Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz ponix #4375 üzenetére

    Azon gondolkozom, vajon miért érdekel téged más emberek bűntudata? És honnan tudod, hogy ezek az emberek miként élik meg a bűntudatot és bűnbánatot? Van egy erőteljes elképzelésed, ami ellen erőteljesen lázadsz. Értem amit leírsz, mégsem vagyok képes azonosulni vele, mert abszolút nem így élem meg. Sőt, nekem szükségem van a folyamat során a bűntudatra. Egy ideig. De ahogy előrébb haladok a folyamatban a bűntudat képes elmúlni. Ha nem múlik el, az baj. De ennek nincs köze a katolicizmushoz, vagy bármilyen egyéb valláshoz.

    Folyamatos bűntudatom akkor lenne, ha folyamatosan bűnt követnék el. Továbbá tévtanítás áldozatának sem érzem magam.

    A szobrokhoz imádkozásról csak annyit tudok mondani, hogy van, aki ezt teszi, bár a katolikus tanítás is azt mondja, hogy egyedül Istent lehet imádni.

    Azt is hozzátenném, hogy sehol nem szól Jézus arról, hogy a bűntudatot töröljük el, szüntessük meg, irtsuk ki, mert szükségtelen rosszá vált. A bűntudat az ember része, mint az öröm, a bánat, a harag, féltékenység, kíváncsiság, vágyakozás, stb. Olyan, mint az éhség. Az evésről se mondott instrukciókat Jézus. Azt mutatta meg, hogy nem kell bent ragadni a bűntudat állapotában, mert van kiút. Arról sehol sem beszél, hogy a bűntudatot el kell felejteni, vagy innentől gyökeresen ki kéne irtani az emberi mivoltunkból. Nem is lehet. De nem is kell, mert szerepe van, a jövőben elkövetendő bűnök számának csökkenésében van szerepe.

    Szoktál bűnt elkövetni? Miután elkövetted, mit teszel? És miért nem követed el ismét? Vagy megint elköveted, mondván, meg van előre bocsátva, akkor pedig lehet, mert úgysem lesz következménye?

    Ha elkövettél egy bűnt, az hogy kerül feldolgozásra? Mintha mi se történt volna? Egy vállrándítással? Vagy talán mégis felmerül egy kósza gondolat, hogy hoppá, ezt most nem így kellett volna, legközelebb nem így kéne ezt és ezt csinálni?

    Továbbá azt is tudom, hogy nem fogjuk most egymást meggyőzni a magunk igazáról. Amit írok csak kiemelt részletek egy nagy egészből. Ezért te csak a részt láthatod, az egészet most nem tudom bemutatni, de ez fordítva is így van.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák