Új hozzászólás Aktív témák

  • CsigaGyilkos

    aktív tag

    Sziasztok Kedves Fórumtársak!

    Had osszam meg veletek egy friss tapasztalatomat! Ez egy logout-os cikk is lehetne akár, de mivel a kérdés továbbra is nyílt, ezért inkább ide írok.
    Már elég régóta egy 5.1 -es Azona "csoda" hangfalat használok. Az elmúlt években és hónapokban azt vettem észre, hogy ez a hangfal sem hangzásban, sem teljesítményben nem elégíti ki az igényeimet. Így hát elkezdtem új hangfal után keresgélni. Első dolgom volt a PH-n elolvasni a A zenehallgatásról dióhéjban I.,A zenehallgatásról dióhéjban II., cikkeket és ennek a topiknak a nyitóoldalát.
    Az gondolom nem lesz senkinek újdonság, hogy az említett olvasmányokban ráébredtem arra mi is lehet a gond a hangfalammal. Arra jutottam, hogy venni kéne egy aktív studio monitor hangfalat. De ne szaladjunk előre, mert amit én neten nézegettem, meg ajánlottak, azokból 2db kb. 80-90K-ba kerül. És mivel egy kicsit kritikus vagyok az új dolgokkal - naná mivel kb. 10 éves korom óta 4.1; 5.1 hangfalakon hallgattam a zenét, ezért nehezen gondoltam, hogy majd ezek a hangfalak tényleg annyival jobbak.
    Azt még hozzá kell tennem, hogy én elég white fülűnek számítok a családban. Ez azt jelenti, ha Édesanyám nézi a tv-t a másik szobában csukott ajtóval, akkor is simán hallom a filmekben lévő párbeszédeket (nem a zenét, vagy robbanást a filmben, hanem a leghalkabb párbeszédeket is!). Ő állítása szerint csak ezen a hangerőn hallja rendesen... és nincs semmilyen hallás károsultsága, a hallása ugyanúgy átlagosnak számít.

    Elég a szóból irány egy, hangtechnikai üzlet. Ajánlották a Pako.hu üzletet egy másik üzletből, mert mások elmondása szerint profik és van tapasztalatuk a hangtechnikai eszközökkel kapcsolatban, sőt náluk ki is tudok próbálni aktív hangfalakat.
    Telefonon felhívtam Őket, rákérdeztem, hogy valóban lehet e náluk tesztelni hangfalakat és ha igen milyen eszközön vigyek zene anyagot. Mondta: "természetesen és pendrive -on". Utána rákérdezett az eladó, hogy milyen szobába és hány m2 -es területre keresek hangfalat. A szoba amibe lesz a hangfal 20-24 m2. El is mentem hozzájuk.

    Bementem az üzletbe és az asztalok tele keverőpultokkal és hangfalakkal, oldalt fejhallgatók, szintetizátorok és fénytechnikai eszközök is megtalálhatóak az üzletben. Kerestem az eladót akivel telefonon beszéltem.
    Jelentkezett is, egyből mutatta melyik hangfalakat ajánlja. Elsőként: az M-Audio BX5 D2 Single "próbáltuk". Szépnek, biztosan szépen szólt, de ezt nem hallgattam meg annyira, mert igazából nekem nagyon halk volt (a mostani rendszeremhez képest).
    Utána jött az M-Audio BX6 carbon (biztos sokan a fórumról ismeritek a hangfalat, de azért leírom ebből 2db 94K-ba kerül). Elmagyarázta az eladó, hogy ezeket úgy kell hallgatni, hogy a fülünkkel egyvonalban legyen (nagyjából) a hangfal sugárzása és milyen közelségből lehet tisztán hallani a hangját.

    Szeretném jelezni, hogy én elég kezdő és zöldfülű vagyok a témában, ugyanis először hallgattam ilyen hangfalat. Megmondom őszintén számomra ez elég ijesztő volt amit mondott. Gondolkoztam magamban...: akkor ha egy kicsit feljebb van a fülemtől a hangfal, akkor már nem fogom úgy hallani? A válasz egyértelműen igen volt, mert ezt tapasztaltam is! Ahogy másképp álltam - felhajoltam az asztaltól - egyből másképp hallottam a hangokat és jócskán halkabb is volt.

    Utána betette az én zenémet, amit vittem magammal. Volt egy kisebb gond, mert nem szólt az eladó, hogy fat32-ben ismeri csak fel a pendrive-t. De szerencsére volt olyan pult ami felismerte.
    Na itt ebben a pillanatban, mivel hallani akartam végre azt a nagy, óriási különbségeket amit emlegettek fórumokon, cikkekben, egyből lehajoltam a hangfalakhoz, beálltam abba a pózba amiben a fülem egyvonalban van a hangfalakkal és megfelelő távolságra! Szóljon a metál! Na itt jön a dolog pozitív része: a zene annyira magával vitt, hogy amikor az eladók megkérdezték az előadót és a szám címét, konkrétan nem jutott el az agyamig. A teljes figyelem a zenére összpontosult és hiába hallottam a kérdést, fel nem bírtam fogni, mert minden megszűnt ami a kültérben van és csak a gyönyörűen szóló hangfal érdekelt. Az is egyből kijött a zenéből, hogy ez sajnos nem eredeti 320kb/s fájl volt, hanem egy felkonvertált változat. Ez abban nyilvánult meg, hogy kicsit "recsegve" szólt a zene, ami nem a hangfal hibája volt (ez az otthoni hangfalon egyébként nem jött így ki). Az eladó is egyből jelezte, hogy ez bizony nem eredeti 320kb/s zenefájl. Viszont ettől eltekintve szépen szólt a zene.

    A hangerő hatás itt is igaz sajnos, hogy amint elhajolsz onnan max. 1 méter távolságig még szépen szól, viszont annál távolabb nem bírja, "elfingik" a hangfal ereje. Pontosan nem tudom mitől van a jelenség, de véleményem szerint ez úgy működik, hogy kis távolságban nyújtja a szép hangzást és a kellő hangerőt, viszont távolabb már nem. Mégpedig azért, mert a tiszta hangzásnak ára van. Ez az ára... Sajnos ez elég nagy mellberúgás volt számomra, mert ezt sehol a cikkben vagy a fórumon nem írták így le. A gond az, hogy másnak állítják be ezeket a hangfalakat, mint amik, ezért van az, hogy aki először hallgatja csalódik. Az eladó említette is, mikor finoman rá kérdeztem a hangerőre, hogy ezek közeltéri monitor hangfalak! Tehát nem alkalmas házibulizásra vagy ilyesmi. Mesélte az eladó: Volt aki vett ilyen hangfalakat (2db-ot) és rendszeresen hordta vissza garanciáztatni, mert állandóan "elpukkant" a hangfal. Mikor 3. vitte vissza kiderült, hogy szokta használni "néha bulizgatásra". Mint kiderült ezt nem bírja a hangfal... :) Na ez is egy mély pont, gyakorlatilag valaki meghajtja ezeket a hangfalakat és elszállnak. NA ez is no komment kategória, ennyit a minőségről :S ... A mostani 5.1 rendszeremet próbáltam maxon többször is és igaz nincs sokszor értelme maxon hallgatni, mert torzít (némelyik flac-nél nem), viszont egyszer sem szállt el és 2007 óta használom.

    Tehát személyes tapasztalataim alapján ezek a hangfalak valóban zenészeknek tökéletesek, mert ha kiakarnak keverni egy hangot pl. így képzelem: visszahallgatja, odahajol a hangfalhoz, jó igen ezaz amit akartam oké, vagy azt mondja, hogy jó ez nem az a hang még finomítok rajta, stb... Erre a célra tökéletes! Aki képes erős kompromisszumokkal zenét hallgatni annak jó lehet zenehallgatásra. De ha csak ilyen közelről szól szépen (gyakorlatilag felállok egy pohár vizet tölteni és nem szól a hangfalam a távolság miatt), akkor érdemesebb venni egy fejhallgatót. Azzal legalább hátra tudok dőlni az ágyamon és élvezhetem a zenét.
    De az, hogy áthívom az egyik barátom, hogy megmutassam neki a kedvenc zenémet és a 3 méterrel odébb ülő ember nem hallja a zenét rendesen, "mert ez ilyen hangfal" hát enyhén szólva vicces 100K-ért.
    A dologhoz hozzátartozik az is, hogy ránézésre úgy durván fél millás cuccra voltak rákötve a hangfalak, tehát egy "mezei" 20-30K-s hangkártyával ez gyanús számomra, hogy nem fog olyan szépen szólni. Mikor kérdeztem az eladót a hangkártyával kapcsolatban, szintén láttam rajta, hogy nem akar elriasztani... ajánlott egy M-Audio MTRACK MKII USB-s studio hangkártyát, amire döcögve felelte: "Igen, ezzel már lehet használni." Ebből is eléggé kivehető volt, hogy szépen fog szólni vele, de korántsem úgy, mint az ő eszközükkel... Eladás szempontjából ez érthető, hogy a legjobb eszközön keresztül mutatják be, hogy megmutassák a hangfal képességeit. Csak ez nem a valóság, mert ha veszek 100K-ért hangfalat nem releváns számomra, hogy még 200K-ért veszek hangkártyát hozzá. Jeleztem az eladónak, hogy mennyibe kerülne, ha kb. "logitech Z906" hangerejét akarom hozni. A válasza az volt, hogy a kettő nem ugyanaz stb... Én is tudom, hogy nem lehet egy lapon említeni a kettőt, de azért végül csak megértettem vele a zöldfülű kérdésemet. Ajánlott egy: Cromo 8 Plus -ból 2db-ot (a kettő együtt 130K) + hozzá egy "legolcsóbb" mélyet is SBX10 100K. Tehát 230K-ból lehet építeni olyat ami szól is és ad mélyet is... Akkor most úgy néz ki, hogy marad a Z906... Van esetleg ötletetek lehet ezt olcsóbban kihozni?

    Konkluzió: A 100K körüli studio monitorok alkalmasak zenehallgatásra is, de alapvetően nem arra gyártották! Akik megszokták a hangerőt kevesleni fogják. Ha egy Logitech Z906 hangerejét akarják hozni, akkor nem lesznek elégedettek.
    Remélem sikerült átadnom a tapasztalataimat és friss élményeimet mindenkinek és megértenek azok is akik profi szemmel néznek a monitor hangfalakra.

    A kérdésem továbbra is adott vegyek egy Logitech Z906 (minőségileg gyengébb) hangfalat, vagy tudtok ajánlani valami más alternatívát max. 100K-ból, ami szól is rendesen, nem úgy, hogy 1 méterig még hallható utána már nem??

    Visca el Barcelona!

Új hozzászólás Aktív témák