Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • h-1-i

    lelkes újonc

    válasz MageRG #27545 üzenetére

    Nos akkor egy kis korrekciót tennék a kérdésfeltevéshez.

    Kimondatlan előfeltételezést látok. Mégpedig azt, hogy a vallásokról lehet általános megfogalmazásokat tenni, és lehet úgy beszélni, hogy "a vallás". Tök értelmetlen elképzelés. Mákosbab. Mint amikor kettőt lapozunk a recepteskönyvben. Milyen íze van az ételeknek? Az iszlámról kérdezzünk meg egy hithű, hiteles muszlimot. A buddhizmusról egy buddhistát, stb. Őszintén szólva az ő területükön nem vagyok kompetens, és mivel minden vallás - talán az ateizmust kivéve - olyan, hogy kívülállóként nem is érzékelhető, nem is érthető, ezért beszéljünk arról, amelyikben benne vagyunk.

    Ezért nem is lehet olyan szándékom, hogy bárhová tetszőleges vallást behelyettesítsek. Nem illik bele.

    Azt viszont elmondhatom, hogy én mit gondolok például a megváltásról és az igazságról.

    Azt, hogy minden "elvi igazság" csak arra szolgál, hogy a Deus absconditust, a rejtőzködő Istent megismerjük. Minden "igazság", kép, gondolat, stb. arra szolgál, hogy átmeneti eszközt biztosítson arra, hogy a látható, hallható, tapintható, érzékelhető világban tapasztalatot szerezzek a láthatatlan, megismerhetetlen Istenről. Az elvi igazságok ezért nem fontosak. Akár elvi tévedések is lehetnek. Azokon keresztül is kiválóan lehet Istennel találkozni. Vagy gyakorlati tévedések.

    Isten megszenteli a tévedéseinket, és az Ő igazsága szintjére emeli. Például ezt is megváltásnak nevezem. Jézus Krisztus, mint élő személy által történik ez.

Új hozzászólás Aktív témák