Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • aszamóca

    aktív tag

    válasz schawo #13767 üzenetére

    Az a gond hogy két dologról beszélünk. Én egy hangszóró (sugárzó) mérhető érzékenységéről mint paraméterről írok. Ezt úgy mérik, hogy egy mérőmikrofont tesznek egy méterre a hangsugárzótól, és 1W teljesítményű, swepp mérőjelet adnak rá. A mikrofonnal mért frekvenciákhoz rendelt hangnyomásszinteket egy grafikonon ábrázolják. Ezen vonal alapján határozzák meg az adott hangszóró átlagérzékenységét dB-ben. Ha ez az érték magas, pl. a mágneskör az átlagnál erősebb, akkor a lengőtekercsbe a teljesítményerősítő által betáplált feszültséggel ellentétesen létrejövő feszültség (mágneses mezőben mozgó tekercsben feszültség keletkezik)is magasabb, ami visszafogja lengőrendszer mozgását, s vele az alsóbb frekvenciák lesugárzását. Egy gyengébb mágneskörű pl. ezért mehet mélyebbre. Erre írtam hogy van egy kompromisszum egyensúly ( hangszóró mechanikus, és elektromos oldali Thiele-Small paraméterei) a mély hang lesugárzás, és az érzékenység között, ami 90dB-nél jónak nevezhető.
    Amiről ti beszéltek azok a hangnyomásszintek (levél a fáról leesve 5dB, sugárhajtómű zaja 150dB) nem 1m-es, meghatározott távolságból mérve.
    Ha a 90dB/1W/1m ülsz akkor az OK hogy egy idő után hangos lesz, de ugye nem így szokott (mérőhelyzetben) senki zenét hallgatni. Egyébként ha a hang természetes dinamikájú, és torzítatlan, sosem érzed hangosnak, akármennyit mutat egy hangnyomásmérő. Ha pedig eltávolodsz, csökken a hangosságérzet.
    És 10m-ről már igencsak kevesellni fogod a hangerőt.

    Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

Új hozzászólás Aktív témák