Új hozzászólás Aktív témák

  • LouiS22

    veterán

    válasz #75501312 #96974 üzenetére

    Nem. Nem érted jól.

    A telefonos ügyfélszolgálatok működését nem csak fogyasztóvédelmi, de hírközlési előírások is szabályozzák. Az ügyfélszolgálatok elérhetőségével kapcsolatban például a fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság NMHH egyaránt eljárhat.

    Mennyi ideig kell várnunk ügyintézésre a telefonban?
    A hírközlési szabályozás nem követeli meg, hogy a szolgáltató folyamatosan elérhető telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltessen. Így lehetnek olyan időszakok – pl. hétvégén, ünnepnapon, esetleg éjszaka – amikor valóban nem lehet ügyintézővel beszélni. Ez jellemzően kisebb szolgáltatóknál fordul elő.
    Az ügyfélszolgálat nyitvatartási idejét a szolgáltató általános szerződési feltételeinek kell tartalmaznia.
    Nincs előírva, hogy a szolgáltatónak mennyi időn belül kell kapcsolnia az ügyintézőt.
    Csupán az a kötelező – a legalább 1000 előfizetővel rendelkező szolgáltatónak -, hogy határozza meg, a beérkező hívások hány százalékánál vállalja, hogy 60 másodpercen belül az ügyintéző bejelentkezik. Ez azonban bármilyen érték lehet.
    Ráadásul ez a százalékos arány csak egy statisztikai mutató, amelynek teljesülését ugyan a szolgáltatónak mérésekkel ellenőriznie kell. Ez a gyakorlatban azt jelenti, egy-egy hívást nézve nem kell minden esetben teljesülnie. A többi esetben a várakozási idő a hatvan másodpercnél akár jóval hosszabb is lehet.

    Kötelező 5 percen belül elérni az ügyintézőt?
    Azt a fogyasztóvédelmi szabályozás írja elő, hogy a szolgáltatónak „ésszerű időn belül” fogadnia kell a hívást és kapcsolnia kell az ügyintézőt, de a fogyasztóvédelmi törvény sem tartalmaz konkrét határidőt.
    Az előírás csupán annyi, hogy annak érdekében, hogy a hívó öt percen belül ügyintézővel beszélhessen, a szolgáltatónak úgy kell eljárnia, ahogy az adott helyzetben elvárható.
    Vagyis ha például egy villámcsapás miatt valahol nem működik a kábeltévé, és az előfizetők tömegesen hívják az ügyfélszolgálatot, a szolgáltatónak nem kell hirtelen többszörösére emelnie az ügyfélszolgálati dolgozók létszámát az öt percen belüli kapcsolás érdekében.
    Normál körülmények között viszont törekednie kell arra, hogy öt percen belül ügyintézőt kapcsolhasson. A hírközlési szabállyal ellenben ez már nem csak egy statisztikai célérték, hanem a hatóság vizsgálhatja, hogy a szolgáltató az öt percen belüli bejelentkezés érdekében megtette-e a tőle telhető intézkedéseket.

    Kaphatok-e kártérítést?
    A hatóságoknak nincs hatásköre az előfizető és a szolgáltató közötti vitás ügyekben dönteni. Nem bírálhatják felül a szolgáltatók előfizetői panaszokra adott válaszait. Nem kötelezhetik a szolgáltatót arra sem, hogy a hosszú várakozási idő alatt felmerült telefonköltséget térítse meg, vagy más kártérítést adjon, még akkor sem, ha az ügyben a szolgáltató részéről jogsértést állapítanak meg.
    A hatóságok kezében lévő eszközök legjellemzőbben a bírságkiszabás, a jogsértő szolgáltatói gyakorlat megállapítása és kötelezés annak megváltoztatására vagy szélsőséges esetben a szolgáltató ideiglenes felfüggesztésére terjednek ki.

    Forrás: [link]

    Saját hozzátétel: gondolom mindenkinek feltűnt, hogy a legtöbb üfi azzal kezdi, hogy terheltségünk megnőtt, hívjon később, minden ügyintézőnk foglalt. Vagyis, egy vizsgálat során már hivatkozhat arra, hogy ő minden tőle telhetőt megtett: tájékoztatott előtte, hogy sokáig kell várnom.

    [ Szerkesztve ]

    Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

Új hozzászólás Aktív témák