Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz alvaro #64598 üzenetére
Igen, ezt anno én is tapasztaltam. Mivel ASM-ben van írva a Volkov Commander, ezért sokkal gyorsabb, és kisebb is, kevesebb memória kell neki, és úgy ráfér egy kisfloppyra, hogy még hely is marad rajta tool-oknak. Így a DOS korszakban mindig volt egy ilyen rendszerhelyreállító floppy-m, amin VC, bootolható DOS, fontos DOS toolok (format, fdisk, stb.) ott volt, ha nem bootolna a gépen a rendszer, azonnal legyen mivel rendbetenni.
Persze combosabb gépen, ha nem kellett floppyzni, DOS Navigator párti voltam.
-
frescho
addikt
-
Frawly
veterán
-
Williams
aktív tag
Sziasztok!
Ha nem ebbe a topikba tartozik akkor bocs előre is:
A Quake első részéhez milyen gép kell minimum (DOS alatt), hogy full HD-ban (vagy amit max. támogat) játszható legyen. P200 MMX-en próbáltam S3 Virge 4MB VGA-val, de max. 800x600-ban fut normálisan . A VGA lehet kevés, vagy a CPU (vagy mindkettő). Raktam össze egy retro PC-t, és szeretném tudni, hogy mi kellene ahhoz, hogy fullon fussanak a játékok. Természetesen DOS-os gépről van szó.
Köszönöm! -
Frawly
veterán
válasz Williams #64605 üzenetére
P3-ason biztosan megy (anno 800-1000 MHz-es példányokkal próbáltam), de talán 1280×1024 (vagy esetleg 1600×1200) a max., amit támogat, ez videókártyától is függ, hogy milyen támogatott üzemmódokat ismer fel rajta, az Options-ben tudod ellenőrizni, ott a legmagasabb, amit ír, arra tudsz felváltani. P2-esen nem próbáltam, P1-eseken elfelejtheted a túl magas felbontásokat.
A VGA mindegy neki, mert a CPU rendereli DOS alatt. De ha teljes pompát akarsz, akkor ne DOS alól játszd, hanem Darkplaces Quake-et, vagy JoeQuake-et tegyél fel, abban játszhatod FullHD-ban, 32 bites színmélységgel, extra OpenGL effektekkel, modern gépen, modern OS alól, 32-64 bites binárissal.
Quake 2-höz meg Yamagi Quake 2 ajánlott.
-
Frawly
veterán
válasz Williams #64607 üzenetére
A CPU fogy el, az eredeti DOS-os verzióban az rendereli a grafikát.
A modern változatokban viszont már a GPU. Darkplaces letölthető innen, a JoeQuake innen. A Darkplaces grafikára szebb, a JoeQuake jobban igyekszik a játék eredeti kinézetét megtartani (és ráadásul magyar fejlesztés).
Ezek alá be kell másolni a játék .pak adatfájlait az id mappába.
-
r0b3r
senior tag
Lassan elkészül az Escom házas, VESA, SCSI 486-osom. Miközben a SCSI CD-re és a telepítésre várok, csinálgatok még pár apróságot. Végre kapott rendes hűtőt a DX2-66-os proci. Az alaplapon furán 5 lábra osztja ki egyben a power led-et és a key lockot. Nem volt kedvem nyomozgatni mi micsoda, ezért Turbo gomb híján az alaplapi Turbo sw lábakat jumperrel lezártam és a Turbo led lábaira dugtam a Power ledet. Na de ott van még a HDD led. Az Adaptec AHA-2842VL (kép) kártyán van egy J1-el jelölt External Led Connector de, hogy ne legyen olyan egyszerű, 4 lábú, ki tudja milyen okból. Van esetleg ötletetek a lábkiosztásra? Mert ugye a HDD lednek csak két szál kell. Vagy csak mérni tudom multiméterrel ha dolgozik a vinyó?
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
válasz Frawly #64604 üzenetére
Hivatalost úgy értem, hogy frankón meg lehetett venni boltban. Mármint lehetett volna, de ház ára volt az egész hóbelebanc.
Nem tudom hol hallottam, de volt egy megállapodás és a sikeres magyarítás után a leszármazott cégek kapták meg a későbbi magyarításra a megbízást.
https://frescho.hu
-
válasz envagyok #64596 üzenetére
Vannak régi játékok melyekhez a legjobb egy lassú 286 vagy XT, lehet hogy a 486 már túl gyors neki . Billentyűzetérzékelés : tipp, esetleg az .ini filet nem tudja felülírni induláskor (CD- ről származó read-only file), előtte nem billről használták, hanem egérről, joy- ról, ez maradt a konfigban. A file attributumokat pld NC- vel is át tudod állítani, archive-pipa, read-only-pipa ki.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Madara-san
aktív tag
válasz unclefucka #64519 üzenetére
Köszi az infót... huh jó nagy lista. Átböngészem akkor majd. Az a baj, hogy szó szerint nincs semmi infó a hátulján, a NYÁK lapnap van valami típusszáma, arra rákeresve kihozott csomó mindent (hálókártyákat leginkább), I/O kártyát pont nem... de ha otthon leszek megírom, hogy mi az.
Láttam a VOGONS-on leírásokat, hogy miképp kell jumperelni de egyik kártya sem hasonlított erre. Az a kérdés, hogy okozhatok bármi problémát azzal, ha rosszul jumperelem, vagy "max" annyi lesz hogy nem indul a gép?
Iratkozzatok fel a Pixel Punx csatornára - https://www.tiktok.com/@pixel_punx
-
unclefucka
senior tag
válasz Madara-san #64617 üzenetére
Így van, gondot nem okoz, csak nem fog működni.
Akkor válsz felnőtté, amikor a nálad fiatalabbak elől igyekszel eltitkolni, hogy még mindig gyerek vagy.
-
plömplöm
őstag
volt már? retro, is...
All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
unclefucka
senior tag
válasz plömplöm #64619 üzenetére
Úristen, ez hatalmas! Szakadtam rendesen.
De ha már, akkor én is hagyok itt egy kis jóságot.
Akkor válsz felnőtté, amikor a nálad fiatalabbak elől igyekszel eltitkolni, hogy még mindig gyerek vagy.
-
envagyok
veterán
Azért nem semmi cég ez az IBM, és a thinkpad 370c laptop.
Találtam egy oldalt driverekkel hozzá, van dos, win 311 pcmcia driver. Pikkpakk felment, dos és win alatt is látja a 2gb cf kártyát. Öröm és boldogság.
Minőségi blaster pro 2 hang, programok cf-en.
Már csak a dynablastert kell valahogy indítani, és a mario-val észrevetetni a billentyűzetet. -
A szokásos 2 digites ?, mert akkor lehet venni is. De a listában mindjárt az első 8 char 7 szegmens, ha olyan kell.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Ezek szabvanymeretuek? Emlekeim szerint ket digit volt, 93ban elegnek tunt
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
r0b3r
senior tag
Szerintetek lehet még kapni valahol új, bontatlan 1x-4x CD-RW lemezeket? Már 3-4 olyan régi meghajtóm van, ami nem olvassa a gyorsabb lemezeket. Vagy esetleg egy 10x-es lemez más írási módban, lassabban írva működhet?
-
gban
Közösségépítő
Nekem a 10x-esen újraíró combo drive nem kezelte rendesen a 16x-24x-esen újraírható CD-t, csak egy DVD íróval tudtam formázni, írni.
Nem tudom amúgy lehet-e akár a fenti lemezemet vagy a te általad említett 10x-es lemezt lassabban írni.
A te 10x-es értéked a minimum vagy maximum?Postázást nem vállalok.
-
A 286- osban is benne hagytam az 52X24X52- es CDRW- t , ez elolvassa a DVD íróval írt 52X- es CDR- eket, meg az újabb CDRW- ket is, valamint a multisession/többmenetes lemezekkel sincs gondja. Ilyen meghajtóból kaptam egy vagonnal, úgyhogy jutott egy csomó másik retro gépbe is. Nem korhű de hasznos .
-
r0b3r
senior tag
válasz DarthSun #64633 üzenetére
Jogos, de ebbe azért mindent író/olvasó scsi-t nem olyan egyszerű találni. Ez egy 98-as gyártású 4/2/6-os Yamaha, amihez még a külső házat is megkaptam. Persze a gépben jobb helye van.
Elkezdtem egyébként telepíteni. Először még floppyról Dos 6.0, gmouse és aspicd driver. Utána szépen felment rá a Win95, ami az S3 videokártyát és az Intel 82595 hálókártyát magától fel is telepítette. A Promedia hangkártya is megkapta a driverét és már csak a HP Tape drivehoz kell keresnem valamit. Viszont Windows alatt az egér szívat. DOS alatt szépen működik, de Ein95 alatt semmi, nem megy. Logitec sorosnak ismerte fel, de próbáltam már szabványos és Microsoftként is. -
arn
félisten
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
strvasarut
újonc
Kaptam egy Videoton VT 110 XT-t. Kérdésem az MFM csere lenne vmi modernebbre, haszálhatóra, megoldható?
-
frescho
addikt
válasz strvasarut #64637 üzenetére
XT-IDE-re érdemes upgradelni. Sima PATA vinyót, átalakítós SD vagy CF kártyát használhatsz vele.
https://frescho.hu
-
r0b3r
senior tag
Összeállt az Escom VLB SCSI 486-os.
Arn neked ez a ház már túl sárga lenne, doboza sincs, de ezt leszámítva egész szép állapotban van és a lényeg, hogy nagyon masszív. Szerintetek a "Seriennummer" első négy számjegye, az 1996 lehet a gyártási év? Reálisnak tűnik, sztem P1 lehetett benne eredetileg.
A mostani konfig:PAT48PG v.0.3 VLB alaplap
486DX2-66MHz processzor
32Mb FPM RAM (Köszi Alvaro!! )
IBM DPES-31080 1Gb SCSI HDD a rendszernek
HP/Quantum B 50-0F0G 2.13Gb SCSI HDD minden másnak
Adaptec AHA-2842VL VESA SCSI kártya
S3 86C805 VESA videokártya
Terratec Promedia Base 1 ISA hangkártya
Winbond I/O kártya az egérnek
Intel 82595 hálózati kártya
Astec VL201-3400 200W-os tápegység
Escom AT házAz egérrel még küzdök, mert DOS alatt működik, Win95 alatt viszont nem és sajnos a HP Tape drivehoz sem biztos, hogy megtalálom a régi driverét.
Ezeket leszámítva eddig szimpatikus kis gép. -
alvaro
senior tag
Szívesen Én meg épp azon vergődök, hogy az NF7-S-es konfigomra visszakalapáljam az XP-t. Próbáltam rajta egy kalap Radeont, köztük 9500 moddolást is, és úgy néz ki, a driverek csereberéje meg a hibás vackok betettek neki, teljesen kifeküdt a rendszer - közben meg a DVD, amiről felraktam a megfelelő SATA driverrel beoltott XP SP3-at, szépen elfáradt az állásban...
Gyári CD-ről meg kékhalálozik az intsall, esik-kel. Rémlik, hogy korábban is volt ilyen probléma, nem biztos, hogy a hardverben van a kutya elásva. Aztán a végén kiderülhet, hogy mégis...
Mindennek kapcsán rájöttem, hogy USB-ről nem bootol. Most próbálom majd CF kártyával, amit simán PATA portra dugok, XP-t így még sose próbáltam telepíteni. Régebbi dolgokkal nincs probléma, egy 98 simán felmászik bármilyen bootolható DOS-os vinyóról vagy kártyáról. Ami gép meg még újabb rendszert fogad, ott nem szokott problémát jelenteni az USB boot. Megint ez a fránya uncanny valley
-
r0b3r
senior tag
válasz alvaro #64641 üzenetére
Akkor ez egy ilyen nap...
Engem egész nap sz*pat ez a sz*r egér... Másodszorra telepítem újra a Win 95-öt. Régit és OSR2-t. Sima soros portra köthető Genius egerem van. DOS 6.0 + Norton alatt gmouse.com driverrel tökéletesen működik. Win 95 telepítése közben szintén van egér, első indítás alatt is. De amint a telepítés végez és betölt az asztal már nem mozdul a kurzor. Csökkentett módban indítva szintén megy az egér. Másik driverekkel próbáltam, Logitech, Genius Mouse Mate, Microsoft, szabványos, de semmi eredmény. Talán valami másik driverrel/erőforrással ütközhet, amit csökkentett módban nem tölt be? Eszközkezelőben COM1 LPT1 portok hibátlannak tűnnek, felkiáltójel, vagy piros X nincs, Egér ott van, törlés után manuális kereséssel megtalálja feltelepíti, csak nem mozgatja. Win alatt már össze-vissza állítgattam az IRQ-kat, Biosban csak lekapcsolni lehet. Most épp kiszedett hálókártyával próbálkozok. -
Frawly
veterán
válasz DarthSun #64633 üzenetére
Nekem csak 486-osban volt ilyen 52×24×52-es Sony CDRW. Nagyon komoly cucc, még a legvastagabb, legstabilabb lemezt is úgy pörgetni, mint egy jet engine, mintha turmixgépben darálná az ember a lemezt. Szabályosan félelmetes, minden egyes alkalommal azt hittem, hogy eltöri a lemezt. Nálam sose fordult elő lemeztörés, pedig sokan panaszkodtak netszerte, hogy szerette szilánkosra törni a CD-t, főleg, azokat a lemezeket, amelyeknek kicsit deformált volt az alakjuk, síkjuk, vagy pl. ilyen hitelkártya alakú promó CD-k voltak. Nem véletlen, hogy a gyártók is feladták egy idő után a nagy rpm-es meghajtókat, és inkább rámentek a stabilabb mechanikára és a megbízhatóságra, mivel észrevették, hogy a sebesség tekintetében legtöbbször úgyis a lemez meg a PATA interface sávszélessége a szűk keresztmetszet.
De nosztalgikus, mert voltak idők, amikor akkor volt valaki ember, ha 20000×-es drive-ja volt, vagy egyáltalán CD írója
-
gban
Közösségépítő
-
arn
félisten
Jo lett... neztem en is ezt a hazat, escom 95 utan pakolt bele, asszem epp 486okat. Jo minosegu haziko, nekem tetszik is, socket5ot raktam volna bele. A 32m nagyon overkill, 95ben a dx2 mar lowend volt inkabb, 8m rammal mentek. 16ot raktak a top masinakba (p90-120).
latom szereted az alateteket
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest