Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Assetto Corsa Competizione
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
-
GAMEPOD.hu
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
KFORboy
senior tag
Haliho
Ha void setupban egyszer analog kiolvasok értéket egy pinről amit egy integerre definiálok akkor az rögzül, vagy az amúgy egyszeri kiolvasás után az visszaáll nullára és később nem marad meg az integeren az az érték, azaz nem tudok vele dolgozni mondjuk void loopban mint egy változó érték amit hozzáadnék a másik értékhez ?
Ha nem, akkor hogy tudnám ezt megoldani ?
[ Szerkesztve ]
Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
-
Janos46
tag
Sziasztok. Szeretnék két kérdésre választ kapni.
Kétféle bmp180 leírást látok, az egyiknél van VCC és 3.3 volt, a máiknál csak VIA. Azt olvastam, hogy az újabbaknál már van bennük szintáttevő, így lehet 5 voltot is adni. A 280-ra is ez vonatkozik. Igaz ez?
MAX7219 az újabb játékszerem. Amíg csak 1 mátrix volt, addig semmi gond, úgy forgattam mechanikusan vagy szoftverből ahogy akartam. De most hogy többet összekapcsoltam, a programban lévő parancsot nem értem. Nekem a bemenet úgy logikus, ahogy az rá van írva, tehát a több, az sorba van kapcsolva.
int numberOfHorizontalDisplays = 1; // az egymásután kapcsolt mátrixok száma (itt kellene 4-nek lenni)
int numberOfVerticalDisplays = 4; // az egymásfölé kapcsolt mátrixok száma (itt pedig 1-nek)
Most ha azt szeretném, hogy a szöveg fusson végig, akor horizontál 1 és a vertkál 4. Így most már működik, de mire rájöttem! Ez miért van?
Előre megköszönöm a választ.Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!
-
-
KFORboy
senior tag
Nem, most is mint ahogy korábban is, csak bedobsz valami tessék lássék látszat HSZ-t de igazából nesze semmi fogd meg jól, mint ha csak HSZ-t gyűjtenél. :")
Példának okáért, mint korábbi kódban is mikor segítséget kértem, bármennyire is értékelem az igyekezeted (vagy mi volt az... ) a kód konkrétan egy az egyben nem is működött amit írtál, illetve amit állítottam, hogy a delay mint ahogy neve is adja meg úgy eleve mint mindenki tudja, egy az egyben megakaszt minden processt míg le nem jár, azaz nincs "szimulált" multitaskingra lehetőség, mert minden áll míg a delay le nem járt... azaz a háttérben nem fog monitorozni semmilyen pint nem fog érzékelni semmilyen változást, nem fog történni semmi ha pl feszültség túllépés van a küszöbértéken amit megadtam...
De végül megoldottam magam rá pár napra millis és time event jelleggel mindent, ahogy elejétől kezdve írtam és szerettem volna... csak akkor még nem ismertem illetve félreértettem a millis funkcióját (amit persze le is írtam), de az itteni vonalat hagytam a fenébe, mert minek kellene a hangulatkeltés...
Most meg bedobod, hogy globál variable jellegbe csináljam...
Tök jó, másképp hogy is tenném ? épp ez a lényeg, hogy van egy integer aminek lesz egy értéke ha kiolvasok analogreaddel pinről, de aztán annyi, többször nem is kell, és azt utána oda felpakolja... majd a void loop dolgozhat vele az arra megírt process mint egy extra érték ami hozzáadódik egy bázis értékhez...
Ha setupban lenne akkor nem tudna vele dolgozni egykönnyen a loop se semmi a folyamaton kívül eső dolog mert a címke megszűnik a folyamat után... a loopba meg ez eleve nem is kell mert egyszeri kiolvasásra kell és nem folyamatosan... plusz eleve az egész kódom delay nélkül, millisre épül és már van egy analóg kiolvasás folyamatosan a "háttérben" Vchecknek és sajnos így késleltetések nélkül össze tudnak akadni az analóg kiolvasások a parazitív indukció de főleg az A/D konverter kolátai miatt amit uC képvisel.
Tehát akkor most az amit írtam, az működik, és te írsz butaságot, vagy nem működik és butaságot írsz nekem mert az nem segítség, hogy az ég kék a fű meg zöld, hanem nyílvánvaló :"DSejtem most sem akarod azt mondani, hogy sorry my bad, hanem majd magyarázkodásba kezdesz...
Pedig totál egyszerű nem hozzászólni valamihez amit nem tudsz, én is meg tudom tenni... sőőőt elismerni azt, hogy nem tudom de tök jó lenne ha valaki megosztaná velem az infót ha tudja...Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
válasz KFORboy #12907 üzenetére
Múltkor itt megírtam neked a komplett kódot, de ez szerinted egy valami tessék lássék látszat HSZ. Hogy nem működött? Nem mondtad, hogy kipróbáltad volna, sőt semmit sem mondtál rá.
A 12902-es kérdésed meg csak úgy lóg a levegőben, honnan kellene tudnom, hogy akkor az most mihez kötődik. Egyébként meg, ha tudtam volna, akkor is ugyanazt válaszoltam volna, mert a kérdésedre az jó válasz. Sajnálom, hogy neked nem így kell, majd más segít.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
KFORboy
senior tag
Hogy nem működött?
Úgy konkrétan egyáltalán.
Kis módosítással betudtam indítani, mert úgy eleve megakad indulásnál (töltsd fel és mérd ki) de nem erre van szükségem, mert delay nem opció.
Akkor elég részletesen leírtam mindent, és bár talán pofátlan dolog lenne készet várni megrendelésre... de ez a kód akkor sem működött sehogy sem :"Dloopban folyamat mennie kellett nekem a fesz. csekkolásnak.
De bizonyos történések mint pl PWM kiírás adott pinen tól-ig tartományban adott idő alatt. 3 óra után kell hogy történjen, de ha addig delayben van, akkor nincs feszültség csekkolás se arra reakció (egyik pin ami HIGH volt az menjen LOW-ba másik pin ami LOW volt az meg menjen HIGH-ba [kimeneti táp FET lekapcsol - > Verror LED felvillan]) mert a delay akaszt mindent...
Ezt akkor is leírtam, meg hát... ez egyértelmű, erre van a delay.
Mondtam, hogy valami idő alap kellene amit referenciának használhatok és eventeket tudok rá időzíteni.
De ti akkor is mondtátok, hogy delay-el az jó lesz majd bedobtad ezt a kódot... és fórumtárs még tapsikolt is mellé
Én meg... hát mit mondjak...
Nem akartam bunkó lenni... ennyi... elengedtem...
De ettől még nem jó és ha az is lenne (mert kijavítottam...) akkor se lenne jó...Ehelyett megint választottam a magam útját, napestig bújtam a netet, olvasgattam, tanultam és megtaláltam a megfejtést ami az orrom előtt volt, a millis és arra időzíthető time eventekkel való szimulált multitasking.
Így van folyamatos feszültség csekkolás ami megvédi a kimenetre kötött készüléket kb10ms-on belül (interrupt pinen) ha túllépi a küszöbértéket, van egy időalap amihez kötve megtörténnek a dolgok, mint a PWM kiírás, meg egyéb kapcsolások... miközben végig ott a "V check" a loopban.
Akkor csak annyit kellett volna mondanotok, hogy; Hééé buta vagy, a millis az nem "mértékegység" mint az unsigned long vagy a byte... hanem egy, a bekapcsoláskor keletkező ms alapú időmérő... erre meg lehet hivatkozni és szimpla matek egyenletekkel meg akár "if" függvényekkel akármit megcsinálhatsz delay nélkül adott időben végbementő parancsokkal.
EZ nagy segítség lett volna akkor... és az egy dolog, hogy én nem tudom, mikor 3-5 napja ismerkedtem AVR programozással a nulláról, de hogy ti se (?)
Ez a tessék lássék dolog meg igen, sajnos gyakran látom/olvasom dolog itt a fórumon.
Azóta igen, 2x is átgondolom, hogy ide írjak segítségért vagy inkább bruteforce jelleggel jöjjek rá magam, mert aztán én is kapok egy ilyen asztalra dobott finomfőzeléket (természetesen tányér nélkül) , aztán szemezzem belőle a húst... HA van...
Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
KFORboy
senior tag
Inkább tanulj és tudj mielőtt valamibe közbeoktojálsz bármit is, nemhogy még a "specifikációt" fikázd... főleg, hogy totál érthető, sőt volt még bőven ott ezután, még maga konkrét elkészíteni kívánt dolog is leírásra került egy az egyben !
A netről copy && pastelni mindenki tud én viszont egymagam 3 hét alatt a nulláról összehoztam egy kész eszközt nyákrendezéstől a kódon át a működő tesztelt összeépített végeredményig, optimalizáltam is, hogy 1KB Tiny13A-ba beleférjen 0.1% -os millis accuracyval míg te a delayedet forgattad mint mókus a mogyorót mert még azt se ismered...Légy oly szíves, te inkább ne is írj semmit se, semmilyen kérdésemre se a jövőben !
Illetve ha valahol osztanád az észt, akkor ezt ne a korábbi hányavetek módon mert én ott leszek, hogy megmondjam a frankót !Van különbség a segítség meg az önszerepeltetés között
Pláne, hogy ez utóbbi, mire föl...Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
Janos46
tag
válasz gyapo11 #12898 üzenetére
Megmértem. Valóban van benne egy dióda, az 1K terhelésre kb. 0.2 voltot esik a feszültsége, tehát lehet hogy egy germánium dióda van benne. Legalább is (régi) ismereteim szerint azon esik ennyit. Tehát akkor valóban helyes a kapcsolási rajz, és onnan is lehet táplálni egy nagyon kis fogyasztású valamit. Írok egy PÜ-t is.
Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!
-
-
nagyúr
válasz KFORboy #12911 üzenetére
Egyik kritikád sem jogos, ok nélkül vagy felháborodva, és kioktató stílust is tőled olvastam először a beszélgetés során...
A válasz pontosan annyira volt konkrét, mint a kérdésed. Mindkét esetben.1. "Nem akarok semmi komolyat.
Egy nagyjábóli 3 óra leszámlálását."
Egyetlen szó sem volt arról, hogy közben valami más taskot is végeznél. Kaptál rá egy kész kódot. Hogy véletlenül nem működött? Na bumm. Ez benne van a pakliban, ha vki tesztelés és anélkül ír kódot, hogy birtokában lenne a célplatform. Nem is feltétlenül az volt a cél, hogy rögtön működjön, lehet az egy pszeudokód, aminek a lényege egy feladat megoldásának a megmutatása. Ilyenkor vagy megkeresed a hibát, vagy adsz egy feedback-et, és megkeressük a hibát együtt . Te egy betűt nem írtál rá, nem csak hiba jelzést, de annyit se, hogy "köszönöm".2. "Ha void setupban egyszer analog kiolvasok értéket egy pinről amit egy integerre definiálok akkor az rögzül, vagy az amúgy egyszeri kiolvasás után az visszaáll nullára és később nem marad meg az integeren az az érték, azaz nem tudok vele dolgozni mondjuk void loopban mint egy változó érték amit hozzáadnék a másik értékhez ?
Ha nem, akkor hogy tudnám ezt megoldani ?"
VS.
"másképp hogy is tenném ? épp ez a lényeg, hogy van egy integer aminek lesz egy értéke ha kiolvasok analogreaddel pinről, de aztán annyi, többször nem is kell, és azt utána oda felpakolja... majd a void loop dolgozhat vele az arra megírt process mint egy extra érték ami hozzáadódik egy bázis értékhez..."
Forráskód? Miért nem szúrod be a kódot, ami nem működik, találjuk ki látatlanban, mit írtál (el/rosszul)? A kolléga leírta az egyetlen olyan hibalehetőséget általánosságban, ami meggátolja, hogy a setup()-ban definiált változó értéke a loop()-ban olvasható legyen. Vagy mi lett volna a kérdés értelme? Te magad írtad, hogy most kezdted a kódolást, nyilván ilyenkor az ember olyan alap dolgokra is felhívja a figyelmet, ami egy rutinos kódolónál nem fordulna elő. Ad abszurdum, a kérdésből az jött le, hogy nem igazán vagy tisztában a változók működésével/láthatósági szabályokkal.
Kiegészítés:
"Ehelyett megint választottam a magam útját, napestig bújtam a netet, olvasgattam, tanultam és megtaláltam a megfejtést ami az orrom előtt volt"Fórumra akkor megy az ember, ha olyan kérdése van, amit egyedül nem tud megoldani. A fórumtárs azért tapsikolt, mert
1. Kaptál egy kulcsrakész kódot. Hogy volt-e benne hiba, azt most hagyjuk. Szerintem a kód jó. Legfeljebb nem azt csinálja, amit nem írtál le, de gondoltál rá.
2. A kód tökéletesen azt csinálta, amit a specifikációban írtál. Se többet, se kevesebbet.
3. A kolléga megértette a specifikációdat, nekem nem sikerült, pedig nem vagyok hülye gyerek...[ Szerkesztve ]
-
KFORboy
senior tag
Az igazság az, hogy akkor mikor szenvedtem ezzel... ennek megoldásával és a fórumhoz fordultam, volt egy ember ki tökéletesen megértette azt amit szerettem volna ugyan ezek alapján... (persze te is kihagysz nagyon sok pontot és ferdítesz, mert nem érdekel téged, hogy visszakeress a részletekre és a HSZ-ekre... de azért közbeszólsz persze), ez az ember igen komoly programozó, milliós fizetéssel nagyvállalatnál... de sajna lövése sincs az arduino IDE-hez, AVR programozáshoz (pedig C nyelvet is meri) és nem is szerettem volna terhelni ezzel tovább...
Leírtam mindent részletesen annak idején, leírtam a konkrét készüléket, hogy mit akarok megalkotni... mi a célja...
Nekem se volt több alapom mint nektek, de én mégis az abszolút nulláról sikert értem el, ti meg itt toljátok a topik burzsoát és kikéritek az ezzel kapcsolatos kifogásokat.
Hobbi elektronika topikba minden héten van 1-2 ember aki innen jön mert képtelenek vagytok még egy Blink szintet is segíteni neki, csak az arcába dobjátok az embereknek, hogy milyen hülyék...
Ha nem tudtok, nem akartok segíteni, akkor ne tegyétek... de ne szívassátok az embert !Felőlem tapsikoljál még tovább a kollégának meg a kódolásának ami egy marék kavicsot sem ér... engem ez nem mozgat, többet nem szándékozok ebbe a sztoriba fektetni, pláne úgy hogy csomó tényt skippeltél és csak natívan véded a formát.
A tények azok, hogy nekem kézzel fogható végeredményeim vannak ami alátámasztja az igazam, ti meg csak magyarázzátok magatokat...
Ti állítólag évek óta toljátok ezt és nyúzzátok a topikot, én meg mikor egy bitet se írtam kódba, de mégis egy nüansznyit se tudatok totál basic dolgokban se segíteni én meg egyedül megírtam egy haladó szintű kódot végül.
Akinek csináltam ezt az egész projektet, az is úgy jött hozzám, hogy ti a szokásos tessék lássék, nesze semmi fogd meg jól és a hülye vagy mert hülye vagy hozzáállással kezeltétek szegényt, így még én is hamarabb hasznára voltam a NULLÁRÓL mint ti a topik mainstreamjei !Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
Sanki
addikt
Próbáltam megcsinálni amiket írtál, de szerintem nem jó, telefonra se találtam olyat, ami megfelelt volna. Tudsz egyet ajánlani?
Gépen szerintem valami nem 100-as, mert párosítottam a modult a BT-vel (USB BT modul), de utána sok minden nem történt (kellene valaminek?).
Amúgy a 6 láb közül én csak a RXD/TXD-t kötöttem be az UNO-n megfelelő lábakra, illetve a VCC és GND-t.- A STATE és az EN lábakat is be kellene kötni? -
Janos250
őstag
"Definiáld globálisként, azaz a setup() és loop()-on kívül."
Valóban ez a megoldás, ez nem tessék-lássék!
Van egy szint, ami alatt ez nem érthető, de akkor azt kellene mondani, hogy bocs, srácok, most lezdek programozni, írjátok le szájbarágósabban, mit is jelent ez. Nem értem mi az, hogy globálisként a setupon és loopon kívül.
"a kód konkrétan egy az egyben nem is működött amit írtál"
A program kipróbálás nélkül általában nem működik. A környezetében kipróbáljuk, megkeressük a hibákat, és javítjuk. Kiváncsiságból megnéztem azt a kódot. Ránézésre én se találtam benne hibát. Konkrétan mi volt benne a hiba?
"delay mint ahogy neve is adja meg úgy eleve mint mindenki tudja, egy az egyben megakaszt minden processt míg le nem jár, azaz nincs "szimulált" multitaskingra lehetőség, mert minden áll míg a delay le nem járt"
Akkor mindenki rosszul tudja, mert ez kontroller, és a rajta futó szoftver függő. Az ESP32-nél például egyértelműen átadja a vezérlést e következő tasknak, és élünk is ezzel.
"Most meg bedobod, hogy globál variable jellegbe csináljam... Tök jó, másképp hogy is tenném ?"
Akkor meg mi volt a kérdés?
Az utána írtakat meg nem sikerült értelmeznem, de majd próbálkozok.
"Inkább tanulj" Ha elolvassuk a címzett eddigi hozzászólásaiból párat, akkor ezen csak ... na, mindegy.
Szóval, Weiss barátunk, tanulgass, még egy kicsit! :-) :-)
"képtelenek vagytok még egy Blink szintet is segíteni neki, csak az arcába dobjátok az embereknek, hogy milyen hülyék...
Ha nem tudtok, nem akartok segíteni, akkor ne tegyétek... de ne szívassátok az embert !"
Na, pont ez nem jellemző erre a topicra. Itt éppen nem divat az "olvasd el a specifikációt" válasz!Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Néha elég nehéz segíteni, és azt tekintik hü...nek, aki segíteni akar. :-( Valahogy így vagyunk itt is, nem hiszem, hogy érdemes vele többet foglalkozni.
Két történet:
1.
Egyszer egy kolléganőnek összeraktunk egy egészen jó gépet, a régi öregecske helyett.
Átjött egy másik irodából egy másik kolléganő, hogy megmutassa egy helyi adminisztrációs program működését.
Ahogy leült a gép elé, egyből fel is kelt:
"Mondd meg a főnöködnek, hogy ne sajnálja a pénzt, vegyen neked egy jobb gépet, ne ilyen sz..t! Amit nekem vett az én főnököm, azon itt az asztalon van excel ikon"
2.
"Ez a gép még rosszabb, mint a régi, mert nincs rajta startlap, ezen nem lehet netezni. Kellene vagy a régi vissza, vagy egy jobb gép". (A böngészőben induló képernyőnek nem a startlap pont hu volt beállítva)Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
gyapo11
őstag
Úgy látom, hogy a fórum tagjai nem mindenféle segítségre alkalmasak. Volt már többször olyan kérdés, hogy pénzért kellene ezt meg azt csinálni, ez szerintem nem megy itt, inkább hobbysták vannak.
A másik az írtam egy programot, mi a hiba benne, ezt én meg se nézem, nem tudok eligazodni más programjában, de van aki ezt is átnézi, elmondja mit lát.
A leghatásosabb az a kérdés, ami valami részproblémára keresi a választ. Lehet-e ciklusban float számot használni, lehet-e 10 eszközt IRQ-val kiszolgálni stb.
Ebből következik, hogy valamilyen szintre el kell jutnia a kérdezőnek a programozásban, mert másképp vagy nem tudja jól föltenni a kérdést vagy nem fogja érteni a választ.
A teljesen 0-ról kezdőknek nem való ez a topik, mert ez nem a programozás 0-ról nevű, hanem arduino, aminek egyik része a programozás. Ennek ellenére ha valaki megkérdezné, hogy mi a fene az a loop, szerintem kapna rá értelmes választ.
És ami minden fórumra igaz, nem biztos, hogy jön a kérdésre válasz. Vagy nem tudja senki, vagy nem ér rá, vagy akármi, ettől nem kell megsértődni, hogy most miért húzta föl az orrát mindenki. Próbálni kell kicsit még tanulni, másképp föltenni a kérdést, pl. egy szinttel lejjebb, hátha az arra kapott válasz elindítja a megoldás felé a kérdezőt.[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
nagyúr
Hűha... Elég sok helyen félre tud csúszni egy ilyen projekt, mindenekelőtt jó lenne, ha látnánk a pontos bekötést (rajz és/vagy fotó) és a forráskódot (töltsd fel például a pastebin-re, és onnan linkeld be).
A bekötés jó, ahogy írtad, de kérdés, hogy az rx lábat az rx-szel kötötted-e össze, vagy a tx-szel? Mert keresztbe kell, rx-tx, tx-rx. A legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordul, hogy a két vezetéket fordítva dugom össze, első körben cseréld meg.
Annyi lehet még, hogy a modul gyárilag nem 38400, hanem 9600baud-ra van állítva, esetleg még ezt megpróbálhatod átírni a programban, de általában ha a sebesség rosszul van beállítva, vmi garbage ki szokott jönni a másik oldalon, amiből látható, hogy zajlik a kommunikáció, csak rosszul van beállítva (persze van, amikor semmi sem megy át).
A gépen, miután összepárosítottad a modullal, kellett kapnod két virtuális COM portot. Az egyiket állítsd be az arduino ide serial monitorban, válaszd ki a 38400baud sebességet, onnantól látnod kell vmiféle kommunikációt. Ha nem, akkor válaszd a másik COM portot.
Többet akkor tudok mondani, ha láttam a kódot.Janos250, gyapo11: köszi a megerősítést. A forrófejű kolléga úgy látom kapott pár napot, hogy más fórumon találjon megfelelő, hozzáértő segítséget, úgy látszik vki olyat is kioktatott, akit nem kellett volna.
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
Kíváncsiságomat kielégítendő, ha már mindenki tudja, hogyan működik a delay() (csak én nem), gondoltam, megnézem.
Ezt találtam az Arduino\hardware\arduino\avr\firmwares\wifishield\wifiHD\src\SOFTWARE_FRAMEWORK\SERVICES\DELAY\delay.c fájlban:void delay_ms(unsigned long delay)
{
#if (defined FREERTOS_USED)
vTaskDelay( (portTickType)TASK_DELAY_MS(delay) );
#elif (defined NUTOS_USED)
NutSleep(delay);
#else
cpu_delay_ms(delay, s_fcpu_hz);
#endif
}
Hm! freeRTOS az AVR chipeken arduino rendszerben?
Igen.
https://create.arduino.cc/projecthub/feilipu/using-freertos-multi-tasking-in-arduino-ebc3cc
Valóban így van. A könyvtár kezelőben/Library manager, Hozzáadott/Contributed, időzítés/Timing alatt valóban ott van a FreeRTOS Real Time Operating System implemented for AVR (Uno, Nano, Leonardo, Mega)
Kipróbálni nem tudtam, mert az AVR chipes lapjaim már nyugdíjba vonultak a vidéki házamba, de ha tényleg tudja, ez azért nagyon sok új lehetőséget jelent! Például a multitasking!
Valaki próbálta már a FreeRTOS-t AVR-en? Mi a tapasztalat?Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Valóban a WiFi könyvtárban van, de a linken egyértelműen azt írják, hogy simán megy az AVR chipeken. Van rá mintaprogram, ahol két task fut párhuzamosan, meg van egy Semaphore minta is.
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
-
Janos250
őstag
Egy régi project dobozomban találtam egy Mega 2560-at. Gyorsan ki is próbáltam. A mintapélda fut rajta, bár az xTaskCreate második paraméterében - az egyébként tök fölösleges - idézőjeles név elől az átdefiniálást törölni kellett.
Ezen felbuzdulva próbáltam rákeresni, hogy C++11 ügyben mi újság. Azt írják, hogy támogatja, de ez a támogatás meglehetősen gyér. Pl. egyből elakadt a fordítás a thread-en és a cout-on is. Pedig a cout nem egy ritka jószág.
Az ESP32-n nincs gond, az arduino IDE alatt fordítva, ezek (is) simán mennek.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Sanki
addikt
Pastebin link. (Remélem jó, sose használtam még..)
"A bekötés jó, ahogy írtad, de kérdés, hogy az rx lábat az rx-szel kötötted-e össze, vagy a tx-szel?" Hűha, itt az első baj, RX-RX, TX-TX-szel lett kötve.
-
atesss
addikt
Üdv !
ESP8266-nál milyen lehetőségek vannak a kód-feltöltésre ?
Létezik sokféle kialakítású board, láttam külön downloadert, stb.
Mi az ami mindegyiknél megvan ? Serial - valamilyen fizikai kialakításban - ugye mindig adott ?
És mi az ami csak bizonyos board-okon van meg ? Ha jól sejtem a Serial-USB chip az egyik ilyen.
Van olyan megoldás, ami WiFi-n keresztül újraprogramozható (nyilván ha kell akkor elsőnek serial-on felrakva a "bootloadert") ?
Egyáltalán van itt ilyen hogy bootloader ?
Ha nem Arduino, hanem MicroPython alatt akarom programozni akkor az mennyiben más HW/perifériák szempontjából ? Vagy pl. bootloader ?
MicroPython-al mennyire foglalkoztok ebben a topicban ?
Melyik a legkisebb/legolcsóbb ESP-s panel, amin van már van I2S ? -
atesss
addikt
válasz atesss #12939 üzenetére
Látok egy ilyet AliExpress-en, hogy "MicroPython maker programming ESP8266 development board" [link]
Na de miben más ez fizikailag ? Vagy csak amiatt írták át a nevét ilyenre, hogy MicroPython-ra keresve is megtalálják az emberek ?
Vagy valami SW-es különbség (pl. bootloader) van ? -
Dißnäëß
nagyúr
Van egy pici wifis EPS8266-om és innen tudtam meg én is, hogy az Arduino IDE-be bevették őket is, Preferences alatt kell Board Manager URL-ek közé (ha 1 vagy több már van ott) betenni a listába: https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
Majd a Boards Manager-ből a listából az esp8266 szekcióra menni (nálam spec legalul van) és Install.
Ezután a Board-ra menve már listáz egy raklap ESP-s kütyüt az IDE, én a sajátomhoz azt a tippet kaptam, hogy Generic ESP 8266-ot válasszak a listából és AVRISP mkII programozót. Tökéletes.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
nagyúr
Igen, serial van rajta gyárilag, és van olyan board, amin integrált FTDI chip van az egyszerűbb kódfeltöltés érdekében.
Másrészt van lehetőség OTG firmware feltöltésre, ennél először USB-n (vagy serial-on külső FTDI kábellel) fel kell tölteni a megfelelő OTG firmware-t, onnantól kezdve wifi-n keresztül tudod frissíteni. -
Janos250
őstag
"Melyik a legkisebb/legolcsóbb ESP-s panel, amin van már van I2S ?"
Ez elég kicsi, és kevesebb, mint 5 $.
Legfeljebb kidobod a kamerát. Már van rajta SD kártya foglalat is.
link
Meg ez is pincuri, alig több, mint 4 $
link
Elvileg van rajtuk kettő darab hardver I2S. (Soha nem próbáltam)[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
válasz Janos250 #12945 üzenetére
A kérdésem legfőbb részt a chip-re vonatkozott.
De akkor ezek szerint az ESP8266-ben is van I2C, no ezt nem tudtam.
Meg akkor ezek szerint az ESP32-ben is.
Ez a kamerás OV2640 panel viszont baromi jó. Találtam részletesebb leírást róla: [link]
1500Ft-ért, kamerával, SD-kártya foglalattal együtt nem rossz.
Főleg ha még működik vele ez az I2S mikrofon is plusz 1500Ft-ért [link] -
Dißnäëß
nagyúr
Urak !
ESP8266 és ESP32 között mi a különbség nagyvonalakban ?
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
nagyúr
válasz Dißnäëß #12947 üzenetére
Nagy vonalakban:
ESP32
- újabb
- 2 magos CPU, valódi multithreading, FreeRTOS
- sokkal több I/O kimenetESP8266
- régebbi, ezért kiforrottabb az arduino integráció, nagyobb támogatás, rengeteg lib és példakód található hozzá
- 5V toleráns portok: néha jól jön, ha vmi szenzort/perifériát szintillesztés nélkül lehet rákötniEgy ilyen ismertetőt (a leggyakoribb AVR, ESP stb lapokról, összehasonlítás) lehetne tenni a topik összefoglalóba, nem? Időnként előjön a téma. Persze nem én írnám, illetve nem egyedül. Segít benne valaki?
[ Szerkesztve ]
-
Hello,
Arduino as ISP-vel van valakinek tapasztalata?
Fel kéne írnom egy AVR hex file-t egy 328-asra, és csak Arduino van itthon. A saját építésű klónomon (ez leginkább egy Pro) kikapcsolható az Autoreset, így azzal álltam neki. Felment rá az ISP program, bekötöttem neki a másik Arduinot, ami egy Nano, annak az ICSP csatlakozóját használom. A kommunikáció viszont nem megy. Hol teljesen lehetetlen signature-öket kapok, hol 000000-t.
A Nano Reset-jét próbáltam 5v-ra húzni egy 10K ellenállással, de úgy is ugyanezt kapom.A Nano is működik úgy egyébként, simán lehet rá Arduino programot feltölteni.
Valakinek van ötlete, hogy miért nem működik...?
Mutogatni való hater díszpinty
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs