Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz PuMbA #61718 üzenetére

    Szerintem ez nem meglepő.

    Egyre biztosabb, hogy valami gebasz van az RDNA3-mal. Már az N31 esetén is kimutatható volt, hogy csupán kábé annyival gyorsabb, amennyivel több CU-t tartalmaz és amennyivel magasabb frekvenciát ér el (az N5 által biztosított alacsonyabb fogyasztást néhányszáz Mhz frekvenciatöbblet elérésére költötték el.)
    Nem igazán érhető tetten sem a megnövelt L0-2 cache hatása, sem a dual issue (hacsak nem tekintjük a valamivel javuló RT teljesítmény ennek nyomának) Mivel az N31 összmérete nem indokolta a chipletezést és közben beeshetett a wafer kereslet, ezért sem kapacitást, sem költséget nem igazán sikerült nyerni a chipletezéssel, miközben késleltetésben és lapkaterület vonakozásában biztosan bukó. Az, hogy lesz-e a reticle size limitet meghaladó konzumer GPU - kérdéses. Az MCD-n előkészített 3D stacking nem jelent meg.

    A Navi33-ról pedig lerí, hogy tulajdonképpen akár egy N6-ra portolt Navi23 is lehetne. Azt nyújtja, amit ettől a porttól várható: 15%-kal nagyobb tranzisztorsűrűség.

    Illetve persze lehet, hogy el lehet mondani, hogy AV1 dekóder és valami AI gyorsító is van benne. Utóbbival kapcsolatban kérdés, hogy fogja-e valami majd használni is, vagy a TrueAudio sorsára jut.

    Ha visszagondolunk, volt az All the Watts nevű twitter felhasználótól egy előrejelzés ezzel kapcsolatban:

    "N33 share similar hardware bugs N31."

    (Az eredeti tweet már nincs meg, ezért magam vagyok kénytelen idézni: [link] )

    Ez alapján egyelőre minden az előrejelzésnek megfelelően történik.

    Számomra az RDNA3 eléggé Vega benyomást kelt, afféle abandoned architecture.
    Olyan, mintha az AMD csak arra akarta volna felhasználni, hogy ezt-azt kipróbáljon, és a tapasztalatokat felhasználja pl a Mi300-nál, ahhoz elvonta az erőforrást és végül az RDNA3-at félkész termékként adta ki.
    A pletykák szerint az RDNA3 lesz a vega helyett a CDNA4 alapja. Gondolom ez valami olyasmit jelenthet a valóságban, hogy átviszik a dual issue megoldást. Mindenesetre ez jelentheti azt, hogy kellett egy freeze, a fejlesztők a munkájukat a CDNA4-en folytatták és majd ha az kész, akkor visszatér a működőképes megoldás az RDNA vonalba is.

    Ettől persze sajnos a jelenlegi RDNA3 jobb nem lesz.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák