Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
jegenye77
addikt
Ez is nagyon rendben van
Itt csak annyi a kérdés, hogy ér e 5,5 eurót
Tény, hogy nagyon finom és az olcsóbb mindenhol kapható IPA - któl fényévekkel előrébb van, csak nekem már ez nagyon a határ egy sörért.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Dorian
félisten
Hú, ez a málnás Dreher nagyon pocsék, full műízű. Soproni megyes legalább üdítőként (nem sörként) fogyasztva finom, de ez lefolyóba való.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
jegenye77
addikt
Nem bírtam magammal és muszáj volt megkóstolnom ezt is :
Már csak a neve miatt is választottam
Ebben se kellett csalódnom. Jó kis ananászos, mangós íze van. Mellette a szokásos keserűség is ott van.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
spe88
senior tag
válasz jegenye77 #20151 üzenetére
Amúgy igen, ezek nem nekünk vannak tervezve, de ha belegondolsz, hogy nyugaton egy kraftkocsmában ez hasonló áron van, mint nekünk webshopról, és ott egy nem kraft kocsmában egy átlagos korsó lager meg 4 euró körül mozog, akkor már annyira nem is para
Azt néztem hogy USA-ban egy 12 oz Bud Light single-ként másfél dollár körül mozog, top US főzde 12 oz IPA-ja meg 2,5-ért. Nem nagy difi, és összehasonlíthatatlan minőségbeli különbség. Igazából csak mi élünk ilyen szempontból szar helyen
Spóroljunk! Kerül, amibe kerül!
-
jegenye77
addikt
Igaz, Én párszor szoktam 3-5 euroig " sima" ( Paulaner, Franziskaner) csapolt búzasört is inni ha itt elmegyünk valahova. Koncert, meccs vagy étterem. Azt is sokallom de hát ennyi
Itt meg a minőséget kell megfizetni
Most, hogy amúgy se lehet menni sehova így marad ezeknek a kraft söröknek a kóstolása. Nagy duzzogva kibírom
Amúgy nagyon igaz, hogy egy 300 - 400 Ft os áron egy jó IPA ( nem a Soproni) szerintem is nagyon fogyna. Nem tudom, nem lehet ennyiből kihozni nagy tételben?Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
spe88
senior tag
válasz jegenye77 #20155 üzenetére
Valószínűsítem, hogy nemigen lehetne 300-400 Ft 0.5 dobozáron megoldani. Nagy tételben, mint amiben az amerikaiak csinálják, ott egy "kraft" főzde annyit főz le évente, mint a mi nagyüzemeink együtt sem nagyon láttam ilyen áron amerikai webshopokban. No persze ott drágább a munkaerő, viszont ellensúlyozza, hogy ott helyben van a frankó amerikai komló. Szóval fene tudja. Egyszer volt egy cikk, hogy mitől 200 Ft egy doboz Sopi. Mindig tudtuk, hogy rengeteg tételből adódik össze, de azt én sem gondoltam volna, amit ott láttam. Meg is próbálom előkeríteni. Egy 700 Ft-ot talán el tudnék képzelni. De erről valami söripari közgazdászt kéne megkérdezni.
Spóroljunk! Kerül, amibe kerül!
-
jegenye77
addikt
Melyik az pontosan?
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
válasz Ereshkigal #20161 üzenetére
Nem volt még hozzá szerencsém.
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
F-ECT$
titán
Nem vagyok egy nagy Borsodi fan, de a Mester után a Hoppy is kellemes meglepetés volt.
Dive ever, work never.
-
looser
addikt
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
[CsuCsu]
őstag
válasz jegenye77 #20151 üzenetére
En ugy vagyok vele, hogy az "ez csak sor" mentalitasnak mar lejart az ideje. €5,5 szerintem korrekt, ha azt nezzuk, milyen bort kapsz ennyiert. Premium, odafigyelessel es jo alapanyagokbol keszulo termekrol van itt szo, kar hasonlitgatni a szupermarketes nagyipari sor arahoz. Nem azt mondom, hogy kizarolag ezeket kene csak venni, hanem azt, hogy az arazasa szerintem rendben van ahhoz kepest, hogy mit nyujt.
Egyebkent a kontextus kedveert, sortipustol is nagyban fugg az ar. Egy kisuzemi jobb DIPA sokkal tobb es jobb minosegu komlot tartalmaz, mint a szupermarketes IPA-k, de egyikert sem adnek mondjuk €20-t. Viszont egy jo hordoerlelt gyumolcsos savanyu sor peldaul siman rendben van ennyiert. Mas tipusu termek.
-
jegenye77
addikt
válasz Dr.Zoo #20166 üzenetére
Egészségedre!
Én ma ezzel folytattam : Grapefruit os Pale Ale
Én nagyon szeretem az IPA k keserűsségét és a grapefruit is elég keserű de itt valahogy ez nem passzolt. Nem mondom, hogy rossz de nekem nem jön be annyira.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
válasz [CsuCsu] #20168 üzenetére
Igazad van
Jobban belegondolva ezek nem ivó sörök, hogy egymás után 4-5 öt legurítson az ember.
Én csak arra gondoltam, hogy ugyan ezekből a minőségi komlókból nagyobb mennyiségben nyilván olcsóbban ki lehetne hozni egy mindenki számára elérhető sört. Mint pl a Soproni IPA csak azt sokkal jobbra megcsinálni.
Vagy úgy már nem jönne ki a matek?
Esetleg meg is kell tartani a határt, hogy ne mosódjon össze a nagyüzemi és a kraft sör?Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
looser
addikt
Számolgattam kicsit a Sörfőzde nagyker áraival és az igazán remek Sörtervező alkalmazással. Időnként összerakok egy receptet, amit aztán nem főzök le :-)
Na szóval 1000 literrel számoltam, egy 6%-os SMaSH ipát, egyszerű, elérhető de megfelelő minőségű anyagokból. Eléggé meglepő az eredmény. Mindent összeadva kb. 340 Ft / liter. És ez egyféle komló (kétfelhasználású) 10g/literrel számolva. Ma már nem lepődök meg az árakon, hogy egy korrekt 0,33-as hazai ipáért elkérnek 1000 Ft-ot. Magam csak 10L-ekkel maceráltam párszor (főképp sűrítményekel) az tényleg nem bonyolult, de itt a technológia, a főzdebérlet, az emberek, víz, villany, adó, karbantartás...sok meló és pénz. Az elmúlt pár évben kezdtem kicsit másképp tekinteni erre a dologra, pedig régebben sokat ágáltam ellene. Nyilván többszázezer-millió litereknél ki lehet olcsóbban hozni, de ott a befektetés is jóval nagyobb.[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
mekker
őstag
válasz looser #20173 üzenetére
És mit takar az, hogy 10kg Komló * 1perc forralási idő? Ez az alapanyag nem marad újrahasznosítható?
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz jegenye77 #20170 üzenetére
Valamennyivel olcsobban ki lehetne hozni nagyobb mennyisegben, de az is kb csak 20-40%-kal lenne olcsobb ugy atlagban.
Peldaul ott van a Brewdog fele NEIPA amit a UK Tesco-nak foznek. Ez £3/can, hasonlo tipusu kisuzemi sorok £4,5 aron mennek altalaban, es azert ez is kevesebb komlot lat egy jobb kisuzeminel. Es itt aztan a padloig lementek az arazassal. Ha az angol munkaberekkel korrigalunk, ez Magyarorszagon kb 600-700Ft lenne.
-
pvt.peter
őstag
Dreher IPA -t kóstolta már vki?
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
kökény
aktív tag
Srácok, ne hozzuk már itt fel állandóan ezt a Vinklert referenciapontként, ha ő dicsér vmit az jó, ha nem, akkor nem.Mindenki saját magának higgyen, kóstolja meg és eldönti, hogy ízlik-e neki vagy sem.Hamarabb hiszek itt a fórumon azoknak az embereknek, akik azért túl vannak már pár 100/1000 sörkóstoláson, mint "Róbertnek", aki a gyümis sör összehasonlításánál nem jut tovább a habok közötti eltérés elemzésénél, úgy, hogy a 2 összehasonlítandó söröket 1-2 perc késéssel tölti ki a pohárba és nyilván, amit korábban kitöltött alig lesz már habja
-
F-ECT$
titán
válasz kökény #20179 üzenetére
Azért ő is túl van már pár ezer kóstoláson, de valóban: egyrészt nem "igazi" szakértő / másrészt amit neki finom, az másnak nem feltétlenül és fordítva.
Viszont annyi féle sör van már a piacon, hogy nincs annyi májam, hogy mindet végigigyam, így egy előszűrésre bőven jó, amit mond. Ami rossz / semmilyen, azt meg se veszem, van elég sok jónak ítélt sör, elég azokat próbálgatni.(Mondjuk ez a sörforradalom valahogy nem talált el engem, 2-3 éve folyamatosan próbálgatom az IPA-kat, APA-kat, barna és vörös söröket, mindenféle gyümölcsös és egyéb extraságokat, de mindig bebizonyosodik, hogy nekem a klasszikus értelemben vett sör az a Lager...)
Dive ever, work never.
-
OPiiPO
veterán
válasz kökény #20179 üzenetére
Szerintem senki nem hozta fel Vinklert mint egy abszolút megkérdőjelezhetetlen szaktekintélyt. Mint ahogy előttem is írták, sok mindent megkóstolt már, egy előzetes véleménynek jó amit ír. Szerintem.
Személy szerint én leginkább saját magamnak hiszek"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
kökény
aktív tag
válasz F-ECT$ #20181 üzenetére
Elhiszem, hogy sok sörön túl van,de legtöbbje olyan, hogy bemész egy nagyobb marketbe és leemeled a polcról. Végigkóstolhatjuk az összes lágert, de ott azért nagy különbségek nem lesznek.Utolsó mondatoddal egyetértek, láger a klasszikus sör, azon "nőttünk" fel, apáink azt nyakalták, nem is ismertem mást.Nálam amúgy a sörforradalom legjobb vívmánya az IPA, nálam betalált, nagyon szeretem,de egyre kényesebb vagyok rájuk, már nem mindegyik felel meg a hisztis gigámnak De azt is elfogadom, ha másnak nem hoz akkora élményt, mint nekem és mondjuk a stoutokban/lambicokban találja meg a nagybetűs sört. Vinkler tesztkei egy totál kezdőnek teljesen oké én előszűrésre ezt a fórumot és untappd értékeléseket használom és részesítem előnyben.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz kökény #20183 üzenetére
Igy van, a Winkler az esetek tulnyomo reszeben szupermarketes soroket iszik, sokszor szandekosan kifejezetten a legszarabbakat. Es rengeteg hulyeseget mond kozben. Untappd vagy ez a forum sokkal jobb referenciapont. Van itt sok tapasztalt ember elerheto szupermarketes sorok tekinteben es high-end krafttal szemben is.
-
F-ECT$
titán
válasz kökény #20183 üzenetére
Ő azért egy "tömeg" igényt elégít ki, ha csak olyan söröket kóstolna, amiből pár száz üveg készül, akkor senki sem nézné. De nem csak kóstol, hanem főz is, és konzultál egyéb szakértőkkel, így szerintem a fórum 95%-nál nagyobb tudása van sör téren.
A lágereken nőttem fel és azt gondolom, hogy a nagyüzemi lágerek között is van egy csomó, ami finom, csak nem feltétlenül jut el hozzánk. (Én várom azt, hogy pl egy Gösserből ne csak Spezialt lehessen egy átlag boltban kapni hanem Goldot is.)
Az mondjuk nagyon jó ebben a "forradalomban", hogy a nagy sörgyárak kihoznak egy csomó újdonságot, és az alap söreik minőségére is talán jobban odafigyelnek. Illetve nagy szerepük lesz abban, hogy ne legyen ördögtől való 200 Ft-nál többet kérni egy üveg sörért.
Az is igaz, hogy a lágerekben nincs olyan nagy "mélység" meg ízorgia, de én a sörökben nem is keresek olyan összetettséget, mint egy vörösborban.
Dive ever, work never.
-
MODERÁTOR
válasz F-ECT$ #20186 üzenetére
"a sörökben nem is keresek olyan összetettséget, mint egy vörösborban." egy jóféle stoutban találhatsz elég komplex ízeket, nyilván egy lagerben ez nem nagyon van meg.
kökény: Senki nem állította, hogy Winkler Robi egy sör szaktekintély, de mindig jókat röhögök a videóin, sok sört nem is ismertem amíg nem mutatta be, nem bújom egész nap a csakajó sört, beerselectiont vagy az untappdet, hogy tájékozódjak.Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
kökény
aktív tag
Félreértés ne essék, mint ember nekem semmi bajom vele, autós tesztjeit is szeretem, csak nekem kicsit furcsa, hogy ezen az oldalon őt emlegetjük, mint viszonyítási pont "Winklernek is ízlett, akkor tuti jó" - neem attól még lehet az nagyon rossz, mint ahogy, ami nekem nem ízlik az még másnak bejöhet.Én abban sem vagyok biztos, hogy nagyobb tudása van sör terén, mint az itt lévőknek, a tesztjei közben nekem nem ez jön le
-
F-ECT$
titán
válasz kökény #20188 üzenetére
Winklernek is ízlett, akkor tuti jó
Szerintem itt ilyen nem nagyon volt, max a szabályt erősítő kivétel.Én abban sem vagyok biztos, hogy nagyobb tudása van sör terén
Ha nézted a tesztjeit, akkor azért az látszik, hogy elég nagy tárgyi tudása van (vagy legalább készül az adott videóra), legyen szó valamilyen országról, a nyelvről, a történelméről, és a sörfőzéséről. Emellett többféle sört főzött már, tehát nem csak a kóstolásokból van tapasztalata. Illetve nem csak sima sörtesztjei vannak, hanem sokszor hív meg egyéb sörfőzőket is tesztelni, valamint el is megy sörfőzdékbe, onnan is biztosan szív magába ezt-azt.Félreértés ne essék: nem akarom a kelleténél jobban fényezni, sőt: néha elég sok hülyeség marad a tesztjeiben, de szerintem alaposan utánajár a dolgoknak, és közben még élvezhető / vicces is, amit csinál.
Dive ever, work never.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz F-ECT$ #20189 üzenetére
A Winkler elsosorban szorakoztat, de nekem az jon le, hogy alapjaban veve nem igazan ert a sorokhoz es az ertekelesukhoz. Az hogy utananez az interneten par targyi dolognak nem jelent semmit. A gyumolcsos soroket peldaul nem tudja ertelmezni, es a habot sem ertem miert elemezgeti, de mond meg sok egyeb lokottseget is. Persze, kulonbseget tud tenni nagyon rossz es oke lager kozott, de tenyleges tudasa es tapasztalata nem sok van.
A hazi sorfozes es a fozdek ahova jar nem jelentenek sokat, ha kb mind ugyanazt a szintet kepviselik. Szerintem ez az ember peldaul meg eleteben nem latott egy Cantillon vagy 3F alap (i.e. beszerezheto) lambic-ot sem peldual. Persze, legtobben nem isznak lambic-ot, de nem is onjelolt sorszakertok. Aki viszont igy akarja eladni magat, szerintem illene, ha tisztaban lenne a teljes spektrummal es a referenciasorokkel.
-
OPiiPO
veterán
válasz kökény #20188 üzenetére
"hogy ezen az oldalon őt emlegetjük, mint viszonyítási pont "Winklernek is ízlett, akkor tuti jó"
- bocs, no offense előre is, lehet nekem nagyon lyukas a memóriám így a karantén 5. hetében , de momentán nem nagyon emlékszem hogy Winklert itt kijelölték volna az origónak, szóval tedd már meg légyszi hogy pár ilyen hsz-t belinkelsz? Tényleg el vagyok veszve kicsit.
Köszi!Mondjuk szerintem ezt a Winkler témát kezdjük túlragozni, akinek nem tetszik max nem nézi - én továbbra is nézni fogom főleg mert engem szórakoztat (és azért van benne értékes infó is). A söreimet pedig a jövőben is a saját ízlésem szerint fogom kiválasztani
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
zoli03
őstag
válasz F-ECT$ #20189 üzenetére
Ha megnézed a tesztjeit, csak azt látod, hogy mindenről beszél, csak a sör ízéről nem. Szagolgatja, ízlelgeti, aztán grimaszolgat és elmondja hogy jó vagy rossz. Kb ennyi, csak a habról beszél, de a hab miatt már be is szóltak neki. Szinte semmit nem mond a sör ízéről, pedig bőven lehetne róla beszélni attól függetlenül, hogy szubjektív. Ha ért is hozzá, a videón egyáltalán nem ezt mutatja. Ott van pl YouTubon Geri Grassa, egész más szemszögből tesztel söröket, szerintem sokkal jobban csinálja.
-
kökény
aktív tag
válasz OPiiPO #20191 üzenetére
volt ez a Dreher ipa, meg amikor a mort-ot dicsérte, akkor az jó, ezekre emlékszem, de tényleg abbahagytam, csak nekem szemetszúrt, hogy egy szakmai oldalon vele példálózgatunk pedig szerintem, és ahogy olvasom még 1-2 ember nincs meggyőződve a hozzáértéséről, ennyi, részemről nincs harag (miért is lenne).
-
MODERÁTOR
válasz zoli03 #20192 üzenetére
"Szagolgatja, ízlelgeti, aztán grimaszolgat és elmondja hogy jó vagy rossz." sztem ez nem igaz. Nézd meg azokat a videókat ahol kisüzemi söröket kóstol. Ne a Mo legrosszabb sörei válogatásból mert azokról tényleg nem lehet érdemben beszélni
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
F-ECT$
titán
válasz zoli03 #20192 üzenetére
Az ízről mit lehet beszélni 5-6 szónál többet? De komolyan.
Megnéztem ezt (ha már a Zipfer az egyik kedvenc osztrák nagyüzemi sörgyáram).
Kigyűjtöttem az illatról és ízről elhangzott jelzőket:
édes, erőteljes illat
nem rossz, savanyú, keserű
kicsit finomabb
elég száraz
valami érdekes de nem bántó
édeskés, citrusosHát nem mondanám, hogy sokkal különb, mint a Robi
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Megnéztem az APA tesztjét is (3 sör), ő is bevezető dumával kezd egyébként, és maga az ízteszt az 5 percből max 1.5 perc. És továbbra sem látom, hogy olyan sokkal többet lehet mondani az ízről a savanyú, keserű, citrusos, vonalnál.
Konkrétan ebben ezek hangzanak el:
Soproni
ez még durvább
karakteres, fűszeres, citrusosPécsi
nem rossz, egész jó
fura, fűszeres, keserűFirst
mézes, gyümölcsös, virágos, furaDive ever, work never.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest