Új hozzászólás Aktív témák

  • Ezekiell

    veterán

    válasz kwzatz #31539 üzenetére

    Ugye tudod, hogy statisztikáról magas elemszám esetében lehet beszélni, mert alacsony elemszámnál túl nagy a torzítás? Azaz ha 5ször feldobok egy énzérmét, és mind az 5 fej lesz, akkor nem mondhatom azt, hogy "minden pénzfeldobás eredménye fej lesz a statisztika szerint", mert nyilvánvaló marhaság?

    Éppen azért szükséges egy kellően nagy mintaszám a kutatásoknál. 5 elemnél bármilyen eredmény értelmezhetetlen, mert túl nagy a torzítása bármilyen tényezőnek (csak egy példa: mintavétel helyessége jelen esetben)

    Éppen ezért nem lehet ezt a publikációt semmilyen odlalról komolyan venni: akár igazuk is lehet, akár tévedhetnek is - nem tudjuk, mert az alacsony mintaszám értelmezhetetlenné teszi, és lehetetlenné a következtetések levonását.

    Mondjuk felemerül azért a gyanú, hogy az évek/évtizedek óta használt swabok nem okozhatnak szignifikáns eltérést az eredményekben, ellenkező esetben nem használnák őket.. mindenhol. ;)

    Ha nem ilyen "hahh megvagy!!" stalusban próbálnál kommentelni, és végiggondolnád előbb a dolgot, biztosan te is erre a következtetésre jutnál.

    [ Szerkesztve ]

    Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

Új hozzászólás Aktív témák