Új hozzászólás Aktív témák

  • Arpee78

    senior tag

    válasz BurgBurg #1555 üzenetére

    Valamiért pedig beleteszik:

    5.3.4. A nyerskolbász gyártás adalékanyagai

    A nyerskolbász gyártáshoz korábban nitrátot és konyhasót használtak, újabban a nitrát gyakorlatilag kiszorult és nitrites sókeveréket használnak. A nitrites sókeverék használata révén a kezdeti nitritkoncentráció általában 120- 150 mg/kg-ot tesz ki.

    A starterkultúrák szénhidrátokból képeznek tejsavat, amely biztosítja a szükséges pH-értékcsökkenést. A szénhidrátok attól függően, hogy mennyire egyszerűek vagy összetettek, gyorsabban vagy lassabban bomlanak el, így bizonyos mértékig szabályozható a nyerskolbászok gyártása során a pH-értékcsökkenés sebessége. Minél egyszerűbb a cukor, annál gyorsabban és minél összetettebb a cukor, annál lassabban megy végbe a bomlás és pH-értékcsökkenés. A leggyorsabban a szőlőcukor bomlása megy végbe, ennél lassabban a szacharóz ( kristálycukor ), még lassabban a laktóz lebomlása.

    A starterkultúrák általában lactobacillus-ok színtenyészetei vagy lactobacillus-ok és micrococcus-ok kevert tenyészetéből állnak. A lactobacillus-ok ( tejsavbaktériumok ) feladata, hogy a pasztához adott szénhidrátból tejsavat képezzenek, lehetőség szerint minél gyorsabban. Ez a tejsav biztosítja egyrészt a nemkívánatos baktériumok gátlását, másrészt ez alakítja ki a termék megfelelő állományát ( szeletelhetőségét ).

Új hozzászólás Aktív témák