egészet macriummal a hétfői mentésből, mert elbénáztam egy beállítást egy progiban, és egyszerűbb volt 15 perc alatt visszatolni, mint utánatúrni.[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz King Unique #47121 üzenetére
A kérdés nem is annyira a titkosításra vonatkozott, hanem a fájlrendszerek melletti/elleni miértekre, mert kicsit uncsi volt a tizenkettedik cikket elolvasni, ami _nem_ fejti ki, hogy mit-miért állít (pl: exFAT kevésbé biztonságos, de mit jelent ez a gyakorlatban). Ha maradok az APFS mellett (márpedig szerintem így lesz), akkor Windowson amúgy is nyögvenyelős lenne a használata, akkor egyszerűbb a FileVault titkosítást használni, ez a meghajtó dedikáltan csak a MacBookhoz lesz használva és kallódnak itthon 256 GB-os 2,5"-es SSD-k, legfeljebb csak egy hordozó tokot kapnak és azok jók lesznek crossplatform fájl mozgatásra.
Mindenesetre most a Blackmagic Disk Speed Test-et lefuttatva azt már tudom, hogy exFAT és APFS között van bő ~18% sebesség különbség (640 MB/s vs 755 MB/s) utóbbi javára, bár arra még nem jöttem rá miért nem hozza a gyári értékeket (~1000 MB/s). Töltőre dugva is csak egy nagyon kicsit gyorsul tovább és felmelegedést sem tapasztaltam még.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz Stauffenberg #47123 üzenetére
"egyszerűbb a FileVault titkosítást használni, ez a meghajtó dedikáltan csak a MacBookhoz lesz használva és kallódnak itthon 256 GB-os 2,5"-es SSD-k, legfeljebb csak egy hordozó tokot kapnak és azok jók lesznek crossplatform fájl mozgatásra."
Ez a megoldas. Az elso hozzaszolasban volt emlitve hogy elsoroban a belso Mac tarhely bovitesere kell es ha van amin hordoznad itt-ott az adatokat mashoz akkor nincs ertelme kulso hardveres vagy 3rd party szoftveres titkositassal kinlodni vagy felosztogatni a T7-et.Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Doky586
nagyúr
A "biztonságos" szó más-mást jelent a két szövegkörnyezetben..!
Míg filerendszernél az adatvesztéshez kapcsolódóan értjük sérülés, leválasztás nélküli kihúzás, stb
addig titkosításnál az adatok illetéktelen hozzáférés elleni védelme az elsődleges és minden más másodlagos. Szó szerint, azaz adatsérülés miatt lehet téged sem fog megismerni.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Amire már le lett írva az előző válaszban, hogy ha adatbiztonság akkor fájlrendszer szinten naplózó fájlrendszer használata javasolt, az exFAT viszont nem az és csak a Windows - macOS kompatibilitás + a kisebb írásterhelés - ami egy ilyen külső SSD-nél nyilván nem téma, egy pendrive-nál inkább - miatt erőlteti a Samsung is, mert más értelme nem nagyon van.
Az meg a másik topikban már le lett írva, hogy el kellene végre fixen dönteni pontosan milyen használat a cél és milyen operációs rendszerrel, majd annak megfelelően meghagyni vagy megváltoztatni a gyári beállításokat, fájlrendszert. Ahol ha a macOS és APFS van állandóan emlegetve és Windowson majd másik külső SSD lesz használva, akkor értelemszerűen adott az (APFS) a lehetőség, a titkosításhoz pedig a beépített FileVault vagy a Samsung beépített hardveres titkosítása a gyárilag mellékelt szoftverrel ha kezeli az APFS kötetet.Mármint esetedben annyi a saját hardver- és szoftverkörnyezettől meg az adott tesztprogramtól és annak beállításaitól függően, mert pl. másnál (igaz az 2 TB-os modell) Macen jobb értékek lettek exFAT esetén, Windowson pl. ezen és ezen tesztekben lévő mérési eredmények jobban közelítették az 1 GB/s értéket, stb.
[ Szerkesztve ]
-
tasiadam
veterán
1156-os lap PCIe portban felismerheti az nvme, vagy sima m.2 ssd-t? Úgy tűnik egy fél unitos kis 4 magos szervert szereztem, és lesz benne 2 darab WD HDD, viszont üresen áll PCIe portja, amibe mehetne gyorsjtóként, vagy simán gyorsabb tárhelyként SSD. Valaki próbálta már szerverbe?
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz King Unique #47126 üzenetére
"Amire már le lett írva az előző válaszban, hogy ha adatbiztonság akkor fájlrendszer szinten naplózó fájlrendszer használata javasolt"
Ez már eldőlt, APFS lett és FileVault titkosítás ment rá. Az ilyen platformok közötti fájl mozgatásra majd befogok egy közönségesebb 256 GB-os 2,5"-es SSD-t (USB 3.0-as tokom is van hozzá, most egy 1 TB-os notebook HDD csücsül benne, amit az eggyel korábbi játékkonzolhoz használtam). Szóval azt választottam, hogy +1 kütyüt viszek magammal ha kell, de ezt a Samsung T7-est befogtam teljesen csak a MacBook számára.
"el kellene végre fixen dönteni pontosan milyen használat a cél és milyen operációs rendszerrel, majd annak megfelelően [...]"
Megfordítottad az ok-okozatot, amiért kérdezni jöttem, mert annak megfelelően akartam mérlegelni ennek az SSD-nek a felhasználási módját, hogy milyen előnyök/hátrányok vannak az egyes megoldások esetén. Inkább a biztonságot választottam és egyben MacOS-en a FileVault messze a legkényelmesebb megoldás titkosításra.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz tasiadam #47127 üzenetére
A kérdés fogós, nem tudom tesztelni, 1155-nél biztosan ment még B65 chipset esetében is adapterrel, de 1156-os nincs a kezemben.
Max a topicjában tudsz szétnézni, tárhelyként látnia kéne a régebbi gépeknek is.
[ Szerkesztve ]
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
Doky586
nagyúr
válasz Stauffenberg #47128 üzenetére
Csakhogy így pont elveszíted azt az előnyt hogy win és mac gép közt tudjál fileokat átvinni titkosítva.
Lesz 1TB adatod amihez bárki hozzáfér.[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Doky586 #47130 üzenetére
"Csakhogy így pont elveszíted azt az előnyt hogy win és mac gép közt tudjál fileokat átvinni titkosítva."
Miért is? Ott lesz arra egy másik, kisebb SSD, ami kaphat exFAT + VeraCrypt kombót. Nincs szükségem napi szinten fájlokat átdobálni platformok között, viszont a nagyobb 1TB SSD-met napi szinten használnám arra, hogy ezen legyenek a fotók/videók, amikkel dolgozom éppen.
"Lesz 1TB adatod amihez bárki hozzáfér."
Miért férne? FileVault titkosítással van ellátva.
-
Doky586
nagyúr
válasz Stauffenberg #47131 üzenetére
"Miért férne? FileVault titkosítással van ellátva."
OK, akkor nem 1TB hanem kisebb.
Windows nem ismeri a FileVault-ot. Én a win-mac közti filecserés lemezről beszélek.Eddig nem nyugtáztad a VeraCrypt-et, ezért kérdeztem. De akkor már miért nem azt használod FileVault helyett? Telepítési jogosultságok ha vannak. Azokat te ismered.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Doky586 #47132 üzenetére
"Eddig nem nyugtáztad a VeraCrypt-et, ezért kérdeztem. De akkor már miért nem azt használod FileVault helyett?"
De mit nyernék a VeraCrypt által? Mivel lennék beljebb vele a FileVault-hoz képest? A meghajtó egyébként is APFS fájlrendszert kapott, ezt kezeli natívan a MacOS ha kell a naplózás is. Nem fogok egy huszonezer forintos szoftvert (Paragon APFS) megvenni azért, hogy 3 db Windowsos gépre telepíthessem online aktiválással meg egyéb bajlódással. A FileVault segédszoftver nélkül, gyárilag a MacOS része, ez a legkényelmesebb megoldás.
A másik SSD kaphat VeraCrypt-et, az ritkán lenne használva. De a T7-est napi használatra vettem. Egy kicsike kényelem azért lehet szempont.
-
Raymond
félisten
válasz Doky586 #47132 üzenetére
Az elsodleges felhasznalas a belso tar bovitese volt, a vasarlos topicban ott volt az elso hozzaszolasban:
"4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)MacBook Air M1 [link] (Még nincs meg a gép, de horror a tárhely bővítés ára, ezért gyűjtök infókat külső SSD-ről, de a 256 GB-os modell belső SSD-je kb 2500/2000 MB/s sebességet tud, ennél nincs értelme gyorsabbnak szvsz)"
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Doky586
nagyúr
válasz Stauffenberg #47133 üzenetére
ok
-
Orgi
addikt
Sziasztok!
A biztonság kedvéért kérdezném csak: linuxos laptopomban cserélném a 64-es régi ssd-t nagyobbra, egy w10-es gépben klónoznám őket, ugye ez várhatóan nem fog semmi problémát okozni, nem akar majd a Win okoskodni vmit az ext3 partíciókkal, illetve a klónozó progiknak sem jelent ez problémát mármint a linuxos rendszer)? Köszi a válaszokat! -
tasiadam
veterán
Tudod klónozni cli-ből is linuxon belül, pl egy bootolt pendriveon át. Legalábbis szerdán a linux oktatáson amin jóformán csak ülök és figyelek (mivel nem használom őket meg sem ragad a fejemben), ott szó volt róla.
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
Orgi
addikt
Köszi mindkettőtöknek, ez a mentés, csere, helyreállítás jól hangzik, én úgy gondoltam hogy a régi meg az új ssd-t rárakom a wines gépemre és ott klónozok, de így még egyszerűbb, kevesebb szerelgetés
-
King Unique
titán
Az értelemszerűen nem SSD specifikus, hanem inkább Windows specifikus kérdés hogyan kell Windows 10 alatt klónozni és menteni - visszaállítani, annak topikjába való elsődlegesen. Ahol ha támogatja a program az Ext2/3/4 linuxos fájlrendszereket - pl. a Macrium Reflect igen, ellenben a Windows beépített alkalmazása nem - , akkor nyilván nem fog problémát jelenteni a művelet.
Másik opció meg értelemszerűen Linux specifikus, ott is megoldható pl. egy live rendszerről bootolva.[ Szerkesztve ]
-
Tequila86
tag
Sziasztok!
Milyen Thermal Pad-et ajánlanátok?
Adott egy 500GB Kingston SSD M.2 NV1 meghajtó, amire vásárlás után egy Be quiet MC1 PRO M.2 SSD hűtőborda került fel. Ezután voltak meghajtó gondjaim, amire azt hittem, hogy a hűtőborda miatt van, ezért eltávolítottam (nem amiatt volt). Most vissza szeretném rakni rá, de az M.2 Cooler-hez kapott Thermal Pad csak darabokban jött le anno az SSD-ről és akkor el is felejtettem megmérni a vastagságát (Az M.2 Cooler specifikációi között nem találtam erre vonatkozó adatot). Jó parasztos módszerrel elővettem a mérőszalagot és megmértem, hogy az M.2 Cooler hűtőbordája és talpa között összecsavarozott állapotban kb. 5 mm a távolság. A SSD specifikációja szerint a meghajtó vastagsága 2,1 mm. Ha jók az adatok, akkor 2 db 80x20x1,5 mm-es Thermal Pad-re van szükségem. Mostmár csak az a kérdés, hogy milyet vásároljak? Ti mit ajánlanátok? Az sem baj, ha nem túl drága, vagy méretre kell vágni. Illetve ha valakinek van egyéb meglátása, szívesen fogadom. És előre is köszönöm a válaszokat!András
i5 13400f/Asus TUF B760M-Plus wifi/Asus TUF 3060Ti/2x16Gb Kingston DDR4 3600Mhz/500Gb Samsung 980 Pro m.2 SSD/500Gb Samsung 970 Evo sata3 SSD/1Tb WD Green HDD/Alpenföhn Ben Nevis Black RGB/Seasonic 750W gold modular/Deepcool D-shield v2/Arctic F12 value pack/Samsung C24FG73FQU Monitor
-
Orionk
senior tag
Sziasztok,
Ismerősömnek van egy SSD merevlemeze.
Valami hiba van rajta.Régen HDD lemez esetén a Hard Disk Sentinel-t használtuk elemzésre, hogy mi lehet a gond.
Tudnátok légyszíves ajánlani SSD esetére is ilyen szoftvereket, amivel ki lehetne szűrni a problémát?
köszönöm -
King Unique
titán
válasz Orionk #47144 üzenetére
Ilyenkor szokás leírni, hogy pontosan milyen SSD-ről van szó és a "Valami hiba van rajta" állítást sem ártana részletezni, vagy screenshotot mutatni róla...
A HDS tesztjei akár SSD-k esetén is használhatók, + adott értelemszerűen az SSD gyártójának saját diagnosztikai szoftvere is, sőt hivatalosan eleve az utóbbi értékelése a mérvadó, ami ráadásul HDD-k esetén is ugyanúgy érvényes.[ Szerkesztve ]
-
Aryan
senior tag
Sziasztok!
Nem biztos hogy jó helyen járok a kérdésemmel. Adott egy Asus noti amiben 11genes Intel proci van illetve nvme ssd. Win10 van rá telepítve. Ezt kellene leimagelnem és az imaget felrakni egy másik ugyanilyen notira. Létezik olyan klónozó/imagelő sw ami látja az intel rst módban futó nvme ssd-t? AHCI módba nincsen lehetőség átrakni az ssd-t biosban.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Mini PC
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Társasjáték topic
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs