Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
edeleny
őstag
válasz molnartibor #56592 üzenetére
2021-ben ujjítottam, mindent.
A szerelő ismerőssel bementünk Miskolcra az egyik Bótba
Mondtuk, hogy milyen kazán kell, adták, meg minden hozzávaló.Kaptunk a füstgázelvezetéshez: Kémény kilépőt az a fekete szépség, ami rajta volt az előző képen, tetőáttörést, tisztító idomot, egyenes idomot.
Kb mint a legót kellett összepakolni, mikor fent volt a kazán a helyén.
A tetőbe lyuk készítéssel együtt nem volt fél óra.
Mikor jött a kéményellenőr, mutattam neki, mondtam, hogy az egész 80 cm, fel se ment megnézni. Nagyon nem is tudom mit tudott volna nézni rajta, mert a tisztító idom, már nem fért bele.
De nekem cső a csőben van.
Az iszapleválasztó, meg lentre került a visszatérő ágba, két hollandi egy 26-os henco csőbe.Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
hzsolee
őstag
válasz Blamazs #56600 üzenetére
Most válaszolt egy illető a kérdésemre aki a yt-on a 600w os verzió beüzemelését mutatta be. Ezek után már nem kérdés, hogy esélyem sincs megfelelő inverter nélkül...
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
jdeutsch
tag
válasz hzsolee #56603 üzenetére
Na én pontosan ettől tartottam, ezt tapasztaltam a szomszédban, mint ahogy korábban írtam is.
Számunkra marad mint alternatíva a Tigo TS4-A-O-700 optimizer , de az még most "akciósan" is duplájába kerül a Huaweinek, így részemről nem aktuális. A huawei ára vonzó ha azért beszerezhető lesz egyszer akkor talán belevágok, - mert az is hosszútávu megtérülést vetít előre,- de a jelenlegi TIGO 16 E Ft,-os ár a végtelenbe mutat.
Cseheknél van viszonylag baráti áron.: Kb 11 E Ft,-ért
https://sun.store/en/offer/2NxKraeg?gclid=Cj0KCQiAy9msBhD0ARIsANbk0A9pg5Btbgpc6r82pRFdg_MF7eJtZdTJ6eKqOHXpUgrX8P49XvRNd8caAsPyEALw_wcB[ Szerkesztve ]
-
ati888
senior tag
Sziasztok!
Csak egy gyors kérdésem lenne. Az új napelemes-akkus pályázattal szerintetek érdemes foglalkozni havi 17-18000 ft-os villanyszámlánál.
Mert ugye bruttó elszámolás és az akkumulátorok várható rövidebb élettartama miatt akárhogy számolgatok nem nagyon éri meg.
köszi
-
hzsolee
őstag
válasz jdeutsch #56604 üzenetére
Ez az ár még vállalható lett volna, de a tigo nekem drága. Aztán a fullhoz még kell egy igencsak drága kommunikációs cucc....
Részemről felejtős ez az optimalizálós dolog...Ja, 20db a minimum rendelés a csehektől...😏
[ Szerkesztve ]
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
jdeutsch
tag
válasz ati888 #56607 üzenetére
Egyszerű a matek. Várhatóan az év 8 hónapjában nem lesz villanyszámlád, (november, december, január,) hónapokban pedig biztosan fizeted azt amit egyébbként is. Ami még lényeges, hogy jóeséllyel beleférsz a 2520 kW-os limitbe, míg nélküle biztosan nem. (37 Ft vs. 70 Ft / kW) Tehát amire éves szinten számíthatsz az 18000 x 8 = 144000, jómagyar Ft,
(ezt nem kell kifizetned) Kérdés milyen ajánlatod (ajánlataid) vannak a megvalósításra.
Mert ugye az önrészt Neked kell megfizetned! Többektől elhangzott itt topicban hogy az 1,5 milliós önerő már vonzó lehet,- esetedben bő 10-éves megtérülési ráta. Cserében jó esélyed van (lesz) rá hogy nem kell 70 Ft,-/ kW áramot fizetned.
Ha rosszul gondolom, majd biztosan kijavít valaki. -
jdeutsch
tag
válasz hzsolee #56608 üzenetére
Hát igen el kell gondolkodni rajta, mert ha valakinek van szabad /tető, vagy más / felülete,
akkor 2 TIGO árán kap egy 400+ Wp -es panelt. És azzal biztosan több energiát nyer, mint amennyit az optimalizáló hoz a meglévő rendszeren. (értelemszerűen, a rendszer álltalában nem 2 db panelból áll) -
edeleny
őstag
válasz hzsolee #56595 üzenetére
Hirtelen ötlettől vezérelve,tegnap megjött a maradék is. Pedig reggel azt írta, hogy még Ilflov-ba van.
felraktam őket. (optikat) Szerintem számomra itt a vége.Ami érdekes. Számomra.
Tegnap délután, kettő, verőfényes nap. 40°-os tető 150 W/ panel, 45°-os tető 170 W/panel.
Minimális az eltérés.
Hál istennek, a Web-es felületen már lehet mókolni a fizikai elrendezéssel is.
Ilyen a vége:Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
hzsolee
őstag
válasz jdeutsch #56611 üzenetére
Igazából már azt gondolom egy nagy f@szság ez az opti dolog. Ha annyira jó lenne szerintem nem tartana semmiből eleve úgy gyártani a paneleket. Pontosan ahogy írod...ha van felület feldob az ember még 2 panelt aztán jóidő. A hiba esetén letiltás az jó gondolat, nem tudom élesben mentett meg már valamit, de a biztonságérzet... De ez megint olyan esetben ha fullra van optizva, ha csak az árnyékoson akkor megint csak félmegoldás. Aztán mikor van egy komolyabb rendszer nem 2 fillér ennyi opti...
Cégemnél most volt beüzemelés...ide párat el lehetett volna sütni 😁😁 Ez bezzeg Huawei...A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
jdeutsch
tag
válasz hzsolee #56615 üzenetére
"nem tartana semmiből eleve úgy gyártani a paneleket."
Vannak, (voltak ) panelek gyárilag optimalizálóval, de valamiért nem nyert nagy teret.
Talán azért mert kábé az opti árával drágább is volt. Ha pedig meghibásodik egyik, vagy másik, akkor együtt mennek a kukába.
Valamennyire a panelen lévő bypass dióda is "optimalizál" de nem állítom hogy egyenértékü lenne az optival. -
kardkovacsi
senior tag
-
senki68
senior tag
válasz hzsolee #56615 üzenetére
Én meg azt gondolom, nem f@szság, csak érteni kellene a működését.
Hiába gyártod úgy a paneleket, ha nincs mivel vezérelni az optikat.
Mert azért egy normális optimalizált rendszert az inverter vezérli.
Már az egy biztonság, ha valami miatt hozzá kell nyúlni, nincs az a hatalmas string feszültség. Csak minimális.A bypass dióda semmit nem optimalizál, csak kiiktat a rendszerből. Ráadásul mikor tönkre megy nem is fogsz tudni róla.
Egy optimalizált rendszer meg egyből beírja hibának a bypass dióda zárlatot.
Arról nem is beszélve, hogy a bypass diódát nem állandó árnyékra találták ki. -
edeleny
őstag
válasz jdeutsch #56614 üzenetére
Ha az anyagi megtérülést nézzük, nem számoltam ki, de szerintem a párhuzamosak a végtelenbe találkoznak.
Az, az soha meg nem térülő beruházás! Bár lehehet 20 év távlatába kijön nullára.Ammire számítok:
- llátom az összes tatősíkot, tudom monitorozni.
- az első éves termelésem 6550 kWhh lett a 6,8-as rendszerből. azt várom, hogy hozza a 6,8-at!
Azt látom, hogy valamivel jobb mInt volt. Az, hogy mennyivel, nos térjünk vissza egy év múlva!
150 kWh kell, ha havi szinten 15 kWh-hoz akkor jó. Mennyi is ez 500 forint ,Kicsit tovább olvasva, a gond az, hogy nem tudok újabb peneleket feltenni. Délnyugatra nem is volna értelme. Délkeletre tudnék, 5-8-at, de ahhoz a PV1 10 darab paneljét végig kell optizni. (végig van), és a másik kérdés, a maradék 8 évre megéri e?
[ Szerkesztve ]
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
edeleny
őstag
válasz Blamazs #56617 üzenetére
FusionSolarWebes felülete.
KezdőképElrendezés menüpont
Utána szerkesztés
Kijön ez a felület, csak nincs ott semmi!
Erdemes először megfogni egy napelem panelt, bal oldalt bedobni. Utána arra a panelre kattintani amit bedobtál, Másolás, és végig illeszteni amennyi panelod van, akkor egyesével tudod tologatni. Ha nem jó a kép, töröl, és kezd előlről. felül tudsz forgatni meg iylenek.
Amikor kész az elrendezés, akkor az Optimalizáló mosul arány alatt a + jeleket nyisd le, és az optik sorozatszámai szerint tudod társítani a megfelelő panelhez. Fogd és dobd!
Alul azért üres három panel, mert azokon nincs opti.[ Szerkesztve ]
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Jolida
tag
Fronius+Tigo-hoz van valami hasonló felület?
-
hzsolee
őstag
válasz senki68 #56620 üzenetére
Lehetne ha az a vezérlés valami olyan szabvány lenne amit minden gyártó egységesen használna. Ez olyan mint a maki akkut nem tudod használni a DeWalt cucchoz.
Az meg kétségtelenül igaz, hogy egy plusz hibaforrás... aztán amilyennek mostanában az elektronikai cuccok...A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
jdeutsch
tag
válasz senki68 #56620 üzenetére
"A bypass dióda semmit nem optimalizál, csak kiiktat a rendszerből"
Sehol nem írtam azt hogy betölti az optimalizáló szerepét, csupán azt, hogy az adott bypass dióda körében lévő panelsáv(ok) ha árnyékba kerül (nek) nem a teljes string árama csökken le drasztikusan, és nem a teljes panel esik ki a termelésből. És ez szerintem kielégíti a "Valamennyire " fogalmat. De írhattam volna azt is: csökkenti a vesztességet, és ez igaz az optira is, hiszen az sem csinál a panel 100 %-osnak írt, mondott, teljesítményéből 110 vagy 120 %-ot. -
313313
addikt
válasz jdeutsch #56609 üzenetére
Azt egyébként tudjuk, hogy a fel nem használt rezsicsökkentett kwh átvihető-e másik hónapra. Mert elvileg nem, havi 21xkwh jár, ha elhasználod elhasználod, ha nem nem.
Értsd:
Napelemmel nyáron biztos belefér 21xkwh-ba, télen fűtéstől és egyéb fekhasználástól függően, biztos nem. Így téli hónapokban fizetheti 70ft/kwh áron, hiába maradt meg nyárról akármennyi rezsicsökkentett kwh...Elvileg egy visszwattos éves elszámolással is jobban járhat, mert ott kér havi általányt, évente egyszer elszámolnak aztán sanyi....
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
evilskati
aktív tag
válasz HunChris #56610 üzenetére
Lehet, hogy rosszul értelmezem, de ha jól látom, akkor a beruházás összegének csökkentésénél sorról sorra az adott sori kamat kerül hozzáadásra, de elvileg a kötvény fix kamatozású és a névérték nem csökken évről évre, ezért minden évben +82500 Ft-ot kellene ledolgozni, nem pedig +76400, +70089 és így tovább.
Kérlek világosíts fel, ha benéztem.
-
jdeutsch
tag
válasz 313313 #56628 üzenetére
"Azt egyébként tudjuk, hogy a fel nem használt rezsicsökkentett kwh átvihető-e másik hónapra. Mert elvileg nem, havi 21xkwh jár, ha elhasználod elhasználod, ha nem nem."
MVM Next:
Hogyan veszi figyelembe a számlázás az éves 2523 kWh kedvezményes villamos energia mennyiséget?
Tájékoztatjuk, hogy a kormány döntése értelmében minden magyar háztartás felhasználási helyenként az átlagfogyasztás mértékéig (2523 kWh/év) rezsicsökkentett áron kapja az áramot.Az Ön által kapott számlán tehát a rezsicsökkentett áron kapott energiamennyiséget úgy számoljuk ki, hogy az adott számlázási időszakra jutó napok számát megszoroztuk a kedvezményes mennyiséggel. Amennyiben az ügyfél számlázási időszaka egybeesik a naptári hónappal, akkor az adott naptári hónap napjainak számát kell figyelembe
venni. Ha eltér a naptári hónaptól, akkor a számlázási időszakra jutó napok számával kell megszorozni az egy napra jutó kedvezményes mennyiséget. A kedvezményes mennyiség felett a valós piaci árnál kedvezőbb lakossági piaci árat kell fizetni.
Rezsicsökkentett ár
Ha az ügyfél fogyasztása a rezsicsökkentett, kedvezményes sávhatár alatt marad, jellemzően csak rezsicsökkentett kedvezményes ár fog szerepelni számláiban.2523 kWh/év fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM rendeletben meghatározott áron (A1 árszabás esetén az alacsonyabb áron)
2523 kWh/év fogyasztás felett lakossági piaci áron
Számomra ez egyértelmü, sehol nincs szó a "limit alatti" csakis a "limit feletti" részről.
De bármi megtörténhet, és az ellenkezője is! -
HunChris
senior tag
válasz evilskati #56630 üzenetére
A tőke és a kamat összegéből az éves spórolás összege van kivonva. Mintha a kamatból (és ha nincs annyi, akkor a tőkéből) fizetnéd az eredeti villanyszámládat. Így egyszerűsítve össze lehet vetni, mikortól fogyna el a beruházási összeg kamatostól, ha nem ruháznál be napelemre. (persze a valóság más, tőkéhez ha hozzányúlsz, akkor pl: -1%-ot elvesznek, de ezzel nem számolok.)
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz jdeutsch #56631 üzenetére
A bruttó elszámolás az havi elszámolás lesz óraállások alapján, az összes többi lakossági elszámolás meg éves elszámolás.
Lehetnek itt még meglepetések Brutto elszámolás ügyében...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
senki68
senior tag
válasz jdeutsch #56625 üzenetére
Nem csökken le a string árama, hanem az egész átmegy az árnyékos panelon így az fogyasztóvá válik, és így lesznek a hot-spot-ok.
Az opti nem csökkenti a veszteséget, hanem megoldja, hogy minden panel a saját teljesítményén dolgozzon, tehát nincs veszteség. / csak az 1 % ami az opti hatásfokából ered/[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz hzsolee #56624 üzenetére
Miért kellene szabványnak lenni? Minden gyártónak / már amelyik csinál/ megvan a maga szabványa, és működik a saját optimalizálóval.
Az, meg, hogy itt Magyarországon mindenki kókányol, az nem a gyártó hibája.
Még jó, hogy van rá 25 év gari, így ha esetleg behal csak cserélik.
-
evilskati
aktív tag
válasz HunChris #56633 üzenetére
Az összevetést értem, azt viszont nem, hogy a kamat összege miért csökken évről évre, elvileg az végig fix 82500 HUF kellene legyen. vagy nem?Például a 2. évi összeget ezzel számolod: 1.389.099 + 76.400 - 191.148 = 1.274.352Szerintem ez lenne helyes: 1.389.099 + 82.500 - 191.148 = 1.280.451A végig fix kamat összeg miatt, pedig tolódik a megtérülés, bár nem számoltam végig, hogy ez jelent-e plusz évet.Meg tudod esetleg osztani a táblázatot?
[ Szerkesztve ]
-
VaZso
senior tag
válasz 313313 #56634 üzenetére
Alapvetően arról volt szó, hogy évi 2523 kWh-ig kedvezményes a fogyasztás, utána kerül többe.
...aztán kimatekozták, hogy sokan rosszul járnának azzal, ha év elején elfogyasztják a 2523 kWh-t és ezt követően csak a "drága áramból" tudnak vásárolni, ezért kitalálták, hogy inkább havonta arányosítanak kedvezményes és növelt díjra, majd ezt éves elszámoláskor valahogy korrigálják.
Nagyon remélem, hogy a bruttó elszámolás alapvetően ebbe nem kavar bele, az éves 2523 kWh-t itt is meg kellene adniuk (amíg él ez a rendszer).
Én eddig abban voltam, hogy ez a havi elszámolás ugyanaz mint a normál havi "diktálós" fizetés, de valóban utóbbi esetben havi leolvasás (vagy átalány) van és éves elszámolás... az lenne a logikus, hogy ezt az elvet tartják meg úgy, hogy nincs átalány és be tudod diktálni az óraállást, ill. "okos óra" esetén a rendszer automatikusan rögzíti azt.
...valóban felvet kérdést ez is.
-
edeleny
őstag
válasz 313313 #56628 üzenetére
Nem jól tudod, vagy tudjátok, éves, és mindenkinek éves elszámolás van, csak van aki kap havi részszámlát.
Tételezzük fel, a kiinduladi alapot, napelem aksival.
Lesz hat hónap, amikor túltermelésed lesz, azt havonta kifizetik.
Lesz két közel nullszaldós hónap.
Lesz négy amikor 300 kilowatott fogyasztasz.A négy hónapban a 210 feletti részt kiszámlázzák 70 forinttal.
Majd mondjuk májusban jön az éves elszámolás, fogyasztottál 1200 kWh-t, így a 70 forintos rész visszajár.
Ez így műxik most.A gáznál vannak érdekes elszámolások, de ott is csak a családi és egyéb kedvezmények miatt.
-
HunChris
senior tag
válasz ati888 #56641 üzenetére
250kWh/hó az kb. 10eFt-os áram számla.
Amit ezelőtt írtál (és kalkuláltam), az 18 ezres villanyszámla kb. 360kWh/hó
Megtérülés erősen függ a nappali fogyasztástól és teljes fogyasztástól.
250kWh/hó-nál nem fog megtérülni, csak ha több fogyasztás várható a jövőben. Mindentől függetlenül zöldebb lesz a környezet.[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz edeleny #56642 üzenetére
Azt tudom most hogy működik, de hogy fog működni a bruttó, havi elszámolás a napelemeseknél?
Mert havi elszámolás lesz a bruttós, aktuális óraálásokkal. Nem lesz éves forduló és éves elszámolás. A havi elszámolás naprakész lesz.
Ehhez az elosztók Smart órát raknak fel, amit kiolvasnak és az adatokból számláz az MVM next...
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
ati888
senior tag
válasz HunChris #56643 üzenetére
Igen, elnéztem, a legutóbbi számla 5 hétre volt 300 kWh felett (330 körül ha jól emlékszem). A nappali fogyasztás nem olyan nagy, mert dolgozunk napközben. Meg ahogy hallottam az akksira nem javasolják rákötni a nagyfogyasztókat (indukciós főzőlap, villanysütő).
Nehéz így kalkulálni...
-
LanyUs
senior tag
válasz ati888 #56645 üzenetére
Épp havi 300 kw-ra számoltam ki tegnap egy másik fórumban. Együtt gondolkodás miatt ide is bedobom neked. 30%-os helyben fogyasztást feltételezve:
210kw x 40 Ft = 8.400,- 90kw x 70 Ft = 6.300,- Összesen 14.700,-
Ha a helyben fogyasztás 30%, akkor éppen 210kw a fizetendő, ami 8.400,- Ft.
Tehát éves szinten 12x(14.700,- - 8.400,-)=75.600,- a megtakarítás + a betáplált 210kw x 12hó x 5 Ft = azaz Bruttó 12.600 Ft éves szinten. = Összes megtakarítás 75.600,- + 12.600,- = 88.200,- Ft
1,5 milliós költségnél / 88.200,- = 17 év az esetemben
És nem számoltam kamattal, se H-Tarifával, ami 20 év fölé repíti a megtérülést. Skipp részemről...De ott van számtan pl. HunChris 45%-os helyben fogyasztás táblázata Akkor 12 év.
[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz edeleny #56642 üzenetére
Gáznál, nem kell semmi családi vagy egyéb kedvezmény , akkor is érdekes az elszámolás.
Mert ugye fogyasztási jelleggörbe, havi szinten lebontva, és mikor már azt hiszed, minden feltételnek megfelelsz, akkor közlik, azért lakossági piaci ár, mert nem volt hideg, és most úgy gondoltuk, felülírjuk a fogyasztási jelleggörbét, és hasunkra ütve egy sokkal kisebb havi limitet állapítunk meg.
De semmi gond, nyugodtan fizessem be, majd augusztusban évfordulókor elszámolunk, és ha éves szinten benne van a limitben akkor visszaadjuk a pénzt. De azért 1 évig ingyen használjuk. -
ToMy_
tag
EON, Dél-dunántúl, érdekesség.
Ahogy pár hozzászólással ezelőtt írtam, 2022.december 29-től üzemel a HMKE-m, anno időben 0-ra állíttattam a részszámlámat, tudja az EON, hogy "napelemes" vagyok, éves szaldó elszámolással, távleolvasós ad-vesz órával. Távleolvasós portálon regisztrált vagyok, látom is szépen a betermelt/vételezett mennyiségeket, nem is ért meglepetés, az éves egyenlegem +1451 kWh-n állt meg, ahogy kb. terveztem is.2023.12.29-én megtörtént az automatikus éves leolvasás, EON portálon látszik is az 1.8.0-n a 4732 kWh, a 2.8.0-n a 6183 kWh, a kettő különbsége az 1451 kWh, amit elvileg a lentebb írt módon kellene majd visszaigényelnem az MVM-en keresztül.
Viszont: az EON kiállított egy -24655 HUF-ról szóló számlát, azaz gyakorlatilag egy visszatérítést, amiről az EON webes portálján nyilatkozhatok, hogy kérem-e a visszautalását, vagy beszámítják a következő részszámlámba. Ez szépen látszik a portálon, illetve szépen át is jött mínuszosan a Díjnetem-re hiteles számlaként.
Ez most wtf?
Hagyjam jóvá a visszautalást? Akkor nagyon nem jön ki a matek az ~5HUF / kWh elszámolással, ez így jóval több.
Kérjem a beszámítását a következő résszámlába? És ez akkor azt jelenti, hogy a +1451 kWh-mat szépen görgetem magam előtt 2023-ra? Vagy ha teszemazt 2023-ban nem pluszos lesz a szaldó elszámolásom, hanem mínuszos, akkor ezt a 24544 HUF-ot beszámolják a fizetendőbe?Másnál is ilyen fura lett az elszámoló számla intézménye?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ingatlanos topic!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Milyen switch-et vegyek?
- Ukrajnai háború
- Öregszem
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Automobilista 2
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest