Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    válasz Dagidög #5023 üzenetére

    Persze. Úgy kezdődik a kalibrálás, hogy ki kell nyomozni milyen panel és milyen háttérvilágítás van az alanyban, majd ennek a típusához választani egy megfelelő korrekciós profilt kalibrálás előtt. Ez lesz a referenciája a kalibrátornak, amihez képest lehet viszonyítani a mérést. Ez olyan mint mondjuk a hőmérséklet mérés ahol a skálát gyártáskor jó esetben bekalibrálják (de ha már Prohardveren vagyunk, akkor ilyen a CPU hőmérséklet is, amit elvileg szintén kalibrálni kéne külső eszközzel és elmenteni ezt az offset-et, mert amit a szenzor mutat alapból annak nem biztos, hogy sok köze van a valósághoz). Vagy igazából bármilyen mérőeszköz esetén szükség van hitelesítésre és időnkénti újrakonfirmálásra, főleg digitális mérőeszközöknél.
    Monitornál meg ugye fénymérés van, ami egy dimenzióval komplexebb dolog és ezek az olcsó kalibrátorok RGB színcsatornákat mérnek digitálisan, így ők csak szubjektív mérésre alkalmasak (gyártási szórás, nincs két egyforma minőségű eszköz, stb) amit el kell helyezni a színtérben egy referenciához képest.
    Ez a referencia a korrekciós fájl, ami a monitor várható színképe és a kalibrátor által mért értékeket hozza közös nevezőre.
    Itt azt kell látni, hogy mind a monitor, mind a kalibrátor mutat némi minőségi szórást, ezért ideálisan párban kellene bemérni őket spektrofotométerrel. Ekkor lehet kiküszöbölni a gyártási szórást.
    Ha egy általános profilt választunk ("gyári" generic, vagy másik szoftverből betallózott, vagy mások által készített), akkor ott játszik némi pontatlanság, ami a mi eszközeink és a profil készítésekor használt eszközök minőségi különbsége lesz elvileg. Nemtom a generic profilok azok egy kiátlagolt ideális eszközre készültek-e és adhat egy jó kiindulási alapot olyan "jóvanazúgy" alapon, avagy IS szabvánnyal. Vagy ezek is egy valós eszközre lettek elkészítve és akkor a szórás nincs kiátlagolva, aztán történhet bármi ha a mi eszközünk színképe meg olyan távol áll a profil alapjául szolgáló képernyőtől, mint Makó Jeruzsálemtől. Gyanítom ekkor keletkeznek pl. magentába húzó fehérek. :)

    A legideálisabb ha van kéznél spektrofotométer (valószínűtlen) és lehet készíteni saját profilt.
    A második legideálisabb, ha vki más ezt elkészítette ugyanilyen típusú eszközökre, és akkor azt betölteni. Ekkor persze lehet egy kis szórás, de olyan nagyon nem lehet mellélőni, mert legalább a technológia az garantáltan megegyezik. A nem ideális eset, amikor nincs ilyen profil, és vmi generic korrekciót kéne választani, ami meg vagy jó lesz vagy nem. Eltérő fénydiódák eltérő színképet adhatnak, és eltérő technológiájú panelek eltérő eredményt.
    Pl. egy TN+film teljesen máshogy viselkedik, mint egy IPS. Elég csak ránézni a feketére, ami az egyiken szinte nem is létezik. A másikon se igazán egy OLED-hez képest. Aztán a háttérvilágítás minősége ugyanez. Öregedéssel meg még változik is. Egy kalibrátornak meg tudni kéne mivel van dolga - egy referencia -, mert nagyon el tudja húzni az eredményt, ha szar a korrekció.
    Lásd a kollégánál feljebb! :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák