Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
válasz body007 #19697 üzenetére
A megégés a melegedéstől van és ha megmelegszik(nagyon)akkor kilágyul a fém és veszít az éltartósságából.
A favésőknél is ez a helyzet ezért kell hűteni köszörülés közben, meg a fémiparban is ezért nyomatják a hűtőfolyadékot a fúrókra, marókra hogy a keletkező hőt elvezesse és ne lágyuljon meg a szerszám éle. -
wrox
őstag
Sziasztok.
Szeretnék venni egy fafűrészt.
(Rájöttem, hogy olcsó elektromos fűrésszel nem igazán lehet egyenesen vagy derékszögben vágni, viszont találtam otthon egy ezeréves fűrészt, az jó volt, csak el volt hajolva)
Szóval egy ilyet néztem ki.
Ezt érdemes megvenni, vagy valami jobbat tudtok ajánlani? -
yooccoo
aktív tag
ha már régi dolgok, van nálunk egy ilyen gyönyörűség
-
Speciali
tag
válasz yooccoo #19705 üzenetére
Szeretem én is a régi dolgokat. Hozzájutottunk egy hasonlo kaliberü vastagolohoz anno. Elkezdtük feljavitani, de aztán inkább eladtuk félkészen. Sok munka volt vele, és a mesterek nem igazán tudtak olyan csapágyházat késziteni nekünk, ami passzolt a géphez.
Ha ilyen gepeket látok, mindig elképzelem, ahogy anno a kisablakos mühelyekben a régi mesterek és segédek dolgoztak. -
yooccoo
aktív tag
kereket kellett hozzá öntetni, mert a benne lévőnek 2-3 küllője ki volt törve, csapágycsere volt benne és már működik is, szépen dolgozik
-
pali923
aktív tag
olcsó elektromos fűrésszel nem igazán lehet egyenesen vagy derékszögben vágni
Nem tudom, Te mennyire vagy profi, de ha elfogadsz egy amatőrtől is tanácsot: ez így nem igaz. Olcsó fűrészekkel is van esély pontos vágásra, csak meg kell őket vezetni valamilyen segédeszközzel. Ez lehet akár egy egyszerű léc is, amit a pontosan lerakva pillanatszorítókkal rögzítesz, és kész. Ez igaz lyukfűrészre, körfűrészre, bármire. A másik, amit érdemes megtenni: olcsó fűrészbe is érdemes jó fűrészlapot venni, akármilyen is az a fűrész, teljesen más lesz vele a munka.
Az ilyen kézifűrészekkel lehet szépen vágni, de ahhoz is gyakorlat kell, meg nagyon odafigyelni. Szerintem nem leszel vele előrébb, ezt tapasztalatból mondom. Ha picit eltérsz a függőlegestől, ugyanott vagy, mint a géppel.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
jimy_l
tag
válasz thyeby #19700 üzenetére
Na ja, gondolom forrasztott lapkás. És mivel hidegen forrasztják (technokollal) ezért nem bírja a meleget!
Van amikor megégeti a fát nekem is de nem vettem volna észre, hogy ettől előbb kiment volna az éle.
A bútorlap meg a többi nem fa előbb kiveszi az élét.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
Speciali
tag
-
Armahun
addikt
Ha már késezünk.
Hagyományos tengelyű gyalugépbe milyen szélességig egészséges befogni a kétoldalt élezett késeket?Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
Armahun
addikt
Ilyen hagyományos tengely.
A kés egyik oldala nem egyenes, hanem ellentétesen az is meg van élezve (piros vonal).Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
mdk01
addikt
válasz Armahun #19722 üzenetére
Sztem ezt nagyjából te is érzed mikor hajlik már annyira élbe a kés hogy nem bírod befogatni rendesen/precízen illetve az élező is jelzi hogy nem bírja ő sem lefogatni biztonsággal így nem vállalja az élezését.
Viszont van köztünk egy szakmabeli is biztos ő is hozzátud szólni. -
yooccoo
aktív tag
válasz Armahun #19722 üzenetére
én azt mondanám, hogy az alsó él soha ne legyen a csavar vonala felett, lévén ugye a csavar szorítja az ékléccel együtt a kést (amennyiben úgy van élezve, mint ahogy berajzoltad (amivel kapcsolatban szkeptikus vagyok, egy lapon szokott lenni a két él), akkor a felfekvési felületet vegyük alapul)
ha a csavar vonalánál feljebb rakod a kést, feszítésnél az ékléc alja lebillen a késről, elindul az alaptest felé, a csavar feje elkezd lejjebb csúszni, ferdén fog állni az egész
99%, hogy rendesen megfeszíteni sem fogod tudni, viszont 100% hogy életveszélyes a dolog -
Armahun
addikt
Köszönöm.
Pedig valamiért ilyen rombusz a kés.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #19693 üzenetére
A fa madár videót már láttam régebben.
Valaki kérdezte, hogy milyen fafaj, hogy ennyire hajlítható? Szerintem a legtöbb fafaj ilyen jól hajlítható, ha frissen van kivágva, és ilyen vékonyra van szeletelve.
Ami nekem inkább megfogta a figyelmemet, az az, hogy melyik fafajnak ilyen szabályos az erezete, hogy ilyen szépen, egyenlően hasítható.A szorító linknek nagyon örülök. Próbálom lesasolni a méreteket és a fafajt. Ezen a videón úgy 4:56 körüli részt néztem meg néhányszor, hogy steller mellett hogyan ejthető ki szépen a pofák mögötti rés.
Akkoriban, amikor belefogtam ebbe a fajátékosdiba, belebotlottam a praktikerben egy ilyen rendszerű szorítóba. Szép volt, barátságos fogással, mindig megfogott ha valami naturális. Könnyen járt, biztosan és elég erősen szorított. Nagyon megtetszett. Csak hát ötezer forint volt egyetlen darab. Néhány hét múlva vissza is mentem, hogy egyet megveszek magamnak, amiről aztán majd méreteket véve olcsón gyárthatok magamnak ilyen szorítókat. De már eladták az összest, és azóta sem láttam ott ilyet se olcsón, se drágán.
Megörültem hát ennek a linknek. Szinte minden nap atfut az agyamon, hogy ennek apropóján kellene már csinálni végre legalább két darabot próbának, hiszen mindenem adott hozzá kurta szabadidő híján.A másik videónak is örülök.
Télen belefogtam a járóbotok próbagyártásába. Mdk01 javaslatára aztán a gyalugéppel oldottam meg a ferdevágásokat. Így-úgy jó is lett, csak lévén a sablon kicsit sántára sikeredett, azon még csinosítanom kell a kovetkező sorozat kezdete előtt.
Azt hiszem, ez a videó lesz a segítségem, amikor újra csinálok egy sorozat botot. Igaz, kicsikét babrásabb így a gyártás majd a csavarozgatások miatt, viszont nem tud a gyalu kiszakítani a fából, amikor szerencsétlen a szálirány, bárhogy is forgatom a fát.Köszönöm hát mindkét kisfilmet!
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Bokrász #19680 üzenetére
Az egész így gyönyörű, ahogy van. De az én szememben úgy lesz pocsék, ahogy lesz, ha megkapja a zöld pácot. Tudom, a megrendelő az úr, és az ember olyan hülyeséget csinál, amit kérnek, mégis: Úgy pácolnám én ezt zöldre, mint ahogyan tűvel szurkálnám összevissza magam megrendelésre vastag pénzért.
Szóval szerintem ez tipikus esete annak, amikor az esztétikai szegénység találkozik a gazdagsággal. Ahhoz hasonlítanám, mint ha valaki brillkövet ültetne a bizsugyűrűjébe.De hát C'est la vie...
-
thyeby
őstag
válasz Armahun #19719 üzenetére
Magam is találkoztam már hasonló megoldással.
Ahogyan yooccoo is utalt rá, érthetetlen, hogy miért paralellogramma formára alakította a tervezője, s nem rombusz formára? Valószínűleg azért, mert még életében nem gyalult, csak tervezett, vagy meg a szovjet ötéves tervet hajtotta végrefele épp.Egy biztos:
Ez a kés nem a Te késhengeredbe való.
Lehet ilyen miniatűr kést is korrektül beszorítani, csak ahhoz úgy kell alakulnia az éklécnek is, meg a késhengernek. A metebó DH 330-as vastagolóba még ennél is minyuribb kés járatos - igaz, páranként húszezer (sic!) forintért. Berakható korrektül, de nagyon figyelni kell, mert könnyű elcseszni - pedig két stift fixálja a kés helyét, az éklécnek pedig a furatai határozzák meg a pontos helyét. De ha piszok marad a kés alatt, vagy nincs kellően meghúzva a kétszer hatból akár csak egyetlen csavar (kivált valamelyik legszélső), úgy borítékolható a baj.Szerintem ne tedd te ezt a gyaludba, nem oda való.
[ Szerkesztve ]
-
wrox
őstag
válasz pali923 #19714 üzenetére
A jó lap nem minden. Ha kotyog, lötyög, már megette a fene az egészet. És ezek lötyögnek elég hamar.
Tudom, lehet felújítani, de minek?
Amiből most kibukott ez az egész, hogy hétvégén össze kellett dobnom egy kinti asztalt, bográcsolás volt, és nem tudtam volna leültetni 10 embert odakint semmilyen asztalhoz. Nosza, készítsünk asztalt. Mivel nincs kézi körfűrészem, kértem egyet kölcsön. Csináltam hozzá vezetőt Matthias mester bemutatása alapján. Mondanom sem kell, hogy csalódás volt a körfűrész. Valami tescos márka lehetett. A kis kézi fűrészemmel 1000x szebben és pontosabban levágtam. Csak ez már megérett a cserére, el van hajolva, életlen, fogakat kellene hajtogatni, mert szorult is.
Sz*rból nem lehet várat.
Mindig azon az elven vagyok, ha spórolni akarsz, akkor normális minőséget kell venni.
Mivel most erre nincs rávalóm, azért gondolkodok egy kis kéziben. Amit kell, meg tudok vele csinálni. Nem termelésre megy a dolog. -
pali923
aktív tag
Nem vitatkozom vele, teljesen igazad van. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy kezdőknek kézi fűrészekkel sem könnyebb a munka, mint akármilyen gépekkel.
Egyébként meg az a szomorú tapasztalatom, hogy jó kézi szerszámokat sem egyszerű beszerezni, rosszal meg még rosszabb dolgozni, mint rossz géppel. Úgyhogy én is örülök az itteni tippeknek.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
thyeby
őstag
válasz yooccoo #19733 üzenetére
Tudod, vettem azt a 300-as kombi metebó gyalut. És az egyik oldalon bő 1mm-el véknyabbra gyalul, mint a másik oldalon. A kés szemre jól van benne, azon rögtön észrevennék 1mm-t. Szerintem ezt bevihették a "szakszervizbe", tudod, a villámgyorsba, és ott villámgyorsan fél fordulattal rosszul tették az egyik szélső két fogaskerékre a láncot. Vagy még a gyárban?
Még nem léptem utána pontosan, hogy mi is a baj, ez csak sejtés - amit megerősít az is, hogy a kurbli jóval nehezebben jár, mint a másik gyalumé.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz yooccoo #19736 üzenetére
Ja.
De simán el tudom azt is képzelni, hogy már a gyárban rosszul szerelték (nem is egy géppel jártam már így - ott is emberek dolgoznak, és ugye, amikor a nagy kontraszelekció okán új dolgozó tanul be, borítékolható ilyesmi), és a faxi azért adta el, és vett újat, mert ez nem tetszett neki, és nem is tudta, hogy valószínűleg csak ennyi a baj.
Én pedig tapasztalatból tudom, hogy ennek tizedpontosnak kell lennie.[ Szerkesztve ]
-
pali923
aktív tag
Valami gebasz van a rendszerrel, nem enged válaszolni, csak új hozzászólást írni
Lehet, hogy nem nehéz jó kéziszerszámokat beszerezni, csak ahhoz talán még fontosabbak a hozzáértők és/vagy tapasztaltak jó tanácsai. Sajnos drágán is lehet sz@rt venni.
A legnagyobb mérgem talán: valaki meg tudja mondani, miért gyártanak 89 vagy 91 fokos derékszögnek álcázott jelölőket? Tudom, hogy kell kipróbálni, de ez nem mindig lehetséges a boltban. Nagyon sokáig nézegettem nemrég egyet, de csak sikerült rosszat vennem.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
thyeby
őstag
válasz pali923 #19739 üzenetére
A pontos vinkli készítésének a titka a pitagorasz tétel. Minél nagyobbat készít az ember, annál nehezebb elcseszni. De ha strapálod magad, veszel az írószerboltban egy műanyag derékszögű vonalzót, amivel ellenőrizheted ragasztás tiplizés előtt a tiedét. (És ezt a tecsóba is viheted magaddal, mint a pontatlanság indikátorát.)
-
thyeby
őstag
válasz pali923 #19739 üzenetére
A pontos vinkli készítésének a titka a pitagorasz tétel. Minél nagyobbat készít az ember, annál nehezebb elcseszni. De ha strapálod magad, veszel az írószerboltban egy műanyag derékszögű vonalzót, amivel ellenőrizheted ragasztás tiplizés előtt a tiedét. (És ezt a tecsóba is viheted magaddal, mint a pontatlanság indikátorát.)
-
pali923
aktív tag
válasz #05304832 #19742 üzenetére
A módszert ismerem, csak nem találtam semmit a boltban, ami összefirkálhattam volna. Mellesleg nem a tecsoban vettem, hanem egy szerszámboltban. Próbáltam thyeby módszerét, és hozzámértem mindenféle derékszögekhez, mégsem sikerült. Tudom, én vagyok a balfácán, de azokat a gyárakat meg még nagyobb balféknek tartom, amik ilyeneket gyártanak derékszög címen. Márpedig gyártanak rossz derékszöget bőven, próbáljatok csak ki néhányat a boltokban. Szerencsére van jó derékszögem, csak egy nagyot akartam venni. Majd megpróbálom megcsiszolni...
[ Szerkesztve ]
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
thyeby
őstag
Hogyé adták?
Nagyon szeretem a Stubai termékeit. Csak nem tudom, hol lehet szert tenni rájuk?
Hülyítik az agyunkat a német minőséggel, és sokszor nincs mögötte az a régi precizitás, ami legednává tette a minőségüket. Kicsit elszaladt velük a csikó, ha a keleti piacról van szó, akkor meg pláne. Ugyanakkor megfordult a kezemben néhány osztrák termék, ami példásan minőségi - ilyen volt egyebek közt a Stubai forstner fúróm is egyebek közt. És rendesen megfogalmazódott bennem, hogy bár sok osztrák minőségi portéka olcsóbb, mint a német minőségi portéka, holott akkor is nyerné az ár/érték arányt esetenként, ha drágább lenne, mint hasonló német termék. Ha összehasonlítottam pl a Hammer és a metebó 300-as kombinált gyalugépét, akkor a Hammer drágább ugyan, de nagyon sokkal korrektebb, és én bántam nagyon, hogy nem adtam egy kicsivel többet az osztrák gyaluért. Ugyanakkor a motoros magasságállítóval szerelt Felder gyalumögött árban is, és minőségben is elmarad a metibó. És hozzá a Felderék minőségi kiszolgálása, szervize mögött hogy mennyire kullog a metebó azzal, hogy le se szarja a fejedet - miközben az a sejtésem, hogy a német cég árbevétele valószínűleg sokkal nagyobb, mint a tiroliaké. Vagy talán épp ez lenne az oka a németek lezserségének?
Nem ökölszabály ez, de ma már komolyan odafigyelek az osztrák ajánlatokra.Több fa van, mint asztalos!
-
Speciali
tag
válasz thyeby #19747 üzenetére
sejtésem, hogy a német cég árbevétele valószínűleg sokkal nagyobb, mint a tiroliaké.
Erre nem vennék mérget. Itt a cégnél uj áron számolva kb. 120 ezer € értékü Felder gép van. Pedig ez Németországban van, és egy kis cég. A Felder oriási pénzeket akaszt a komoly ipari gépeiken. De persze meg is érdemlik, mert minöség van mögötte, és profizmus. Amikor a cég a CNC-t vette tölük, akkor 3 embert 3 napig etettek itattak, lakást megoldották nekik és persze egy valamiféle tanfolyamot is prezentáltak.
És ezeknek a gépeknek a szervizelése is komoly pénz, ezt is ök végzik. Gondolom hogy ide Németországba nagyon komoly mennyiségü gépet ad el a Felder. és nem a Hammerokat.
Gondolom ezt abbol, ha a mi kis mini cégünknél ennyi Felder gép van, akkor mi lehet egy üzemben?A Feldert szerintem nem érdemes összehasonlitani egy föleg kéziszerszámokat gyárto céggel. De ha már ezt tesszük, akkor a Festoval vetném inkább össze. Kb. az a kategoria.
[ Szerkesztve ]
-
epmd
tag
válasz thyeby #19747 üzenetére
Olyan 4000 ft volt a derékszög pár éve.Volt minden méretben,de csak a legnagyobbat vettem meg.Ha Pesten jársz,a Kis-vakondnál tudsz venni Stubait.A boltban vannak vésők fúrók faragóvésők stb...Ha kinézed a katalógusba,és tudod a a termék cikkszámát,akkor ők be tudnak szerezni bármit.Valahogy nekem a Metabo asztali gépei méregdrága hobbigépeknek tűntek(nem fikázás).Amikor félmillió volt egy Metabo gyalugép,addig egy 310-es Robland meg volt 750 ezer hosszlyukfúróval újjonan,és van egy pár száz kiló különbség a kettő között!A régebbi Felderek nagyon jó gépek a mai napig,de az élzáró gépeit szinte mindenki szidja akit ismerek,és rendelkezik vele!Mindenki bele tud futni valamibe,hiába neves márka,ha az adott termékük xar.A szomszéd asztalosműhelyben van egy új Festool szalagcsiszoló,de többet van szervizbe mint a műhelyben, pedig a Festool olyan fogalom ,mint a Hilti!Ez van!
-
thyeby
őstag
válasz Speciali #19748 üzenetére
Persze, igazad van, hogy nem pont a metebóval való összehasonlítani a Felder-t. Alapvetően az osztrák minőséget próbáltam összevetni a némettel. De ez nagyon nehéz dolog, mert Ausztriában is vannak azért csapnivaló csinálmányok - hogy alliterációval éljek. Hogy ezt tettem mégis, annak az a spontán oka, hogy amikor alaposan befürödtem a 300-as kombigyaluval, akkor átértékeltem a saját helyzetemet, s közben olyan aspektusból is vizsgáltam ezt a dolgot, hogy milyen gyalut kellett volna akkor vennem? És ez kiabált.
Aztán az idő múlásával került a műhelyembe néhány Felderes készítmény - sajnos csak apróságok, és én rendre be voltam ájulva, hogy vérprofi minőséget kaptam olcsóbban annál, mint amit pótolnia kellett.
Amikor aztán élőben mustrálhattam meg a komolyabb tiroli termékeket, igazolódott a feltevésem, hogy aki olyan apróságokban, mint elszívócső, síkosító, gyantaoldó, a minőségben alaposan kitesz magáért, az biztosan odafigyel a komolyabb tételek minden részletére is.
Érdekes dolog számomra pl, hogy a Hammer kategória az a Felder szuperjárat fapados megfelelőjének számít, mégis, az olcsóbbikat jól szemügyre véve, kipróbálva kiabál az átgondolt, minőségi tervezőmunka, és annak példás megvalósítása.Szóval inkább csak fel akartam hívni itt a fórumban a figyelmet, hogy az Osztrákok tudnak példásan korrektek lenni ám. Mert a közszájon ők inkább a pedantériájukról híresek.
És tudod, úgy szorul a szívem, hogy a magyar minőség a világ szemében mit takar.
Dolgoztam én egy német manufaktúrában. (Hej, de sok hozadéka is lett annak a saját "manufaktúrámban", vagy inkább monofaktúrámban.) Első körben is, amikor oda kerültem, három napon át nem tudtam rájönni, hogy egy kezembe nyomott selejt mi miatt lett selejt? A követelményt azt hiszem ez jól tükrözi annak függvényében, hogy mindig az átlagnál igényesebbek közé soroltam magam. Aztán amikor elsajátítottam, hogy miként lehet ezeknek az elvárásoknak becsülettel megfelelni, akkor világossá vált számomra, hogy a kollégáim nem azért nem tudnak ennek megfelelni, mert alul vagyunk fizetve - bár ez is egy ordító igazság volt, hanem ők akkor sem tudnának megfelelni, ha jobb bért kapnának, mint egy echte német Németországban. Egyszerűen azért, mert a kultúrájukból teljességgel hiányzott az igényesség, valamint az arra való törekvés.
És amikor ezt megértettem, akkor értettem csak igazán az Indul a bakterház kiömlött gombócainak poénját:
- Mágeszik ezt a pesti njépek!Több fa van, mint asztalos!
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Horgász topik
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Call of Duty: Black Ops 6
- Házimozi belépő szinten
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest