Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz csaba54 #9814 üzenetére

    A kételkedésed helyes! Ez volt nálad az az időszak, amikor a gyermeki istenhitből kezdtél kilépni. Ennek meg kell történnie, nem jó az, ha valaki bent ragad a mesék világában. Egy kisgyereknek erre van szüksége, mert nem tud mit kezdeni a komolyabb dolgokkal, kár is lenne kis korban a kereszténység zúzós témáival jönni. Oda képes Biblia kell, színes történetek.

    De az ember nagyobb lesz, és kezd felnőni. Ekkor rájön, hogy ez egy mese. Ebben a kétkedő, lázadó korban kezdi elvetni ezt a vallásfelfogást. A kérdés az, hogy ezt hogyan teszi. Azt mondja, hogy ez hülyeség és mese, és elhitetlenedik, vagy rájön, hogy itt vannak ismeretlen dimenziók, érdemes lenne jobban megismerni, egy új szint felé elmozdulni.

    Ez évekig is eltarthat, és sokan meg is rekednek ezen a szinten, és ateisták lesznek. Ez tulajdonképpen az istenhit egy szintje. Csak célszerű túllépni rajta.

    A világ tökéletlenségére más választ fogsz kapni tőlem, és mást JJánostól (amik valamilyen szinten mégis összekapcsolódnak). Az embernek van szabad akarata. Ez elsődleges prioritás volt a teremtéskor (nevezzük evolúciónak, vagy kreációnak, ez itt most nem lényeges). Szabad akarat nélkül mi értelme van embert a földi létre hívni? Robotot jó gyártani?

    A szabad akaratnak pedig vannak hátrányai is sokszor. Vajon mennyire lenne szabad az akaratunk, ha behatárolt lenne a választási lehetőségek köre?

    Egy egészen más megközelítés pedig az, hogy a céltalan, koncepciótlan és teljes mértékben véletlen univerzum mennyivel jobb magyarázat, mint az, hogy egy teremtő erő, egy felsőbb rendező erő hozta létre ezt mind?

    A semmi magától felrobbant? Vagy épp valaki/valami elindította a teremtés folyamatát? Ez a kérdés egy "hithű" ateista számára sem lehet egyértelmű. De ezen magadnak kell gondolkoznod, elmélkedned, éveket, évtizedeket várnod, és ráfordítanod.

    Nem fogsz senkitől olyan válaszokat kapni, amik minden kétséget eloszlatnak benned az Isten létével kapcsolatban. Én nem akarok nyomulni nálad, és a kárhozattal fenyegetni. Nem az én hatásköröm ez.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák