Új hozzászólás Aktív témák

  • hegefe

    csendes tag

    válasz csiga8 #3906 üzenetére

    Ha nincs kapacitás mérés mindegy a sorrend. A frissítést a teljes kisütés azonnali töltés adja.
    Lényeges, hogy teljes 10.5V-ot minél jobban megközelítő kisütés legyen, ne csak részkisütés. A töltő áram meg a névleges kapacitás max. 5%-a lehet (nem a szokásos 10%) a töltés kezdeti szakaszában, mert a teljesen merült kevésbé szulfátosodott akku sem vesz fel károsodás nélkül nagyobb áramot a töltés elején. Meg a vízbontási határ fölötti töltéskor - aminek elérése kívánatos ilyenkor - is kíméletesebb az 5%.

    Előnyös lehet még, hogy 5%-os töltő árammal a hagyományos - nem feszültségkorlátos - akkutöltők is használhatóak. A töltési idő max. 12-13 óra lehet a végfeszültséget nem ellenőrizve.
    (Jobb persze egy kicsivel a gázképződési határ fölé engedni miközben a feszültséget méregetjük.) Majd a töltést IUu karakterisztikás töltővel célszerű befejezni, hogy legyen a töltés végén 13.6V-1A csepptöltéses szakasz is. (Csak a teljes töltés biztos ami biztos elérése alpon.)

    Ha meg "hagyományos" impulzus töltőnk van, akkor már szinte Forexes szulfátoldást végzünk. Ilyenkor mehet a max töltőfesz 15V-ig (AGM 16V).

    Mindezek vonatkoznak a teljesen gondozásmentes, szivárgásmentesen zárt akkukra is a 'túlnyomás lyuk dugó'-jának eltávolítása után.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák