Új hozzászólás Aktív témák

  • DM-Fan

    nagyúr

    Csak okulásképpen, fogyasztóvédelem honlapja, itt a lényeg:

    "A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a terméket 15 napon belül, aránytalan kényelmetlenség okozása nélkül kijavítsa. E 15 napos határidő nem értelmezendő szorosan, indokolt esetben több időt is igénybe vehet a javítás. A bírói gyakorlat mind a kicserélés, mind az elállás iránti igényt - kijavítható hibánál - általában abban az esetben tekinti alaposnak, ha a hiba gyakran ismétlődik, a javítások ellenére hosszabb időn keresztül fennáll, vagyis a sorozatos javítás sikertelennek bizonyul, és így a jogosultnak huzamosabb időn keresztül kényelmetlenséget, időveszteséget okoz.

    Amennyiben a forgalmazó elzárkózik a jótállásból eredő kötelezettségei elől, eljárás lefolytatása végett forduljon a lakóhelye szerint illetékes békéltető testülethez, illetve az illetékességgel rendelkező regionális fogyasztóvédelmi felügyelőséghez."

    Illetve egy idei origo-s cikk ide vágó része:

    "Ugyanakkor a fogyasztóvédelmi jogszabály ezen túlmenően már rendkívül megengedő: csupán azt írja elő, hogy törekedni kell a 15 napon belüli javításra, de ha ez mégsem sikerül, akkor sem éri semmilyen retorzió a gyártót vagy a forgalmazót. Egyes gyártók Magyarországon, mások valamelyik szomszédos országban végeztetik a javításokat, ez utóbbi csak azért hátrányos, mert a laptop oda- és visszaszállítása (ami amúgy a forgalmazó költségére történik) is növeli a szervizelés idejét néhány nappal.

    Túlságosan elhúzódó javítás esetén a vásárló kérheti a laptop cseréjét, ha pedig ez nem oldható meg, visszakérheti a vételárát. Ugyanakkor nincs sok fegyver a vásárló kezében, ha nem sikerül megegyezni a bolttal vagy a gyártóval. Meg lehet próbálkozni azzal, hogy békéltető testület elé viszik az ügyet, de egy ilyen tanács csupán segédkezhet a felek közti megállapodásban, senkit nem kötelezhet semmire. Végső esetben polgári peres úton követelhető a készülék vételára, de ezt jelentős költségei miatt tényleg csak legvégül érdemes választani."

    Ennyit arról, hogy mennyire van joga/értelme az embernek asztalt verni a 15 napos javítási idő elteltével. Pontosan ugyanezt írtam/írtuk végig.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Új hozzászólás Aktív témák