Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • crey

    MODERÁTOR

    válasz #31733248 #76194 üzenetére

    Több összetevős a történet ennél.

    A devizahitelezés csak egy lépcső volt, de még 2013-14 körül is vállalható volt az ingatlan piac árszínvonala. A crach ezután jött, az alacsony építési ÁFA, az alacsonyan tartott alapkamat arra sarkallta a befektetőket, hogy pénzpiaci termékek helyet ingatlanba fektessenek.

    A budapesti belvárosban a külföldi befektetők kezdtek el versengeni a helyiekkel, kihasználva az AirBnb lázat, ezzel kifelé szorítva a peremkerületekbe a helyi erőket. A CSOK és a CSOK2 pedig az egésznek adott egy ordas nagy maflást még, ha nem lett volna már ez is elég. Gyakorlatilag amint bejelentették, látni lehetett ahogy 10 millióval megugrik az összes újépítésű lakás ára, amit követett a használt is rövid időn belül. Tudom hogy szar vagyok, hogy nincs még gyerekem, ezt megmondta már a nemzet bajsza is - de nem azért fogunk gyereket vállalni, mert CSOK, hanem azért mert szeretnénk, akkor amikor mi szeretnénk és annyit amennyit mi szeretnénk.

    A Homoktövis lakóparkban ahol most élek (és szeretnék is a jövőben) egy 55 m2-es tégla építésű, 1+2 félszobás, 8 lakásos társasházban bútorozott/gépesített lakást lehetett venni 18-20 millió körül 2014-ben (ekkor volt 8 éves). Ma ugyan ez az ingatlan legalább 45-ért menne el a piacon (és napokon belül).
    Káposztásmegyer II lakótelepen 50-60 m2 közötti panel lakások pörögnek 30-33 körül, a nagyobbak súrolják a 40-et.

    Jelenleg azt gondolom, hogy fog valamikor pukkanni az ingatlan lufi, de szignifikáns beszakadást nem várok az ingatlan áraknál. 20%-ot, nagyon maximum. Ez annak lesz óriási pofon, aki aláírta a hosszú távú hitelt sok-sok-sok tizenmillióról, és adott pillanatban a lakása értéke meg sem fogja közelíteni a még a felvett tőketartozás mértékét.

    Nem lenne ellenemre a befektető / albérlő modell, mert ha őszinte akarok lenni, én teljesen jól elvagyok így is, nem vágom magam földhöz, ha soha nem lesz saját lakásom, mert mobilisabbá tesz. Az is igaz, hogy Budapesten ha van ingatlanod, azt még bármikor fel tudod használni akár hosszú távú kiadásra is.

    Viszont a nyugati modellhez normális bérlakás program kellene, és nem kellene hagyni, hogy az albérlőket kizsigerlhessék, ellehetetlenítsék. Ezt vagy úgy lehet megtenni, ha a Fővárosi önkormányzat rendelkezne a lakásvagyonnal, ahogy Berlin (nem fog), vagy államilag szabályozzuk az albérlet piacot, szigorítjuk az albérletbe adás feltételeit, védjük a bérlőt, ami viszont a lassítani fogja egyből az albérlet piacot, és a befektetői lázat is megtörné azonnal.

    [ Szerkesztve ]

    Sarcasm: just one of the many services I offer.

Új hozzászólás Aktív témák