Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
veterán
válasz burgatshow #90451 üzenetére
Régebben így volt az biztos.
Nem követtem le a változást.
De jó hír ha már nincs ilyen korlát.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Patice
Topikgazda
válasz burgatshow #90451 üzenetére
Ja, AMD-sen is megy.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
tjsz
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek melyik jobb? DS423+ (2GB ram) vagy DS923+ (4GB ram) ?
Felhasználási cél: Veeam távoli mentés (egy másik országból jönne ide a mentés éjszakánként) + Unifi Network Controller futna docker-ben (erre mind2 képes?)
-
-
huan
őstag
Sziasztok,
Olvasok fórumokon a ZeroTier-ről.
Van aki használja? Tudnátok segíteni esetleg egy magyar leírással, hogyan kell telepíteni, használni? -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Sziasztok ismét,
Van arra valami alkalmazás, hogy a NAS a vele egy hálózaton lévő iPhone-omról a képeket lementse, és utána azt szinronizálja is, ha mindkét eszköz online?
W | W | H | W | W | W | H
-
burgatshow
veterán
válasz Ctrl+Alt~Del #90459 üzenetére
A Synology Photos pont ezt csinálja.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz burgatshow #90460 üzenetére
Azt pont nem tudja, ami jó lenne: ha a telefonon törlöm a fotót, NAS-ról is törli, csak fordítva működik.
Szerk: most esik le, elég baj lenne, ha úgy működne, mert ha telefont cserélek és mindent letörlök róla, akkor a NAS-ról is törölné. Szép baleset lenne. :-D
De igen, pont ilyesmit kerestem, hogy ne kelljen manuális backupolni.
[ Szerkesztve ]
W | W | H | W | W | W | H
-
fulcrum
tag
Szervusztok!
Lassan itt a DSM 6.2 vége, és frissítenem kellene vagy 6db NAS-t 7-esre.
Van valami jó összesítés, milyen esetleges problémák szoktak fellépni, vagy mi az ami nem (úgy) működik a frissítés után?Tudtok ebben segíteni? Gyakorlati információkra gondolok....
Linux for human beings
-
Jaki2000
aktív tag
Sziasztok. Most üzemeltem be az első Synology NAS-t. DS218plus, 2x6TB RAID1
Még az elején vagyok de egy fura dologra lettem figyelmes.
A tároláskezelőben más-más adatokat mutat:
Információ > Teljes kapacitás 5,4 TB
Meghajtóadatok > Meghajtó 1-2 5,5 TB
Kötet 1 5,2 TB
Hová tűnt 300 GB? Ami nem kevés, rendszernek sok. Még tök üres, nincs lomtár, log.Tudod, amikor sok kis kínait látsz, egyformának tűnnek. Én az emberszabásúakkal is így vagyok, és nem akarok kilógni a sorból.
-
addikt
válasz burgatshow #90466 üzenetére
Miért járt volna jobban SHR-el?
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
fulcrum
tag
Köszönöm, sokat segítettél.
Ami fontos, hogy működjön a kiszolgálás 7.1-re frissítés után is:
- Docker-ben Unifi wifi controller
- Snapshot-olás
- iscsi LUN-ok
- Hyper Backup-okGondolom ezek alapvető dolgok. Volt valakinek rossz tapasztalata?
Úgy tudom, nem lehet visszaállni 6.2-re, ha valami elkakilódikLinux for human beings
-
tjsz
senior tag
válasz fulcrum #90470 üzenetére
Akkor (amikor váltottam 6-osról 7-esre) még nem volt docker-ben unifi controller-em, most van és szépen működik, azon ne aggódj!
HyperBackup-t teszteltem egy picit 7-es alatt, de nagyon fogta a sávszélt, ezért ki kell találnom valamit a sebesség korlátozásra.
7-esről vissza tudsz állni 6-osra, ez alapján csináltam 1x (nem hivatalos megoldás!), de szerintem gyorsan meg lehet szokni a 7-est és jobb is.
[ Szerkesztve ]
-
Jaki2000
aktív tag
válasz burgatshow #90466 üzenetére
Köszi!
Azért RAID1, mert két lemeznél észszerűbbnek tűnik. Az SHR többlemezes meghajtóknál jó dolog, főképp, ha eltérőek a kapacitások.
A Synology oldalán van egy RAID kalkulátor. 18,6 GB-ot ír mindkét esetben a rendszernek. Gyakorlatilag a teljes 5,5 GB-tal kalkulál.
https://www.synology.com/hu-hu/support/RAID_calculator?drives=6%20TB%7C6%20TB&raid=SHR_1%7CRAID_1[ Szerkesztve ]
Tudod, amikor sok kis kínait látsz, egyformának tűnnek. Én az emberszabásúakkal is így vagyok, és nem akarok kilógni a sorból.
-
addikt
válasz Jaki2000 #90465 üzenetére
Kell a hely a rendszerpartíciónak és a swap-nak minden lemezen, ezen kívül van némi overheadje a filerendszernek, az mdadm-nak meg az lvm-nek is. Ez ilyen, ez normális (eltekintve a 6TB vs 6TiB a HDD gyártók trükközésétől). Nagyobb lemezeknél ez még látványosabb.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
z67
őstag
Az megoldható, hogy egy megosztott mappához nem adok hozzáférést egy usernek, de a benne lévő mappához igen? Akarok egy gyűjtőmappát, mondjuk eszközök néven és ebben szeretnék egy Kodi backup mappát készíteni. Nem akarom hogy a Kodi felhasználó egyéb mappákat is lásson az eszközök mappában, viszont jó lenne ha a mentést el tudná végezni.
Most egy megosztott mappába megy a mentés, nincs ezzel sem gond, csak rendszerezés szempontjából zavar.
Köszönöm!
-
burgatshow
veterán
Miért nem csinálsz egy sima shared folder-t kodi_backup vagy valami hasonló névvel és oda állítod be a kodi-t. A többi usernek, akinek meg látnia kell azoknak is adsz jogosultságot.
Szóval a kérdésem arra irányul, hogy miért kell mindenképpen egy magasabb szintű folder alá tenni.
-
z67
őstag
válasz burgatshow #90477 üzenetére
Tulajdonképpen most az van. Egy megosztott mappa, amire magam látok rá, mint admin és a video userem, amit a TV-kre vettem fel. Csak zavar a sok főmappa. De már el is engedtem.
-
burgatshow
veterán
-
z67
őstag
válasz burgatshow #90480 üzenetére
Köszönöm, erre még ránézek. Tegnap már próbálkoztam ilyesmivel, de rendre visszadobta a Kodi, lehet hagyom a csudába.
-
addikt
válasz burgatshow #90478 üzenetére
De van, mert TiB-el kellene számolniuk már régóta, mint minden más oprendszer és alkalmazás.
-
addikt
válasz burgatshow #90480 üzenetére
"hogy egy megosztott mappához nem adok hozzáférést egy usernek"
Ha nincs hozzáférése egyáltalán a megosztáshoz akkor is fog működni szerinted?"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
burgatshow
veterán
válasz AiRLAC #90483 üzenetére
Ezt én értem, csak hát az informatika még mindig 2-es (2^10 = 1024 vs. 1000) számrendszert használ, egyszerűbb volna a kettő hatványával megadni ezeket az értékeket mint állandóan keverni őket. Teljesen felesleges volt ráerőltetni a SI-t az iparra de ez most lényegtelen ebből a szempontból.
#90484: jó kérdés. Mindjárt kipróbálom, mert így most már engem is érdekelne...
-
burgatshow
veterán
válasz burgatshow #90485 üzenetére
Kipróbáltam, nem működik. A szülő könyvtárhoz való hozzáférés mindenképpen kell, de utána már leszabályozható, hogy mit lásson (akár / könyvtár szinten).
Igazából logikus, mert a könyvtár listázáshoz is kell jogosultság (ami Linux rendszereken amúgy a futtatás jog).
-
kress
aktív tag
lehet en torolnem a usert aztan hozza adnam ujra tiszta lappal, en most igy csinaltam:
uj user, app jog allow csak az smb-hez, media mappara read only, home mappara quota 100mb, minden egyeb mappa amit defaultban latna meg no access (docker pl)routerben csak az smb portok vannak neki engedve de ez mar nem nas temakor
-
addikt
válasz burgatshow #90486 üzenetére
Szóval amúgy nem lehet
-
burgatshow
veterán
válasz AiRLAC #90489 üzenetére
De lehet, most miért mondod... Ott van kerek perec a doksiban leírtak szerint, hogy lehet egy könyvtáron belül más-más felhasználónak és/vagy csoportnak jogosultságot beállítani. Egy mondat ami előkövetelmény, hogy a legfelsőbb szintű könyvtárhoz hozzá kell férnie mindenkinek.
"This feature is especially useful when allowing different groups of users to access different subfolders in a shared folder."
Az más kérdés, hogy ebben a beszélgetésben z67 úgy szeretné ezt, hogy "kívülről" is látszódjon annak a felhasználónak az adott könyvtár. Erre írtam, hogy külön csinálnék rá egy legfelsőbb szintű foldert, de közben kress a home könyvtárat is javasolta, az is jó megoldás.
#90491 kress: Annak egy előkövetelménye van, hogy a home folder "szolgáltatást" be kell kapcsolni ha esetleg még nem lett volna (de pl. a Synology Photos-nak alapból kell).
[ Szerkesztve ]
-
kress
aktív tag
válasz burgatshow #90492 üzenetére
azt a lepest megelolegeztem
nezegettem ezt a shared folder/almappas megoldast egy ideig, ugy remlik azert nyert a shared folder altalaban mert konnyebb a permission kezeles es a snapshotot is shared folder szinten lehet kapcsolgatni
-
fulcrum
tag
Nincs valami rendben a tárhely számolással, ez vajon valami hiba? Két DSM 6.2 eszközön is az alábbi jelenséget tapasztalom pár napja:
SHR típus, BTRFS mindkettő, mindkettő eléggé tele van, egyiken 4%, másikon 3,5% volt az üres hely (párszáz GB maradt üresen), ezért mindkettőn töröltem 120-160GB-nyi anyagot. File Station-on keresztül, nem windows alól. Természetesen a lomtárból is kiürítettem utána, és a gond ott van, hogy egyiken sem lett ezután több a szabad hely, sem a Widgetek / Tároló alatt, sem a Tároláskezelő / Kötet alatt. De ha közben egy időzített mentés lefut, akkor az változtat az üres helyen, mentés után megint csőkken az elérhető kapacitás, viszont az általam végrehajtott törlés nem változtat rajta. Fura, nem értem.....Linux for human beings
Új hozzászólás Aktív témák
- MIUI / HyperOS topik
- Filmvilág
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- SONY LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Mobil flották
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs