Pro Evolution Soccer 2016 teszt

Hirdetés

Történet, licencek

Ha létezik macska egér harc a játékok között, akkor a Pro Evolution Soccer, aka PES, illetve a FIFA késhegyre menő csatája mindenképpen ezek közé tartozik. Az EA Sports kiadása ugyanis már évek óta élen jár a focis produktumok között, és egyedül a Konami fejlesztése az, ami igyekszik megszorongatni, méghozzá több-kevesebb sikerrel. A PES 2016, legalábbis ez az európai megnevezése a játéknak, hazai földön (Japánban) Winning Eleven 2016 néven került forgalomba, már a tizenötödik rész, ami igyekszik némi előrelépést hozni a korábbi változatokhoz képest, pont azért, hogy felhasználói szíveket nyerjen el a nagy vetélytárstól.

A PES 2016 nem csak a legújabb generációs konzolokra, vagyis a PlayStation 4-re és az Xbox One-ra érhető el, hanem a régebbi gépekre, azaz a PlayStation 3-ra és az Xbox 360-ra is letölthető, nem beszélve arról, hogy a PC-s változat is megvásárolható. A játék egyébként mérföldkő a cég életében, hiszen idestova húsz éve, hogy futball szimulációs produktumokkal foglalkoznak. A kezdet ugyanis még 1995-96-ra nyúlik vissza, amikor az első generációs Sony konzolra megjelent a Goal Storm, más néven a World Soccer Winning Eleven, ami óta azért nagyon nagy utat járt be a sorozat. Pro Evolution Soccerként először a 2001 október 25-én megjelent darabot hívták, ami PS mellett már PS2-re is elérhető volt. Eleinte még sima számozással jelölték egyébként a sorozatot, majd 2008-tól már évszámot kaptak a részek.

A hangulat adott
A hangulat adott...legalábbis a lelátókon... [+]

A mostani évad egyik nagy vívmánya, hogy immár hivatalosan megszereznék az UEFA Bajnokok Ligája, az UEFA Európa Liga és az UEFA Szuperkupa küzdelmeinek jogát, vagyis mind a zene, mind pedig a sorozatok rendes néven kerülhettek bele a játékba. Ugyanez a helyzet a jövő évi Európa Bajnoksággal is, más kérdés, hogy egyelőre ez még nem szerepel a menüben, valószínűleg egy későbbi frissítés keretében lesz elérhető. A PES széria nagy hátránya viszont, hogy a nagy bajnokságok közül kizárólag a francia és a spanyol első osztály csapatai szerepelnek a megszokott névvel, az angol ligából csak a Manchester Uniteddel egyeztek meg, a többi inkább a helyszínre emlékeztető megnevezést kapott (Chelsea = London FC), Németországból pedig mindössze három csapatot kapunk, mást egyáltalán nem. Van persze chilei vagy éppen brazil liga, de itt már eleve olyan hátrányt szed össze a PES a FIFA-val szemben, amit a későbbiekben sem tud jelentősen faragni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • NBA 2K16 teszt

  A népszerű kosárlabdás sorozat immár a tizenhetedik részét éli meg, még jobb lett a grafika és az irányíthatóság, több lett a show elem és a csapatkínálat is jóval bővebb lett. Az eddigi legjobb NBA játék?

 • Free-to-Play játék lesz a Pro Evolution Soccer 2016?

  Meglepő lépés lenne a Konami részéről, de várjuk meg a hivatalos megerősítést, mert úgy tűnik, hogy nem csak az ázsiai régiónak szánt ingyenes változatról van szó.

 • Valóban jön a free-to-play Pro Evolution Soccer 2016

  Meglepő módon az ingyenes kiadás csak PS3-ra, valamint PlayStation 4-re lesz elérhető.

Előzmények

 • Until Dawn teszt

  A kizárólag PlayStation 4-re elérhető horrorjáték látvány- és hangvilága magával ragadó, a fejlesztők odatették magukat. A színészi játék példás, a többszöri újrajátszás lehetősége még ennél is jobb dolog.

 • Pro Evolution Soccer 2015 teszt

  A Konami szoftvere ismét megpróbálja leszorítani a dobogó legfelső fokáról a FIFA aktuális részét; van amiben jobb, van amiben rosszabb a konkurensnél.