Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kowika87
tag
Ugyan még VTP-t sosem láttam MPLS-en (ami ugye VPLS mivel L2 service-re kell) atlökni de a következőkre lesz szükséged:
- VRF
- IGP
- LDP
- MP-BGP
- VFINamost az első 4-hez nem is kell talán semmi extra csak licensz max de a VPLS-hez szükséges feature-k ha jól tudom csak ASR routereken megy IOS-XE vagy XR. Vagy esetleg Juniper. Ha laborozni akarod akkor CSR1000v-vel össze lehet hozni en mar jatszotam vele bár nem a VTP miatt. Ennek konfiguralása elég összetett nem biztos hogy egy konkrét példa pont nálad is menni fog.
L2TPv3 talán egyszerűbb konfigolni de ahhoz is licensz fog kelleni. Ha laborozol akkor mindegy de VTP miatt L2TPv3 licenszre beruhazni nem lesz egy plusszos ROI. A másik bibi hogy ahova te szeretnél L2TPv3-t a 3560 ezt nem tudja.
[ Szerkesztve ]
-
Larry
tag
válasz kowika87 #13801 üzenetére
Köszi a felvilágosítást. Nem tudom, hogy ezek pontosan mit tartalmaznak, de ezek az IOS verziók.
3825: c3825-adventerprisek9-mz.151-4.M12a.bin
SM ES-3750: c3750-advipservicesk9-mz.122-46.SE
3560: c3560-ipservicesk9-mz.122-55.SE4.bin (per pillanat még, napokban jön a cserének 3560G switch amin valószinűleg 15.x IOS lesz már)amikor nekiálltam "bohóckodni" az MLPS-el a 3825-n a példák alapján nem kért license-t. (a példák sem voltak teljesen egyérelműek hogy mit hol.) (3825-ön hidalva vannak a portok, config valahol előző postban.)
[ Szerkesztve ]
Kicsi vagyok székre állok, b****átok meg igy se látok! :P
-
TommyNagz
senior tag
Sziasztok!
Az új melóm miatt eléggé rá kellene feküdnöm a DMVPN / MPLS témára, de nem találtam semmi használható anyagot. (CCNA-nak ugyebár nem része, max a létezéséről kell tudni).
Tudtok ezzel kapcsolatban valami anyagot, amit érdemes átolvasni?
Köszi!
T.
encapsulation dot1q
-
kowika87
tag
válasz TommyNagz #13803 üzenetére
MPLS-hez elsore: [MPLS-Enabled Applications]
Majd: [MPLS Fundamentals]
DMVPN-re nem tudok konkret konyvet de nem is egy konyvtopik inkabb csak egy fejezet.
Talan ez: [DMVPN Explained] -
olloczky
senior tag
Network security e-könyvek humble bundle-n. Kezdő cucc, meg sok microsoftos könyv (van cisco is), de gondolom berakom ide
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
FeRkE
őstag
A step 2 befejezese utan mennyi ido mulva kaptatok levelet a step3-ra? most nezem hogy az egeszet be kene fejezzem dec8ig aztan nem tudom, meddig huzhatom a step2 kerdeseit. Ejjel 4 orat aludtam, nem vagyok a topon, ugyhogy ha belefer akkor inkabb holnap delelott csinalnam meg
-
TommyNagz
senior tag
válasz FecoGee #13809 üzenetére
Köszönöm Uraim! Ja, hogy ez már az "E" szint? Úristen, hova kerültem, tojáshéj a seggemen, örülök hogy a kis CCNA-m meglett Szerverszobát belülről kb. ma láttam életemben először amikor az egyik switchporttal voltak gondok. Van rendesen learning curve.
encapsulation dot1q
-
FecoGee
Topikgazda
válasz TommyNagz #13814 üzenetére
En MPLS-t CCIE Written-re keszulesnel lattam eloszor. DMVPN-t meg leginkabb amikor bejott a version 5 a laboron. Nagyon nem CCNA szint . Kerdes persze mit kell vele csinalni. Izgalmas, kihivasokkal teli melonal tunik. Jo lesz az csak ne add fel az elejen, akkor nehez, majd belejossz. Teher alatt no a palma .
