Új hozzászólás Aktív témák

  • fonok87

    aktív tag

    válasz fonok87 #49378 üzenetére

    Na, kicsit hosszúra nyújtottam az ebédszünetemet némi kutatómunka kedvéért, de úgy néz ki megérte, ezért megosztom.

    tl;dr: sok macera van a pasztel folyadékokkal, de odafigyeléssel ugyanolyan jól használhatók mint bármi más

    Az átlátszatlan folyadékok mind nanofolyadékok, vagyis szuszpenziók, általában cink- vagy titán-dioxid részecskékből állítják elő. Magyarul: apró részecskék lebegnek vízben. Gyártótól függetlenül nagyon érzékenyek:
    - pH változásra (főleg savas irányban) --> kicsapódik, szétosztályozódik ("szétesik" a szuszpenzió)
    - más lebegő részecskékre/szutyokra (korrózió, maradék festék a radiátorban vagy akármi) --> a "jó szutyok" (TiO2, ZnO2) összetapad a "rossz szutyok"kal nagyobb részecskéket képezve, ami már nem lebeg a vízben --> kicsapódik, színez, összetapad a blokk hűtőbordáin és összemaszatol mindent
    - cső típusára (ahogy itt is tapasztaltátok többen): egyes csövek tartalmaznak olyan lágyítót, ami ki tud oldódni a hűtőfolyadékba, ez aztán ezer problémát okoz; a Mayhems oldalán pl fel is van sorolva milyen csővel ne használd a taknyukat

    Megelőzhetők a problémák:
    - megfelelő anyagválasztás: cső,( főleg a puháknál érdemes nagyon utánanézni, de pl PETG cső se kompatibilis egyes taknyokkal), esetleg radiátor (Mayhems pl nem szereti valamiért az Alphacool radikat) stb.
    - előkészítés: NAGYON alaposan ki kell tisztítani a rendszert pasztel folyadékok használata előtt (újat, használtat ugyanúgy); a Mayhems árul direkt erre csomagot, de van aki sima ecetes vizet ajánl.
    - ami koncepció szinten hibája a dolognak: ha sokáig áll, leülepszik; ezzel nem nagyon lehet mit csinálni, de ha szennyezésektől mentes, indítás után összekeveredik újra, és kész (feltéve, hogy közben nem épült be a bordák közé :D )

    Ebben a reddit posztban találtam az info nagy részét, angolul tudóknak ajánlom.

    [ Szerkesztve ]

    Truss me, I'm an engineer.

Új hozzászólás Aktív témák