Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz viktorhu #8171 üzenetére

    Ennek alapvetően ahhoz volt köze, hogy a 4G éra kezdetén elég magasak voltak a 4G-hez kapcsolódó vendor oldali licencek, ezért fokozatosan kapcsolták be azt az előfizetői bázison. Egy meg nem nevezett magyar szolgáltatónak ez a 4G bevezetés után közel 3 évig tartott. Ha 4G-n próbáltál PDN-t aktiválni, egyszerűen elutasították a kérést és redirect-tel letereltek 3G-re. Ebből persze az előfizető semmit sem tudott érzékelni, hacsak nem volt mérőszoftver a telefonján.

    A roaming ennél is speciálisabb állatfaj, ugyanis a 4G roaming nem volt magától értetődő: a 2G/3G-hez használt ún. SS7 rendszert Diameterre kellett fejleszteni, és ahhoz, hogy a 4G roaming működjön két szolgáltató között, ahhoz a Diameter összeköttetéseket létre kellett hozni (fejlesztés mindkét oldalon). Ezért volt az, hogy amikor itthon már működött rendesen a 4G, roamingban sokszor még akkor sem.

    Ezen túl a szolgáltató nem sokat tehet, mivel a hálózatkeresést a telefon végzi el, ha először a 4G-t találja meg, ahhoz fog csatlakozni, utána már csak redirect-elni lehet, vagy megtagadni a PDN aktiválást.

    3G-t érte meg aksi takarékosság céljából 2G-re letolni, 4G-t bármi másra nem éri meg, jóval fejlettebb az energia gazdálkodása üresjárásban is, forgalom mellett meg pláne.

    [ Szerkesztve ]

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák