Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
TP-Link WDR3600 - N600 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
krealon
veterán
válasz mikrofon #2648 üzenetére
"és melyiket válasszam:
40 MHz, második csatorna alatta
40 MHz, második csatorna felette"Az attol fugg.
A 40MHz -es (max 300 Mbit) kapcsolat ketto 20 MHz-es (max 150 Mbit) csatorna osszekapcsolasabol jon letre. A ket csatorna kozott mindig 4 hely van igy a lehetseges kombinaciok (a maximalis kompatibiltas miatt a 12 -13 csatorna nelkul):
1 - 5
2 - 6
3 - 7
4 - 8
5 - 9
6 - 10
7 - 115 - 1
6 - 2
7 - 3
8 - 4
9 - 5
10 - 6
11 - 7Az elso 7 variacio a "HT 40 above", a masodik 7 pedig a "HT 40 below" beallitast jelenti.
-
mikrofon
veterán
-
brumi1024
veterán
válasz mikrofon #2653 üzenetére
A 2009-es wifi szabvány szerint 2,4 GHz-en 40 MHz-es csatornaszélesség esetén, ha átfedés van egy szomszédos wifihálózattal, akkor vissza kell állnia 20 MHz-re a routernek az interferencia csökkentése érdekében(fallback). Ez azért fontos, mert ideálisan beállított csatornák esetén 3 nem átfedő csatorna van 2,4 GHz-en. Ezzel az opcióval ki tudod kapcsolni a fallbacket.
-
mikrofon
veterán
válasz brumi1024 #2654 üzenetére
Akkor ez most szabad, vagy nem? Javasolt vagy nem?
Az a baj, hogy a szomszédos WIFI-k mind a középső csatornákon vannak, így mindenképpen átfedés lenne.
Optimális lenne, ha a routerek érzékelnék a szomszédos routereket, és lenne egy algoritmus, ami alapján be tudnák osztani, egymáshoz képest a csatornákat. Szerintem ezzel csökkenthető lenne az ilyen átfedés... Erre kellene szabvány, hogy csak ilyen routert lehet értékesíteni és gyártani......
-
legenda
válasz mikrofon #2655 üzenetére
van olyan router, ami automatikusan úgy állítja be a használt wifi csatornát, hogy figyelembe veszi a környezetet, de sajnos nem mindegyik, sokszor csak egy gyárilag előre fixen beállított csatornát jelent az auto mód.
az is lehet még gond, hogy beállításkor és/vagy a bekapcsolást követően feltérképezi a környezetet és úgy állítja be a csatornát, de aztán a következő manuális konfigurálásig és/vagy újraindításig már nem módosítja, pedig a környezetben változhatott a helyzet, de azt nem feltétlenül figyeli folyamatosan, illetve nem reagálja le a változásokat.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
mikrofon
veterán
Egy jó kis androidos progival feltérképeztem a csatornákat. Majd azt az eredményt kaptam, hogy az 1, 2, 12,13 csatorna tökéletes, majd a két szélétől befelé ugrás szerűen lecsökken. A legtöbb WIFI 6,9 csatornán van. Nem viccelek kb 10 db.... Szegény felhasználókat sajnálom, mert valószínű a legtöbbnek akadozik a NET, mert senki nem mondta el nekik, hogy mit jelent a csatorna és milyen hatással van a a minőségre.... Emiatt kicsit irigylem az olyan lakásokat, ahol a falak áteresztőképessége igen alacsony, mert így könnyebben találnak szabad csatornákat..... Még az is lehet, hogy hamarosan építőipari szabvány része lesz, hogy új lakásoknál a lakásokat árnyékolni kell 2,4GHz-en Gondoljatok bele egy 200-300 lakásos társasházban mit okozna 100-200 WIFI... és egyre terjed....
Szerk:
Nem tudom, hogy hallottatok-e róla, de Lengyelországban működik egy olyan "hálózat" a nagyvárosokban, hogy access point-tal tudsz csatlakozni. Ha van egy erre alkalmas készüléked, akkor ingyenesen csatlakozhatsz a WIFI hálózathoz, ami úgy működik, hogy bizonyos helyeken nagy sávszélességű INTERNETET elindítanak és te veszed és tovább is adod. Ha neked nincs erre alkalmas készüléked, de szeretnél WIFI-t használni, akkor regisztrálsz, veszel napi, heti havi jegyet és használhatod! Szerintem elég jó kezdeményezés....[ Szerkesztve ]
-
Kroni1
veterán
válasz mikrofon #2657 üzenetére
Azért nem feltétlenül akadozik azért mert többen használják azt a sávot a közelben.. Én kipróbáltam a routeremet egy nagyon telitett csatornán kiváncsiságból, egy ideig ott ment és semmi különbséget nem vettem észre, ugyanolyan gyors és megbízható volt a kapcsolat.. A szakadozás több tényező függvénye is nyilván. Ettől függetlenül persze, ha igy megnézi az ember nyilván érdemes üresebb csatornára állni.
-
kaciokos
őstag
válasz mikrofon #2657 üzenetére
Szerintem addig örüljünk, míg a többség nem jön rá, hogy állítgatni kellene a csatornát. Kertes házban lakom, de még ott is 10-12 jelet látok folyamatosan, el sem merem képzelni, mi lehet egy nagyobb társasházban. És mivel valójában 3 független csatorna van 2,4 GHz-en, így elég nehéz beosztani rá 20-30 WiFi-t. Használnám én az 5 GHz-et, de az eszközeim többsége egyelőre nem támogatja. Meg ha jól tudom, annak gyengébb a jelerőssége is. :-(
-
suste
veterán
1: Gyári FW dlna = ushare program, ami nem igazán működik együtt a Samsung tv-vel. Így ezért érdemes FW-t cserélni, itt legtöbben vargalex fw-t használunk.
2: Ha a vargalex fw-t választod, akkor abban van formázó felület, ami ext4 formátumot csinál, és egyből használatba is helyezi, így sokmindent elintéz helyetted.
3: Ha csak lekapcsolni akarod, akkor azt a legtöbb gyári külső vinyók elintézik maguknak, ha nincsen adatforgalom. Egyébként van a vargalex fw-ben erre is program, amit be lehet állítani.
Ha le is akarod húzni, akkor umountolni is kéne, a teljes biztonságért.
Mivel a vargalex fw-ben torrent kliens is van, ami igazán kényelmesé teszi az adatbeszerzést/megosztást, így nem igazán van értelme a lekapcsolgatásnak szerintem.[ Szerkesztve ]
-
oleandro
tag
Sziasztok!
Volna itt egy olyan problémám, hogy a témában foglalat router mellé vettem egy TP-LINK TL-WN822N wifi adaptert.
Mind a kettő készülék egy balak mögött van, nincs köztük 10 méter sem, viszont van egy falsarok. Az a helyzet, hogy a wifis net véleményem szerint harmat gyenge, és igen sokszor eldobálja a netet.Szerintetek mit lehetne ezzel csinálni? Vagy ennyire gyenge volna a router antennája?
Köszi, üdv!
-
TIT
veterán
válasz krealon #2664 üzenetére
Mikor melegebb?Ha nonstop megy+amennyit megspórolok éves szinten abból több vinyó is kijön.4-5 évig megy egy vinyó.
Mivel x óra üzemidő van megadva nonstop üzemmel bírja 2 évet,kikapcsolva meg 5 évet.
Amúgy meg semminek nem jó ha nonstop megy.Te se futsz nonstop[ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
ezzel én is vitatkoznék, mert minden mozgó eszköznek a lehető legroncsolóbb dolog az indulás (motor)
ez elektronikában is így van, sőt nem csak a mozgó alkatrészeknél (legegyszerűbb példa a hagyományos izzó)
persze biztos van az a minimális használat, amikor nem éri meg bekapcsolva hagyni, de ilyenre meg sokkal egyszerűbb és jobb megoldás egy pendrive -
vargalex
félisten
Szia!
Ha 2,5"-os HDD-ről beszélünk, annak tipikusan 3W alatt van a csúcsfogyasztása. Folyamatos fogyasztással sem jön ki 2 év alatt egy új HDD ára (ha jól gondolom, nagyjából 120-130 Ft lehet havonta), nemhogy csak a leállítási időkből...
Egyébként pedig egy normális HDD-re 3 év garanciát adnak. Ha tényleg 2 év alatt tönkremenne, akkor kapsz egy új vinyót...
[ Szerkesztve ]
Alex
-
Magnat
veterán
Van egy haverom az Ibm-nél, többek között szerverek karbantartásával is foglalkozik. Ő mondta, h volt olyan szerver széria, aminél pár év 7/24 üzem után ha bármi miatt le kellett állítani a szervert, szinte törvényszerű volt, h lesz olyan diszk, ami restartkor nem indul el. Szóval a legnagyobb traumát egyértelműen az indulás jelenti... ami persze nem jelenti azt, h nincs az a használati gyakoriság(illetve inkább ritkaság ) ami mellett ne érné meg kikapcsolni.
[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
binatone
tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem van a fent nevezett router amiből nekem is van egy példány itthon. Vargalex féle openwrt fut rajta és 4 GB-os pendrive a beépített formázóval megformázva gyönyörűen működik minden.
Viszont hamar meg tellett a pendrive és vettem egy usb-s külső hdd-t amit szintén a routerre szeretnék kötni a másik usb portra,de nem szeretném hogy a hdd mindig menjen. Valahol olvastam hogy mit és hogyan kell beállítani de nem találom tehát ebben kérnék szájbarágós segítséget. Nem torrentezem tehát csak háttér tárnak szeretném használni a hdd-t.
Amit tudok hogy linuxnak megfelelően ext3 vagy ext4-re kell formázni fel kell mountolni és az írási olvasási jogokat be kell állítani de hogy hol és hogyan azt nem tudom.
Előre is köszönöm! -
juhiimi
aktív tag
Ntfs vagy fat32-re formazott kulso hardot nem ismer fel a router?
-
cimp
senior tag
válasz binatone #2675 üzenetére
Ha a beépített formázóval intézed akkor a jogokkal nem kell foglalkozni. Az beállít mindent, mountolja és csak használni kell. Az üresjáratban történő leállítást pedig LuCI-ban tudod engedélyezni: Szolgáltatások/hd-idle.
Xiaomi Mi4 W. & Xiaomi Mi3 W. & Xiaomi MiPad & Xiaomi Mi2 & Xiaomi Redmi 1S & Xiaomi Piston & Xiaomi Piston 2 & Mi Headphones (Brutálisan gyönyörű hangzás!!!)
-
juhiimi
aktív tag
-
suste
veterán
válasz binatone #2675 üzenetére
a legegyszerűbb, ha a vinyót is a belső formázóval intézteted
annyi csak a hátránya, hogy alapból a legegyszerűbb formázás is swap+ext4, tehát ezzel "elveszik" 128MB-t, amit swap-ként konfigurál, és ugye erre márnincsen szükséged
ha a pendrive-od most sda1=swap, sda2=mnt, akkor a HDD meg sdb1=swap, sdb2=mnt lesz formázás után
a luci/rendszer/csatolási pontok-nál egyszerűen kiveszed a pipát az sdb1 swap elöl, mentés alkalmazás és már inaktiváltad is
az sdb2=mnt-t pedig megszerkeszted, hogy ne "mnt" legyen,mivel abból már van egy, hanem pl "hdd"
ezt meg kell tenned a luci/szolgáltatások/hálózati megosztás részen is, hogy ott is "hdd"-n keresse a vinyót, és a megosztási nevet is átírhatod, amire akarod, akár lehet az is hdd, így szép logikus lesz a beállítás (mnt/mnt, hdd/hdd)
leírva hosszú, de így mindent luciban beállíthatsz, és nem kell SSH-n parancsszavazni
én így csinálnám, de ez csak egy ajánlás -
suste
veterán
válasz binatone #2681 üzenetére
még egy kisbuktatóvan, de ez SSH-n is probléma lenne:
a 2 meghajtó miatt, router újraindulás esetén keveredhet a csatolási sorrend (sda, sdb)
megoldás:
át kell állnod UUID-s azonosításra, ezzel tuti nincs keveredés
erre térjünk vissza,ha már felcsatoltad a vinyót, és működik rendesen -
-
suste
veterán
válasz juhiimi #2684 üzenetére
hidd el, tapasztalatból és jószándékból mondjuk, hogy felejtesd el a fat32-t és az ntfs-t openwrt alatt
én is megpróbálkoztam vele annak idején, és olyan szinten megfogta a 1043-at, hogy még a net is belassult, használhatatlan volt (igaz én torrentezni is akartam rajta) -
krealon
veterán
válasz juhiimi #2684 üzenetére
Szerk: Bocsi ez mashova akart menni valasznak.
Ahogy Konfuciusz megmondta:
Ha stabil halozati atvitelt akarsz, hasznalj kabelt.A WiFi, tulajdonsagaiban nagyon hasonlatos az emberi beszedhez.
Ha a beszelgetopartnerrel egy helyisegben vagy, akkor normal hangerovel tudtok hiba nelkul kommunikalni. 3 szobaval arrebrol viszont mindeket felnek torkaszakadtabol kell ordibalni, es meg akkor is elofordul, hogy az egyik nem erti a masikat.[ Szerkesztve ]
-
juhiimi
aktív tag
Hat akkor ma beszerzem a routert, kiprobalom es kerek valami ismerostol egy ures kulso hardot amire at tudnam menteni a cuccokat es atformatalom(ebben majd kernek egy kis segiteseget).
Vasarlas elott megkerdezem megegyszer csak,hogy biztos legyen;egy wd tv live-al akarom hasznalni,meg persze pc-vel torrentre,es akkor ha bedugom a hardot a routerbe a wd tv-vel siman latni fogom rola a fileokat?
-
suste
veterán
válasz juhiimi #2687 üzenetére
annyit még kipróbálhatsz, hogy a gyári fw-vel eltöltesz pár napot, meglátod mennyire lesz satbil
abban is van hálózati meghajtó megosztás, még ftp is, ha jól tudom,tehát minden ami neked kell
(torrentezni a pc-vel akarsz és nem a routeren ugye?)
gyári fw-nél nem panaszkodott senki még az NTFS csatolásra
wdlive gondolom látja a sima SAMBA megosztást (ugye?) -
-
suste
veterán
válasz binatone #2691 üzenetére
engem biztos zavarna, ha pl a totalcommanderemben egyszer "F" lenne a pen és "G" a vinyó, majd késöbb meg pont fordítva, de addig nem okoz gondot, amíg nem adsz olyan feladatot a routernek, aminél a meghajtókat kezeli
pl torrent kliensnél nagyon nem mindegy, hogy hova tölt le, de a miniDLNA-nak sem mindegy milyen mappát honnan akar megosztaniUUID:
luci/rendszer/parancsfuttatás
beírod a parancshoz: "blkid"
alul elküldés
megkapod válaszként a meghajtóid azonosítóját
ezeket kell beállítani egyesével a luci/rendszer/csatolási pontok alatt, egyesével szerkeszted és a haladó beállításoknál megadod a megfelelőt az UUID sorban
az sda, sdb-kből ilyen lesz:[ Szerkesztve ]
-
juhiimi
aktív tag
Megjott a router.Beuzemeltem mukodik a net,de egyelore ott tartok,hogy rakotom a hdd-et es bar a setupjaba beallitom h legyen megosztva,windows explorerbe nem latom a halozti helyek kozott a megosztast.
Valaki leirni pontosan mit kell csinaljak,hogy mukodjon rendesen a megszotas?
Új hozzászólás Aktív témák
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest