Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Melorin #1508 üzenetére

    Ez erősen vitattot témakör, és függ az édesítőktől is, illetve valószínűleg egyéntől is. Bizonyos kutatások bizonyos édesítőkkel kapcsolatban azt találták, hogy bár nem tartalmaznak ch-t, de inzulinválaszt váltottak ki alanyokból. Mások nem tudták ezt alátámasztani.
    Én azt gondolom (de nem tudom alátámasztani), hogy valószínűleg a szervezet alkalmazkodik. Eleinte reflexszerűen édes íz -> inzulinválasz, de idővel rájön, hogy az édes íz nem (feltétlen) jelent ch-t, és így nem lesz automatikus inzulinválasz.

    Arra érdemes figyelni, hogy nem jó bármi ami "édesítő" néven van címkézve. Pl. Xilitnek magas a ch tartalma. Eritrit jó (csak mellékíze van), Stevia jó (csak mellékíze van és meg kell nézni, mert porított formában lehet tartalmaz ch-t is adalékanyagként), éttermekben / cukrázdákban használt "pötyi" ugyancsak jó (mi nagyrészt ezt használjuk). Feldolgozott élelmiszerekben nagyrészt ez utóbbi, vagy aceszulfam-k van, azzal sincs gond ilyen téren. Utóbbi időben terjed a stevia (legtöbb termék szerintem borzalmas), viszont léteznek nyírfacukor/xilittel édesített dolgok is, azt értelemszerűen kerülni kell.

    Amit mások tapasztalatából tudok, hogy van aki próbálkozott vércukor méréssel édesítőkkel kapcsolatban, és azt tapasztalta, hogy van reakció. Van aki meg nem tapasztalt reakciót.

    Magammal kapcsolatban azt tudom, hogy próbáltam kávé + 1 "pötyi" kombót kimérni, arra nekem nem reagált a vércukrom.
    Saját tapasztalat 2: én úgy fogytam 20 kilót 9 hónap alatt, hogy az első ~3-4 hónapot leszámítva napi szinten ettem relatív sok édesítőt. De ahogy írtam ez lehet egyénfüggő is.

    Egyébként léteznek olyan ásványvízek is (bár nem tudom Mo-n mennyire gyakoriak, direkt nem kerestem még őket külföldön volt szerencsém hozzájuk véletlenül), ami egyáltalán nem tartalmaz édesítőt, csak aromákat és így van ízük (szerintem borzalmasak, de egyénfüggő lehet :) ).

    Amúgy hosszú távon, ha nem csak a fogyás hanem az egészséges életmód a fontos érdemes elgondolkozni azon, hogy mennyire jó az, hogy az étel / ital, mint élvezeti cikk jelenik meg az ember életében. Hogy miért van az, hogy az ember az ételtől / italtól várja el, hogy "jól érezze magát", hogy "ne legyen unalmas", ahelyett hogy ezek egyszerű tápanyagként szolgálnának. De ennek ketohoz nincs köze :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák