Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dudika10

    veterán

    válasz CsigaGyilkos #26733 üzenetére

    Csak a hangerőről szeretnék papolni picit, mert ezzel nagyon nincsenek tisztában az emberek:

    Egyrészt anyukádnak halláskárosodása van, mint mindenki másnak is az Ő korában. Korral jár.
    Sőt, Te sem úgy hallasz már, ahogy megszületésedkor.
    Ez a hatás erősen függ attól, hogy nagyváros szívében vagy vidéki tanyán kell elviselnie a fülednek a terhelést, a nagyvárosi emberek süketebbek, akinek meg disco korszaka is volt fiatalon, az meg még süketebb.

    Amiket hallgattál, ~100dB-re képesek 1m-ről (ez egy disco belseje mondjuk). Ezen hangerőn az egészségügyi határérték kb. 3 perc naponta.
    Egész napos használatra 80dB körül van az egészséges szint, melyet ezek a hangfalak 3m-ről is gond nélkül tudnak, halláskárosodást tehát bármelyik tud okozni.
    Átlagosan 60dB bőven élvezhető hangerő egy csendes szobában.
    A füled nem játék. :U

    A z906 egyébként jelentősen nem hangosabb, csak a szoba minden sarkából szól (ez téves beállítás sztereo anyagnál, normális beállítás mellett sztereo forrás (zene) esetén kb semmivel nem hangosabb), így a hangerő eloszlása más (természetesen ez függ az akusztikától is, mely a boltban és egy szobában teljesen más, ezt minden bizonnyal tapasztaltad).
    Ha áthívod a barátodat, és megmutatsz neki egy zenét, a hangerő elég lesz, de a zenét nem fogja rendesen hallani, hiszen a zene jelentős része hiányozni fog a z906-on.

    Az intenzitás a távolság négyzetével fordítottan arányos (I=P/(4*pi*r^2) pontforrásra, hangszórók esetén az iránykarakterisztikát is figyelembe kell venni). Ez nem a közeltéri monitorok sajátossága.

    A konklúzió tehát az, hogy a konklúziód teljesen téves, és akik megszokták a hangerőt - ahogy fogalmazol - 10 év múlva hallókészülékért fognak sorban állni.

    Az európai szakemberek nagyon durva mértékű - több 10 millió emberről van szó - halláskárosodásra számítanak a közeljövőben azzal, hogy a zenehallgatás a közelmúltban mindenhol elérhetővé vált, de a megfelelő kultúra nem alakult még ki hozzá.
    Ahhoz például, hogy a metrón elnyomd a metró zaját (főleg egy Apple-féle earbuddal, amivel rengetegen rohangálnak) 100+ dB kelleni fog. Mint említettem az egészségügyi határérték 3 perc kb, egy metróút átlagos időtartama pedig napi 2x15 perc. Matekozz!

    Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

Új hozzászólás Aktív témák