Új hozzászólás Aktív témák

  • smkb

    őstag

    válasz -Solt- #34265 üzenetére

    "Nem hiszem, hogy a felárral eladott kis készlet jobb üzlet mint a normál áron eladott jóval nagyobb készlet. "

    Pedig bizony a nagyobb darabszám sokszor nem jobb, mint a kevesebb de magasabb ár. Egyszerű példa. Adott X termék, bekerülési költsége 80, eladási ár 120, profit 40. Eladnak 1000 (profit = 40.000) egységet. Enged az árból a gyártó. Minden egyes egységnyi csökkentés, nem a teljes árból csökkent ugye, hanem kizárólag a profitból. Tehát ha a 120-as árból csökkent 10%-ot (108), az a bekerülést nem csökkenti, továbbra is 80, viszont az így kapott 108-as árból már csak 28 a profit. Vagyis, a 10% termékár csökkentéssel 30% profitot vesztett!! Azaz, ahhoz hogy a csökkentés előtti összprofitot elérje, nem hogy megelőzze, legalább 43%-al !! kell tudni növelni az eladást és 1430-at eladni (40.000 = 28*1428).. Na ezt egy 10%-os csökkentés nem fogja előidézni. További ugyancsak a csökkentés ellen szóló tény az, hogy a vásárlók nagyobb része, akkor is megveszi a terméket ha az 120. Nem akar várni a csökkentésre. Vagyis ekkor a gyártó, olyan profittól is elesik, amit egyébként is kitermelne.

    Persze ezen a bekerülési ár csökkenése tud kompenzálni, de akkor annak drasztikusnak kell lennie. Igazából ezért van az, hogy akkor csökkentik csak az árat, ha az előzetesen kiszámolt elvárt összprofitot kitermelte a termék, az r&d költségeket már nullára hozta, így a bekerülési költségből ez már lejön, és kb csak a tényleges gyártási költség marad. Amennyiben viszont a kereslet nem indokolja az árcsökkentést, vagy egy új termék, akkor bizony inkább extraprofitot fognak termelni, nem árcsökkenteni.

    Úgyhogy az alacsonyabb ár, nagyobb darabszám önmagában marhára nem jelenti azt, hogy az a profitot növelné. Sőt... Azért mind az NV, mind az AMD elég jól tudja a saját eladási számaiból és eladási áraiból, hogy mi az a maximális ár, ami mellett a max profitot tudja kivenni, és minimális vásárlót veszít.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák