Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz mexel #2417 üzenetére

    AsRock UEFI egy kaptafára megy lényegében, vagyis igen egyformák, például ez a része is.

    Annyi a lényeg, hogy a 4-tűs csatlakozók fix 12 V-ot adnak ki, valamint egy 25 kHz-es PWR-vezérlőjelet. Utóbbi egy 5 V amplitúdójú, 5 mA terhelhetőségű négyszögjel, aminek a kitöltési tényezője határozza meg a fordulatot.

    A 3-tűs csatlakozókon viszont csak a tápfeszültség változtatásával lehet befolyásolni a fordulatot, így ott nyilván csak az változik. De ez alapvetően egy tökéletlen megoldás, mert a tápfeszültség elfogyásával egyre inkább életképtelenné válik a ventilátorba épített elektronika is, aminek az a feladata, hogy a motor tekercseire kapcsolgassa az áramot, legalább három, időben eltolt fázisban, ezáltal jön létre a forgó mágneses mező, ami a lapátban lévő mágnesgyűrűt viszi magával, szinkronban.

    (Emiatt ugatott le nagy arccal a másik topikban egy moderátor, vagy villanyszerelő, vagy nem tudom, aki már hallott motorokról, csak láthatóan keveri a dolgokat, és be akarta nekem magyarázni, hogy ez nem AC szinkronmotor, hanem egy DC-motor. Ma reggel óta ezen röhögök.)

    Mindenesetre, sokkal korrektebb a PWR-es megoldás, ahol az elektronika mindig rendes tápot kap, plusz egy vezérlőjelet, amivel szabályozza magának a fordulatot.

    Mindkét megoldásnál van még egy Sense illetve Tachometer kimenete a ventilátornak, ami az alaplapot tájékoztatja a fordulatról. Ez egy nyitott kollektoros kimenet, fordulatonként kétszer zár testre.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák