Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hello,
Digistump Digispark Attiny 45 board; elvileg az USB lábai kint vannak a forrasztható kivezetésein is, és nem működik :S Valaki használta már úgy, hogy nem a microUSB csatin lógott a Digispark, hanem a tüskés kivezetésre volt kötve? Mi a trükkje?
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
-
-
nagyúr
Van azokon a kimeneteken egy egyszerű áramkör, ellenállások és zener diódák:
Talán próbáld meg úgy, hogy sorba kötsz egy-egy 68ohm-os ellenállást az adatlábakkal, mivel a digi kimenetekre ezek túloldalán kapcsolódsz rá, talán túl sok az áram és lelassítja az egyébként nagyon időzítés érzékeny szoftveres usb emulációt.
Esetleg próbáld meg, amit korábban írtam, hogy egy külső usb hub-ra dugod, amire semmi más nincs kötve.[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
Sziasztok!
Eljött lassan az ideje, hogy ebben a topicban is rontsam a levegőt.
Nagy mikrokontroller (azon belül pedig leginkább Arduino kompatibilis) fan vagyok, de eddig valahogy sosem volt olyan nyíkom, amivel kimondottan ide jönnék.
Ahogy nézem, pont ATTiny van porondon, szóval íme a kérdésem:
Terveztem a fórumról egy kollégának a gépházába a gyári RGB stick (szalag szélességű, de 1.6-os PCB) helyett egy ATTiny85-ös alapú retrofitet.
Az első hibát ott követtem el, hogy a Digispark pinelnevezései után mentem, amikor a PCB-t terveztem, és nem a beültetendő IC lábszámozás szerint. (Guess what? Persze, hogy nem ugyanaz.) De ez még nem lenne showstopper. Amúgy sem volt nagy kedvem még PC oldalra is host szoftvert csinálni ami kommunikálna az attiny féle virtuálisUSB-vel.Mivel a gépházon van dedikált RGB gomb eredetileg, gondoltam csinálok egy egygombos menürendszert, ami rövid - hosszú - dupla gombnyomásokkal navigálható a különböző effektek között.
Na és itt kezdődik a baj.Az összes színt felvettem statikus változóként, és megírtam (természetesen ciklusokkal és nem diszkrét állapotokkal) az összes effektet, és így a végén a következőbe futottam:
digispark_ARGB_controller.ino.elf section `.text' will not fit in region `text'
/avr/bin/ld.exe: region `text' overflowed by 3394 bytesNem nagyon értettem ezt a hibát, kikommenteltem random részeket, és akkor volt hogy ez jött:
A vázlat 6598 bájt (109%)-ot használ a program tárhelyből. A maximum 6012 bájt.
A [link] és az üzenet segít: Túl nagy a kódom.
text section exceeds available space in board
A globális változók 182 bájtot használnak a dinamikus memóriából.
Sketch too big; see https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/360013825179 for tips on reducing it.A durva az, hogyha kiveszem csak(!) az effekteket, a kódból, akkor egyből megáll ilyen 70%-ban.
Az effektekben használt függvényeim:
max()
abs()
random()illetve van, amiben használom a % operandust.
Létezik, hogy egy pár eljárásban lévő ciklusban több programmemóriát foglalok, mint a teljes addigi könyvtárarzenál? (A globális változóim bőven határon belül vannak, mint látható).
Futott már bárki ilyesmibe?
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Tankblock
aktív tag
válasz razorbenke92 #16216 üzenetére
Szia,
A kódot oszd meg mert így reménytelen.... Git a barátod....
Ami segíthet, arduniós könyvtárak felejtése....
Serial debug üzenetek törlése.
nem használt regiszterek memóriaként való használatamegfelelő
(mazoizmus)motíváció esetén assembly használata.Release the Beast....
-
őstag
válasz Tankblock #16217 üzenetére
Szia!
Elég masszív a kód, és még próbálom optimálni, mielőtt bárkit megkínoznék azzal, hogy belenézzen.
De, próbálok egy rövid példát mindjárt feltenni, megszépítem és érthetővé teszek a kód azon részét (ha csak egy egyszerűbb effektet hozzáteszek, már az is relatíve zabálja a programhelyet)Arduinós könyvtárak: csak az EEPROM és a NeoPixel könyvtárak vannak használatban, de a programtárhely vészes fogyása valahogy független ezektől.
Serial debug: Attiny lévén nem használomMások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
őstag
válasz razorbenke92 #16218 üzenetére
Szóval itt van ez a kódrész, ami durván 1200byte-ba fáj
void spark()
{
if(millis() < timer) timer = millis(); //if millis() has overflown
if(millis() - timer > random(1000,(mode[selectedMode].Speed*40)+1100))
{
timer = millis();
uint32_t localColor = presetColor[mode[selectedMode].color];
for(int i=10; i<=60;i++)
{
DIMnFILL(1,localColor,i);
}
for(int i=60; i>=20;i--)
{
DIMnFILL(5,localColor,i);
}
for(int i=20; i<=200;i++)
{
DIMnFILL(1,localColor,i);
}
for(int i=200; i>=100;i--)
{
DIMnFILL(3,localColor,i);
}
colorFill(presetColor[mode[selectedMode].backcolor]);
}
}a mode tömb belőle készült:
struct ModePresets
{
byte effect;
byte color;
byte backcolor;
byte Speed;
};a DIMnFILL:
void DIMnFILL(int delays, uint32_t colors, int dims)
{
//colors = Dim(colors,dims);
colorFill(colors);
delay(delays);
}ebből a DIM tele van szorzással, osztással, amire a korábban linkelt hint azt mondja, érdemes kerülni, ezért ki van kommentelve
colorFill
void colorFill(uint32_t c)
{
for(uint16_t i=0; i<strip.numPixels(); i++)
{
strip.setPixelColor(i, c);
}
//strip.fill(c);
strip.show();
}
Itt érdekesség, hogy amennyiben a strip.fill()-t használom, bukok 260byteot kb, így inkább a saját megoldásom használom.
Ez az egyik legegyszerűbb effekt, lebontva alapműveletekig a neopixeles eljárások szintjéig.
1200byte.
Minden más itt van: [https://github.com/razorbenke92/digispark_ARGB_controller/blob/main/digispark_ARGB_controller.ino] és az 4144byte-ba fordul a spark() nélkül.Köszi, ha valaki belekukkant.
-
nagyúr
válasz razorbenke92 #16219 üzenetére
Megtennéd, hogy dump-olod az assembly-ban kimenetet fordítás után? Persze a teljes, túlméretezett programra gondolok. Asszem
avr-objdump -S sketch.elf
segítségével lehet megtenni, ahol keverve van a C kód az assembly-al, ott nagyon jól követhető, hogy mit miért csinál. Sajnos így látatlanban csak tippelni lehet.[ Szerkesztve ]
-
Danielo
csendes tag
Igaz, hogy nem teljesen Arduino...de mégis...
ESP32 Cam modult szeretném úgy használni, hogy folyamatosan rögzítse a videót SD-re és az élő kép bármikor nézhető legyen mobilon wifi-n keresztül.
Az utóbbi megoldására ezer féle ötletet találtam, de a folyamatos rögzítésre nem találtam példát. (Lehet, hogy túlzott elvárás?) Csak álló kép rögzítésére van leírás..... (Természetesen 12 óra után felülírhatja az SD-t, hogy benne legyünk a 32GB-ban)
Van esetleg erre valakinek egy jó tippje, linkje?
Köszönettel
Üdv.. -
vegyszer
addikt
válasz Danielo #16221 üzenetére
Amit én láttam ESP32 kamera képek, azok messze alulmúlták az általam használt xiaomi/mijia WiFi-s kamerák képét. Valahogy engem nem győzött meg. (még a fenti kettő képe se, hát még ezé)
"Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell
-
őstag
Azta, ez egy nagyon hasznos tanács! Hasonló módon más platformon reszeltem már kódot, eszembe sem jutott, hogy itt is lehet ilyen lehetőség.
Megnézem majd, és mindenképp visszajelzek (ha megtaláltam a bakit, ha nem).
ESP32 Cam témában:
https://www.instructables.com/Video-Capture-Using-the-ESP32-CAM-Board/Itt egy rögzítős tutorial, de ebből a network stream hiányzik. Bele kell nézni, hogy lehet e AVI helyett mp4-ben rögzíteni, és azt FTP-ről VLC-vel tudod streamelni.
Szerk: Talán mintha lenne is preview a http szerverben gyárilag is.[ Szerkesztve ]
-
válasz razorbenke92 #16225 üzenetére
Szerk: Talán mintha lenne is preview a http szerverben gyárilag is.
Itt a JPEG HTTP Stream rész az, nem?
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
őstag
Igen, és talán az SD kártyára mentős kódban a capture_handler-be átemelhető az a rész, mert kifinomultabbnak tűnik.
Szerk.: Van egy pont ilyen modulom otthon, ha sikerül megoldanom az attiny-s gondomat, lehet feldobom rá.
[ Szerkesztve ]
-
Danielo
csendes tag
Mindenkinek köszönöm a linkeket...jól használhatóak, nekem valamiért nem jöttek le...
Ettől függetlenül, ha valaki megoldotta a kérdést, akkor nagyon érdekelne a módszere...akár priviben is...
Köszönettel,
Üdv -
Tankblock
aktív tag
válasz razorbenke92 #16219 üzenetére
Szia
Belelestem kicsit a kódba, sokszor van kódismétlés amit ha kiszerveznél egy függvénybe valószínüleg nyernél vele.
pinMode fv helyett kilesnéd melyik regiszterekbe illene írni hogy kimenet illetve pullup legyen az is segíthet ( nem fordítja bele a fél arduino kódot....
)
Adafruit helyett kipróbálnék másik libet pl : FastLED [link] vagy írhatsz sajátot.Release the Beast....
-
ekkold
Topikgazda
Többször nekifutottam már, hogy Arduino alatt, STM32 BluePill lappal vezéreljek, WS28xx ledszalagot. - de némelyik könyvtár egyszerűen nem működik a BluePill-el, ill. van amelyik csinál ugyan valamit de hibásan működik. Nem akartam saját könyvtárat írni erre, ezért az lenne a kérdésen, hogy van-e olyan könyvtár erre a feladatra, ami biztosan működik BluePill panellel? Próbálta-e már valaki ezt STM32-vel?
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
őstag
válasz razorbenke92 #16225 üzenetére
Na szóval belenéztem újra, átnéztem a vegyes kódot, meg kipróbáltam Tankblock legutóbbi tanácsait (amit ezúton is köszönök)
Íme a tapasztalataim:
- Kivettem a digitalWrite() / digitalRead() / pinMode() függvényeket, helyettesítettem őket regiszter piszkálással. Ez némi helyet felszabadított, nem világmegváltó, de közelebb vitt a célhoz.
- Átírtam FastLED-el a kódot - sajnos több helyet foglal. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a FastLED gyárilag tud néhány színkezelési effektet, amivel helyettesíthetném a saját kódomat, de akkor lennék kb. ugyanott, mint a Neopixel könyvtárral.
- Ezután a ws2812b kezelését könyvtár helyett kiváltottam egy tömbbel ami a LED színeket tárolja, és egy eljárással, ami kibillegteti az outputra a dolgokat szabvány időzítés szerint.
Ezzel a 4000 byte körüli overflowból lett 800 byte, szóval ez nagyot hozott.- Ezután kivettem (kompletten, helyettesítés nélkül) az EEPROM kezelési műveleteket, és így sikerült befordítani a kódot színekkel, effektekkel.
- Ekkor átnéztem decompiled kódot, és kilóra bizony ennyi az annyi. Lehet még összevonni ismétléseket, meg is csináltam a nagyon nyilvánvalóakat, de minimális a csökkenés, és a további reszelés munka/nyereség aránya nem konvergál az elégséges kódcsökkenéshez.
Amivel tovább fogok menni:
- Újraírom az effekteket, az általam írt ws2812b kezelésre optimalizálva. Például dim esetén nem osztok szorzok, hanem meghatározok dim szinteket, amiket bitműveletekkel meg tudok oldani. Pl 50% esetén eltolás egy bittel. Áttűnések esetén bitmaszkokon keresztül összevagyolás, stb.
- Ha marad még hely, akkor visszaépítem a menürendszert
- Ha még mindig marad akkor pedig az EEPROM-ba mentést is visszarakom
- Ha az előző kettőnél valahol kifogyok a helyből, akkor felveszek sok effektet sok színnel, és szimplán csak végig lehet menni rajtok gombnyomással.
(Majd bedobom, ha sikerült megoldanom, hátha érdekel valakit)
-
nagyúr
válasz razorbenke92 #16231 üzenetére
-
Janos250
őstag
válasz ekkold #16230 üzenetére
"Nem akartam saját könyvtárat írni erre"
Pedig szerintem az a legcélravezetőbb, nem egy bonyolult a bitek kivitele.
Én ESP32-re csináltam ugyanezt, mert akkor legalább tudom, hogy mit csinál.
Ha párszáz nano időzítési pontossággal tudsz kiírni, azzal már be lehet lőni.
Kíváncsiságból megcsináltam GPIO billegtetéssel (ESP32), és úgy is működött, bár az ESP32-n van erre célhardver (RMT)Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Tankblock #16234 üzenetére
"HW ismerete megment egy csomó felesleges kódolástól is"
Így igaz! Én is kipróbáltam pár verziót passzióból.
Közben kibogarásztam az RMT regisztereket, az undokumentedeket is.
https://arduinouser.hu/esp32/ESP32_RMT_Register_Summary.pdf[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
NEO M8N GPS modult használok 5hz-en. Tudnátok segíteni abban, hogy be tudjam lőni a megfelelő baud rátát?
Ezt a két sort kérem le a modultól:
$GNRMC,083559.00,A,4717.11437,N,00833.91522,E,0.004,77.52,091202,,,A,V*33
$GPGGA,092725.00,3242.9000,N,11705.8169,W,1,8,1.01,499.6,M,48.0,M,,0*49
Ha ezt összeszámolom akkor 144 szó, ezt megszorzom 8-al, majd mivel 5hz-en megy ezért megszorzom 5-el. A végeredmény 5760... Ezek szerint én a 9600-as baud rátába bőven beleférek?HALKAN KÉRDEZEM: engem csak a latitude, longtitude, speed érdekel, lehet hogy elég lenne a GNRMC sor is? Feleslegesen doglozom fel a GGA-t?
Egyébként találtam egy programkódot, amivel 5hz-re lehet állítani, és hozzá a baud ratet is megnövelni 38400-ra, de ha ezt használtam akkor folyton lefagyott a program. a
gpsPort.begin( 38400 );
sor után. Így a baud ráta állítást kihagytam, és szimplán 9600-os baud rátával használom 5hz-en. Bízom benne hogy így is jó lesz.
Egyébként erről a kódrészletről van szó:https://forum.arduino.cc/t/neogps-rate-and-baud-commands-not-working/478471/11
[ Szerkesztve ]
-
tonermagus
aktív tag
Jó hogy itt vagy Janos250, te vagy a szakértője a GPS-nek
-
Janos250
őstag
válasz tonermagus #16236 üzenetére
Szakértő azért nem vagyok!
Csak nagyon-nagyon régen használtam u-blox chipet, ezért csak általánosságban tudok hozzászólni. Az M8N nem RTK alapú chip, vagyis elég nagy a pontatlansága. Minek akkor 5 másodpercenkénti olvasás? Meg kellene nézni, hogyan lehet állítani a bd-t, mit kell kiküldeni a porton a chipnek, és azt gyalog kiküldeni, mindenféle könyvtári funkciók helyett.
Azt se tudom, ha megváltoztatod a bd-t, (pl. így: https://www.navilock.com/service/fragen/gruppe_59_uCenter/beitrag/40_uBlox-and-Change-the-Baudrate.html)
megmarad-e kikapcsolás után is. Ha szerencséd van, igen.
Baudrate ügyében én a "puding próbája" elvet követem: ki kell próbálni.
Az én chipemmel nekem eddig nem voltak bd problémáim, igaz, másodpercenként egyszer olvasok. Inkább a bázisról a korrekciós adatoknak mobilneten a roverhez való továbbítása a szűk keresztmetszet.
(Azoknak, akik nem ismerik az RTK elvet:
Van egy ismert pozícióban lévő állomás, ez a bázis. Ez megadja az ismert pontos, és a mért hibás adatok alapján a hiba korrekcióját, amit a rovernek küldünk, és az korrigálja a saját méréseit. Persze azért nem ennyire egyszerű, mert műholdanként és típusonként kell a hibát számítani, és ugyanúgy kell korrekcióba venni.)
Terv, (a következő évezredben) egy GPS vezérlésű mobil eszköz irányítása, na ott majd kelleni fog a nagy frekvenciával való olvasás, hogy 5-10 cm alatt maradjon az eszköz pályán tartása során a követett pálya hibája.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Hoppá!
Most jutott eszembe, hogy talán 2 éve, amikor a Bangoodon akciósan nagyon olcsó volt egy M8N chipen alapuló eszköz, vettem belőle, de csak kipróbáltam. Ha sikerül megtalálnom, majd kipróbálom a bd állítást.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Közben megpróbáltam megkeresni, de már nincs meg a vásároltak listáján, viszont teljesen elhűltem.
Srácok! Teljesen megbolondult a piac? A GPS chipek ára a csillagos egekbe szökött. A korábban 3-5 dolláros chipek is 10-15 dollárnál kezdődnek, és 20-30 dollárig mennek. Mi a fene történt?
Vagy én ittam túl sokat, és képzelődöm?Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
tonermagus
aktív tag
válasz Janos250 #16240 üzenetére
Én ~1 éve álltam rá a GPS chipekre, azóta kb. ennyi az ára.
Az M8N nem RTK-s, de ettől függetlenül elég pontos... Simán megvan az 1-2m, de én csak teljesen sík terepen használom.
Valószínűleg koppinc modulokkal dolgozom, mert nem jegyzi meg a beállításokat, de a linkelt kódrészlet pont ezt a célt szolgálja: minden egyes induláskor a setupban felkonfolom a modult újra és újra. Így mindig meglesz az 5Hz...
Kérdés hogy miért fagyhat meg a program a baud állítás után?!?! -
Janos250
őstag
válasz tonermagus #16241 üzenetére
És amikor a GPS chip bd-jét átállítod, akkor ugye hozzáilleszted a fogadó Arduino bd-jét is?
Ilyenkor jön jól az analizátor, amit már sokat emlegettünk itt, azzal meg lehet nézni, mi jön ki a GPS-ből. Lehet semmi, akkor valami a konfigban rossz, vagy más bd-n, akkor viszont a fogadó nem illeszkedett ahhoz a bd-hez.
1-2 métert a maiak általában tudnak. Néha viszont jóval nagyobb hiba is előfordul, de az ritka. A baj az, hogy nem tudod, mikor mekkora a hiba.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz tonermagus #16241 üzenetére
"Az M8N nem RTK-s"
De a korábbi firmware-nek voltak olyan undocumented utasításai, amivel ki lehetett csalogatni a RAW adatokat, és így meg lehetett hekkelni, hogy RTK legyen, de erre rájött a gyártó is, és az újabb firmware-ből törölte ezeket a parancsokat. Erre az élelmes felhasználók downgrade-elték a fw-t. Lépett a gyártó is: ROM-ba tette a fw, így már muszáj megvenni gyakorlatilag ugyanazt, drágábban, ha RTK-t akar valaki.
Biznisz az biznisz!Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
BestofJAVA
tag
Windows 10 notim elsőre nem látta az Arduino Uno-t. Nem osztott ki neki portot, bár kapott áramot usb-ről.
Mi lehet a hiba, és mit tehetek?
A gépen egy db usb port van. -
PeterPH
senior tag
válasz BestofJAVA #16244 üzenetére
-
tonermagus
aktív tag
válasz Janos250 #16243 üzenetére
Aztaaa, ezt nem is tudtam
Akkor ezek szerint a sofware oldalon dől el, hogy RTK-s vagy sem? Tehát mondjuk egy Beitian BN-880 is akár tudhatja az RTK-t?
Amúgy természetesen hozzá igazítottam a baud-ot is:
Bár most jobban megnézve lehet hogy az a gond, hogy előbb állítok baudot aztán akarok rátát? Meg fogom próbálni hogy fordítva tovább megye-e...
De egyébként van-e értelme 9600-ról feljebb váltani 5Hz-en két darab NMEA sentence esetében?[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
válasz BestofJAVA #16244 üzenetére
Igen, az egyik a driver ahhoz a chiphez, ami az arduino boardon van. A másik az usb, nálam hubok vannak, azokat időnként ki kell húzni, vissza, és megint jó. Ha lenne több port, akkor az első hogy másik portba dugni.
De mivel nálad csak egy van, ezért az usbdeview-val lehet próbálkozni, mindent törölni, illetve az eszközkezelőben letiltani/törölni/frissíteni nem tudom a win10-ben milyen lehetőségek vannak.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
nagyúr
válasz gyapo11 #16247 üzenetére
Asszem Facebook hirdetésben jött velem szemben ez a cucc, gondoltam bedobom ide, hátha megihlet valakit/jól jön valakinek: [link]
Nagyon szeretem az ilyen pici-de-nagy-tudású eszközöket, én is vennék, de nem használok Arm alapú arduino-kat.Bocs, nem válasz akart lenni.
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz tonermagus #16246 üzenetére
Mivel a mai chipekben - állítólag - ROM-ban van a firmware, reménytelen. Továbbá a régi firmware-ek csak a GPS holdakat tudták használni. Mikor még én is olyan RTK chipet használtam, ami csak a GPS holdakat tudta, napi 2-3 óra volt összesen, amikor lehetett RTK-t használni az egyfrekis vevővel. A mai RTK-s chipek kétfrekisek, és tudják az "összes" nálunk elérhető holdat használni. Így már RTK nélkül is jóval pontosabb értéket adnak, de az áruk 100 $-nál kezdődik, és határ a csillagos ég. A hozzá való antenna szintén 50 $ körül kezdődik.
Én egyébként soha nem próbáltam az M8N-nel RTK-t, csak amikor még az én chipjeimmel macerás volt az RTK, akkor az irodalomból emlékszem ezekre.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz tonermagus #16246 üzenetére
"ezek szerint a software oldalon dől el, hogy RTK-s vagy sem?"
Igen. A bázisban szoftver kérdése, hogy ha tudod a pontos pozíciódat, akkor a holdról érkező jelek alapján eldöntsd az adott holdra vonatkozóan a légköri egyenetlenségből adódó hibát, órahibát, stb.
Ezeket, ha továbbítod a rovernek, akkor ő ezekkel korrigálni tud holdankét külön-külön, és így már elég pontos lesz a mérés.
Régebben valahol olvastam olyan ajánlást, hogy ha a két ugyanolyan chip ugyanúgy tiszta égbolt alatt van, egymástól nem száz kilométerekre, akkor általában ugyanazokat a holdakat használja, így ha a "bázis" H és V pozíciójának a hibáját méterben elküldöd a "rovernek", akkor ő egyszerűen hozzáadja a hibákat a saját méréseihez,
ami ugrásszerű javulást eredményez a pontosságban, de én ezt se próbáltam ki.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest