Új hozzászólás Aktív témák

  • schawo

    titán

    Egy ötletem támadt. Egy peltiert tennék a vízkörbe.

    Mivel a padláshelyiségben menne a vízkör hőleadó része, úgyis oda kell tennem egy régi tápomat, ami ellátja a pumpát és a ventiket. Így lesz ott egy csomó szabad teljesítményem, arra gondoltam, hogy kihasználnám egy peltier üzemeltetésére. Apróról vennék egy normális léghűtőt és egy vizes blokkot, a kettő közé kerülne egy 85W névleges teljesítményű peltier. A pc tápról (15V helyett) 13V-on hajtva (egy táp kis terhelésen ennyit ad) kb 60-65W-ot tudna hűteni.

    A kör így nézne ki: pumpa ⇨ cpu ⇨ radiátor ⇨ peltier ⇨ pumpa. Két problémát már felfedeztem, a kettő összefügg: cpu terhelés nélkül a rendszer (cpu fűt 10-20W-ot, a peltier hűtene 60-at) túltúlhűlne szobahőmérséklet alá, és megjelenne a kondenzáció. A másik probléma tulajdonképpen kompenzálná az elsőt, ugyanis a radiátor hőleadóból légkondiba avanzsálna, és miközben hűtené a padlástér levegőjét, szépen visszamelegítené a vizet. Vicces. Hogy ezt a teljesen értelmetlen és a kondenzáció miatt direkt veszélyes működést megakadályozzam, ezért tennék egy saját vezérlőt a rendszerbe. Mérné a vízhőfokot, és annak megfelelően kapcsolná a be a peltiert, ha a hőmérséklet egy határérték fölé emelkedne. A vezérlést egy arduino végezné egy digitális hőmérő adatai alapján, amit a pumpába dugnék. Ha pedig tudom a hőmérsékletet, akkor az alapján még a radiátor ventijeit is tudom vezérelni pwm-en. Legalább azok se nyiffannak ki idő előtt a folyamatos 2400-as fordulat miatt. Mivel a vezérléshez van itthon mindenem (arduino és egy csomó arduino kompatibilis digitális vízhőmérő), az egész vezérlés nem kerülne semmibe.

    Egy buktatót már látok is, miszerint a terhelésről csak nagyon későn kapnék információt, ha csak a kör végén, a pumpánál mérem a hőmérsékletet. A terhelés bekapcsolása után először felfut a vízhőmérséklet, aztán a melegebb víz átmegy a radiátoron, majd amikor elér a pumpáig, bekapcsol a peltier, és visszaesik a hőmérséklet. Hogy le legyen ilyen lagos a rendszer, egy másik hőmérő is kéne a radiátor elé. Csakhogy két egymástól függetlenül változó hőmérséklet alapján sokkal nehezebb helyes hűtési stratégiát felállítani. Csak a radinál legyen mérés?

    Mennyire elvetemült az ötlet?

    szerk: még azon is gondolkoztam, hogy ha már kell egy bonyolult stratégia, akkor az arduinonak akár a cpu terhelés mértékét és a cpu hőmérsékletet is átadhatnám, dolgozzon abból is.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

Új hozzászólás Aktív témák