Új hozzászólás Aktív témák

  • ZollR

    tag

    válasz DigitXT #6579 üzenetére

    Tekintettel arra, hogy a valaminek a tulajdonjoga korlátlan hatalommal ruház fel az adott dolog fölött, ezért azt bármiért el lehet adni. Az ára lehet 2 puszi, egy zacskó ropi, vagy éppen 40db 32x32 pixeles bitcoin. Nem kötelező fiat devizára cserélni a tulajdonodat.
    Abban és csakis abban az esetben ha az eladásod valamilyen adónem alá tartozik (pld ingatlan eladása szja köteles, ingóságok évi 800e bevétel fölött) akkor rajtad van a bizonyítási kényszer, hogy bizonyítsd nem származott jövedelmed. Ha nem tudod ezt hitelt érdemlően bizonyítani (másik ingatlanvásárlási szerződéssel pld) akkor automatikusan úgy tekinti az állam, hogy jövedelmed származott és a "beszámított ingóság vagy ingatlan" forgalmi értéke után fogsz adózni. Forgalmi érték meghatározására pedig a NAV-nak szuverén joga van. Mivel nincs hivatalos árfolyama (MNB) a bitcoinnak ez szívás,ezért majd ők hasraütnek és bemondják az egy hónappal azelőtti árfolyamot pld (jelen esetben ~US$1300 szorozva aktuális MNB US$/HUF). Ha nem értesz egyet a NAV döntéssel, akkor fellebbezhetsz és élhesz a meghallgatás jogával. Ekkor független szakértőt jelölnek ki aki számításba veszi a dolgokat és kalkulál árat.

    Sajnos a forgalmi érték-es buliba belefutottam én is, 1 éve vásároltam 2 speciális számítógépet. Ezek a termékek 2009 óta EOL eszközök, tehát már nem gyártják őket. Én anno 2012-novemberében US$500-t fizettem darabjukért, és ezt is vallottam be. A NAV nem fogadta el a "számlát" (Amazon checkout) és független szakértőre bíztuk az ügyet. A vége az lett a dolognak, hogy:
    - kifizettették a szakértő díját: 35.000+ÁFA
    - a szakértő megállapította, hogy a termékek ára AU$1000/db (ennyi volt a piaci áruk amíg még lehetett kapni őket: 2008-2009)
    Indoklásként megkaptam a google találatai közül ennek és ennek az ausztrál webshopnak a találatait fekete-fehérben kinyomtatva. -> perdöntő bizonyíték! (hangsúlyozom beszéltem az ausztrálokkal mielőtt vettem, mert ennyit is adtam volna értük, de valójában nincs is raktáron, csak "kint maradt a webshopban".
    Amikor szavamat felemeltem, hogy én az US-ből rendeltem, és nem Ausztráliából akkor a szakértő válasza az volt, ha sokat pattogok kaphatok egy büntetést hatóság félrevezetéséért és hivatalos irat hamisításáért. ez után kuncogva megjegyeztem, hogy áhhh tehát akkor az Amazon checkout már számlának számít, érdekes eddig nem számított annak. (Amazon és Paypal checkout a magyar törvények szerint nem számla mert nincs rajtuk hiteles időbélyegző)
    Ez után lenyeltem a békát és kifizettem őket, ám szegények annyira retardáltak voltak, hogy az ÁFÁ-t úgy fizettették ki velem, hogy a vételár 2 x AU$1022 volt és a szállítási költség pedig US$110 :)
    A végösszeg pedig AU$2154 volt erre kellet a 27%-ot megfizetni. Ez azért vicces mert az AU$ sosem volt egy árban az US$-ral.
    Később mondjuk a teljes vámügyet felülvizsgálták és megtérítettek némi pénzt, és a vámtisztet felfüggesztették fél évre, de én akkor is beljebb maradtam kb. 50000 ft-al.

    Egy szó mint száz: kétes árazásások tekintetében nem bonyolódnék vitába a NAV-val mert erősen tartják magukat a japánokhoz: "In God we trust, everybody else, bring papers"

    [ Szerkesztve ]

    Végül, a dollár, az euró és a nyugati imperialista kapitalista hatalmak alkonyában nem marad más, csak 7-1=6 milliárd bitcoin spekuláns, akik autodidakta módon sajátították el az open source közgazdasági tudományokat! By: --Rawlings--

Új hozzászólás Aktív témák