Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Squid Game / Nyerd meg az életed (2021)
    Vicces, hogy amíg a filmek a rövid játékidővel szenvednek, és sokszor van az az érzése a nézőnek, hogy még 30-40 perc hozzáadásával kerekebb lenne az élmény, a sorozatoknál pont fordított a helyzet - számtalanszor túl sok a játékidő a tartalomhoz képest. A Squid Game ez utóbbinak mintapéldánya.
    A sztori túl sok bemutatást nem igényel - a "kevés munkával rengeteg pénz" ígéretével bíró rejtélyes játék mágnesként vonzza a legkülönbözőbb társadalmi rétegbeli népeket, akiknek talán egyes közös vonása a rengeteg (több százmilló / milliárd won, azaz több százezer / millió dollár) felhalmozott adósság. Nyilván a játék és a nyerés nem lesz annyira egyszerű, mint azt hőseink gondolják / remélik...
    Egyfelől teljesen megértem a hype-ot a sorozattal kapcsolatban - az első epizód a kicsit esetlen (de azért működőképes) karakterépítés után teljes hideglelősséggel dobja be a karaktereket a játékba. Nekem a díszlet nagyon bejött - a kissé szürreális terek és a kasztokba sorolt egyen-egyenruhás, maszkos személyzet kiváló atmoszférát teremtenek, emellett nagyon látványos felvételeket is eredményeznek helyenként. Az első játék annak ellenére is gyomorbaverős, hogy a néző sejti, hogy az "eliminated" szó nem feltétlen a partvonalra állós kiesést jelenti - annak ábrázolása, ahogy a szereplők rádöbbennek a valóságra és elkezdik azt emészteni, igazán kitűnő.
    A további játékok alapötlete mind jó, a hozzájuk kapcsolódó pszichológia ül, és a karaketerek reakciójának megjelenítése is rendben van. A játék mögött rejlő motiváció nem egy nagy meglepetés, de megintcsak hihető és működik.
    Ha a remekül sikerült első epizódot követte volna még 2-3 egy órás jól dramatizált, feszesre vágott rész, akkor ez a sorozat nálam igen magas pontot hozott volna. Ehelyett jön 7.5 végeláthatatlan epizód, a szokásos sorozatmódszerrel - az epizódok eleje érdekes, a vége felpörög és cliffhangerrel zár, a közepe meg valami lagymatag izé. A Squid Game esetében ezek a közepek a többnyire egy órás epizódokból 45-50 percet tesznek ki - a hosszan kibontott játékok a jó alapötlet ellenére unalmasak, mert végső soron ugyanarra a drámai ívre épülnek, mint az első (kivéve persze az utolsót), és a hatás minden egyes ismétléssel gyengül. Jön még hozzá a teljesen érdektelen (és bénán befejezett) rendőrös szál, meg az elején sem szuper, menet közben pedig egyre kínosabbá váló karakterépítés, és a végére az utolsó epizód értelmetlen második fele - az ígéretes kezdés után sikerült a "na hál'Istennek vége" állapotba eljutni. Kár érte...
    Pontozni a fentiek miatt nagyon nehéz. Alapötlet, atomszféra, vizualitás (a legjobb pillanatokban), pszichológia 9/10, történet kibontása, érdekesség fenntartása, karakterek mélylélektana, lezárás 3/10. Átlagolhatnék egy 6-osra, de igazából nem egy közepesen jó sorozatról van szó, úgyhogy az nem mondana sokat.

    #értékelés

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák