Új hozzászólás Aktív témák

  • tbs

    addikt

    válasz gypedro #3037 üzenetére

    Raid5 -> processzor- és i/o sávszél faló. Ilyen gépen felejtős. (Egyébként is, eljárt fölötte az idő.) Raid10-et nem támogat a szoftver..? Ha nem, akkor 4 vinyóból építs egy raid01-et, bár így a Raid5-höz képest buksz ~30% helyet, de legalább gyors lesz. ;)

    KTompi: :K Raid5 CSAK hw kontrollerrel járható normálisan. Viszont ha kiesik egy diszk a saját "könyvelése" felzabálja az i/o-t, rohadt lassú lesz.

    Naakkor, Raid5.
    Az ember gyereke épít egy Raid5-öt. 3 diszk minimum, többnyire 1 időben vásárolt. Hajtja őket, a Raid5 körbekörbe ecc-ket szór a vinyóra a másik kettőről. Oké, ez még halványan elmegy, de már itt is 3x-os az 1 vinyóhoz képesti sávszéligény, és JÓVAL többet ír, mint a fájl. (ECC-k körbekörbe!) Kiesik egy diszk. Nem gond, ecc-kből összrakható a kiesett diszk infója, olvasáskor nincs is gond. Viszont ha vki ráír egy Raid5-re, akkor cumi. Úgy kell az ecc-ket számolnia és rögzítenie, mintha ott lenne a 3. lemez is. Ez duplaannyi(!) írás, mint normál esetben. Az i/o sávszél 4x-es lesz (2diszk megy csak). Tehát a diszkek őrülten próbálják utólérni magukat. Rossz esetben egykorú diszkek esetén ilyenkor, a megnövekedett terhelés hatására szoktak szétesni az 5ös raid diszkek apró darabokra...

    Raid5 ellenes vagyok. Ekkora lemezeknél NEM indokolt a használata. IDE és SATA felületen pedig pláne. Sata2 még csakcsak, de ott is független vezérlőkre illik a tömb elemeit rakni, PCI-E sávszéllel. Legalább... ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák