Hirdetés
- Assetto Corsa Competizione
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- PlayStation 5
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Call of Duty: Black Ops 6
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Konzolokról KULTURÁLT módon
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
Nehéz megfogalmazni a problémámat, és lehet, hogy egyedül is vagyok vele. De még az is lehet, hogy akad itt szakértő akiről nem is tudtuk.
Szóval van a galamb. Mint rendszertani család. A többség ebből a sötétes színes tollú fajtákat ismeri, mint a házigalamb, vagy parlagi galamb. Kevesebb helyen még jellemző a balkáni gerle, ami világosszürke, nyakán feketés éles határvonalú félgyűrűvel. Előbbi nagyobb testű, bumfordi, utóbbi kisebb, kecsesebb, esztétikusabb.
Namost a 80-as 90-es években azt tapasztaltam, hogy míg kishazámban Starjánban jellemzően a balkáni gerle volt jelen, nem kiemelkedő létszámban, de észrevehetően, és jelenlétük pont annyira volt észrevehető/észrevehetetlen, hogy az egyedszám és az életmód miatt tökéletesen megéltek a városban, de nem feltűnően. Mindeközben Bpesten járva folyamatosan elhízott, nagytestű, sokszor beteg, csúnya parlagi galambbal találkoztam, csoportokba verődve, nagy létszámban, egyes helyeket ellepve.
Örültem is, hogy nálunk nem ez a városi csúnya fajta van, hanem a szebbik.Erre kb. 1-2 éve vettem észre, hogy Starjánban is eltűntek a balkánik, miközben egyre több parlagi jelent meg, és a korábbi szép, kecses, kis létszámú állományt felváltották a repülő patkányok. És már itt is a beteg, elhízott, nagytestű, csoportokba verődött parlagik lepik el a tereket.
Nemrég pedig megfigyeltem, hogy tonnaszámra szórják ki nekik emberek a magot, ételt, miegymást, ezek meg százával falják be az erőfeszítés nélkül megszerezhető ételt. Hát persze, hogy úgy szaporodnak, ahogy még sosem. Jelenlétükkel kiszorították a balkáni gerlét, és most már utóbbit nem is látni sajnos a környéken. Pedig azok nem szorultak az etetésre, nem is nagyon szoktak rá az ingyenkajára, nem verődtek tömegbe egy helyen. Persze nem is repdestek százával a szaladgáló gyerekek feje fölött 2 centivel felkavarva a saját szarukat, mert félénkebbek voltak, de hát hagy örüljön a gyerek, etessük ezeket a sötét színűeket amik idejönnek.Közismert tény, hogy a parlagi galamb épületeken fészkel, és arrafelé szarik össze mindent, érdekes mód a fákon fészkelő balkánik esetében nem is lehetett látni galambszart. Abba nem megyek bele, hogy mi is a probléma a galambszar tömeges megjelenésével a házak közt, közterületeken. [link]
Mindenesetre az egyszerű emberek ész nélküli tevékenysége egy kellemes jelenséget undorító állapottá változtatott itt is, ahol eddig még nem volt jellemző. [link]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Tim82
félisten
válasz BlacKSouL #48205 üzenetére
Nem mintha a balkáni gerle nem 19-20. században bejött, szintén invazív faj lenne.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
válasz fokukac #48208 üzenetére
Amúgy a Bleki által ugye élből csepült Budapesten megfér egymás mellett a balkáni gerle meg a galamb. Legalábbis Franzstadtban.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
BlacKSouL
addikt
Más életmód, más hatások. Van aki magának gyűjtögeti az ennivalót, és szinte észrevétlenül beleolvad a környezetébe, van aki meg csak szaporodik és feleszi az egyesek által csak úgy elészórt segélyt aztán meg tőle hangos és vele van tele az utca..
Budapestet példának hoztam, ott fordultam meg gyakrabban ahol a jelenséggel találkoztam akkoriban, amikor itt még nem volt jellemző. Annyira nem volt más mint a balkáni, hogy amikor néha 1-1 tenyésztett galamb leszállt az erkélyen megpihenni, gyűrűtől függetlenül is messziről látni lehetett, hogy nem helyi. Most meg szó szerint egyetlen darab balkánit nem látok, csak ezeket a tömeges sötéteket. Amazoknak amúgy kiszórhattak bármit az utcára, mind a verebek ették fel. Ezek meg...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Tim82
félisten
válasz BlacKSouL #48212 üzenetére
Kezd az a halovány érzésem lenni, hogy lópikulát, azt van szó az ornitológiáról.
-
BlacKSouL
addikt
Érdekes analógia, mi? Kiderül, hogy olyan sokban nem is különböznek az emberi társadalmi viszonyok az állati közösségektől.
Amúgy valóban a galambokról akartam értekezni. Tehát akkor ezek szerint normális dolog az, hogy az eddigi néhány száz egyedből álló csoportot felváltja egy mesterségesen túletetett, szemmel láthatóan betegeskedő, agresszívebb, kevésbé távolságtartó gyors szaporodású több ezres csoport? Mert akkor nem agyalok rajta, hagyom a francba, és elkönyvelem, hogy valami megint rosszabb lett, mint volt. Legfeljebb rugdosom őket, ha b.sznak odébbsétálni mikor reggel sietnék munkába.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
ToBeY
nagyúr
Elég komoly kis esőzés alakult ki itt nálunk.Amitől ilyen frankó trópusi klíma lett egyből.
-
NoLF
veterán
válasz BlacKSouL #48220 üzenetére
huh jo hogy mondod, mar alig varom hogy atelhessek egy rendes otthoni vihart, dorgessel, villamlassal, szellel es minden joval ha mindezt a balcsin elnem at, az maga lenne a gyonyor.
es vegeztem a meloval, aug 19ig mindenki bekaphatja
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
-
NoLF
veterán
válasz Tothgera30 #48222 üzenetére
Na ja, nemtom hogy s mint, de gyerekkorom ota imadom a viharokat
-
Tim82
félisten
válasz Tothgera30 #48222 üzenetére
Ne aggódj, este biztosan elér hozzátok is.
-
-
nagyúr
válasz szőröscica #48236 üzenetére
Még nem láttam. Azt mondja, hogy pár helyen lejött a festék...
Komolyan mondom, ezzel a kocsival csak a baj van.
Már az első héten leszarta egy tengerparti sirály, úgy, hogy felmarta a festéket. Aztán betört a szélvédő, mert ráesett valami, most meg ez.
Ráadásul a b. nejem kétszer annyit használja, mint én.Kénytelen leszek venni magamnak egy másikat.
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
Tothgera30
Ármester
-
NoLF
veterán
válasz Tothgera30 #48238 üzenetére
szerintem kavicsfelverodessel is ugyanugy megy, vagy ez az auto valami kiemelt torodest igenyel? no offense
-
Winner_hun
titán
válasz Winner_hun #48057 üzenetére
No ma be lett üzemelve. Működik.
Alpine CDE 173BT lett.
Kell majd hozzá egy mikrofon hogy menjen bluetooth-szal a telefonálás menet közben. BT-n keresztül megy a navigáció is, de ha az megy akkor a rádiónak lőttek. A kettőt vajon össze lehet hangolni hogyha a navigáció magyaráz akkor elhalkuljon a rádió? Igo szülinapp.► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
EQMontoya
veterán
válasz Winner_hun #48242 üzenetére
Nem nyert, ilyet csak a fejegységbe integrált navik tudnak. Nem véletlenül kerülnek annyiba, amennyibe.
Tothgera30: az se rossz, bár nekem a 370Z jobban tetszik.
Same rules apply!
-
EQMontoya
veterán
válasz szőröscica #48245 üzenetére
A 350Z ligájában már játszik az S2000, a Z3M, Z4M és a Boxster is, ebből már nem biztos, hogy a Z-t venném.
Nekem a 350Z formája valahogy nem tűnik annyira eltaláltnak (nem csúnya, félreértés ne essék), a 370Z valahogy jobban mutat.[ Szerkesztve ]
Same rules apply!
-
Tothgera30
Ármester
válasz EQMontoya #48244 üzenetére
A 70Z túl csajos, harsány, tucatmodell, cicaszemű Celica jelleg. Az elődje erőteljesebb, puritánabb, minden szempotból a vezetési élményre összepontosít, aki kikeni a gumit az aszfaltra, egyszóval nekem nagyon bejön, és az S2000/Z4/Z3/stb. labdába sem rúghat.
"A pokol nem hely, hanem állapot"
-
szőröscica
addikt
válasz Tothgera30 #48248 üzenetére
Pedig azért egy elsőgenerációs z4 is erősen vonzó jármű. Z3 és S2000 irányban én sem gondolkodnék, és a Porschét sem érzem hozzám illőnek, ellenben 3X0z barátainkkal.
-
EQMontoya
veterán
válasz Tothgera30 #48248 üzenetére
Ez kicsit mellément. A 70Z rövidebb és könnyebb, vezetési élményben a legtöbbek (pl. Karotta(!) ) szerint többet adó gép lett, mint az elődje. Csajos tucatmodellnek pedig végképp nem neveznék valamit, ami 300+ ló, és hátul hajt.
Ha pedig puritánságot keresel, akkor nem tudom, miért dobnád ki a játékból pont az S2000-et, ami röpke 250(!) kilóval könnyebb (bár ha a nyitható tetőshöz hasonlítjuk, akkor 300-zal), nincs benne még menetstabilizáló sem, stb.
A 350Z-ben a motor egy nagyon jó pont, de a másfél tonna szerintem kicsit sok. Kiváló hétköznapi sportautó, ami pályán is megállja a helyét, de pont az általad említett kategóriában kap ki az S2000-től pl.
Same rules apply!
Új hozzászólás Aktív témák
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest