Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Assetto Corsa Competizione
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
-
GAMEPOD.hu
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz Mosqu!to #12697 üzenetére
Ha sürgős, Pesten ma, vagy holnap tudok kölcsön adni UNO R3-at, amíg a tiéd megérkezik. El nem adom.
Nagyjából ez:
https://www.aliexpress.com/item/1727276268.html
Ezer éve nem használtam. Más fajta itt Pesten nincs, mert pont a napokban vittem le vidékre pihenni a készletet.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos46
tag
Sziasztok!
Hobbisoknak (mint én) és (talán nem csak) kezdőknek, van egy jó oldala az OSOYOO-nak, ahol 1916/04-től havonta napjainkig közölnek megépíthető részben gyakorló, bemutató programokat. Ezek nagyobbik része arduino-val foglalkozik. Érdemlegesen Innen indul: https://osoyoo.com/2016/04/[ Szerkesztve ]
Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!
-
Janos46
tag
Folytatom az előző ( #12704) levelemet, miután itt ragadtam távol kis hazámtól és van időm böngészgetni. Most mindenek előtt ajánlom figyelmetekbe a - yandex.ru - oldalt, mert én a magam színvonalához számtalan sok hasznos megvalósítható cikket találtam. Igaz minden orosz nyelvű, de mivel a Raspberry Chromium böngészőjét használom, annak a fordítója kiválóan működik, nagyon érthetően fordít. Az alábbi oldalon kezdetnek 32 érzékelő cikke is van (meg még sok egyéb), mindegyikhez tartozik C nyelvben és Pythonban írt program. Ez az oldal angol nyelvű.
https://www.sunfounder.com/learn/sensor-kit-v2-0-for-b/lesson-1-dual-color-led-sensor-kit-v2-0-for-b.htmlArtillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!
-
KFORboy
senior tag
Nem akarok pesszimista lenni, de a kiírt raktár mennyiség nem jelent semmit még akkor sem ha valódi a bolt és nem dropship faker.
Egyszerű példa, beérkezik egy tucat rendelés, te meg mindennek a végén rendelsz... És hoppá, már nincs is.
Panaszkodsz, a válasz az lesz;
A webshopban megjelenített adatok tájékoztató jellegűek a valóságtól eltérhet.Ez minden webshop ÁFSZ-ben benne van.
Rendeltem én is már csomó mindent így webshopból... Tökrejó dumával, hogy 5 napon belül nálam a cucc, ha nem akkor visszaküldhetem 0Ft-ért és visszalapom a pénzt meg minden egyéb... Meg garantált pénzvisszafizetés elegédettlenség esetén... Satöbbi...
A cucc nem jött meg 5 napon belül (nagyon kellett volna) a webshop felületén az összes panasz és visszaküldős űrlap meg minden ilyen hivatkozás ismeretlen helyre mutat... Az opciók meg persze csak akkor jelennek meg, ha rendeltél/van rendelési előzmény... Akkor is full zavaros az egész.
Telefonszám, elérhetőség nulla/fake.
Ezeket meg persze akkor állsz neki csekkolni ha valami nem okés.
2 hónap után megjött a cucc, mikor már el is lett felejtve.
Csomag tipikus fehér nejlonos kínai pakk, rajta is volt a feladó távolkeleti cím shenzenből, wish posta, stb...= dropship
Az oldalnak van értékelése google-ben, meg úgy eleve működik és jól fest... Csak miután behúztak és rendeltél, nem tudsz mit tenni.
Non+ultra: Magyarországon vagy... Egy olyan országban ahol ha lesből megtámad egy suttyó biztonságiőr műszakja után megvárva téged a spar előtt, de te sikeresen elhárítod, visszakézből bepancsolsz neki egyet, hogy fél pillanatra elgondolkodjon az életén, sőt erről egy tökéletes videófelvétel is van telefonnal... A rendőr téged visz el, zár be 3 és fél órára fogdára mielőtt vallomást felvesz egy nyomozó tőled végre, teljes tenyér/ujjlenyomatvétel, fotózkodás és az ügyészségre küldik az ügyet, amit majd ott megítélnek, hogy Jogos védelem vagy Garázdaság büntette áll fenn számodra !
Hidd el, itt a kamu webshopok a legkevésbé érdekelt dolgok és még bőven ezer meg egy féleképp lehet az ember csalás áldozata következmények nélkül.
[ Szerkesztve ]
Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
Janos250
őstag
válasz KFORboy #12707 üzenetére
Én régebben vásároltam tőle, korrektnek tűnt. Egy bajom volt vele, hogy az Örs környéki sokemeletes házakban alig találtam meg azt a lépcsőházat, ahol van.
Ha jól emlékszem, a hobbielektronika fórum saját boltja.
Igen, a webshopok néha nagyon átverősek. Én is vettem 35 ezerért szivattyút, ami kapásból rossz volt. Fizetni a futárnak kellett készpénzben. Az eladóról semmit nem tudtam meg, csak a hirdetett telefonszámát. A futár cég nem volt hajlandó megmondani, ki az illető. Azt mondták, nem tudják, pedig csak tudták, kinek kell a pénzt odaadni. Azóta is hirdet ugyanazzal a telefonszámmal, változó névvel, várossal.
Annyit sikerült kiderítenem, hogy valami lengyel webshopból rendeli meg az én nevemre.
Azóta akkor sem rendelek olyan webshopból, ahol nincs személyes átvételi lehetőség, akkor se, ha futárral akarom hozatni.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Na, legalább tudom, hogy dropship a neve ennek a mocskos üzletnek, amit a V....n is sokan csinálnak, hogy semmi mást nem tesznek, mint a tőled duplán elkért árért megrendelik e te címedre és nevedre az adott cikket ebay-ről, Aliról, vagy akárhonnan, mellesleg az ingyenes szállításért is felszámítanak egy-két ezrest, mondván, hogy külföldön van a boltjuk.
-
PHM
addikt
Én rendeltem már tőlük többször, 5-10 darabot is, mindig pár napon belül
(2-5 nap, postával is) megkaptam a cuccokat.
Szerintem a korrektebb webboltok közül való, gondolom van valahol egy
központi raktáruk, s onnét szállítanak.
Amúgy most, hogy a Lomexnél nincs személyes átvétel, tőlük sem jött
meg hamarabb a rendelésem.
Janos250:
Az átvevőhely elköltözött kicsit kijjebb egy telephelyre.
Elsőre kicsit nehéz volt megtalálni, de legalább van parkolóhely.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
KFORboy
senior tag
Ez így viszont megnyugtató, be is rakom a többi cím közé.
Pláne most, hogy kellene tegnapra már legalább 2-3 darab 78l05 vagy akármilyen más smd 5V fesz. Regulátor...Ha esetleg valaki eladna nekem itt Budapesten, azt is szívesen fogadnám !
-
PHM
addikt
válasz KFORboy #12711 üzenetére
- Ha jól emlékszem, van pár 5V-os SO-8 tokos stabilizátorom a melóhelyen,
reggel pontos típust is tudok mondani. TO-92-es is van szerintem tarcsiban.
- El tudsz érte jönni a IX. kerületbe, vagy délután a belvárosba?
(Hoznak-visznek a telephelyre, hogy ne kelljen tömegközlekedni.)[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Mosqu!to
addikt
válasz Janos250 #12700 üzenetére
Köszi mindenki a segítséget!
Nem tudtam, hogy a BG ad eu shippinget, így a 2. ajánlat (UNO + shield 12 usd) elég jó dealnek tűnik, viszont ez a shield tök máshogy néz ki, mint ami a videóban szerepel, én meg teljesen zöldfülű vagyok a témakörben. Hova tudom a két ventimet csatlakoztatni?
Vagy esetleg a videóban szereplő kapható valahol olcsóbban?Korszerűség tekintetében nincs nagy igényem, tényleg csak egy egyszerű szélszimulátort szeretnék építeni, mint a videóban.
Szükségem lesz amúgy még két erős ventire (12cm 137cfm-es Sunon-t találtam 3700/db-ért), meg egy 25+ Wattos tápra (a ventik egyenként ~10W-ot tudnak megenni) olcsón. Van esetleg ezekre tippetek, hogy honnan-milyet érdemes?
[ Szerkesztve ]
Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
DigitXT
nagyúr
Jó a gondolatmenet egy Gipsz Jakab által létrehozott kamu webshopra...
De azért a hestore.hu-t ilyenhez hasonlítani? Némi tájékozatlanságra vall.Az elmúlt 5 évben 21x rendeltem tőlük, legtöbbször személyes átvétellel,
ritkán postázva: talán az egyetlen "probléma" az volt, hogy a karácsonyfa
égősor nem SMD LED-del szerelt, de akkor is felhívtak, hogy így is kell-e?Rendkívül precíz, korrekt csomagolás, valós raktárkészlet, gyors szállítás:
nagyjából ez jellemzi. Sajnálom, hogy máshol átvertek: ez nem ilyen hely!Ui: igen, az Uno-t is innen vettem, összesen ~150K-t hagytam náluk.
Nyilván Kínából olcsóbb adott cucc, de néha hónapokat várhatsz. Itt nem.Ilyenem van itthon pár darab, mert SMD forrasztáshoz én béna vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
válasz Janos250 #12709 üzenetére
Igen dropship. Pár éve vettem vaterán így egy telefont, ami sose érkezett meg. Sokan mások is jártak így azzal a szeméttel, meg is találtak páran, indítottam egy levelező csoportot, ahol megbeszéltük a dolgokat. Följelentés, mint a bírósági eljárás során kiderült valami 170 embert lopott meg így a tetűláda, elítélték, kötelezték a kártérítésre, azóta sem kaptam meg a pénzemet.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
-
Janos250
őstag
válasz Mosqu!to #12713 üzenetére
Közben egy kiegészítés. Egyre többen azt pletykálják, hogy a vírus miatt a külföldről érkező csomagokat szándékosan várakoztatják két hétig, és csak akkor nyúlnak hozzá kézzel. Nem tudom igaz-e, de nekem is van egy csomagom, ami 11-én érkezett be az országba, és azóta nem mozdul. Vagyis a szállítási határidő akár hosszú is lehet jelenleg.
-
-
Mosqu!to
addikt
válasz Janos250 #12719 üzenetére
Köszi, ez nem túl jó hír. A stepperre van esetleg tipped? A linkelt változat nekem nagyon másnak tűnik, mint ami "kell", utóbbi pedig 9k huf itthon és külföldön is. Lehet olyat valahol olcsóbban kapni? Nem ismerem a megfelelő keresőszavakat, a hagyományos szavakra keresve itthon/külföldön nem igazán találok alternatívát.
Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
nagyúr
válasz Mosqu!to #12721 üzenetére
Neked nem erre van szükséged? [link]
Arduino motor shield v2 vagy adafruit motor shield v2 keresőszavakkal 5-6$ környékén van, én is vettem ilyet (vagy 3 éve), nagyon jó. TB6612 motorvezérlő van rajta, viszont i2c-n kommunikál a board-dal, ezért nem tudod bármivel helyettesíteni, csak azzal, amit a korábban linkelt videón látható program támogat. A rátöltött fw-ről is ha jól látom a szimulátor gondoskodik, tehát ebbe sajnos nincs beleszólásod, csak ha van hozzá forráskód, ami módosítható a hardver függvényében.[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
ESP32-vel mért hőmérséklet, pára, feszültség adatokat szeretnék logolni. Ezt jelenleg az ESP32-n futó webszerverrel teszem, de időközönként kifagy, ezért arra gondoltam, hogy raspberryn logolnám és jeleníteném meg az adatokat. Erre mit ajánlotok? MQTT, Grafana, InfluxDB, MySQL, egyéb? Jó lenne egyszerűen, felhasználó barátan megoldani.
-
gyapo11
őstag
Nálam eléggé hosszabb. Pár napja jött egy (pákahegy) csomag aliról, 45 nap alatt ért ide, miközben 122 alis vásárlás átlaga 28.7 nap.
Banggoodról várok 4 csomagot 103, 109, 102 és 94 napja, a 32 BG-os vásárlás átlaga 25.4 nap.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
-
Janos250
őstag
válasz Mosqu!to #12721 üzenetére
Közben megnéztem, hogy te normál motorokat akarsz meghajtani, és csak egyetlen irányban. Na, ami motorvezérlő ott van, azt nem erre a legegyszerűbb feladatra szánják. Én oda simán FET-et tennék. Motoronként egyet. Az újabb FET-ek között számos olyan van, ami TTL szinttel meghajtható. (Sőt, én ESP-vel hajtom őket, ami 3.3 V-os)
-
-
Mosqu!to
addikt
De, erre, köszi! Legjobb az lenne, ha ez eu-ból is beszerezhető lenne, de akkor szétnézek a keresőszavakra.
(#12726) Janos250 Az a helyzet, hogy nagyon távol állok attól, hogy értelmezni tudjam, amit mondtál, az miért jó úgy és miként működne megfelelően. Műszaki érzékem van, így a videó, vagy írásos guide alapján el tudok valamit készíteni, de sajnos amit leírtál az nekem egyelőre kínai
-
nagyúr
válasz Janos250 #12726 üzenetére
De Te abban a tévedésben vagy, hogy ő választja meg az alkatrészeket, ő írja a programot. Miközben valójában a szimulátorban van egy beépített megoldás, előre megírt és lefordított arduino sketch-el, amiben UNO és a fent említett Adafruit motor shield szerepel. Pont. Rádugja az összerakott hardvert, a szimulátor soros porton átnyomja a programot a board-ra és utána használja.
Gondolom valami módosított firmata firmware lehet előre lefordítva, még az is lehet, hogy megvan valahol a forráskód és át lehetne írni úgy, hogy egy fettel (Vettel?!) is működjön. -
-
Sanki
addikt
Ezt most találtam a vicces topikban.
-
KFORboy
senior tag
Halihó
Valaki próbált már Holtek mikrokontrollerrek egyikét programozni/használni ?
Van otthon pár ht66f018 példány és valamit szívesen kezdenék velük mintsem álljanak bezacskózva.
A gyártó oldalán még konkrét kódok is vannak, de program környezet, hogy hogyan csatlakoztasd meg mire, az úgy nulla.
Ha lenne olyan csoda, hogy uno tudja programozni SPI -ként, sőt, az IDE-ben tudjak rá írogatni az még milyen jó lenne... (bilibe lóg a kezem :") )
-
KFORboy
senior tag
Jobbára inkább; "amire használod" motorok
állítólag 28 000 RPM mennek, tehát némi kompromisszummal és SMD kereteken belül valami tinyXX -akármivel lehet belőle drón.
Nekem line follower robothoz lesz meg talán egy kicsi repcsihez/hajóhoz.Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
gabikaa39
újonc
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek, amennyiben ez lehetséges! Pár hónapja próbálkozok egy aprócska projekttel, ami végülis nem nagy kunszt, de nekem, igencsak feladja a leckét. A probléma: Összeraktam egy 280 ledből álló "mátrixot" (35 led hosszú és 8 sor magas, a szalagok kötése soros). Arduino Uno "klónt" használok (egyenlőre a számítógép USB csatijáról) vezérlésnek. Olyan példaprogramot használok, amellyel tudom vezérelni a színeket, késleltetést, egyéb effekteket). Ez a program 3 fejfájlt tartalmaz: AdafruitGfx.h, NeoPixel.h és NeoMatrix.h . A magyar ékezetes betűkkel van gondom. Hiába próbáltam beilleszteni egy módosított AdafruitGfx.h-t,valahogy csak nem sikerül. A módosított fájl -elvileg- tartalmazza a magyar ékezetes betűkön kívűl a cseh-, lengyel, román-, stb ékezeteket is. Szóval, ha megpróbálom kiíratni, hogy "Gábor", az á betű helyére jeleket rak, a többi betű simán kiíródik. Köszönöm előre is mindenki segítségét.
-
Janos250
őstag
válasz KFORboy #12741 üzenetére
Na, akkor egy kicsi részletesebben:
Az arduino rendszer nyelve a C++ . A szabványos, szabad felhasználású fordítót használja,
viszont az arduinoban vannak olya spéci dolgok, amiket így kapásból nem ismer a C++
Ezt úgy hidalták át, hogy csináltak egy csomó könyvtárat, ami ezeket megvalósítja.
Tehát mi kell ahhoz, hogy egy új kontrollert illesszenek a rendszerbe?
Kell hozzá először is a megfelelő C++ fordító, ami az adott kontroller saját gépi nyelvére fordít.
Ahogy nagyjából rátekintettem az irodalomra, ilyet én nem láttam, csak síma C fordítót.
Továbbá passzítani kell hozzá az arduino spéci dolgait, például, hogy tudja, mi az a Serial, stb.
Ezek a passzítások bizony helyet foglalnak a memóriában. Ennek a kontrollernek viszont NAGYON KICSI mind a proram, mind az adat memóriája.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz gabikaa39 #12742 üzenetére
Nem abban vannak a karakterek képei, hanem a glcdfont.c-ben. Azt írd át!
Mondom ezt úgy, hogy az Adafruit rendszerét nagyon régen próbáltam, azóta saját könyvtárat használok, most csak belenéztem a fájlokba.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Találtam egy leírást egy kerti öntözőrendszer vezérlőhöz, ami szinte teljesen jó lenne nekem, és ahogy néztem, minden alkatrészem van is itthon hozzá. (illetve oled kijelzőm nincs, de ahhoz nem is ragaszkodom...)
Egy WeMos D1 minire (ESP8266) épül, web alapú, és nagyon jól konfigurálható.
Itt a weblapja: [link] és a kódja: [link]
Egy dolog hiányzik belőle, amit szeretnék, az esőérzékelés (földnedvesség érzékelővel)
Az a baj, hogy a kód kicsit bonyolult nekem, még abban sem vagyok teljesen biztos, hogy jó helyen nézelődöm ez ügyben. (A setRelays() részre tippelek.)
Tudnátok ebben segíteni, hogy hogy lehetne rábírni a földnedvesség figyelésre?Köszönöm előre is!
-
Tankblock
aktív tag
válasz Istv@n #12745 üzenetére
Szia,
Pontosan mire is gondoltál?
A
relayState
globális változót módosítja az ütemezés függvényében, bitenkénti operációval. Nézd meg acheckSched()
függvényt, ahol 1 re állítja a adott relé bitjét....
Oda bele tudod rakni azt ha pl nedvesség érzékelő alapján kell-e öntözni....Release the Beast....
-
Alu
senior tag
Sziasztok!
STM32 mikrovezérlőkkel mennyire foglalkoztok a csoportban?
Eddig Arduinoztam, most ismerkedek az ARM világgal, konkrétan egy STM32F051K8T6 procival. 3db PWM jelet szeretnék generálni hardveresen, melyeket programból tudok vezérelni. A frekvencia elvileg lehet ugyan az, a lényeg, hogy a kitöltési tényezőt tudjam egymástól függetlenül állítani. A proci doksijában ez szerepel a TIM2 és TIM3 timerekre:"They feature 4 independent channels each for input capture/output compare, PWM or one-pulse mode output."
Ezek szerint a TIM2 és TIM3 timerek 4-4 független csatornát tartalmaznak, tehát meg tudom oldani úgy, hogy pl. a TIM2 timer 3 darab csatornáját 3 különböző fizikai lábhoz rendelem és azokon egymástól független kitöltési tényezőt állítok be? Úgy emlékszem mint ha olvastam volna olyat a témában, hogy ez így megoldható azzal a feltétellel, hogy a periódusnak azonosnak kell lennie, csupán az összehasonlítási értékek különbözhetnek, amikkel a kitöltési tényezőt állítom.λŁƯ™
-
nagyúr
"ez így megoldható azzal a feltétellel, hogy a periódusnak azonosnak kell lennie, csupán az összehasonlítási értékek különbözhetnek, amikkel a kitöltési tényezőt állítom."
Ugyan nem ismerem az STM32 uC-eket, de ez az AVR-eknél is így van, hogy egy timer azonos frekvencia mellett két különböző kitöltési tényezőt tud két külön lábra, gondolom ennél is hasonló lehet. De szerintem itt is 2-2 van, vagyis összesen 4, nem timer-enként 4. -
KFORboy
senior tag
Igen, a frekvencia azonos lesz mind a 3 PWM jelnél, max a munkaciklust lehet variálni csatornánként (PWM jelenként).
De ez kb minden mikrokontrollernél igaz... mondhatni digitális komparrátorok / operációs erősítőkként működnek.mellékesként;
Különböző frekvencia modulációt, egy kontrolleren több lábra... vagy legalábbis kettőre... elméleti szinten lehetséges, de itt a földág egy másik pin lesz és virtuális/digitális föld ág lesz és tulajdonképpen kettős periódus kalkulációt kell létrehozni erre az ágra ami a megfelelő pillanatban huzza le.
Így az alap frekitő eltérő DE csak magasabb frekit lehet összegenerálni másik lábra PWM-el, de ez nagyon komplikált, bugos és sok megkötése van, AVR-en is megy, STM32-n viszont életképesebb a megteremtése a számításikapacitás végett, lévén nyers erőben jobban domborít.[ Szerkesztve ]
-
Gergosz2
veterán
Ezek szerint a TIM2 és TIM3 timerek 4-4 független csatornát tartalmaznak, tehát meg tudom oldani úgy, hogy pl. a TIM2 timer 3 darab csatornáját 3 különböző fizikai lábhoz rendelem és azokon egymástól független kitöltési tényezőt állítok be?
Igen. Amúgy ajánlom hogy a Cubemx-re is nézz rá, az generál neked init függvényeket.Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest