Új hozzászólás Aktív témák

  • instantwater

    addikt

    válasz kchris78 #112058 üzenetére

    Valóban net elérés nélkül nem megyek semmire.

    A jelenlegi i5 11th gen U procis Dell Latitude 9520 hamar throttlingol, vagy manuálisan performance módra állítva maxon megy a ventije.

    Ezért használok vscodet remote dev serverrel, azaz a vscode csak egy kliens, és be SSHzik egy szerverre ahol fut maga a kód/build/teszt, satöbbi.

    Viszont a ping nagy úr.
    Jelenleg a fent említett dev szervert németországban tartom, a Hetznernél havi €47-ért. A specifikációja abszolút overkill, linux szerver, 128 GB rammal, i9 9900k cpu, 1 TB ssd, de csak csak pár euróval volt drágább, mint a sokkal gyengébb szerverek, így legalább nem a szerver erőforrásai miatt akad a munka.

    Ez innen angliából kb 30-35ms pingre van, nem a legideálisabb, és angol földön egy sokkal kisebb szerver sokkal drágább lenne, ráadásul amikor időnként hetekig Magyarországról dolgozom akkor pedig onnan lenne horror a ping.

    Persze megtarthatnám ezt a szervert és vehetnék egy 32 GBos macbookot, de egyrészt az £2800, és megmaradna a ping, és nem hasznosulna a M1 ereje, ha remote fut a kód, és a pingen elveszítek minden sebességbeli előnyt.

    A szerver akárhogy is számoljuk €500 euro környéke egy évre. Ami nem éri meg a Macbook mellett már, mert egyrész £2800-as gépre még évi €500-at fizetni elég pazarlásnak érzem, főleg úgy, hogy £3000-ért már megkapom a 64 GB memóriásat, ami már elég. Tehát az első pár hónapban megspórolom vele a dev szerver árát.

    Otthoni szervert is átgondoltam már.
    Még használtan is kb £4-500 lenne egy jó procis, 32 giga ramos gép, ami zúg, áramot fogyaszt, karbantartást igényel, és amint elmegyek itthonról, jön a ping és a tűzfalas vacakolás.
    Ráadásul a fent említett időnként Magyarországról dolgozás esetén a szerver szállítása nem egyszerű vagy nem éri meg.

    Az egész laptopcsere alapja, hogy a 15 colos Dell kicsi, amikor nem otthonról dolgozom, és kevés az U proci.
    H/HX procis, 17 colos gépek pedig ugyanúgy £3000 környékén mennek, az Intel platform összes nyűgjével együtt. Zaj, melegedés, akkuidő, gyorsabb értékvesztés.

    Akkor pedig már vehetem a 16 colos MBPt, és ahogy fent írtam, kb 10% a különbség a 32 GB és a 64 GB között, mert az M1 kifutó platform és szabadulnának a készlettől, főleg az ilyen nagy specifikációjú képeket próbálják kitolni, mert ezt ritkábban veszik, mint a kisebbeket.

    Tehát egyáltalán nem az árával van a baj, minimális a 64 GBos felára, és így még a folyamatos felhőszerveres fejlesztés maceráitól (ping, karbantartás) is megkímélem magam.

Új hozzászólás Aktív témák