-
crok
Topikgazda
válasz TommyNagz #13814 üzenetére
Igaza van Feconak, teher alatt nő a pálma. Nem kell megijedni, azért rakták abba a "szintbe" mert ott már feltételeznek előzőleg összelapátolt tudást - de ezt hozzáolvashatod a könyvek / linkek tartalmához. Mivel úgy néz ki még érdekel is így azt mondom nem lesz gond a felfogásával, nem nagy ördöngősség ha megérted. Csak van egy kis utánaolvasás amit meg kell csinálni. Ennyi! ( :
-
crok
Topikgazda
Én inkább a miértet szeretném megérteni, hogy miért kell a VTP. Gyakorlatilag 2 L2 eszköz lenne összekötve két L3 porton keresztül, valahogy bridge-elve. Miért nem sima routing, subinterface-eken? A két VLAN száma és a benne levő eszközök subnetje ugyanaz kell legyen a két L3 port mindkét oldalán? Akkor most tegyük fel, hogy ez a router kap egy csomagot, ami pont beleesik egy olyan VLAN-ba, amit bridge-el. A VTP (tegyük fel) megy és mindkét L2 eszközön megvan már a VLAN. A routeren akkor is meg kell csinálni az L3 interface-t (BVI) mert valakinek csak route-olnia kell valamint akkor amíg pl. nem tudja a router hogy a cél IP merre van (MAC táblában nincs entry, nincs ARP) akkor a két L3 porton, ami bridge-elt, és BVI-t kellett készítened, szóval 2 L3 porton kellene kiküldened ugyanazt az ARP kérést..? Ez szerintem a networking megerőszakolása lenne, értelmét vesztené az L3 port, az az ASIC nem erre lett kitalálva.
Ha nem kéne a VTP meg a több-VLAN-egy-porton akkor mehetne az IRB is.
Se az MPLS se az L2TP nem erre való (na jó, az L2TP kicsit akár erre is jó lehetne) de az L2TP-hez (de az MPLS-hez is) még kellenének végpontok de itt csak egy szem router van. Licensz baj nem lenne mert ezekre a 15-ös IOS is még úgy szedhető le hogy az IOS-ben eleve benne van a feature set és nem universal, nem kell licensz, csak a megfelelő feature set-es IOS-t kell leszedni és rátenni (enterprise vagy magasabb).
Szerintem itt marad a router-on-a-stick (konfig alapján amúgy is az van, a router subinterface-ek + a switch trunk portok miatt mondom) csak át kell tervezni, hogy melyik L3 port mögött milyen VLAN-ok lesznek és milyen (különböző) subnetekkel. Szerintem a VTP-s elgondolás itt nem fog összejönni. -
Methionyl
senior tag
Én is benne vagyok a kalapban, bár én a Cohort 6-ra jelentkeztem áprilisi kezdéssel.
Study group majd engem is érdekelne ha leszThey can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.
-
crok
Topikgazda
válasz neo-geo #13819 üzenetére
Olyat hogy "továbbadni"? Nem teljesen értem mire gondolsz.
Route-olni/NAT-olni nem fog. De ha úgy érted, hogy a router egyik portjába bedugod az AP-t, felkonfigolod, SSID-t csinálsz, mondjuk jelszóval, mondjuk egy megfelelő VLAN hozzárendeléssel, a fastethernet portja egy BVI-al legyen bridge-elve a rádiós interfészére.. akkor aki az SSID-re csatlakozik az képes lesz elérni a router-t. a bridge miatt. Erre való az AP. Az "otthoni" TP-Link/D-LINK/NetGear/Linksys/egyéb routerek ugyanezt csinálják csak a routed WAN port, a switchportok és a rádiós interfész ott egy dobozban van. -
neo-geo
aktív tag
Igen.
Továbbítani szerettem volna az internet elérést, mivel ez jóval erősebben adja "továbbítja" a jelet,
és még a pincében is tudtam volna fogni. De úgy látom, hogy ez elég bonyolult dolog,
úgyhogy veszek egy 220 voltba bedugós jelerősítőt, és majd úgy lesz a pincében is internet.
Viszont ez a Cisco AP ingyen jött, azért gondoltam, hogy nem költök jel erősítőre.
A választ ismét köszönöm.[ Szerkesztve ]
PSN-ID:Putyesz-HUN
-
-
Gyurike
tag
Nekem is elfogadták a jelentkezésem CCNA Cyber Ops-ra, Cohort 6-ra jelentkeztem.
Kiváncsian várom. -
TommyNagz
senior tag
válasz józsi9995 #13822 üzenetére
Köszönöm a segítséget Uraim! Gyakorlatban tanul a legjobban az ember A kollégámmal eldöntöttük, hogy ha lediplomázom (jövő nyár elvileg), utána szerzünk CCNP papírt is, remélhetőleg a cég legalább egy részét megtámogatja. Sose voltam még ennyire motivált
encapsulation dot1q
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Cisco ASA 5505-ön állított már be valaki kétfaktoros authentikációt VPN belépésre?
Korábban már foglalkoztam vele, de nem sikerült 100% megoldást kreálni [link]
Valaki csinált már esetleg ilyet, vagy van ehhez ilyen step by step leírás valahol? Bármilyen megoldás érdekelhet.Köszönöm!
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Methionyl
senior tag
CCNP TSHOOT pass
Jó eredmény lett, de haragszom rájuk. 2 nagyon bugos ticket volt amit hasra ütéssel (jól is döntöttem) kellet kitalálni a hibát. Mármint maga a hiba megvolt. De pont olyan opció nem volt a válaszok között csak megközelítő.
Így megvan a CCNP R&S. Szépen zártam az évet
They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.
-
Methionyl
senior tag
Itt több volt annál..csak hát NDA..pl.: kicserélni egy route-map-et egy olyan route-map-re ami nem is létezik a routerben de ez a helyes válasz, bosszantó és röhejes ha ez is sok akkor kérlek szerkezd
Köszönöm mindenkinek
They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.
-
Larry
tag
Igazság szerint nem 2 db L2 eszköz van, hanem 3 mert maga a router is tartlamaz egy L2-es eszközt. (Hwic-4esw). Igen abban valóban igazad van, hogy meg kell csinálni egy újab bridge-t, viszont annyival kevesebb meló mert nem kell akkor beloginolni a másik switchekre, hanem elég megcsinálni a routeren a VLAN-t és a VTP átviszi mind2 irányba, onnantól keszve meg csak a bridge-t kell megcsinálni ugyanúgy a routeren. IRB meg amúgy is megy mert kell a bridge-hez. ((élő) config valahol feljebb).
az hogy az MPLS meg a L2TP mire való, nem tudok vitatkozni, én csak azt irtam mit mások mondtak angol cisco forumon...amúgy megjött már a 3560-48 helyett a 3560G-48 és 15-ös IOS van rajta.
homályosítson fel valaki pls hogy mi ez a router-on-stick mert nekem ez nem tiszta, és nem értem.
Kicsi vagyok székre állok, b****átok meg igy se látok! :P
-
_kovi_
aktív tag
Sziasztok!
Jövő héten megyek Cisco CCNA tanfolyamra.
Milyen könyveket, tananyagokat ajánlotok a sikeres vizsgához?
Mennyire durva a vizsga?Köszönöm!
-
Cyber_Bird
senior tag
En javaslom neked, hogy olvass meg utana ezeknek a dolgoknak.
Latszik, hogy jelenleg meg nem igazan vagy tisztaban a halozati alapokkal, megis vizonylag komplex megoldast szeretnel.
Nem vagy kivancsi alternativ megoldasokra, amik jobbak arra a celra amit szeretnel, hanem a fejedbe vettel valami elgondolast, es ahhoz ragaszkodsz, es arra varsz el megoldast masoktol.
Volt par ilyen kollegam, feladtam reszukre a tanacsadast.Olvass el egy ccna Official certification guide-ot(ket konyv), aztan ha azzal tisztaban vagy mar, es erted, hogy mi hogy mukodik, akkor terj vissza erre a dologra.
U.i.: Ha felreismertelek, akkor bocsanat, de a kommentekbol eddig ez jott le.
[ Szerkesztve ]
-
Beniii06
addikt
Jól van, nem kell komolyan venni. Gondoltam, hogy cisco-s dolog érdekel(mivel ez a topik neve is). Én csak próbáltam felkavarni az állóvizet, más vette a poént/célzást, te nem. Ha szószerint lefordítod, inkább ahhoz van köze amit belinkeltem és nem a vlanokhoz.
MÁS: Ilyen router-on-stick-es dologról még nem hallottam, igaz csak alap szintig tanultam cisco-t(nincs vizsgám belőle, az összefoglaló tanulmányozásán kívül még mindig nem világos hol(csak BP vagy online?)/mikor(negyedévente?) lehet vizsgázni mondjuk). Jelenleg más szakirány miatt szünetel a cisco, de érdekelnek az ilyen dolgok hobbi szinten, ezért is nézegetek be a topikba néha és ha nem sikerülne azzal elhelyezkedni, akkor belekezdenék komolyabban is ebbe. Az lejött olvasgatva, hogy a tanfolyamok online önszorgalom alapúak(videók, prezentációk, net). Egy CCNA-ra mennyi idő felkészülni kompletten, ha előlről kezdi az ember?
[ Szerkesztve ]
"Got any other secret weapons?"
-
olloczky
senior tag
válasz Beniii06 #13838 üzenetére
Vizsgazni, kijelolt vizsgakozpontokban lehet. Ez van Pesten, Debrecenben vagy esetleg Kassán. Idopontok heti gyakorisaggal vannak, es maga a vizsga egy szamitogepes teszt 45-55 kerdessel. Ccna-ra felkeszulni fél év - egy év alatt lehetseges. A tananyag le van irva, ocg-t keress
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
Beniii06
addikt
válasz olloczky #13839 üzenetére
Köszi, egyenlőre csak érdeklődöm vagyis számításba vettem ezt is. Akkor a debreceni lesz majd a nyerő, mert jóval közelebb van a másik említett kettőhöz. Debrecenben talán a mechwartban lehet vizsgázni? Mintha hallottam volna ilyesmit. Azt tudom, hogy vannak olyan cégek akik munkaidőben, saját költségen tanítatják a dolgozókat(pl ITServices Debrecenben). Lehet megvárnám az alkalmat esetleg míg odakerülök vagy másik céghez, ahol támogatják az ilyesmit. A nyelvvel szerencsére nincs probléma, így számomra az ilyen tanfolyamok jelentenék a fejlődési lehetőséget. Jelenleg még nem sürgős Cisco-t tanulnom, elég ha csak szinten tartom, ha nincs is itthon cisco-s eszközöm(csak packet tracer)-el egyenlőre. Ha majd komolyabban veszem/szükségem lesz a cisco-ra, beírokide ezzel kapcsolatban, akár pár kérdésre. Jó nézegetni a konkrét kimásolt parancsokat itt a topikban, legalább kevesebbet felejt az ember.
"Got any other secret weapons?"
-
Yeffy
veterán
Udv mindenkinek!
Nem is tudtam, hogy ilyen topik is van (tenyleg van minden a Ph!-n! ), bal oldali ajanloban lattam meg, tok veletlenul.
Par szoban, ha erdekel valakit: majd 3 eve Angliaban elek, most szeptemberben kezdtem el egyik nagy helyi college-ben a CCNA R&S 1. moduljat, aminek hetfon volt a zarotesztje, sikerrel teljesitettem, bar nehez volt ra felkeszulnom, ennek leirasa kisse hosszabb terjedelmu lenne, igy itt es most nem reszleteznem, de ha valakit erdekel, eppen leirhatom.
Jan. 16-an kezdodik a kettes modul oktatasa, szeretnem vegigvinni mind a negyet, es meg megszerezni egy-ket kiegeszito (pl. Security), valamint Microsoft-os certificate-et, remelem, sikerrel jarok.Nem dolgoztam meg IT teruleten, most viszont mar elegem lett a csicska/kulimunkakbol, olyan teruleten szeretnek melozni, ami erdekel, es az IT az egyik fo ilyen 'csapasirany'. Eletemben nem foglalkoztam meg halozatokkal, foleg nem ilyen melysegben, igy elegge massziv volt ez az elso modul, de sokat tanultam, remelem, hasonloan sikeres lesz a tobbi modul is, es foleg a szektorban valo elhelyezkedes, a tanultak alkalmazasa, es a tovabbi fejlodes!
Kesobb, ha lesz egy kis idom, visszaolvasok par oldalt a topikban, hogy mikrol van szo.
Koszontem, aki elolvasta!
udv
YeffBig girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!
-
Methionyl
senior tag
Hali
A Certification Tracking System-nél, ha a default nálam az, hogy PDF-ben szeretném a Cert-et (nem hard copyba) akkor azt automatikusan ingyen járna, vagy meg kell venni 3$-ért?
Én úgy emlékszem, hogy első (legyen az pdf vagy hard copy) az ingyen jár de már fene se tudja..
[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Methionyl #13842 üzenetére
A pdf ingyenes ha azt valasztod. En ezt megoldom ugy hogy szkennelem ha megjon a papir. Ilyen draga vizsgaknal igenis nyomtassak ki, postakoltseg, stb. Ennyi jar . Persze ez lassabb, de bizonyitani a cert trackerrel is tudom, hogy atmentem, nem kell 6-8 hetig varni a papirra ezert.
[ Szerkesztve ]
-
Immy
őstag
Sziasztok,
CCDA 200-310 tananyag valakinek esetleg van elfekvőben?
Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
okgyuri
újonc
A következő kérdésem lenne: Frame Relay-t próbálok GNS3-ban. Egyzerű hálózat, 3 forgalomirányító, R1 kapcsolódik R2-höz és R3-hoz Frame Relay kapcsolón (egy-egy VC-n) keresztül. Frame-relay beágyazva, minden más alapértelmezetten maradt, IP címek beállítva (10.0.0.1, 10.0.0.2, 10.0.0.3), automatikusan felismerik a forgalomirányítók a DLCI-ket és a IP MAP-et (vagyis nincsen szükség frame-relay interface-dlci és frame-relay map ip parancsokra), működik a ping R1-ről R2-re, és R1-ről R3-ra. Amennyiben R1-nél átállítom az LMI típusát q933a-ra, R1-en a protokoll státusza DOWN-ra kapcsol, és nem is hajlandó visszakapcsolni. Az LMI-nek csak lokálisan kell a DTE-n és a DCE-n megegyeznie, a nagy könyv szerint. A GNS3 Frame Relay kapcsolójában kell keresni a hibát? A másik kérdésem az lenne, hogy ha automatikusna megtanulja a forgalomrányító a DLC-ket a kapcsolótól, akkor mikor használjuk a frame-relay interface-dlci parancsot? (Eltekintve attól az esettől, amikor a saját IP címéhe vezető DLCI-t adjuk meg.)
[ Szerkesztve ]
-
F4T4L 3RR0R
csendes tag
Hasonló a szituáció az én esetemben is. Csak én még a CCNA R&S első modul zárója előtt vagyok pár lépéssel. Még teljesíteni kellene három részt plusz egy PT feladatot aztán lehet nekirugaszkodni a másodiknak. Annyiban más nálam, hogy a CCNA mellett megyen az IT Essentials tananyag is, habár abból már csak két fejezetet kell teljesítenem és készen van.
Life is too short to remove usb safely...
-
crok
Topikgazda
válasz okgyuri #13845 üzenetére
A GNS3 frame-relay switch ANSI-t fog használni, nem átállítható, így a router arra áll be amit a switchtől kap ugye. Amikor átállítod explicit értékre a routert akkor kikapcsolod az automatikus felismerést - de az egyik oldal ANSI a másik meg ugye általad át lett írva q933a-ra, nyilván nem fog menni. Ha átírod ANSI-ra akkor megint menni fog. Az LMI lokálisan szignifikáns: tehát csak a linken magán, vagyis a router és a FR switch közt, a DCE és a DTE közt. A GNS3 FR switch szerintem nem tud csak ANSI módot és átállítani se lehet - tegyél be egy routert amit te konfigolsz fel, sokkal jobb mert arra állítod amire akarod (persze nem egyszerűbb, mert a konfigot meg kell írni, nem lehet bekattintgatni).
-
moseras
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, van egy Cisco 2504 eszköz, amely Wifi-t szolgáltat több eszköznek.
Probléma, hogy a Wifi eszközök nem érik el egymást.
Hogy tudom megoldani, hogy elérjék egymást ?Köszi.
-
crok
Topikgazda
válasz moseras #13848 üzenetére
A 2504 egy kontroller. Működhet nagyon sokféleképp, több üzemmódban.
Hogy érted azt *pontosan* hogy a wifi eszközök nem érik el egymást? AP-k az AP-kat? Csatlakozott eszközök egymást - szóval pl. egyik megoszt valamit a másik meg nem éri el? Biztos hogy nem éri el és nem helyi tűzfalszabály nem engedi be? Írd inkább le pontosan, hogy mi hogy kellene működjön de nem működik.
[Leírásod alapján talán ez van drop-ra kapcsolva- de nem kellene (disable kellene legyen).][ Szerkesztve ]
-
moseras
tag
Üdv!
> Csatlakozott eszközök egymást - szóval pl. egyik megoszt valamit a másik meg nem éri el?
Így van, konkrétan iPhone okostelefonról nem látom a Samsung TV-t (Samsung Smart View alkalmazás). Ha kicserélem a Cisco-t egy buta Wifi (mondjuk TPLink) routerre, akkor minden rendben, az iPhone látja a TV-t.
1 WLAN van csak, a DHCP-t egy Cisco ASA 5505 látja el.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Terra PC,i5-4670,8GB DDR3,120GB SSD,Win 10 Pro,számla,garancia!
- Eladó 2 db HomePod 2 gen
- DELL LATITUDE 7390 8th generációs I7-es processzor
- Beszámítás! Acer Predator Z35 UW-QHD 4ms 120Hz monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan állapotban
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest