Hirdetés

Pro Evolution Soccer 2015 teszt

Hirdetés

Bevezető, menü, módok

Vajon a FIFA vagy a Pro Evolution Soccer nyeri a legjobb futballjáték címet? Már évek óta ez a kérdés, de a versenyből eddig egyértelműen az előbbi került ki győztesen. A Konami által fejlesztett PES 2015 viszont most minden eddiginél jobban megszorongathatja vetélytársát, hiszen a japán vállalatnál sem ültek az eddig learatott babérokon, hanem igyekeztek minden ponton előrelépni a korábbi verziókhoz képest. A sorozat egyébként viszonylag régen; 2001-ben indult útjára, majd 2008-ban kapta meg a manapság már jól ismert, évszám szerint megjelölt nevet. Három évvel később a szoftver már 19 nyelven vált elérhetővé 62 országban, hatalmas lépést téve afelé, hogy egy évre rá már összesen 81,65 millió példány kerüljön értékesítésre. A PES számos ismert platformon jelen volt az idők során, a korábbiak közül szemezgetve kiemelendő a régi PlayStation, az Xbox, a GameCube, a Game Boy Advance vagy a Nintendo DS.

Természetesen manapság már a legújabb konzolokra és számítógépre is kiadták a 2015-ös változatot, így a PlayStation 3-4 és Vita, az Xbox 360 és One, a Nintendo 3DS, a Windows PC-s, az iOS és az Android eszközök tulajdonosai is élvezhetik a Konami szoftverének újdonságait. Játékélményben nincs akkora különbség a régebbi és az új konzolok között, mint a FIFA esetén, a látványvilágban viszont jelentős eltérésekre lehet számítani, főleg felbontás terén. A PES történetében először egyébként már több másodosztály is szerepel a kínálatban. A zenei lista 14 számból áll, ami messze elmarad a vetélytárs 50-es kínálatától, ám csüggedni azért nem szabad, még így is vannak jó hangulatba ejtő muzsikák, mint például az Avicii: Wake me up, az Imagine Dragons: Demons, vagy akár a Linkin Park: All for Nothing.

A játékot mi PlayStation 4-en teszteltük, így már birtokában voltunk minden grafikai újításnak. Az indítás után a főmenü tárul elénk, melyben jobbra és balra mozoghatunk. A fülek segítségével választhatunk a kezdőképernyő, a meccs, a verseny, a futball élet és az extrák között. Az első pontban tudunk egyszeri meccset kezdeni, kiválasztjuk, hogy az idegenbeli vagy a hazai csapatot szeretnénk irányítani, majd utána választunk a 29 divízió közül, mely lehet nemzeti, klubcsapat, vagy mondjuk régebbi ászok összeállításából egy klasszikus tizenegyes. A PES egyik nagy hiányossága továbbra is az, hogy némelyik ligában szereplő csapatok neveit nem licencelték, így például a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő angol bajnokságnál a Chelsea helyett annyit láthatunk, hogy London FC, és a mezek sem felelnek meg a valóságnak. A játékosok nevei már helyesen szerepelnek, ám azért ez nem teljesen kárpótol az előbbikért, és mivel a FIFA külön szerződést között a Barclays-zel, egyhamar nem biztos, hogy normálisan megjelenik majd a Premier League.

A nagyobb ligák közül viszont nagyon sok szerepel az adatbázisban, így a francia, az olasz, vagy a spanyol első osztály mind-mind a repertoár részét képezik. A német futball szerelmesei lehetnek igazán csalódottak, mivel Bundesliga egyáltalán nincs, a legjobb bandák közül találunk csak néhányat a "többi európai csapat" pontban elrejtve; ilyen a Bayern, a Schalke, vagy a Leverkusen. Az elit társaságba egyébként több más viszonylag ismert csapat is beletartozik, az Olympiacos, az Anderlecht, a Galatasaray, vagy a Shakhtar is ebből a válogatásból választható. Vannak viszont olyan bajnokságok, melyek talán meglepetést okozhatnak, ilyen a kínai, a portugál, az argentin, vagy a Libertadores kupa legjobbjai. Természetesen nem maradtak ki a nemzeti tizenegyek sem, itt földrészekre lebontva találhatjuk meg kedvencünket.

Visszatérve a főmenüre, akár azonnal indulhatunk a Bajnokok Ligájában is. Ha ezt választjuk, akkor felcsendül a Zadok the Priest kicsit átdolgozott dallama, ami ugye a BL hivatalos himnusza. Itt tizenkét kupacból választhatjuk ki azt a csapatot, amelyikkel nekivágnánk a küzdelmeknek, ám érdekes módon ez az egység az angol másodosztályból is származhat. Ezután sorsol a gép nekünk egy csoportot (amit mi akárhányszor újra randomizálhatunk), és indulhat is a küzdelem. Ugyanígy végigizgulhatjuk egyébként az Európa kupa, a Libertadores kupa, a Copa Sudamericana, az ázsiai AFC Bajnokok Ligája, vagy egy sima bajnoksághoz tartozó sorozatot is, ha pedig egyikre sem vágyunk annyira, akkor a "szimpla" kupás menüpontban saját magunk is létrehozhatunk tornákat. Az Online verseny a nevéhez méltóan az interneten vívott csatákat takarja, akárcsak az Online divíziók, ám ameddig előbbi csak sima meccseket, addig utóbbi már tíz szezonos megmérettetéseket ígér. Kiemelendő még a Master league, ahol a játékosok teljesítményének változásával, különféle igazolásokkal és meccsek megnyerésével tudunk egyre feljebb lépni a ranglétrán.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • The Crew teszt

  Amerika végtelen úthálózata – valamint ligetei, hegyei, sivatagjai, tengerpartjai és szinte minden négyzetcentimétere – hódítóra vár az Ubisoft autós játékában.

 • Élőszereplős előzetest kapott a Call of Duty Online

  A kizárólag Kínában elérhető ingyenes Call of Duty játék hamarosan megkapja a végső kiadását.

 • Fistful of Frags teszt

  A crossplatform játék a régi LAN-partik hangulatát hozza el, ingyenesen tölthető le, mégis korrekt grafika, jó játékmenet és izgalmas csaták jellemzik.

Előzmények

 • Assassins's Creed: Unity teszt

  A forradalmi lázban égő Párizs az eddigi egyik legjobb helyín a sorozatban, ami képes is megmenteni az innováció hiányától szenvedő legújabb részt.

 • NBA 2K15 teszt

  Aki igazi NBA-életérzésre vágyik, de valami oknál fogva nem draftolták, abba is hagyhatja a keresgélést; megérkezett a sorozat eddigi legjobb része.