Új hozzászólás Aktív témák

  • Agaba72

    csendes tag

    válasz grHawk #21193 üzenetére

    Habár még új vagyok az ED világában (csekély 250 óra kb) de már a kezdetektől kattog a fejemben amit írtál a solo módról. Mióta belevágtam a powerplaybe, azóta ez a kattogás egyre hangosabb.

    Először is üdv az egész fórumnak. Utólag is hálás köszönet, az itt felhalmozott rengeteg információért, rengeteget segít a kezdésben (később is). Mint sokaknak, nekem is gyerekkori c-64-es szerelem volt az elit de csak nem rég jutottam el, hogy rászánjam magam az ED-re, (erősen visszatartott a vegyes fogadtatása a játéknak). Nos, pillanatok alatt "berántott", azóta sem enged. Sokat látott öreg róka vagyok már de ez a játék újra meg újra lenyűgöz, monumentalitásával, összetettségével, szabadságával. Kicsit bő lére "eresztődött" a bevezetés (igen ez még csak a bevezetés) de még muszáj leírnom, milyen katartikus élmény volt, mikor 25 év után újra felcsendült a kék duna keringő dallama, miközben hátradőlve néztem, hogy dokkol be R2D2 a hajóm.

    Akkor most rátérek a mondandóm lényegére. (az a bizonyos kattogás a fejemben..........)
    A solo mód. Jelen formájában, rettentően károsnak látom a játékra gyakorolt hatásait nézve, miközben semmi haszna nincs.
    Kifejtem bővebben. Nézzük előbb a vélt előnyeit. Miszerint, sokan csak egy jót akarnak "elitezni" nem pedig MMO-zni, így ugye ők is élvezhetik a játékot. Sokan eleve soloban kezdik, abból a logikus de téves feltételezésből kiindulva, hogy így biztonságosabb, nyugisabb stb. Nos, az ED világa oly hatalmas, hogy aki nem akar másokkal semmilyen módon közösen játszani az is jól el lehet openben is. Én legalább is még nem konfrontálódtam egy játékossal sem a 250 órám alatt. (erről jut eszembe: mekkora esélyem van IPSZ tagságra, azzal hogy 2 teljes napig, következetesen "beszélgettem" az NPC-kel? Csak két nap után esett le, hogy ezek a dumák, hogy adjam a cargót mert végem van, meg hogy csalódott, hogy üres a raktér stb csak az npc-k dumái, nem más játékosok. ) Szóval teljesen fölöslegesnek tűnik ez a solo mód de bánná a fene, hogy van ha az külön lenne az opentől. Vagy legalább cd lenne rajta (mármint a váltáson) mondjuk úgy 2 hét.
    Akkor most a hátrányok. Rengeteget gondolkodtam rajta, elemezgettem a játékot, most leírom mire jutottam. Az elég általánosnak látszik, hogy még azon játékosok is megunják egy idő után akik rajonganak érte. Miután elérték a céljaikat (legjobb hajó. elit rang stb) nem nagyon tudnak magukkal mit kezdeni, pedig nagyon is jó tartalom van az end game-re a powerplayben (is). Az, hogy a játék nem igazán tud kibontakozni mint MMO arról igen is az a nyamvadt solo mód tehet. Nem régi bejegyzésben olvastam itt a fórumon, hogy valami játékos klán blokádot szervezett valami ellen (talán narkó csempészet? nem emlékszem már de nem is lényeges a miért) de a többség csak kinevette őket, hogy ugyan már ott a solo mód, blokádolhattok amíg csak akartok nem sokat ér. Ennek az a következménye, hogy a többség bele se kezd az ilyen játékosok által szervezhető tartalomba, mert így nem sok értelme van. Itt a powerplay amit nem tudom hányan vesznek komolyan és hányan csak pénzt, tárgyat farmolnak de az biztos, hogy ez az egyik legjobb end game tartalom amit valaha láttam......vagyis inkább csak lenne, mert így nem az. Az utópia elkötelezett híveként a minap pl. elmentem egy kis borsot törni Mahon orra alá. Az egyik control rendszerében, bőszen irtottam a szövetség bürokratáit, ami által ugye egyre nőtt az elégedetlenség szintje. Jól kifundáltam, hogy ha majd jönnek a "mahonosok", hogy a rendszerükben majd hozzák az ellátmányt (vagy mit), hogy kompenzálják a felforgatást, akkor majd jóóóóóóóól levadászom őket. Aztán a fejemben kattogni kezdett a hang. Solo mód, solo mód.............Mit ér az egész, ha egy sima átloggolással kijátszató? Szerintem a többséget, abban , hogy komolyabb játékos eventeket szervezzenek éppen a solo mód tart vissza. Pedig ha nem lenne, akkor szilárd meggyőződésem, hogy egyre több és több hard core klán szerveződne, ahol egy adott rendszer ( kellően bonyodalmas) elhódítása igen csak komoly célt adna a játéknak sok ezer órán át. Az sem elhanyagolható következmény lenne, hogy a játékosok ha már komolyabb háborút vívnak egymással, akkor igencsak sűrűn le is lőnék egymást ami jótékonyan hatna, minden pénz szerző tevékenységre a rebayokat pótolandó. Mivel nagyon hosszúra sikeredett a hsz-m , így most befejezem pedig még hosszan írhatnék arról, hogy miért kéne elválasztani a solo-t az opentől. (amit eddig írtam, az csak a jéghegy csúcsa. Szilárdan hiszem, hogy e miatt "csak" réteg játék az ED nem pedig a komplexitása miatt. Solo mód nélkül az ED az egyik legnagyobb MMO játékká nőné fel magát.

Új hozzászólás Aktív témák