Tinykin teszt

Egyedül nem megy, ezért aztán a parányi méretűre töpörödött űrhajós ebben a játékban még kisebb, tinykin nevű lényeket használ arra, hogy felfedezze új világát.

Kicsi a bors, de gyenge

Milo nevű szemüveges hősünk az emberiség bölcsőjét keresve érkezik a Földre, ott azonban nem teljesen azt találja, amire olyannyira vágyott: nem elég, hogy emberek nincsenek a közelben, de a teleportálás mellékhatásaként ujjnyi méretűre töpörödik, így új otthona, egy, a kilencvenes éveket idéző otthon is óriási, felderítésre vágyó világnak tűnik számára. Szerencsére nem kell magányosan bejárnia az épület szobáit: hamar összeakad néhány barátságos rovarral, akik bevezetik ennek a fura birodalomnak a szabályaiba.

Elsőszámú informátora egy tudós lesz, aki az új jövevényben azonnal meglátja a lehetőséget arra, hogy végre összegyűjtse a hiányzó alkatrészeket a ház alapítójának, a szinte istenként tisztelt Ardwinnak egyik hátrahagyott tervrajzához. A Tinykinben a feladatunk ennek megfelelően a hat komponens összevadászása lesz, ehhez pedig összesen hét szobát kell majd felderíteni, illetve az azokban lakó bogarak feladatait teljesíteni. Konyha és játékokkal teli gyerekszoba, lépcsőfeljáró és klotyóval összekötött fürdőszoba, nappali és terráriumokkal és cserepekkel teli balkon vár majd ránk a lakásban.


[+]

A Tinykinről bemutatkozása óta egyetlen dolgot tudni biztosan: azt, hogy egy Pikmin-szerű játék lesz, amelyben az akció nem közvetlenül rajtunk múlik, hanem a hősünkhöz csatlakozó megannyi apró lényen. Egy bizonyos szempontból tényleg így van – a Tinykin legfontosabb elemét tényleg a körülöttünk rajzó kis lények, a játék címadói jelentik, akik képességeik alapján ugyanúgy színkódoltak, mint a pikminek. Ez azonban csak a felszín, amely ráadásul teljesen hamis képet ad a játékról: a Tinykin ugyanis sokkal inkább egy, a felfedezésre építő békés platformjáték, mint bármi más.


[+]

A Pikmintől eltérően itt például nincsenek harcok, csapdák, avagy más veszélyek, annál több viszont a vertikális mozgáslehetőség. Milo még pocakja ellenére is sokkal dinamikusabb hős, mint amilyen Olimar kapitány volt: hatalmasakat ugrik, egyre magabiztosabban tud siklani a levegőben, egy kis szappandarabot használva pedig rendkívül fürgén csúszik akár a padlón, akár a pókfonálon – a termetéhez képest gigászi pályák bejárása ezért a játékosi rutin megszerzése után igen fürgén megy majd.


[+]

Noha az egyes szobák kialakítása és színvilága sikeresen dolgozik az eltérő hangulatot megteremtésén, feladataink mindig igen hasonlók lesznek: a színes zselék megérintésével be kell gyűjtenünk a lehető legtöbb tinykint, majd az ő segítségükkel ki kell kutatnunk minden szekrény, akvárium, zongora, számítógép, avagy LEGO-vár titkait. Az újabb és újabb tinykinek mellett aranyszín pollenkupacok is várnak ránk, ezek kitartó gyűjtésével lehet fejleszteni Milo levegőben vitorlázó képességét. Ezek mellett mindössze a pályánkénti négy boríték számít gyűjtögetnivalónak – ezeket a bogárpostára kell mindig visszavinni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Onsen Master teszt

  Ha hihetünk az Onsen Masternek, a japán hévizes fürdőket nem csak idősödő urak és nindzsák látogatják, de a helyi folklór különféle szellemei is.

 • Cursed to Golf teszt

  Van, aki örülne neki, ha naphosszat golfoznia kellene – de még ő is átokként fogná fel, ha a purgatóriumból való szabadulása múlna minden lendítésen.

 • Curse of the Sea Rats teszt

  Amikor először belecsöppentem az emberekből frissen paktányokká varázsolt tengeri csibészek kalandjába, akkor még fogalmam sem volt arról, hogy nem csak a játék szereplői lesznek elátkozva…

Előzmények

 • Rick Henderson teszt

  Világűr, aszteroidák és végtelen hullámokban támadó ellenség. Szokatlan helyről érkezett a legújabb indie lövöldözős játék, de mi baj lehet, ha kipróbálunk egy újabb hasonló produkciót?

 • Long Live the Queen teszt

  Hercegnő-szimulátor, sokkal veszélyesebb formában, mint ahogy azt a leírás vagy a képek alapján talán várnád. Te vajon megéred a koronázás napját?

 • Sorcery! teszt

  Idehaza épp 30 éve jelent meg a kaland-játék-kockázat könyvek egyik atyjának talán legjobb sorozata, épp ideje volt tehát, hogy a videojáték-verzió konzolokon is tiszteletét tegye!

 • A Steam Next Fest legjava – 3. rész

  Elindult a Steam nyári rendezvénye, ahol ezernél is több, megjelenés előtt álló játékot lehet kipróbálni. Bár minden demót nem tudtunk megnézni, itt van következő 10 kedvencünk!