2017. október 19., csütörtök

Gyorskeresés

Akasztófa bemutató (Android)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Újabb magyar fejlesztőcsapat által összehozott alkotás járt nálunk, az ingyenessége ellenére kínál reklámmentes szórakozást és nyelvtanulási lehetőséget.

Akasztófás játékkal bizonyára mindannyian játszottunk valamikor, mobilra is elég sok fejlesztőcsapat készített már ilyen programot, elég csak az akasztófa vagy hangman keresőszót beírnunk, számolatlanul fognak jönni a találatok. Ma az egyik ilyet vesszük górcső alá, egy teljesen ingyenes és reklámmentes programról van szó, amit a PENdroid nevű magyar tehetséggondozó csapat tagjai készítettek. A végleges változat egy ideje már a Play Áruházból is letölthető, egy kisebb, hibajavító jellegű frissítés pedig nemrég érkezett rá.

Hirdetés

Az alapvető szabályokat nyilván senkinek sem kell bemutatni, csonka szavakat kell kiegészítenünk a hiányzó betűkkel, ha olyan betűt érintünk meg, ami a szóban nem szerepel, akkor egyre közelebb kerülünk a halálhoz, bár a játékban ábrázolt skeleton egyébként sem tűnik túl életerősnek. A megfejtendő szavakat kategóriákra bontva látjuk, a közlekedéstől kezdve az ételeken és a foglalkozásokon át egészen a sportokig megtalálunk mindent. Összesen 17 kategória áll rendelkezésünkre, kezdetben három tetszőlegeset oldhatunk fel, ahogy pedig előrehaladunk a játékban, úgy válik elérhetővé a többi témakör is.

Akasztófa bemutató (Android) Akasztófa bemutató (Android)
[+]

Három nehézségi szint van, az ezekben lévő szabályrendszer attól függ, hogy melyik játékmódot választjuk. Az Until the end mód az alapvető, ahol véletlenszerűen kell az adott témakörhöz tartozó szavakat kitalálnunk, a hibapontok pedig a helyes megfejtések ellenére sem nullázódnak, addig megyünk, amíg össze nem épül a csontváz, vagy nem találunk el zsinórban 35 szót. Minden megfejtés után 20 pont jár, ezeket akkor használhatjuk fel, ha elakadnánk: az egyik segítség megad egy betűt a megfejtésből, a második lecseréli a szót, a harmadikkal pedig hibapontokat törölhetünk, egy lépcső 20 pontot, azaz egy helyes megfejtést jelent. Ez a mód elérhető angolul és németül is.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy emailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! Ha pedig hasznos észrevételed van vagy hibát találtál, bátran jelezd alul, a bemutatóhoz tartozó témában! A fejlesztők nevében is köszönjük!

De nem csak egyszerű szórakozási lehetőségként tekinthetünk a játékra, hiszen van idegen nyelvű mód is, ami szabályait tekintve kicsit könnyebbnek mondható, mint az Until the end, viszont segíthet a szókincs fejlesztésében. A három nehézségi szint itt is megvan, a legcsirkébb módban minden helyes válasz után nullázódnak a hibapontok, a közepest választva helyes szavanként csökken a priuszunk, ha pedig igazán keményen játszunk, akkor ezekkel a segítségékkel nem élünk. A kijelző tetején látjuk a szót idegen nyelven (angolul vagy németül), alulra a magyar nyelvű megfelelőt kell begépelnünk, de igény szerint akár meg is cserélhetjük a dolgot, és kereshetünk magyarul megadott szavakat angolul és németül.

Akasztófa bemutató (Android) Akasztófa bemutató (Android)
[+]

A design egyszerű, letisztult és jól néz ki, talán a QWERTZ-billentyűzet betűtípusa az, ami kicsit kilóg a képből, erőteljes Halloween-hangulatot sugall, ami alapvetően nem rossz, de hosszútávon bámulni kicsit fárasztó. Ha végigjátszottuk a kategóriákat (három csillagot szedhetünk össze témakörönként), akkor nem is érdemes sokkal tovább próbálkozni velük, hiszen gyakorlatilag mindvégig ismétléseket fogunk látni: az egyébként rendkívül szakszerűen és jól összeállított szólista lehetne kicsit bővebb is, illetve az sem lenne rossz, ha a nehézségi fokok váltogatása a szavak összetettségén is meglátszana, mi nem vettük észre, hogy bármilyen összefüggés lenne ezek között.

Az Akasztófa - PENdroid tehát egy ingyenesen letölthető, a fejlesztők állítása szerint korlátlan ideig reklámmentes szórakozás, ami adott esetben még nyelvtanulóknak is jól jöhet. Érződik rajta az egyszerűség, de ez egyáltalán nem jelent gondot, hiszen egy akasztófa játéknak nem is kell ennél összetettebbnek lennie, esetleg a nehézségi szintek csiszolása és a szavak listájának bővítése lehetne még esedékes. A telepítéshez minimum Android 2.3.3-as verziójú Android szükséges, egy próbát mindenképpen megér.

Azóta történt

  • Don't Screw Up bemutató (Android, iOS)

    Néha az egyszerű feladatok tűnhetnek a legnehezebbnek, főleg akkor, ha időre teljesítünk, és sok a haszontalan információ. A játék pedig baromira lenéz minket.

Előzmények

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.