2019. január 22., kedd

Gyorskeresés

Everspace: Encounters bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

PC után konzolokon is elérhetővé vált az Everspace-t jelentősen kibővítő első, és valószínűleg egyetlen nagy kiegészítő, az Encounters. Érdemes vetni rá egy pillantást.

Találkozások a világűrben

Kereken egy éve vált elérhetővé Xbox One-ra a német Rockfish Games iszonyú látványos űrhajós játéka, az Everspace, ami grafikáján túl érdekes, bár nem túl könnyen megszokható, elég nehéz és hardcore „roguelike” játékmenetével is hódítja, vagy épp riasztja el a játékosokat. Egy biztos, ehhez hasonló sci-fi játék – legalábbis konzolon – nincs még egy, hiszen alapjaiban tér el az olyan űrszimulátoroktól, mint például az Elite Dangerous vagy a No Man’s Sky. A Microsoft konzoljára néhány hete, PS4-re pedig épp a napokban jelent meg a játék első nagy kiegészítője, az Encounters, ami számos újdonságot tartalmaz, bár a játékot nem változtatja meg alapvetően.

Ha hihetünk a fejlesztőknek, akkor ezzel teljessé vált az Everspace-élmény, és nem számíthatunk további, nagy horderejű változtatásokra. A fejlesztés eddig sem ment zökkenőmentesen, a német indie csapatnak leginkább az Xbox One/Windows 10 cross-platform kompatibilitás és az UWP (Univerzális Windows Platform) adta fel a leckét, sok hónapos csúszást okozva ezzel például az Xbox One X támogatásnak, vagy épp az Encounters kiegészítőnek. Kőhalék szerencsére vették az akadályokat, így most már minden platformon kipróbálhatjuk a játék újdonságait.

Everspace Encounters

Az Everspace: Encounters először is egy vadonatúj űrhajót ad a játékosok kezébe. A Colonial Sentinel egy kicsi, viszonylag fürge, viszont nem túl erős jármű, aminek erőssége az elektronika, és minden, ami ráz vagy szikrázik. A többihez hasonlóan perkekkel fejleszthető hajó képes EMP kibocsájtásra, ezzel blokkolhatja az ellenséges egységes működését, képes más objektumokat szkennelni, a hozzá tartozó új fegyverek között pedig ott a villámágyú, ami egy igen hatékony eszköz, és szó szerint megrázó élmény a ránk támadó Outlaw és Okkar egységek számára.

De az új űrhajónál is fontosabbak az új játékmeneti tartalmak. A kiegészítő címe (Találkozások) is jelzi, hogy most már új NPC-kkel is összefuthatunk bizonyos szektorokban, akik új küldetéseket adnak. A legjobb, hogy ezekbe az új figurákba némi egyéniség is szorult, és teljes szinkronnal rendelkeznek. A legjobb közülük Maurice, az erős francia akcentussal beszélő droid fejvadász, aki ahelyett, hogy saját maga végezné a piszkos munkát, ránk bízza azt. De kapunk más célokat is, például alapanyagokat kell gyűjtenünk egy kereskedő számára, vagy éppen új, a világűrben található létformákat kell beszkennelnünk. Ezek az új feladatok jól rájátszanak az Everspace alapjaira (felfedezés, gyűjtögetés, harc), segítségükkel sokkal élvezetesebb egy-egy végigjátszás. További előnyük, hogy az sem baj, ha meghalunk: roguelike játék révén a feladatok több nekifutással is teljesíthetők.

Everspace Encounters

Ha alapjaiban nem is, hangulatában azért megváltoztatja a játékot az Encounters. Az Everspace ugyanis eddig szinte csak arról szólt, hogy menekülünk előre, és megpróbáljuk elérni az utolsó szektort. Bár a játék célja továbbra is ez, az új szereplőknek és feladatoknak hála sokkal több lehetőségünk van elkalandozni, és olyan helyzetekbe keveredni, amikbe egyébként nem tudnánk. Ezzel a játék egyszerű, pontról pontra ugrálós űrhajós cucc helyett egy kidolgozottabb sci-fi kaland érzését kelti, ami mindenképp pozitívum, hiszen ilyen látvány és játékmenet mellett öröm tovább repkedni és kalandozni.

Az egyes szereplőknek saját háttértörténetük van, és minél több küldetést teljesítünk, annál többet tudhatunk meg róluk. Nagyon jót tesznek az egész játék hangulatának, élőbbé teszik a galaxist, nem utolsó sorban pedig több elfoglaltságot is jelentenek, egyúttal pedig több jutalmat is, legyen az pénz vagy felszerelés. Ezzel együtt új fegyverek, hajóra szerelt eszközök is kerültek a játékba, például EMP generátorok, figyelemelterelők és sok más apróság. Aki pedig a kozmetikai extrákért van oda, örülhet, hajóinkra ugyanis már nem csak egyszínű festéseket, hanem különböző látványos mintákat is applikálhatunk.

Az Everspace: Encounters kiegészítő megéri azt a párezer forintos árat, amibe kerül (szükség van hozzá az alapjátékra is, természetesen), de főleg azok örülhetnek neki, akik szerették az eredetit is. Akik a mai napig szívesen ugranak be egy kolóniai űrhajó botkormánya mögé, vagy PS4-en friss belépőként most szeretik meg, azok számára mindenképp ajánlott letöltés a kiegészítő is. Akiket viszont elriasztott a játék roguelike, mindig elölről kezdős formulája, azt az új tartalom sem fogja meggyőzni. Ezek után pedig kíváncsian várjuk, mivel áll elő legközelebb a Rockfish Games – ezúttal remélhetőleg már gördülékenyebb fejlesztés útján.

dreampage

Előzmények

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.