Új hozzászólás Aktív témák

  • G_Gaabor

    tag

    Pár tapasztalat esküvőn történő fotózásról egy amatőrtől.

    Pár hónapja valaki megkérdezte, hogy mit, hogyan, milyen beállításokkal fotózzon esküvőt, mert baráti alapon felkérték. Volt aki azt tanácsolta, mondja vissza mivel nincs kellő tudása hozzá és nagy a felelősség is.
    Van amikor tényleg nem lehet kihátrálni, illetve nagyobb sértődés van abból, ha nem válalsz el egy ilyen “munkát”. Idézőjelben írtam, mert végül is nekem inkább tanulás volt annak ellenére, hogy nem készülök erre a pályára. Sajnos akik felkérnek egy barátot/havert az esküvő megörökítésére, sokszor nincsenek is tisztában a fotós felelősségével. Ilyenkor tényleg az kell, amit itt mások is leírtak: korrektűl elmondani, hogy az ember és a felszerelése mire képes, mit várhatnak tőle és hogy azzal szemben egy hivatásos esküvői fotós mit tudna nyújtani.
    A pár, akik felkértek, ahol lehetett ott próbálta megfogni a pénzt, többek közt a fotózáson is a tanácsom ellenére. Többszöri beszélgetés után úgy vállaltam el, hogy én csak másod/harmad fotós leszek, hogy legyen egy olyan aki főleg a ceremóniákat (a legfontosabb mozzanatokat) végig fényképezi, akinek több tapasztalata van. Nekem első sorban a násznép megörökítése volt a feladatom, plusz amiről jónak láttam. Két dolog miatt nem válaltam szívesen. Első a tapasztalat hiánya, az események, beállítások menetének nem vagy alig ismerete, második pedig a kevés és belépő szintű felszerelés.
    Első a “kreatív” fotózás volt, elkísértem őket én is. Először színházban, aztán egy parkban. Akkor már kezdett bennem a zabszem gyűlni, mikor a fő fotós egy 18-200-s zoommal és SB400 vakuval csinált végig mindent. Nem kicsinylem le, de valahogy mást képzeltem el a kreatív fotózásról (minimum vakuval derítést és nem telibe vakuzást). A fotós által beállított pózokat próbáltam más szemszögből megörökíteni, sokszor csak annyival kiegészítve, hogy nézzenek felém. Későbbi beszélgetés alkalmával mesélte az illető, hogy egy feltöltéssel végig fotóz egy esküvőt ezzel a vakuval, a gép az most kölcsön van neki. A polgárira nem mentem be, nem igazán lett volna hely nekem, és hát ott volt a hivatalos fotós. A templomban aztán vettem a bátorságot és a szertartás egyes mozzanatairól is készítettem képeket. Ezekről később derült ki, hogy jól tettem mert az összes kép amit a másik fotós készített mintha barlangban készültek volna, egy sötét lyukban a vaku nem megfelelő használata miatt, holott volt elegendő fény a háttér kiexponálásához. Az itt olvasottak, meg hát egy korábbi tapasztalat (rokon esküvője) alapján 35/1.8-as objektívet raktam a D3100-ra, plusz ott volt fent a vaku derítésre. Készítettem vakuval is és vaku nélkül is képeket. A lakodalmat is ezzel a felállással fotóztam végig, mondván a hivatalos fotós, aki szintén baráti alapon volt, használ zoom-t ha kell.
    Ami nagyon fontos, hogy aki ilyen mukát elvállal, nagyon ismerje a saját felszerelését, annak és saját magának a képességeit. Ha valaki ebből szeretne megélni, akkor nagyon sokat kell neki másodfotósként tanulnia, és ha már biztosan dolgozik, akkor pénzt kérnie. Továbbá nagy hangsúlyt kell fektetni az utólagos kidolgozásra. Az én esetemben RAW-ba készítettem minden képet szemben a hivatalos fotóssal aki az ifjú párnak a gépből kiesett jpg képeket adta oda, a fent vázolt hatásokkal, még a ferdeségeket sem korrigálva.
    Ezt a topicot hasznosnak tartom, nagyon jó leírások vannak benne. Szerintem nem gond, ha valaki itt kér tanácsot, amennyiben már az alapokkal, a gép kezelésével, vakuhasználattal tisztában van.

    Az, hogy a topicnak “Esküvőfotózás kezdőknek” a címe nem azt jelenti, hogy itt tanítják meg fényképezni. Ehhez igenis egy alaptudással rendelkeznie kell a kérdezőnek vagy az olvasónak. Több hozzászólásban is összeszedték már, hogy milyen felszerelések kellenek, valamint lehetőség szerint mindenből legyen tartalék. Én végig attól féltem, hogy majd most mond csütörtököt valami. Szerencsém volt, végig bírta minden. Nagyon fontos volt az utómunka is, sok képet még a jpg-kből is meg lehetett menteni.

Új hozzászólás Aktív témák