Új hozzászólás Aktív témák

  • Nisida

    aktív tag

    válasz schawo #7800 üzenetére

    Oksa, de ezek után van értelme egyáltalán gondolkodni magyar BTC váltóban ?

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • schawo

    titán

    válasz Nisida #7801 üzenetére

    Ha az áfakérdést valahogy sikerülne kikerülni, akkor lenne.

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • Nisida

    aktív tag

    válasz schawo #7802 üzenetére

    Nem tudom ha 1 %-os konverziós fee-vel számolok és 100.000 eurós letéttel, és minden más költség 0. akkor is kb. 3.1 milliárd Ft kéne megmozgatni, hogy a 100.000 eurós letét visszajöjjön.
    Én szkeptikus vagyok abban a kérdésben, hogy sikerülne-e még az adóhatósági kinyírás előtt visszapörgetni a pénzt, mert amíg a BTC árfolyama a kezdődő újabb dotkom lufi miatt ilyen hektikus lesz, valamint ilyen strukturális problémákkal terhelt a rendszer amelyekről itt eszmecsere folyt, addig én inkább beraknám a bankba a pénzt.

    Az meg külön aggályom, a BTC mint kvázi rendszertelen rendszerrel szemben, hogy a nagyobb pénzmozgásokat nem Jane, meg Bob generálja a napi kávé váráslásával hanem azok akiknek az anonimitás életbevágó :(

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • ignorant

    senior tag

    válasz Nisida #7803 üzenetére

    > rendszertelen rendszerrel szemben

    Mitol rendzsertelen? :)

    Ez egy transparens rendszer, pont a rendszertelenseg ellentete.

    Magyar valto nem generalna annyi forgalmat, hogy erdemes lenne vele foglalkozni, a hatosagi meg politikai "gatakrol" nem is beszelve. (mtgoxon kevesebb mint 2500 magyar account volt).

    A masik szempont pedig, hogy miert hasznalnek egy noname magyar valtot a tobbi europai valtoval szemben, amik mar bizonyitottak es jol mukodnek?

    Az egesz regiot kiszolgalo valtoban lenne racio (hungarisztan es szomszedai), de ahhoz meg nagyobb befektetes es kapcsolati toke kell.

    > nagyobb pénzmozgásokat nem Jane, meg Bob generálja a napi kávé váráslásával hanem azok akiknek az anonimitás életbevágó

    Barminemu adat nelkul hogy jutsz ilyen kovetkeztetesre? Megertem, hogy az emberek felnek az olyan dolgoktol amiket nem ertenek, de egybol bunozonek titulalni a btc-t kuldozgeto userek nagy reszet hatalmas szuklatokorusegre vall.

    Az en tapasztalataim szerint, meg mindig tulnyomo tobbsegben geek-ek hasznaljak es ez jodarabig igy is marad.

    A bunozok pedig a bankokat reszesitik elonyben (belso kapcsolatokkal) es fiat lebeg a szemuk elott.

  • Kozmonauta

    tag

    válasz jocomen #7790 üzenetére

    Hát ha a piramis felső részéhez tartoznék akkor tuti hogy Áder János köztársasági elnök úr kegyelemben részesítene! :C

    A HÁBORÚ: BÉKE A SZABADSÁG: SZOLGASÁG A TUDATLANSÁG: ERŐ

  • Nisida

    aktív tag

    válasz ignorant #7804 üzenetére

    "Ez egy transparens rendszer, pont a rendszertelenseg ellentete."

    - Az hogy a rendszer maga transzparens - és itt magarára a rendszer mögötti programkódra és technikára lehet gondolni - attól még a "termék" maga soha nem lesz az mert éppen ezért ajnározta annyi ember, hogy jaj de jó nem tud a csúnya központi hatalom ellenőrizni.

    Én arra a fajta rendszertelenségre gondoltam ami a központi irányítást nélkülözi nem magára a technikai rendszerre. Nincs központ sem, irányítás, vagyis a rendszer ebben az értelmében "rendszertelen" vagy ha jobban szeretnék fogalmazni "központ és irányítás nélküli"

    Amúgy valahol 50 postal ezelőtt éppen tőled kérdetem, mondj példát a központi hatalom nélküli - és ha van ilyen deflációs helyzetben lévő - terület, kor, ország vagy bármi másra amely fejlődött. Mert én most sem értem mi köze a kettőnek egymáshoz és hol van bármilyen történelmi példa ezekre. Mert az ellenkezőjére ezer példa van mármint a központi irányítás miatti felvirágzásra.

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • ignorant

    senior tag

    válasz Nisida #7806 üzenetére

    Az hogy a rendszer maga transzparens - és itt magarára a rendszer mögötti programkódra és technikára lehet gondolni - attól még a "termék" maga soha nem lesz az mert éppen ezért ajnározta annyi ember, hogy jaj de jó nem tud a csúnya központi hatalom ellenőrizni.

    Epp az a lenyege, hogy minden resztvevo ugyanazokkal jogokkal rendelkezik, ugyanazokat a szabalyokat tiszteli es koveti. Tovabba minden valtozashoz a tobbseg hozzajarulasa kell.

    A kozponti iranyitas hianya, pedig csak egy ok a sok kozul amiert kedveljuk a btc-t :D

    Amugy az exchange nyitas volt a tema, de mindegy...nem az ertelmes eszmecserek miatt nezek be ide...

    ...Én szkeptikus vagyok abban a kérdésben, hogy sikerülne-e még az adóhatósági kinyírás előtt visszapörgetni a pénzt, mert amíg a BTC árfolyama a kezdődő újabb dotkom lufi miatt ilyen hektikus lesz, valamint ilyen strukturális problémákkal terhelt a rendszer amelyekről itt eszmecsere folyt, addig én inkább beraknám a bankba a pénzt.

    Az meg külön aggályom, a BTC mint kvázi rendszertelen rendszerrel szemben, hogy a nagyobb pénzmozgásokat nem Jane, meg Bob generálja a napi kávé váráslásával hanem azok akiknek az anonimitás életbevágó :(

    Ezekre a suletlensegekre reagaltam egyebkent.

    Mert az ellenkezőjére ezer példa van mármint a központi irányítás miatti felvirágzásra

    Felviragzas, de minek az aran es mennyi ideig? :D

  • Nisida

    aktív tag

    válasz ignorant #7807 üzenetére

    Mi az , hogy minek az árán és mennyi ideig?

    Vagyis azért veted el a központi irányítását mert a pozitívumai mellet vannak negatívumai és nem tart örökké az általa létrehozott jó? Már bocs ez egy ökörség.
    A mindenkinek azonos jogai vannak és a változáshoz a többség akarata kell, persze ez elvben nagyon szép meg jó de a többség mindig a jót akarja és a többségi akarat mindig jó ?

    Már bocsi mi a sületlenség? Az, hogy a BTC árfolyamát short poziciós ügyletekkel szét tradelték ? hogy sorra dőltek be a váltok és kereskedő cégek akiket a "BTC pénzügyi rendszerének" nagy ágyúinkét tartottak számon ? hogy a kereskedőházak rendszerei hibásak voltak és ezért lekövethetetlen veszteséget szenvedtek el az ügyfelek és maga a "pénzintézet" is ? hogy a BTC-be rakott pénzedet a marhajó kódon kívül igazából semmi nem védi. Bármilyen befektetés első szabálya, a tőke védelme és nem az elérendő profit nagysága, ma és talán mindig is így lesz a BTC nem védi meg a bele fektetett tőkét, sem direkt indirekt módon.

    Alapjában a BTC egy lar pur lar dolog ezek szerint semmi haszna és értelme azon kívül, hogy jaj de jó hipszeterek , meg geeket , meg stb.-k vagyunk. Ennyi erővel mindenki csinálhat otthon altcoint és küldözgethet másoknak ajándékba.

    Amit írtam arra írtam, hogy ki az aki több milliót ölne egy olyan piaci szegmensbe ma, ami tele van problémákkal mind jogi, közgazdasági, pénzügyi és technikai szinten és vonalon.
    Megint a sok gazdag "kis befektető" a még több gyors pénzen és profiton kívül semmit nem lát. Bele önti technikába, cégbe, fejlesztésbe a töménytelen forró pénzt , hogy az majd 1 év alatt meg 10- 100x annyit fog érni és milyen gazdagok leszünk. De alapjában véve nincs semmilyen előre mutató igény vagy késztetés a BTC fejlesztése mögött a geek kivagyiságon kívül.

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • #24650752

    törölt tag

    válasz ati012 #7795 üzenetére

    Ha most kellene bányászgépet vennem, akkor a nagy hangyászokra neveznék be. Bitmain AntMiner S1.
    Ezek strapabírók és úgy néz ki, jöttek, láttak, taroltak, ismét Kínából...

    Amit _SPD_ javasolt, arra több okból sem neveznék be, mert:
    1. a Butterfly Labs gyártja,
    2. ki tudja, mikor jön ki a végleges forma (a Jalapenokkal is cirka 8 hónapokat késtek, a nagyobb gépeikkel meg volt, hogy még ennél is többet).

    Mielőtt kérdeznéd, nem tudom, hogy kell rendelni az oldalukról, nekem nincs ilyenem, illetve van egy pár, de mind selejtesen vettem potom pénzért, amiket javarészt sikerült kipofoznom, de maradt nem 100-as is köztük.
    700 euróért láttam pár darabot eBayen is. Ha sikerül ennyiért összehalásznod hármat, teljesítményben ugyanott vagy, mint az a nyavalyás Monarch. Igaz, túllépted a 600 kilós határt és fogyasztásban sem állsz az élen, mert mikor a teremben rámértem egy Voltcraft mérővel, bizony húzva kiszippantott az aljzatból 490 wattot.
    Vagy továbbmész árban és benevezel egy terahash-es cuccra, ami most jön tőlük: S2.

    [ Szerkesztve ]

  • ati012

    senior tag

    válasz #24650752 #7810 üzenetére

    Nem tűnik rossznak.
    Teszem fel vennék belőle 2 db-t.

    360GHs = 360.000MHs?

    Coinwarz erre kinyom 50$ profitot (continum coin) BTC-re 24$-t (e meg stabil).

    Megbízható eladó ez a Bitmain?

  • sparks

    senior tag

    Az a baj ezekkel a mostani gépekkel, hogy sokat fogyasztanak. Az én Saturnom 290 Gh-re eszik 320 wattot, ez ugye nagyjából 1,1 W/Gh. Akkor veszek én is nagyobb gépet, amint találok ennél jóval kisebb fogyasztásút, elvárásom 0,3W/Gh de minimálisan 0,5W/Gh lenne. Ez pedig még odébb van sajnos. Addig marad a Saturn.

  • forzamo

    tag

    Az MT Gox nem lett volna képes működni, ha nem áll a hátterében legalább egy hagyományos bank, amely a tőzsdének nem virtuális pénznemben vezet számlát. A becsődölt BTC-tőzsde banki partnere a Mizuho, japán egyik legnagyobb bankja volt, ezért a számtalan perből kettőnél már vádlottként nevezték meg a pénzüket elvesztő amerikai és kanadai bitcoinosok.

    Az amerikai károsultak egy csoportját képviselő Gregory Greene azzal vádolja a bankot, hogy elősegítette és védte a "csalást" azzal, hogy hagyományos pénznemben vezetett számlát a tőzsdének. a bank a vád szerint abban is vétett, hogy nem különítette el a befektetők pénzét az MT Goxon vezetett számláktól, továbbá akkor sem függesztette fel a tőzsdének nyújtott banki szolgáltatásokat, amikor az már egyértelműen a csőd felé haladt. A kanadai perben szintén vádat emeltek a Mizuhó ellen Mark Karpeles és Jed McCaleb tőzsdealapítók mellett, a vádlottakon összesen 500 millió dollárt akarnak bevasalni.

    Még ha a Mizuhót tisztázzák is a vádak alól, a bank hírnevén, brandjén szinte biztosan csorba esik. Ráadásul az ügyet látva más bankok is úgy gondolhatják, hogy túl kockázatos Bitcoinnal foglalkozó vállalkozásoknak banki szolgáltatásokat nyújtani.

    a_bitcoin_lett_a_nagybank_veszte

  • schawo

    titán

    válasz forzamo #7814 üzenetére

    A bank egyértelműen felelős. Tulajdonképpen nem is nyithatott volna számlát az mt.goxnak.

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • hanki

    csendes tag

    blockchain down... reméljük nem gox2 lesz belőle..

    BTC-t vennék! PM!/

  • sparks

    senior tag

    válasz hanki #7816 üzenetére

    Bízom benne, hogy hamarosan javítják az adatbázis hibát és visszatérnek. Nagy veszteség lenne, mert SZVSZ az ő szolgáltatásuk jelenleg a legnívósabb és legsokoldalúbb.

    Amúgy meg az utolsó mentésből bárki kiszedheti a kulcsait (bármit módosít az ember azonnal készül egy backup emailben vagy ahogy megadtuk a módot), ha ott kezelte őket és, ha para van, akkor új címre el lehet utalni a pénzeket. Tudtommal Multibitbe lehet importálni, de én nem próbáltam még.

    Én mondjuk leginkább csak megfigyelő módot használok náluk és egy-két teljeset, amin kisebb összegek vannak, de ahogy elnéztem egyelőre minden pénz a helyén.

  • hanki

    csendes tag

    válasz sparks #7817 üzenetére

    Én is nagyon bízok benne, nem hinném hogy a közösségnek beleférne még egy bukta...

    BTC-t vennék! PM!/

  • Nisida

    aktív tag

    válasz schawo #7815 üzenetére

    Bocs de ezzel nem értek egyet, a MtGox mint pénzügyi vállalkozás számlát nyitott egy banknál - ebben az esetben a Mizuho Banknál.
    A Mizuho jó tudomásom szerint se nem volt tulajdonosa vagy rész tulajdonosa a MtGox -nak, és az MtGox nem volt a Mizuho leányvállalata.
    A Mizuho banki szolgáltatást nyújtott, mivel a Mizuho se nem a japán Bankfelügyelet se nem más ellenőrző szervezet ezért önmagában a ő se nem ellenőrizheti se nem korlátozhatja a számlatulajdonost a számlája feletti rendelkezéssel. Ezért nem felel a MtGox saját számláin végzett műveletekért.

    A Bank ellen per indítottak az USA-ban és Canadában , bár ez előzetes beadvány - amit az eredeti beadó már vagy 3x módosított ami alapján igazából még csak fogást keresnek a Bankon mert tudják a tulajokon már úgysem vasalhatják be mind a 400 millát - vagyis akár el is utasíthatják az egészet.
    A Baker & McKenzie ügyvédiroda a másik ügyfél képviselői pedig nem nyilatkoztak - nagy valószínűséggel még keresik a fogási pontot -.

    A beadvány alapja :
    - a Mizuho képviselői egyeztettek a MtGox tulajával telefonon
    - a Mizuho nyert a csaláson

    Ezzel csak annyi a probléma:
    - bizonyítani kell, hogy a Bank tényleg nyert a csaláson na ez érdekes lesz
    - bizonyítani kell, hogy tisztában volt azzal, hogy a MtGox milyen veszteségek könyvelt el - na ez megint necces
    - bizonyítani kell, hogy a bank nem a szabályok szerint járt el, ez már egyszerűbb lehet bár ez nem sokat fog jelenteni mert még ha meg is fogják őket pár szabálytalanságon akkor is nehéz lesz bizonyítani, hogy a szabálytalanságok szándékosak és az adott ügyben relevánsak voltak.

    Alapjában véve ez csak egy ügyvédi kapálódzás a %-os nyereségért mert nagy a kártérítési alap. A Mizuho ha fizetni is fog majd 4-5 év múlva max a kártétel töredékét, és azt is csak azért mert már megunta a banánt.
    Ezzel japánban az ügyvédek nem mennének semmire csak az angol-szász jogrendű USA-ban meg Canadában.

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • #24650752

    törölt tag

    válasz ati012 #7811 üzenetére

    Mondom, én nem a hivatalos honlapjuk útján jutottam a készülékekhez, nem rendeltem közvetlenül tőlük, de az biztos, hogy így látatlanban is bőszen bólogatok a Butterfly-jal szemben. És igen, 360 GH/s = 360.000 MH/s. Ma már sajnos, nem egy combos teljesítmény ez sem.

  • deadwing

    addikt

    Be lehet lépni a goxra. Meg lehet tekinteni az egyenleget, csak hogy még jobban fájjon :)

    60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

  • schawo

    titán

    válasz Nisida #7819 üzenetére

    "megfelelő gondosság" (külföldiül due diligence)
    Egy láthatóan pénzügyi tevékenyéget végző társaságnak nem nyithattak és nem működtethettek volna ilyen számlát anélkül, hogy a társaság engedéllyel rendelkezett volna ügyfélszámla kezelésére.

    Ez egyszerűen nem mehetett volna át a compliance-en, vagy legalább utólag ki kellett volna vernie a biztosítékot a belső ellenőrzéskor. A bank nem járt el kellő gondossággal, és csak az üzleti érdekeit tartotta szem előtt.

    Pont ez az az ok, ami miatt nem lehet(ne) magyar sem váltót üzemeltetni engedélyek nélkül.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • sparks

    senior tag

    válasz deadwing #7821 üzenetére

    Nekem bent ragadt ennyi: 0.26550 € :DD
    Még szerencse, hogy minden BTC-t előtte pár héttel kihoztam onnan...

    [ Szerkesztve ]

  • #24650752

    törölt tag

    válasz sparks #7813 üzenetére

    Te nem vállaltad be annak idején a Neptune előrendelését? Valamiért úgy rémlett, hogy igen. :F

  • Nisida

    aktív tag

    válasz schawo #7822 üzenetére

    Ez azért érdekes kérdés mert a - persze erre nincs infonk - MtGox nem tudjuk milyen számlát nyitott, hol nyitotta, ki nyitotta.
    A japán törvények szerint per pill számlát csak olyan személy nyithat aki rendelkezik japán lakcímmel, cégnél pedig olyan aki rendelkezik japán leányvállalattal, telephellyel vagy japán rezidens céggel.
    Vagyis amíg ezek nem tudjuk, addig annak eldöntése, hogy a kellő vagy megfelelő gondosság megállhat-e?
    Mert ha a MtGox-nak mint cégnek Amerikában nyitott a Mizuho vagy annak leánybankja akkor az teljes más, mintha a MtGox japánban nyitott számlát.

    A kellő, megfelelő, szükséges gondosság pedig azért vicces az adott helyzetben mert a rendszer szivárgása a MtGox rendszerében volt nem a Mizuhno rendszerében, vagyis ha külön kezelte volna is az adott személyek számláit akkor mennyiben csökkent volna a veszteség ?

    A MtGox számla nyitásának kérdése azért egy érdekes kérdés mert ahogyan egy szimpla "mezei" váltó sem tart fent annyi számlát amennyi ügyfél vesz vagy elad nála valutát vagy devizát.

    Vagyis a Mizuho úgy nyithatott számlát a MtGox-nak, hogy a MtGox nem ügyfél pénzeket kezel hanem megbízás alapján vált át BTC-t és a pénz a megbízás kiadásakor már nem az ügyfél pénze hanem a MtGox-é hiszen a tranzakció létrejötte elektronikusan történik.

    Ez kb. ugyanaz mint a internetes vásárlás a kártyával fizetsz egy árút , bármi mást ebben az esetben sem kell minden ügyfélnek alszámlát nyitni a számlavezető banknál a kereskedőnek még akkor sem ha 1 hónappal később szállítja le az árút.
    Innentől kezdve pedig a Mizuhot nem terheli felelőség, hiszen a BTC nem pénz hanem "termék", bitek sora.
    Az MtGox pedig a banktól függetlenül "tárolt" BTC-t vagyis egy virtuális walletben tartott egy bitekből álló "terméket" ami nem esik a pénzügyi szolgáltatás hatálya alá.

    Ha vesszük a kumpos cégeket ők is hasonlóak, virtuális kupont "kreditet" árulnak amit megvehetsz, és később felhasználhatsz, a kuponos cég bedőlése után elmész a számlavezető bankot beperelni, hogy nem vezetett ügyfélszámlákat a kuponokról a bank és most fizessen, ez rőhely.

    Amúgy meg a kellő gondosság kérdése a felperes részéről is kérdéses :)

    Schawo: nem veled vitatkozom azt remélem érted. Én azért tartom egy viccnek az egész Mizuho elleni pert mert a pénznek már lőttek ezért az ügyben egyetlen még tőkeerős szereplőt a bankot támadják. Az egész külön ügyfélszámla mizéria pedig azért megy mert ebben az esetben a bank kötelező védelmi letétje nem egy hanem ügyfélszer érvényes. Az persze kérdés, hogy ebben az esetben ez érvényes-e?

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • sparks

    senior tag

    válasz #24650752 #7824 üzenetére

    Nem, tulajdonképpen éppen, hogy lecsúsztam az első batchról. Amikor eldöntöttem, hogy legyen, aznap reggel kelt el az utolsó darab is. Kicsit bánom, mert BTC-ben fizettem volna, akkor ez 10,3 BTC-mbe került volna, most refundolhattam volna és kaptam volna vissza 16-ot kb.
    A gép semmiképp nem kéne, mert nem fogja már az sem nagyon behozni az árát, de a refunddal jól jártam volna...

  • schawo

    titán

    válasz Nisida #7825 üzenetére

    A japán törvények szerint per pill számlát csak olyan személy nyithat aki rendelkezik japán lakcímmel, cégnél pedig olyan aki rendelkezik japán leányvállalattal, telephellyel vagy japán rezidens céggel.
    Ez nagyon minimumfeltétel, nem maximum.

    Vagyis a Mizuho úgy nyithatott számlát a MtGox-nak, hogy a MtGox nem ügyfél pénzeket kezel hanem megbízás alapján vált át BTC-t és a pénz a megbízás kiadásakor már nem az ügyfél pénze hanem a MtGox-é hiszen a tranzakció létrejötte elektronikusan történik.
    EZ a betétgyűjtés definíciója, amit az mt.gox nem végezhetett volna engedély nélkül, és a bank nem nyithatott volna számlát ilyen tevékenységre az engedélyek megfelelő ellenőrzése nélkül.

    Ez kb. ugyanaz mint a internetes vásárlás a kártyával fizetsz egy árút
    Nem, mivel az így beszedett pénzek egy adott tranzakcióhoz köthetők, nem üzletszerűen számlán nyilvántartott betétek.

    Ha vesszük a kumpos cégeket ők is hasonlóak, virtuális kupont "kreditet" árulnak amit megvehetsz, és később felhasználhatsz, a kuponos cég bedőlése után elmész a számlavezető bankot beperelni, hogy nem vezetett ügyfélszámlákat a kuponokról a bank és most fizessen, ez rőhely.
    Ez sem, hiszen ők is azonnal leváltják a pénzedet kuponra, így megvalósul a tranzakcióhoz kötött beszedés (tkp vásárlás). A kupon ráadásul hivatalos pénzhelyettesítő eszköz, ezért nem ÁFA köteles. A BTC nem az.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • schawo

    titán

    válasz Nisida #7825 üzenetére

    Amúgy meg a kellő gondosság kérdése a felperes részéről is kérdéses
    A kellő gondosság mindig a felügyelt pénzintézetek felelőssége.

    Én sem vitatkozok, csak pontosítok. És ha esetleg valakinek sok pénze ragadt bent, és indul egy csportos per, akkor ne az mt.gox-ot támadó perbe szálljon be (arra nem sok esélyt látok, hiszen nem maradt vagyonuk), hanem a bank ellenibe.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • schawo

    titán

    Egyébként korábban a Dwolla (amcsi felügyelt pénzforgalmi intézmény) is biztosított a goxnak pénzügyi hátteret. De aztán a pénzügyi felügyelet utasítására kihajították őket. Bár ahogy olvasom utána az mt.gox tavaly megszerezte a pénzügyi szolgáltatói engedélyt USÁ-ban (ami ehhez a tevékenységhez kevés, mert betétgyűjtésre nem ad engedélyt).

    Ezzel az MSB engedéllyel akkor lettek volna szabályosak, ha nem tartanak nyilván egyenleget, csak bitcoinban. Csak ha minden pénz vagy azonnal kiutalásra kerül, vagy azonall bitcoira lenne váltva.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • Nisida

    aktív tag

    válasz schawo #7827 üzenetére

    Ez nem betét gyűjtés mert az elektronikus tranzakciónál a MtGox adta a BTC te pedig a USD és fordítva, amikor elutalod az összeget akkor megkapod a BTC-t. Ez akkor lenne betét gyűjtés ha:
    "..Pénzeszközöknek előre meg nem határozott természetes és jogi személyektől történő üzletszerű gyűjtése..." vagy más megfogalmazásban: "Betétgyűjtés: mások pénzének kamat vagy más hozam ellenében, látra, vagy meghatározott időpontra szóló, visszafizetési kötelezettséggel történő elfogadása."

    A MtGox váltást végzett, vagyis minden egyes pénz elfogadás egy tranzakcióhoz köthető vagyis ezzel nem gyűjtött betétet, hanem úgy működött mint egy szimpla kereskedő.

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • #24650752

    törölt tag

    válasz sparks #7826 üzenetére

    Nem tudom, honnan vettem biztosra, hogy Te megrendelted. Azért köszönöm a választ!
    Mindenesetre nem sokat tévedtem. :) Mondjuk én azt bánom, hogy nem vágtam anno bele, de akkor nyilván nem is volt annyi bitcoinom, amiből ki tudtam volna fizetni, meg nem is kaptam volna meg olcsóbban, nem rendeltem közvetlenül a KnC-től azóta sem.
    Akartam kérdezni még, hogy mint regisztrált és volt ügyfél, kaptál-e tőlük az esetleges szállítási idővel kapcsolatban tájékoztató, privát információt (e-mail), de így, hogy nincs előrendelésed rá, tárgytalan.

    [ Szerkesztve ]

  • schawo

    titán

    válasz Nisida #7830 üzenetére

    Én tudtommal nem volt kötelező a teljes összeg azonnali váltása, és bármikor lehetett visszautalást kérni.

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • Nisida

    aktív tag

    válasz schawo #7829 üzenetére

    A kupon hivatalos pénzhelyettesítő eszköz a BTC meg nem akkor a BTC vel való adók veszek mégannyira nem engedély köteles ebben a formában mind a kupon.

    A betétgyűjtés nem valósult meg, vagyis amikor te általad leírtak alapján a MtGox rendelkezett pénzügyi szolgáltatói engedéllyel a Mizuho nyugodtan nyithatott neki számlát, mert volt engedélye. Persze az időpontok fontosak.

    A BTC a mi esetünkben azért fontos mert alapjában véve nem tisztázott még az USA-n belül sem, hogy pénz, vagy virtuális bithalmaz, vagy pénzhelyettesítő eszköz, vagy .mi ... ?

    Az kérdés, hogy a pénzügyi tevékenységi engedély mire jogosít, vagy a BTC tekintetében hogyan kéne alkalmazni. Mert per pillanat az első kérdés a BTC statusz lásd fent, ha ez megvan akkor lehet a BTC-vel a kapcsolatban eldönteni, hogy valaki sértett vagy nem törvényt.
    A nyilvántartás szerpontjából az is kérdés, ha én bemegyek a Sears-be és veszek egy 50 dolcsi ajándék kártyát vagy a Oyster kártyára vagy a Pasmo-ra pénzt töltök az milyen tevékenység ? Mert én pénzt adok a cég elfogadja de nem ad helyette szolgáltatást még... csak később.

    A kellő gondosság kérdése pedig abban igazad van, hogy a pénzintézet ebből a szempontból köteles kellő gondossággal eljárni, de nem a cég tevékenységével hanem a számlával kapcsolatos műveletek tekintetében. A bank nem felelhet azért mert adott cég nyit nála egy számlát, számla típustól függő feltételrendszer tekintettében, a MtGox megadja , milyen módon és hogyan kezeli a pénzt. A bank pedig ellenőrzi, hogy a pénz kezelésénél a kezelő rendelkezik-e megfelelő jogosultságokkal.
    Már írtam a bank nem felügyelet, az alapvető feltételek és jogszabályi kereteken belül van választása de nem gyakorolhat felügyeletet a számla tulajdonosai felett.
    Persze más lenne a helyzet egy hitel kihelyezés esetén.

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • Nisida

    aktív tag

    válasz schawo #7832 üzenetére

    De a MtGox fizetett érte valamit ? kamat, díj, stb.? mármint a bent lévő pénzekért?

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • schawo

    titán

    válasz Nisida #7834 üzenetére

    De a MtGox fizetett érte valamit ? kamat, díj, stb.? mármint a bent lévő pénzekért?
    Ez nem része a definíciónak. ("pénzeszközök egyedileg előre meg nem határozott személyektől történő gyűjtése oly módon, hogy azzal a betétgyűjtő tulajdonosként rendelkezhet, de köteles azt - kamattal, más előny biztosításával vagy anélkül - visszafizetni")

    A kupon hivatalos pénzhelyettesítő eszköz a BTC meg nem akkor a BTC vel való adók veszek mégannyira nem engedély köteles ebben a formában mind a kupon.
    Maga a váltás nem is. Az csak áfa köteles (lehet), ez alaposabb vizsgálatot igényelne. Az engedélykötelezett rész a pénz begyűjtése.

    A betétgyűjtés nem valósult meg, vagyis amikor te általad leírtak alapján a MtGox rendelkezett pénzügyi szolgáltatói engedéllyel a Mizuho nyugodtan nyithatott neki számlát, mert volt engedélye.
    Pénzügyi vállakozási engedélye volt, ami a mezei utcai pénzváltók engedélye. Ahhoz alapvetően nem kapcsolódik olyan számla, amire ügyfelek fizethetnek be. (A amcsi pontos engedélyt nem ismerem, én a nemzetközi gyakrlatból indulok ki.)

    Oyster Pasmo
    Pénzhelyettesítő eszközök. A cég vállalja, hogy a jövőben ellenszolgáltatás nyújt az egyenleg terhére. Maga a csere nem üzletszerű, a szolgáltatás az. És ezeknek a cégeknek jogszabályokban rögzített speciális engedélyük van erre.

    nem a cég tevékenységével hanem a számlával kapcsolatos műveletek tekintetében.
    Így van.

    A bank nem felelhet azért mert adott cég nyit nála egy számlát, számla típustól függő feltételrendszer tekintettében, a MtGox megadja , milyen módon és hogyan kezeli a pénzt.
    Ez viszont nem így van. :) A nemzetközi pénzmosásról szóló jogszabályok nagyon szigorúak e tekintetben.

    pénz kezelésénél a kezelő rendelkezik-e megfelelő jogosultságokkal.
    És ezzel nem rendelkezett, mivel az MSB (magyar megfelelője a "pénzügyi vállakozás") nem rendelkezik betétgyűjtési engedéllyel, nem szedhet be visszafizetednő pénzeszközt.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • jocomen

    aktív tag

    válasz Nisida #7830 üzenetére

    Az Mt.Gox-nak kellett végeznie valami betétgyűjtés-félét. Mert ha csak kereskedőként hackelték volna meg, akkor csak a saját tőkéjét bukta volna, de nem erről szólt a hír:
    "az összes náluk tárolt bitcoint elvesztették" ... "Mt.Gox bedőlése 127 ezer ügyfelet érint", ... "legfőbb kérdés jelenleg az, hogy az oldal hajlandó lesz-e feloldani a tárcákat érintő korlátozást, és a tulajdonosok vajon hozzájutnak-e bitcoinjaikhoz".
    Vagyis ha egy kereskedőt kirabolnak, akkor annak csak 1 károsultja van (a kereskedő), nem 127 ezer ügyfél.

    Más: pénzforgalmi számlát bárki nyithat, akinek van adószáma és érvényes személyi igazolványa. Ekkor a bank nem felel azért, h a vállalkozó mit csinál, ... semmi köze hozzá. Max befagyasztja a számláját, vagy leemel róla adott összeget, bírósági, vagy adóhatósági végzésre.
    Ami a cikkből nekem nem tiszta:
    " a bank a vád szerint abban is vétett, hogy nem különítette el a befektetők pénzét az MT Goxon vezetett számláktól"
    Mármint az Mt.Gox befektetőinek a pénzét az Mt.Gox pénzétől? Miért tette volna: az Mt.Gox minden ügyfelének külön számlát nyitott? Mert ha csak 1-et nyitott, akkor a bankot nem kellett érdekelje, h kiknek a pénze van rajta ömlesztve. Számomra ez nem egyértelmű a cikkből.

    Ami igazán dúrva lett volna, ha a bank az Mt.Gox pénzét (hiányát) a saját (a bank) ügyfelei pénzétől nem különíti el. :O

    [ Szerkesztve ]

  • jocomen

    aktív tag

    válasz schawo #7835 üzenetére

    Nem tudtam követni, amiket az utolsó pár hsz-edben írsz. :) De az nekem se világos, h a bank miért lenne felelős az mt.gox bénázása/sikkasztása miatt. Csak ha valamiféle kezességet vállalt érte. De ha csak volt a pénzváltónak egy számlája náluk, akkor miért?
    Pl ha én felveszek egy előleget, és utána nem teljesítem a megrendelést, azért nem felelős a bank, ahol nekem számlám van. Csak ha a megrendelő beperel, megnyeri a pert, és a bírósági végzéssel elmegy a bankomhoz, akkor leemelik az összeget a számlámról.

    A betétesek akkor perelhetnék a bankot, ha vele szerződtek volna, vagy a bank kezes, társtulajdonos, vagy valahogy felelős lenne a btc-váltó tevékenységében.
    Valószínűbb, hogy a mt.gox ügyfelei csak a gox-al álltak szerződésben, nem a bankkal.

    Mondjuk ha nekem (pénz)megtakarításom lenne egy banknál, amelyik közben elkezdene btc-vel kereskedni, valószínű azonnal kivenném mindet.

    Azt se értem, h a többi váltó, amelyik 0.2% haszonnal dolgozik, hogy nem pusztult még meg?
    Nem kell oda hacker-támadás, elég az árfolyam-ingadozás is: ha az ügyfelek mindig drágán adnak el, és olcsón vásárolnak nála btc-t.

    [ Szerkesztve ]

  • schawo

    titán

    válasz jocomen #7836 üzenetére

    az összes náluk tárolt bitcoint elvesztették
    Ha csak bitcoin bukta volt, és valódi pénz nem, akkor semmi esély semmire. A BTC hivatalosan játékpénz, azt el lehet veszteni felelősség nélkül. De szerintem sok dollár is bukó lett. Csak arra van esély, hogy a nyilvántartott dollárt visszakapd, a bank csak azért lehet felelős, a bitcoinért nem.

    Pl ha én felveszek egy előleget, és utána nem teljesítem a megrendelést, azért nem felelős a bank, ahol nekem számlám van.
    A pénzügyi tranzakicók, és a bankok abban való részvétele szabályozott és felügyelt tevékenység, és teljesen más jogszabályok vonatkoznak rá, mint ipari, kereskedelmi, vagy általános szolgáltató tevékenységekre.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • jocomen

    aktív tag

    válasz schawo #7838 üzenetére

    Ha a pénz a gox házi kasszájából tűnt el, a bank ekkor sem felelős.
    Azt kétlem, h a bank számlájához hozzá férhetett egy hacker a gox weblapján keresztül.

    A tranzakciókban való közreműködésükről, felelősségükről nincsenek ismereteim, így ehhez nem tudok hozzászólni.

    [ Szerkesztve ]

  • schawo

    titán

    válasz jocomen #7839 üzenetére

    Pénzügyi tevékenység esetén nincs "házi kassza". A bank belső ellenőrzésének ki kellett volna szúrnia, hogy sokezer magánszemély utal az mt.gox számlájára, ahonnan az mt.gox sokezer magánszemély részére kiutalást végez, ezért a legegyszerűbb banki szoftver is vörösen villogva riaszt. Nyilván nem arról van szó, hogy a belső ellenőrzés ezt nem vette észre (ennél nagyon sokkal jelentéktelenebb dolgok is fennakadnak), hanem arról, hogy a bank úgy gondolta, hogy nem törődik vele ("eddig nem volt gond, akkor később se lesz"), és az üzleti érdekeket a jogszabályok elé helyezte. Ez volt az a pont, ahol az elvárható gondosság elvét nem teljesítették. Nem ez volt az első ilyen bank, és nem ez lesz az utolsó sem. [link]

    Régen az mt.gox online játékok játékidőkártyáit és hasonló elektronikus termékeket árusított, onnan van a banki kapcsolatuk, az teljesen rendben van, de ez a tevéknyeség nem férhet bele.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • schawo

    titán

    válasz jocomen #7837 üzenetére

    Azt se értem, h a többi váltó, amelyik 0.2% haszonnal dolgozik, hogy nem pusztult még meg?
    Nem kell oda hacker-támadás, elég az árfolyam-ingadozás is: ha az ügyfelek mindig drágán adnak el, és olcsón vásárolnak nála btc-t.

    Azért mert a váltók általában nem saját pénzüket váltják. Akkor teljesítenek egy tranzakciót, ha annak mindkét vége megvan. Technikailag ők csak a két fél közötti közvetítést végzik jutalékért cserébe. Úgy alakul ki a természetes árfolyam, hogy érkezik egy vételi ajánlat, és ha annak megfeleltethető egy eladási ajánlat, akkor teljesítik a tranzakciót. Persze néha belepiszkálhatnak, manipulálhatnak, ha úgy gondolják, hogy üzletileg jobban megfelel. [link] Főleg itt, bitcoinnál, mivel a váltók (tőzsdék) között nincs, vagy nehézkes az átjárás, nem úgy, mint egy rendes devizatőzsdén, ami a bankközi rendszerbe is csatlakozik.

    Szóval két ok, hogy miért éri meg nekik: Egyszer, csak akkor ugranak bele egy belső tranzakcióba, ha üzletileg megalapozottnak tűnik, másodszor pedig mivel képesek manipulálni az árfolyamot, egyszerűen lenyomják az ügyfelek torkán. Ezért (is) van árfolyamkülönbözet a váltók között.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • jocomen

    aktív tag

    válasz schawo #7840 üzenetére

    #7837: így már világos :R

    Sima vállalkozás számlájára is utal sok magánszemély, illetve kiutalás (vásárlás) történik, erre van a számla ... de nem vitatom, ha ez pénzügy cégnél másként van.

    Ha a gox a saját hibás weblapján keresztül közvetlen hozzáférést engedett az ügyfeleinek a bankszámlájához, kijátszva ezzel a bank védelmét, akkor ez tényleg gáz.
    De hogy lehetne ez, amikor egy netbankos átutaláshoz telefonos kódot küldenek?
    Vagy ezt a gox honlapja automatikusam hozzáfűzheti az ügyfél tranzakciós kéréséhez?
    Vagy pénzügyi szolgáltatásnál ilyen telefonos kód sincs?

    [ Szerkesztve ]

  • schawo

    titán

    válasz jocomen #7842 üzenetére

    Sima vállalkozás számlájára is utal sok magánszemély, illetve kiutalás (vásárlás) történik, erre van a számla ... de nem vitatom, ha ez pénzügy cégnél másként van.
    Nemnem. Magánszemélyek felé történő rendszeres kiutalások automatikusan gyanúsak.

    Vagy pénzügyi szolgáltatásnál ilyen telefonos kód sincs?
    Ezt ügyfélmenedzser rendszerek működtetik API-n keresztül. Képzeld el, ha gizikének naponta többezer utalás kellene kézzel bepötyögnie. Ilyen sem pénzügyi, sem más nagyobb normális cégnél nem működik.

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • schawo

    titán

    Bocsi mindenkitől, hogy ennyire elviszem a BTC kérdést egy irányba. A BTC kiváló, nagyszerű dolog, de nagyon nagy szükség volna arra, hogy elismerjék fizetőeszközként, és rendesen szabályozzák végre a piacát. Az nem csökkentené a használhatóságát, viszont nagyban növelné a biztonságot. Ezek az amatőr, összetákolt szoftverek és hardverek óriási kockázatot rejtenek magukban, ilyenek nem mennének át egy rendes külső auditon.

    Ma megint lerohadt egy váltó/wallet. [link]

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • jocomen

    aktív tag

    válasz schawo #7843 üzenetére

    1. Most, h mondod, tényleg, kiutalásnál nem lehet összevissza magán számlákra. Nem tudtam, h ezt a bank is figyeli, csak hogy ha a NAV ellenőriz, akkor fejbevágnak érte. :B

    2. Így logikus ez is. Nem gondoltam, h ilyen későn még ennyit tanulhatok. :)

    #7844: meg azt se lehet még kizárni, h némely váltó (vagy akár a btc) nem eleve lehúzás céljából jött létre.

    [ Szerkesztve ]

  • Nisida

    aktív tag

    Amúgy a MtGox és Mizuho-s balhé alapjában nem a BTC-től indult , most már értem miért voltak elnézőbbek a japánok a MtGox-al. Hiszen már régebben is működtek együtt, így persze már más a leányzó fekvése. Főleg úgy, hogy a bank nem is akkor nyitott számlát amikor a BTC kereskedés elkezdődött hanem már előtte is lehetett a MtGox-nak számlája.
    Azt is értem, miért mondod, hogy a banknak fel kellet tűnnie, hogy sok a magános ki és be fizetés , ügyfél számlák vagy alszámlák nélkül.
    A kérdés az, - és ha volt valakinek vissza utalása az MtGox-tól , pls ossza már meg velünk honnan jött a pénz milyen számlaszámról - hogy a MtGox a Mizuhos számlájáról utalt-e ?

    schawo: Amikor a MtGox a virtuális javakkal kereskedett a számla forgalma lehetett hasonló a BTC-s időszakhoz képest , hiszen ott is volt sok magán be és előfordulhatott rendszeresen ki utalás is, vagy nem ?
    Ebben az esetben is fel kellet volna tűnnie a banknak , hogy miez iten ez ? Vagy "és ezt így, hogy ? T.A. után szabadon.

    Amúgy a BTC miért gondolod, hogy be kéne vezetni , és szükség van rá, hiszen egy jól ellenőrzött elektronikus "kredit" - értem ezalatt az elektronikus fizetési eszközökkel teljesített fizetések - ugyanazokat tudhatják mint a BTC. Persze annyi előnye van a BTC-nek, hogy nem lehet ész nélkül előállítani mint most a bankkártyák, kreditkártyák " virtuális pénzeit" .

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • Nisida

    aktív tag

    Az érdekes kérdés, hogy a bankot lehetne-e támadni akkor is ha nem egyenként - alszámla / befektető - rendszerben hanem csak egy számla a MtGox-nak és egy számla a MtGox ügyfelei pénzének lett volna kialakítva?
    Mert ebben az esetben a MtGox BTC-s meg hackelése nem járt volna az ügyfelek pénzének elvesztésével.
    Bár ha ilyen szar volt a rendszer adott esetben azt is leszedték volna , persze több munkával de sikerülhetett volna, és ebben az esetben a bank széteszi a kezeit és kész.
    Lehet jobb lett volna a Mizuhonak ha tényleg megcsinálja a számlákat külön - külön még annak ellenére is, hogy nincs engedélye az MtGoxnak.

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • sparks

    senior tag

    válasz #24650752 #7831 üzenetére

    Nem kaptam semmi plusz infót, ahhoz képest, ami elérhető az oldalukon. De ahogy elnézem az első batchból lassan mindenki visszalépett, mivel így biztos igen combos 50-60%-os BTC nyereséget lehetett elérni. Bányászással ezt meg sem lehet majd közelíteni. Persze nem kell őket félteni, így is rengetegen várják, hogy kijöjjön a Neptune és ismét csapást mérjenek a most finoman emelkedő nehézségi szintre :DDD

  • schawo

    titán

    válasz Nisida #7847 üzenetére

    Biztos hogy egyetlen gyűjtőszámlája volt az mt.goxnak, ez mindig így megy.

    Lehet jobb lett volna a Mizuhonak ha tényleg megcsinálja a számlákat külön - külön még annak ellenére is, hogy nincs engedélye az MtGoxnak.
    Amellett, hogy nem is teheti meg, ez nem is megszokott. Hatalmas teherrel járnaaz összes ügyfél számláját egyesével kezelni, továbbá a banknak egyesével el kéne végeznie az összes ügyfél teljes KYC átvilágítását, amire már csak technikai okoból sincs lehetőség (nincs ott az ügyfél számlát nyitni). Az mt.gox pedig nem lehet KYC szolgáltató, hiszen olyat csak a legmagasabb rendű felügyelt pénzügyi szolgáltatók (bankok, hitelintézetek, pénzforgalmi szolgáltatók, elektronikus pénzkibocsátók) végezhetnek.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • _SPD_

    tag

    válasz sparks #7848 üzenetére

    Mire kijön a neptune addigra 3TH/s-el is 1 hét kell majd 1 bitcoinhoz.... ha így emelkedik a nehézség...

Új hozzászólás Aktív témák