Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    Tanulmányok tanulmánya: Cleave és Yudkin féle elméletet vizsgálja a Keys-i modellel ellentétben.
    Ugye Keys-t ismerjük, erre alapszik az összes jelenlegi hivatalos étrendi ajánlás, lényege, hogy az egész szervezetet érinti betegségek okozója a túlzott zsírbevitel, ezért azt csökkenteni kell, a szénhidrátbevitel növelésével. Ugye ahogy korábban említettem, a szénhidrát - szájhigiéniás problémák összefüggés gyakorlatilag tényként kezelhető (és annak is kezeli az orvostudomány), ebbe az elméletbe ez úgy illik bele, hogy az egy szükségszerű helyi probléma, amit helyileg kell kezelni és nincs összefüggés az egész szervezetet érintő betegségekkel.

    Cleave-Yudkin féle elmélet ezzel ellentétben azt mondja, hogy az a szénhidrát probléma ami a szájhigiéniás betegségeket okozza, ugyancsak okozója a teljes szervezetet érintő problémáknak is. Csak utóbbiak kialakulásának (észlelhetőségének) hosszabb az ideje, ezért nehezebb az összefüggést kimutatni. (félreértések elkerülése végett, nem azt állítja, hogy a fogproblémák okozzák az egész szervezetet érintő betegségeket, hanem hogy a kettőnek közös a gyökere, csak az egyik hamarabb megmutatkozik).

    Konklúziójuk: "The emerging trial results favor Cleave-Yudkin’s hypothesis and may affect preventive approaches for dental and systemic diseases."

    Linken elérhető a teljes tanulmány is, csak nem tiszta forrásból, szóval nem akarom ide közvetlenül belinkelni.

Új hozzászólás Aktív témák