Új hozzászólás Aktív témák

  • cucka

    addikt

    válasz kymco #6842 üzenetére

    Elgondolkoztató példa a rádióhullámos, például felveti azt a kérdést, hogy honnan tudjuk, hogy a rádióhullámok léteznek? Hiszen maguk a mérések is csak "következményei" a rádióhullámoknak.
    A nagy különbség, hogy a rádióhullámok működnek. Miután felfedezték és leírták a rádióhullámokhoz kapcsolódó elméleteket, tudtunk olyan eszközöket készíteni, amelyek demonstrálják, hogy az elméleteink és méréseink helyesek voltak. Ilyen a rádió vagy a mobiltelefon. Pontosan tudjuk, hogy a rádióhullámok "következménye", hogy szól a rádió. És itt sántít a párhuzamod. A példádban említett napsütésről nem tudjuk, hogy Isten létének következménye vagy csak úgy létezik, megtörténik tőlünk és hitünktől függetlenül. És ha elfogadnám is, hogy Isten alkotta, akkor jönne a következő kérdés, hogy melyik Isten? Nem a ti istenetek az egyetlen, az emberiség a történelem során rengeteg különböző istenben hitt pontosan ugyanolyan szilárd meggyőződéssel, mint ahogy ti hisztek a sajátotokban.

    Amúgy igen, értem a párhuzamodat és értem, hogy mit szeretnél vele kifejezni, viszont számomra a párhuzamod nem hogy nem magyarázza meg a dolgokat, hanem további kérdéseket vet fel. Ha hinnék a te istened létezésében, akkor nyilván nem merülnének fel további kérdések, mert ugye a hitedben Isten létezése egy olyan állítás, amit fel sem merül megkérdőjelezni.

Új hozzászólás Aktív témák