Hirdetés

Pro Evolution Soccer 2016 teszt

Hirdetés

Játékélmény, összegzés

A Pro Evolution Soccer 2016 felemás érzést hagy az emberben. Egyrészt szerintem nagyon jó, hogy van kihívója a FIFA-nak, így legalább az ott dolgozó fejlesztők sem fognak ölbe tett kézzel várni, mert úgyis egyeduralomban vannak. A Konami játéka ugyanis folyamatosan a nyakukban liheg, és sok olyan pozitívum található produktumukban, ami esetleg az EA Sports közkedvelt focis megoldásán is túltesz. Ez olyan apróságokat is felölel, mint hogy les esetén mutatják a vonalat a képernyőn, külön be lehet állítani, hogy menedzser mód esetén miként haladjon az idő, vagy éppen olyan finomságokra is lehet gondolni, mint a beépített szelfizős gólörömök.

Repül a...repül a...repül a...
Repül a...repül a...repül a... [+]

A grafika teljesen vállalható, a játékosok arcát, a közönséget és a menürendszert is szépen megrajzolták a fejlesztők, és összességében a fizikával sem lehet probléma, vannak érdekes mozgáskombinációk, de nem lehet például úgy elfutni a másik mellett, mint a konkurens megoldásban, és a védekezést is tökéletesen meg lehet oldani. Ami viszont nagyon idegesítő, az a lassú betöltési idő, mert a már tűkön ülő játékos tényleg a haját tépi, ameddig a szoftver csak csekkolja a lehetőségeket. A legnagyobb probléma viszont nem ezzel, hanem a licencek hiányával van. Mindenképpen nagy előrelépés, hogy az UEFA kupasorozatait viszont láthatjuk a PES-ben, az azonban már sokkal fájóbb, hogy nem csak a csapatok nevei hiányoznak, hanem komoly bajnokságok is, kezdve például a német első osztállyal.

Ilyen a lesre futás
Ilyen a lesre futás [+]

Ameddig pedig ezt nem tudják megoldani a Konaminál, addig potenciális, első rangú, vezető szerepet betöltő focis játék sosem lesz a Pro Evolution Soccer, pedig a szoftverben nagyon sok potenciál rejlik, és nagyon kell ahhoz, hogy néha egy kicsit fenékbe billentse a FIFA-t. És hát igen, az EA-nél is tanulhatnának a dolgokból, mert bizony az a játék sem tökéletes, nyilván lesz majd belőle teszt a Gamepodon, de a demót kipróbálva azért ott sem érzi úgy az ember, hogy összeesett a hatalmas előrelépéstől. Persze hozzá kell tenni, hogy egy futballra kihegyezett játékot már nehéz látványvilágilag még magasabb szintre emelni, de ezernyi meg ezernyi teendő van még addig, hogy a becsúszások, a passzok és a mozgások a valóságosnak megfelelően működjenek. A PES 2016 mindenesetre nem okozott csalódást, még mindig ez a legjobb alternatívája a FIFA-nak, bátran lehet mérkőzni barátokkal vagy online, csak sajnos utóbbi esetében sokkal kisebb táborral találkozunk majd, ami szélsőséges eredményeket hozhat.

Pro:

 • Jó alternatívája a FIFA-nak;
 • izgalmas játékmenet, jó irányíthatóság;
 • UEFA kupasorozatok küzdelmei;

Kontra:

 • Nagyon sok csapat és bajnokság hiányzik;
 • rendkívül lassú a menü, sokat kell várni a betöltésekre;
 • a kommentátorok nem dobják fel a meccs hangulatát.

70

A Pro Evolution Soccer 2016 elérhető PC-re, Xbox One-ra, Xbox 360-ra, PlayStation 4-re és PlayStation 3-ra, mi PlayStation 4-en teszteltük.

Legendd

Hirdetés

Azóta történt

 • NBA 2K16 teszt

  A népszerű kosárlabdás sorozat immár a tizenhetedik részét éli meg, még jobb lett a grafika és az irányíthatóság, több lett a show elem és a csapatkínálat is jóval bővebb lett. Az eddigi legjobb NBA játék?

 • Free-to-Play játék lesz a Pro Evolution Soccer 2016?

  Meglepő lépés lenne a Konami részéről, de várjuk meg a hivatalos megerősítést, mert úgy tűnik, hogy nem csak az ázsiai régiónak szánt ingyenes változatról van szó.

 • Valóban jön a free-to-play Pro Evolution Soccer 2016

  Meglepő módon az ingyenes kiadás csak PS3-ra, valamint PlayStation 4-re lesz elérhető.

Előzmények

 • Until Dawn teszt

  A kizárólag PlayStation 4-re elérhető horrorjáték látvány- és hangvilága magával ragadó, a fejlesztők odatették magukat. A színészi játék példás, a többszöri újrajátszás lehetősége még ennél is jobb dolog.

 • Pro Evolution Soccer 2015 teszt

  A Konami szoftvere ismét megpróbálja leszorítani a dobogó legfelső fokáról a FIFA aktuális részét; van amiben jobb, van amiben rosszabb a konkurensnél.