Új hozzászólás Aktív témák

  • MaCS_70

    Topikgazda

    válasz Vasti74 #61627 üzenetére

    Egészen hátborzongató, hogy milyen minőségi szórás van szakértelem és szolgáltatások terén. Rettenetes.

    Még egy példa, az egészen közeli múltból:

    Lakásfelújítás egy barátnál. Annyit erőlködtem, hogy belementek az Ethernet-hálózatba. (Onnan indultunk, hogy az 2022-ben már tök felesleges, minden informatikus a wifit ajánlja...)

    Villanyszerelő: persze, nem gond, értünk hozzá.

    1. kör: falhoronymarás. Szerintem szélesebben kéne vésni, mert nem fog elférni a plusz cső az UTP-nek. Szerintük ha 2,5-es helyett 3,2 mm-es csövet tesznek be, akkor simán elfér az MBCU-k mellett. Szerintem külön csőben menjen. Szerintük plusz 500e Ft-ért mehet külön csőben, bár nem lesz annak közös csőben sem semmi baja.

    2. kör: kábelezés. Ők hozzák az anyagot, mert ők a saját kedvenc boltjukban nagyon kedvezményesen vásárolnak. Oké, de Cat6 RÉZ kábel kell (bár a Cat6 elvben eleve csak réz lehetne...). Beállítanak 305 méter CCA kábellel. Amiről mellesleg kiderül, hogy majdnem annyiért számláznák tovább, mint rendes helyen a réz ára. Az utolsó másodpercben sikerül megállítani a szerelőt abban, hogy felbontsa a gyárilag lefóliázott tekercset. Anyázás után megállapodunk abban, hogy azt így visszaveszi tőlük a nagyker, mi meg veszünk gyorsan 200 méter réz kábelt boltban, mivel ennyi kell, és igen, lehet méretre is venni. Így lesz a 305 méter szar 51e Ft helyett 200 méter minőségi kábel 46e Ft-ért.

    3. kör: bekötés. Ők értenek hozzá. Szerszám nem kell, mert szerszám nélkül köthető Sednákat építenek be. Színkód természetesen a szerelvényen, nem lehet elrontani. De azért jó, ha kölcsönadom a tesztert. Probléma: a teszter szerint minden jó, a bedugott notebook mégsem csatlakozik két helyen. Gyanús, hogy az a két aljat érintett, ahol az öreg szaki dolgozott. Hát, ő nem lát jól, és a kék/zöld és a barna/sárga is olyan könnyen összetéveszthető, különösen, ha valaki felülbírálja a silabuszt, és eleve Zf-Z, Kf-K sorrendben fűz, mert az úgy logikus. Az odaadott teszterem meg olyan, hogy a fejegységen mindig kigyullad a tesztelt szál LED-je, a hibát csak a záróegység mutatja. Hülyeség, de ez van, nekik meg fel sem tűnt, hogy a záróegységen is futnak a fények.

    És ez a társaság a Facebook-oldalán és a szórólapjain is vállalja számítógépes hálózatok vezetékezését. Állítólag van is hozzá emberük, csak azon a héten úgy jött ki a brigádrend, hogy az illető éppen a másik helyszínen dolgozott. De tesztert ő sem használ (nincs), mert egy preparált UTP-kábelen mérnek szakadást.

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák