Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolti.22
senior tag
válasz FecoGee #12948 üzenetére
Hmm, oké, de a 2db. XRv-t hogy oldottad meg, hogy az két különböző XRv legyen? Ha csak egy hda van a qemu mappában, akkor az csak egy XRv futtatásához elég, mert ha mindkettő ugyanazt a hda-t használja, az baj.
Anno talán a Vbox-ban volt ilyesmi, hogy a qemu túl lassú és virtuális gépként kell futtatni az XRv-t. Ez itt is jó lenne. -
donatel
tag
A privilegizált üzemmód jelszavának megadásánál a 0 mit jelent?
pl. enable secret 0 cisco (mert ugye így is meg lehet adni: enable secret cisco)valamint az SSH engedélyezésnél is a felhasználónév és jelszó beállításnál:
username admin password 0 cisco -
vadger
tag
válasz donatel #12962 üzenetére
Szerintem le az encryption-type-ra gondolsz. Ha úgy tartja kedved megadható a password encrypted formátumban is. És akkor nem 0-át írnál ide, hanem mondjuk 5 és utána az encrypt-ált password, mint mondjuk:
enable secret 5 $1$mERr$5.a6P4JqbNiMX01usIfka/
[ Szerkesztve ]
CCNA RS, Security és egyéb hálózati témák oktatása: https://ccnaoktatasmagyarul.hu
-
crok
Topikgazda
válasz donatel #12962 üzenetére
A jelszó amit itt így megadsz, az ha:
0 még "kódolatlan", sima szöveg
5 már "kódolt", salted MD5 hash, nehezen visszafejthető mert helyben használt csak
7 már "kódolt", a Cisco Pass7 kódolásával (visszafejthető, mert ezt használnia kell majd a routernek mondjuk PPPoE jelszó miatt, OSPF jelszó miatt, IP SLA jelszó..
Ezért nem lehet ena sec-et megadni pass7-el (visszafejthető).
Ezért szokás priv15ös usert (ha mindenképpen kell.. mert amúgy ellenjavallott) 5-ös jelszóval felvenni (ha service password-encryption-t állítasz be akkor ha plain text-ben adtad is meg átírja a router).
-
kowika87
tag
Ujabb nap a paradicsomban...
[ASA and FTD Software-Security Appliance Might Fail To Pass Traffic After 213 Days Of Uptime]
-
crok
Topikgazda
-
Chal
addikt
Kicsit off, de szerintem ha valaki, akkor ti tudtok nekem válaszolni
Szóval meghalt az usb/soros dongle-om a minap, és jó lenne a héten venni egy másikat. Külföldi postára most nem várnék, így ebay, és társai kilőve. Mivel ezzel az eszközzel lehet szívni jócskán, és a "jónak" titulált példányok is épphogy csak elfogadhatóak szoktak lenni, ezért kéne ajánlás arra nézve, hogy hol lehet egy normálisabb példányt beszerezni raktárról, Bp-n, kiskerben.
Már az is nagy segítség lenne ha valaki (tapasztalat alapján) rá tudna bökni valamelyikre ebből a listából:
https://www.pcx.hu/kereses/usb%20soros
.. mert ők közel vannak, csak megrendelném és átsétálnék érte holnap. De persze egyéb tipp is jöhet.
Amit szeretnék: működjön stabilan a mai OS-ek alatt (Win10, Linux, OSX), utóbbi kettő esetén ha dirvermentesen megy, az csak plusz öröm.
(Egyébként nem Ciscohoz kell, és még csak nem is hálózati eszközhöz, de ennek ellenére szerintem ennél relevánsabb topic nincs a PH-n a témában )
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Köszi mindenkinek a tippeket, közben olvasgattam is kicsit a "szakirodalmat", úgy néz ki hogy a PL23xx-es chip-el szereltek az olcsóbb, de néha problémásabb megoldások. Attól is függ ki gyártja a chipet, mert azt boldog-boldogtalan másolja.
Ami picivel drágább és stabilabb, azok az eredeti FTDI chip-es cuccok (pl. FT232+SP213), ilyen a Logilink AU0034, amiben tuti ilyen van, és biztosan eredeti, illetve itthon is kapható minden kiskerben. Szóval ez lett.
[ Szerkesztve ]
-
zsolti.22
senior tag
-
RogerP
csendes tag
FélOFF:
Pre-sales vonalon egyre többet találkozom (főként Brocade) FC hálózati kérdésekkel.
Tudtok valamit javasolni olyan dokumentumot/könyvet, amiből az alapokat rendbe tudom rajni a fejemben? (Gondolom CCNA Data Center lehet a megfelelő path)
Mivel az FC is egy szabvány, így gondolom majdnem mindegy, hgoy Brocade vagy Cisco vonalon olvas utána az ember. -
-
dzsambo
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Adott egy hálózat, amiben lassan elérem az 128 STP instances korlátot, kicsit próbáltam utána olvasgatni a dolognak és ha jól vettem ki a dolgot akkor ha többet szeretnék használni akkor át kell állnom MSTP-re. Kérésem az lenne, ha van valakinek türelme elmondani egy kezdőnek, hogyan álljak neki illetve mi na különbség a stp módok között.
Köszi
-
FecoGee
Topikgazda
válasz dzsambo #12979 üzenetére
Uramisten... mifele halozat az? Kell mindenhova minden VLAN? Allow vlan-okkal miert nem szurod le ha nem kell valahova?
Ciscon le van irva frankon hogy kell migralni STP/RSTP verziokrol MST-re. A rooton es backup rooton kezded, es haladsz lefele. En mar csinaltam ilyet, nem volt vele gond.
-
Proci85
senior tag
Sziasztok
Adott egy Cisco 877 (4 LAN, 1 ADSL WAN).
Ezt lehet használni routerként úgy, hogy a 4 LAN portról 1 LAN interface-t leválasztok és külön VLAN-ba teszem, külön IP-t kap és ezzel valósítom meg a route-ot?Tomato/DD-WRT világban ezt gyakran használjuk, ha villámtól tönkremegy a WAN port, a LAN-ból csoportosítunk át egyet.
Itt is valami hasonló trükköt szeretnék csinálni, kérdés lehet-e a switch chiptől...Köszönöm!
-
crok
Topikgazda
válasz Proci85 #12982 üzenetére
Routed porttá tenni nem tudod.. akár mind a négy portot.. olyat tudsz hogy csinálsz egy vlan-t, abba egy portot beleteszel, csinálsz erre a vlan-ra egy svi-t, aztán adsz neki ip-t meg csinálsz routingot.. de ha kell akkor a PPPoE is fog menni rajta (az svi-on) ha akarod - elvileg.
-
dzsambo
tag
válasz FecoGee #12980 üzenetére
Hát speciális hálózat, sok mindent tesztelünk és a teszt szerverek belső lába külön vlanokban van. Már közel járunk a 100 db-hez és ez a közeljövőben még nőni fog, meg van pár egyéb és így már közel vagyunk a 128-hoz. Az első syslog üzenetek után nekiálltam takarítani és szűrni a vlanokat, de van pár switch amin át kéne mennie a vlanok nagy részének. Próbálok előre tervezni egy kicsit és ezért és kezdtem el nézelődni és kérdezni.
Nagyjából ez a jelenlegi és jövőbeni helyzet: Adott 2 helyiség az egyi egy szerver terem amiben lesznek a virtuális teszt szerverek és egyéb szerver infrastruktúra, a másik helyiségből pedig indulnak ki a végpontok és itt is van egy kevés szerver. A 2 helyiség összekötését 1-1 4500-X-es switch fogja ellátni ezekre kapcsolódik a többi switch, náluk ha jól tudom nincs ilyen korlát. A fejfájást számomra a tesz szerverek hálózattal történő ellátása jelenti, ide esélye hogy kelleni fog 128 körüli vlan, viszont nem tudom milyen kerüljön ide. Elképzelés annyiból megvan hogy 2 db 48 portos switch lesz, csak nem tudom hogy 3750X vagy 3650 estlek 3850 legyen és nem tudom ezek hogy állnak a fenti vlan számhoz. A végpontok kiszolgálását egy 4510-E-s kaszniban lévő 4516-10GE-s supervizor pár és 6 db line kártya végzi, ennél ha jól tudom szintén nem gond a magas vlan szám, bár angolom elég karcsú és messze nem értek hozzá úgy ahogy szeretném.
FecoGee:tudnál leírást linkelni mert én csak régieket találtam és ezt az root-backup root dolgot sem értem. Sajna csak autodidakta módon tanulok az éppen felmerülő problémákat megoldva és kevéske lövésem van a dologhoz.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
-
kowika87
tag
Ezt esetleg lattatok mar:
15 Top-Paying Certifications for 20167. es 8. helyet erdemes megnezni... szerintetek ez realis?
Szamomra az a fura, ha a CCNA DC ennyit er akkor hol a CCIE DC?
A 2017-es listan mar nincs is CCIE...[ Szerkesztve ]
-
olloczky
senior tag
válasz kowika87 #12986 üzenetére
"There are other CCIE tracks -collaboration, data center, security, service provider and wireless- and all command a similarly high salary, but none of the others met our list's requirement to have at least 100 survey responses."
100 survey kitöltése kell certenként, hogy bekerüljön valami a listába, abból gondolom nem tudtak annyit összeszedni. De ez tényleg durva, hogy egy CCNA DC ennyit keres
[ Szerkesztve ]
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
tag
úgy néz ki sikerült importálni mindent elsőre eve-ng-be, nem hittem volna hogy ilyen sima lesz. Van működő virtual switch is
Eddig jó. -
dzsambo
tag
válasz Proci85 #12985 üzenetére
Az indokolja ezt a felállást hogy a teszt szerverek egyik lába ugyan azt az ip-t/subnetet használja. Ez egy amolyan szabvány amin nem lehet változtatni, ezért nő a használt vlanok száma. Ha jön egy új sor az új szervert és új vlant is jelent.
A fenti kérdésemre esetleg tud valaki válaszolni, illetve lenne még egy kérdésem, az instance felosztásnak mi a módja?
[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
válasz dzsambo #12990 üzenetére
You need to migrate the core first and work your way down to the access switches. Before you change the spanning-tree mode, configure the MST configuration on the switches. Then change the STP type to MST.
Azert jo az mst mert elo tudod kesziteni a konfigjat minden switchen ugy, hogy nem lep eletbe. Aztan a change alatt csak kiadod a spanning-tree mode mst parancsot hogy eletbe leptesd. Fentrol lefele kell haladni. Itt szepen leirjak.
http://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/switches/catalyst-6500-series-switches/72844-MST.html
[ Szerkesztve ]
-
dzsambo
tag
válasz FecoGee #12991 üzenetére
Köszi, ezt már én is megtaláltam.
Viszont van pár dolog amivel szépen meg vagyok keveredve. VTP v3-al ugye már tudok teríteni mst beállítást is, így elvileg minden switchen elég kiadni a spanning-tree mode mst parancsot. Kicsit laboroztam és működő képesnek látszott a dolog, viszont azt vettem észre hogyha módosítok a instance beállításokon akkor a kapcsolatok egy pillanatra megszakadnak ( 2 ping kimarad )
A másik dolog hogy az én topológiám nem ilye szép mindenki mindenkivel összekötve felépítésű, nálam csak a 2 core switch lesz összekötve a többi csak az egyikkel vagy a másikkal lesz fizikai kapcsolatban. És itt jön az hogy nem sok értelme van a root primary és secondary beállításnak ( már ha jól gondolom hogy a forgalom elosztást lehet kézzel megadni ezzel a beállítással ), viszont nem tudom hogy ha ezt kihagyom akkor nem okozok e zavart a hálózatban. -
FecoGee
Topikgazda
válasz dzsambo #12992 üzenetére
Akkor az egyik core a root a masik a backup root legyen. Fontos ezt beallitanod, nehogy meglepetes erjen kesobb.
Ket switch addig van egy MST domainben, amig a name,revision number es az instance mapping ugyanaz. Amikor VTPv3-mal modositasz az MST konfigon, ez szepen vegigterul, de a folyamat kozben ket mst domained lesz es konvergal a STP. Ezert latsz pillanatnyi szakadast.
-
kowika87
tag
válasz olloczky #12987 üzenetére
Igen az lehet hogy nem jott ossze a 100
Ami elgondolkodtato, persze ha csak a penzt nezzuk (nem elhanyagolhato szempont), hogy mennyi ido kell egy CCNA DC certhez vagy egy CCIE RS-hez. Oriasi a kulonbseg es nyilvan a CCIE-nak mar presztizs erteke de na...
Megeri egyaltalan ez a CCIE..? Feco? -
FecoGee
Topikgazda
válasz kowika87 #12994 üzenetére
Nezopont kerdese.
Tenderekhez sokszor kell, akkor megeri. A piacon is jol cseng. Partnerseghez is kell.
Ha penzugyileg nezed, nem fizetodik ki a beleolt 1500 ora valoszinuleg soha. De nem penzugyileg kell nezni. Egy szakmai kihivas, szemelyes cel...De Te is CCIE-ra keszulsz, meg tobb ember itt, szoval szerinted is megeri
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
On the fly való stack kábel kihúzás mennyire bolygatja meg a hálózat lelki világát? Amennyire figyelgetem nem okoz különösebb gondot a dolog, tehát nem kell hozzá sw restart ugye? Fel kellene cserélnünk 1-1 stack kábelt 2 külön sw group között. Az előbb, egy még nem "éles" switch group-nál kihúztam, majd visszadugtam az egyik stack kábelt, de ahogy nézem simán megy tovább minden, console-ban csekkoltam a
sh sw
ésshow switch stack-ports
parancsokkal.Kell valamilyen "észheztérési" időbel vagy esetleges összomlással számolni akkor, ha egy "éles" switch-ből húzzuk ki, majd dugjuk vissza a kábelt? Természetesen termelés leállása után csinálnánk ezt, csak aztán nehogy másnap meglepetések érjenek.
Remélem érhetően fogalmaztam meg a kérdést.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Eladó 2 db HomePod 2 gen
- DELL LATITUDE 7390 8th generációs I7-es processzor
- Beszámítás! Acer Predator Z35 UW-QHD 4ms 120Hz monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan állapotban
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Series 10 GPS + Cellular 46mm okosóra garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest